Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Βλάχικος γάμος στη Θήβα – Από τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Ο βλάχικος γάμος αποτελεί σήμερα από τις πλέον γνωστές λαογραφικές γιορτές αναπαράστασης παραδοσιακού γάμου της ελληνικής υπαίθρου.
Η γιορτή αυτή περιλαμβάνεται στα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας που τελείται ειδικότερα στη Θήβα.
Στην αναβίωση του βλάχικου γάμου, που τη νύφη τα πιο παλιά χρόνια την υποδύετο άντρας, περιλαμβάνονται διάφορα επιμέρους στάδια όπως ξύρισμα του γαμπρού, στόλισμα της νύφης, το παντρολόγημα και όλα καταλήγουν σε χορό και γλέντι των καλεσμένων.
Το έθιμο είχε διακοπεί ειδικά την περίοδο της κατοχής αλλά κατά το 1950 όταν εκδηλώθηκε ένα έντονο ρεύμα στροφής των αστών στις ρίζες τους ,φαινόμενο φολκλορισμού, μαζί με κάποιες άλλες γιορτές ξαναήρθε και αυτή η οποία και σημείωσε από την αρχή μεγάλη επιτυχία έτσι ώστε να καθιερωθεί σε ετήσια γιορτή.
Οι προετοιμασίες του Βλάχικου γάμου ξεκινούσαν την Τσικνοπέμπτη όπου μαζεύονται οι Βλάχοι και χωρίζονται σε παρέες και “έπιαναν τα προζύμια”, δηλαδή συζητούν τί θα δώσει η μάνα για το κορίτσι.
Η κάθε παρέα αποτελείται από 10-15 άτομα.
Η ιστορία συνεχίζονταν την Κυριακή της Αποκριάς.
Την έναρξη της τελετής την έκανε ο καπετάνιος της παρέας των Βλάχων, ο οποίος διηύθυνε τα πάντα στην παρέα.
Το νταούλι και η πίπιζα, είναι και σήμερα τα δύο βασικά όργανα του Βλάχικου Γάμου.
Την Κυριακή πριν την Καθαρή Δευτέρα ανεβαίνουν όλες οι παρέες στην κεντρική πλατεία της Θήβας και χορεύουν, διασκεδάζοντας τους περαστικούς.
Η γιορτή του βλάχικου γάμου τελείται σήμερα και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας εκτός από τη Θήβα.
ntina