κωπηλατώντας, ταξιδεύω μαζί με τη γαλέρα μου σε αχαρτογράφητα νερά, προσαράζω σε ξεχασμένα λιμάνια και συλλέγω θησαυρούς... βλέπω πολλά, διαβάζω άλλα τόσα, καταγράφω ότι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και έχω μότο μου πως - το μονοπάτι της ζωής σ’ ένα γκρεμό τελειώνει Κι οπού ‘χει στην ψυχή φτερά, τ’ ανοίγει και γλιτώνει!!! τα νέα της γαλέρας λοιπόν...
Ετικέτες
- Άκου Ανθρωπάκο
- Αντωνόπουλος Γιώργος -photographer-photoreporter
- αυτάρκεια
- αυτοβελτίωση
- Δημήτρης Κούβελας
- ευ ζην
- η ζωή στον πλανήτη Γη
- θόρυβος
- κλιματική αλλαγή
- μαθαίνω
- νερό
- όταν με ρώτησαν...
- συνταγές υγείας
- υγεία-ευεξία
- φωτιές
- φωτογραφίες και μία λέξεις
- botanologia.gr
- covid-19
- MUDr Vassaras Alexandros
- ntina writes
- ntinas photo
- Robert Lanza
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022
Mark Bittman -Αλήθεια,τι συμβαίνει με αυτό που τρώμε;
Ο Mark Bittman είναι δημοσιογράφος, κριτικός γεύσης, συγγραφέας συνταγών και συγγραφέας 14 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του Bestselling How to Cook Everything .
Το πιο πρόσφατο από τα βιβλία μαγειρικής του είναι το πώς να μαγειρέψουμε τα πάντα γρήγορα.
Η φιλική και ανεπίσημη προσέγγιση του στο “πως μαγειρεύουμε στο σπίτι” έχει δείξει ότι εκατομμύρια από τις φανταχτερές συνταγές δεν υποκαθιστούν τη γεύση και την ψυχή ενός νόστιμου σπιτικού πιάτου
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Mark Bittman ” Πώς να μαγειρέψουμε τα πάντα γρήγορα” , κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου 2014.
Είναι επίσης ο συγγραφέας του Vegan Before 6 P.M. και του The VB6 Cookbook , όπου παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει, κάποιος που θέλει, να μεταβεί σε μια πιό ευέλικτη διατροφή.
Η διατροφή του VB6 έχει περιγραφεί ως περίπου 75% vegan.
Το 2009 δημοσίευσε το βιβλίο Food Matters , το οποίο καλύπτει θέματα σχετικά με τα τρόφιμα και την πολιτική τροφίμων όπως περιβαλλοντικές προκλήσεις, ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση κρέατος και απλοί υδατάνθρακες.
Διερευνά τη σχέση μεταξύ των διατροφικών μας συνηθειών και του περιβάλλοντος, προσφέροντας ένα προσβάσιμο σχέδιο για μια δίαιτα φιλική προς τον πλανήτη.
Ο Bittman έχει γράψει επίσης τα βιβλία The Minimalist Cooks at Home, The Minimalist Cooks Dinner και The Minimalist Entertains.
Κάθε μενού των βιβλίων αυτών βασίζεται στα κορυφαία συστατικά της κάθε εποχής καθώς και σε τρόφιμα που είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα.
Ο Bittman δεν πιστεύει σε δύσκολες τεχνικές, σε μεγάλους καταλόγους συστατικών και ακόμα περισσότερο σε ώρες μέσα στην κουζίνα. Αντ ‘αυτών,προτιμά λίγα υλικά επιλογής και εύκολα βήματα μαγειρικής, που αποτέλεσμα έχουν γρήγορα, εύκολα και νόστιμα πιάτα.
Του έχει απονεμηθεί το βραβείο για τη συγγραφή του έργου από το International Association of Culinary Professionals, Julia Child, and James Beard
Επί του παρόντος, είναι μέλος της ένωσης ανησυχούντων επιστημόνων-Union of Concerned Scientists
Ας τον ακούσουμε:
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
Ο φανταστικός και μυστηριώδης πλανήτης ΓΗ – Φιόρδ
Τα φιόρδ είναι μακρόστενοι θαλάσσιοι όρμοι με απότομες πλάγιες ακτές, που μοιάζουν με πλημμυρισμένα φαράγγια ποταμών και δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια κατά το λιώσιμο των πάγων, μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες που είχαν δημιουργήσει οι παγετώνες.
Βρίσκονται κυρίως στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας και στις ακτές της Χιλής, Φιόρδ υπάρχουν επίσης στην Αλάσκα, την Ανταρκτική, τον Καναδά, τη Γροιλανδία, τις Νήσους Φερόες, την Ισλανδία, την Καμτσάτκα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σκωτία και αλλού.
Η παγετωνική διάβρωση έχει δημιουργήσει πολύπλοκους δαντελωτούς όρμους με μεγάλη εισχώρηση στην ξηρά: Το μήκος μερικών φιόρδ ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα και το βάθος τους τα χίλια μέτρα.
Ο φανταστικός και μυστηριώδης πλανήτης ΓΗ – Κρακοβία
Η Κρακοβία (πολωνικά: Kraków, προφέρεται Κράκουφ) είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και ένα από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Στο παρελθόν υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1038 έως το 1569 μ.Χ. Tο 2014 είχε πληθυσμό 762.508[2] κατοίκων (ή 1,4 εκατομμύρια λαμβάνοντας υπόψη τα περίχωρα της πόλης (2010)
Κατά τον 11ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα της Πολωνίας. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή κατά τη δυναστεία των Γιαγκελλόνων (1386 – 1572).
Κατά το 1569 αρχίζει η παρακμή της με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στη Βαρσοβία από τον Σιγισμούνδο Γ΄.
Από το 1815 μέχρι το 1846 αποτελούσε ανεξάρτητη δημοκρατία κάτω από ρωσική κυριαρχία. Το 1846 ανακτήθηκε από την Αυστρία και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε στην Πολωνία.
Η παλαιά πόλη της Κρακοβίας έχει πλούσια αρχιτεκτονική, ως επί το πλείστον αναγεννησιακή με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων.
Το 1978 – την χρονιά που εντάχθηκε η πόλη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄.
Δίπλα στο κέντρο της Παλιάς Πόλης βρίσκεται το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Βάβελ (Wawel, προφέρεται Βάβελ) ιστορικό αξιοθέατο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Πολωνούς.
Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Kościół archiprezbiterialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, γνωστό και σαν kościoł Mariacki) βρίσκεται στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης δίπλα στην Κεντρική Αγορά.
Είναι χαρακτηριστική η διαφορά ύψους των δύο κωδωνοστασίων.
Πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ένα τεράστιο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τρίπτυχο (διαστάσεων 11 x 13 μ.).
Ο ναός αποτελεί αρχιτεκτονικό, ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο.
Οι ώρες σημαίνονται ζωντανά από έναν τρομπετίστα ο οποίος παίζει το Hejnał mariacki (ή Ύμνο της Κρακοβίας) από το ψηλότερο καμπαναριό (πιθανότατα σε ανάμνηση του τρομπετίστα που σκοτώθηκε εκεί όταν σήμανε συναγερμό για την επίθεση των Τατάρων το 13ο αιώνα) με τη σειρά και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Από το 1927, στις δώδεκα η ώρα το μεσημέρι αναμεταδίδεται σε όλη την Πολωνία από το πρώτο πρόγραμμα του Εθνικού Ραδιοφωνικού Σταθμού.
Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων
Το Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων (Uniwersytet Jagielloński ή UJ, προφέρεται ουγιότ) θεωρείται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Πολωνίας. Ιδρύθηκε στις 12 Μαΐου του 1364
“Χρυσό μέλι”, ένα από τα ισχυρότερα φυσικά θεραπευτικά ιάματα
Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι,
Κουρκούμι και λεμόνι – ένα ισχυρότατο θεραπευτικό ρόφημα,
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές, είχαμε δει διάφορους τρόπους χρήσεις του κουρκουμιού
Στο σημερινό θα δούμε ένα ακόμα τρόπο χρήσης του, με δεύτερο συστατικό το μέλι.
Ένας πανίσχυρος συνδυασμός
Κουρκούμι και μέλι λοιπόν, σε έναν ισχυρότατο συνδυασμό με πάμπολλες και ανεκτίμητες θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις για πάρα πολλά προβλήματα και ασθένειες του οργανισμού μας*
Η Ayurveda, μας λέει πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το κουρκούμι:
-. πριν το φαγητό για να διατηρούμε υγιή τον λαιμό μας και τους πνεύμονές μας
-. κατά τη διάρκεια του φαγητού για να διατηρούμε υγιές το πεπτικό μας σύστημα
-. μετά το φαγητό, για να διατηρούμε υγιές το εντερικό μας σύστημα και τα νεφρά μας και το “χρυσό μέλι” σε περιπτώσεις όπως...
Φθαλάτες : Το χημικό που βρίσκεται παντού και πρέπει να αποφεύγουμε.
Μυρίζει ωραία, είναι απαλή στη χρήση και σε ομορφαίνει.
Αλλά είναι υγιεινή επιλογή;
Όταν πρόκειται για ενυδατική κρέμα, λοσιόν και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Ορισμένοι κατασκευαστές καλλυντικών έχουν οικειοθελώς αφαιρέσει κάποιες αμφιλεγόμενες χημικές ουσίες από τα προϊόντα τους αλλά αυτά εξακολουθούν να είναι γεμάτα με φθαλικές ενώσεις, παραβένες, και φορμαλδεΰδη.
Πρόκειται για ουσίες που απορροφώνται από το δέρμα και κυκλοφορούν στο αίμα. Ακριβώς γι’ αυτό προκαλούν μεγάλη ανησυχία.
Προϊόντα προσωπικής φροντίδας και πλαστικά
Μην υποθέτεις ότι τα διάφορα συστατικά που υπάρχουν στα καλλυντικά και τα άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι ασφαλή.
Οι δοκιμές ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτικές πριν την εμπορική προώθηση ενός τέτοιου προϊόντος.
Ούτε οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να απαριθμούν στη συσκευασία όλα τα ειδικά χημικά που περιέχουν.
Μια κατηγορία τέτοιων χημικών τα οποία λειτουργούν ως μαλακτικά και ονομάζονται φθαλάτες έχουν προσελκύσει την προσοχή των επιστημόνων διότι μπερδεύουν τις ανθρώπινες ορμόνες.
Οι φθαλάτες είναι χημικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και υπάρχουν σε πολλά προϊόντα όπως είναι καλλυντικά, λακ, αποσμητικά, αρώματα, ζελέ μαλλιών, σαπούνια, σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, προϊόντα τεχνικού μαυρίσματος εντομοκτόνα κλπ.
Χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους, για παράδειγμα κάνουν ένα αποσμητικό χώρου να διαρκεί περισσότερο, τα hair spray να εμποδίζουν τη σκληρότητα, τις ενυδατικές κρέμες να προωθούν την απορρόφηση και τις βαφές νυχιών να μειώνουν την πιθανότητα ενός σπασίματος.
Οι φθαλικές ενώσεις, ή φθαλικοί εστέρες, είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές , ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους. Χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό.
Όμως ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη συγκέντρωση των φθαλατών σ’ αυτά τα προϊόντα.
Οι φθαλάτες δεν βρίσκονται μόνο στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας αλλά και σε πολλά πλαστικά γιατί τα μαλακώνουν.
Για παράδειγμα, το πολυχλωριούχο βινύλιο (PVC), το τρίτο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο πλαστικό, είναι σκληρό από τη φύση του αλλά οι φθαλάτες το κάνουν εύκαμπτο.
Έτσι ένα σωληνάκι που μπαίνει στη φλέβα ενός ασθενούς με ορό περιέχει φθαλάτες ώστε να είναι μαλακό και να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Η μόνη φθαλική ένωση που έχει εγκριθεί για χρήση στις ιατρικές συσκευές λέγεται DEHP η οποία όμως δεν είναι χημικά δεσμευμένη στο PVC και διαρρέει εύκολα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις φθαλικές ενώσεις.
Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε πολλά πλαστικά, από τα sex toys μέχρι το επικάλυμμα των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής.
Βρίσκονται στις συσκευασίας τροφίμων, στα ταπεράκια της μαμάς, στις πλαστικές κουρτίνες μπάνιου, στα πλαστικά μέρη των παιδικών παιχνιδιών, στα πλαστικά μέρη των ρούχων, στα πλαστικά καλύμματα δαπέδου και τοίχου, στα περιτυλίγματα των τετραδίων κλπ.
Οι φθαλάτες είναι χημικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και τις συναντάμε με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν διαφορετικά είδη της χημικής αυτής ένωσης, αλλά τα πιο συζητημένα και αυτά για τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας εφιστά την προσοχή είναι κυρίως οι μορφές DBP, DEP, DEHP, και DMP.
Τυπικά, χρησιμοποιούνται στα πλαστικά δοχεία τροφίμων και ποτών καθώς και στην παρασκευή τροφών, σε αρώματα, εντομοαπωθητικά, βερνίκια νυχιών, αποσμητικά, αρώματα, στην κατασκευή μοκετών και πατωμάτων βινυλίου, στις κουρτίνες του ντους, στα πλαστικά παιχνίδια, ενώ κρέατα, τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα.
Με δυο λόγια, το να μη συναντάμε τις φθαλάτες δεν είναι ρεαλιστικό, μπορούμε όμως να μειώσουμε την έκθεσή μας σε αυτές.
Κάποτε υπήρχαν και στις πιπίλες των μωρών αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση τις απαγόρευσε το 1992 αφού προηγουμένως δεκάδες μελέτες είχαν δείξει την επικινδυνότητά τους.
Τι συνέπειες έχουν
Το θέμα με τις φθαλάτες είναι ότι απελευθερώνονται εύκολα από τα πλαστικά στα οποία βρίσκονται και ιδιαίτερα όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον.
Αν λοιπόν έχεις μια πλαστική κουρτίνα στο μπάνιο σου διαρρέουν φθαλατες όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία του και φυσικά τις εισπνέεις.
Το ίδιο συμβαίνει με τις πλαστικές συσκευασίες κι έτσι εισέρχονται στα τρόφιμα.
Πιο άμεση είναι η έκθεση μέσω των καλλυντικών, των μέικ απς, των κρεμών δέρματος, των σαμπουάν και των σαπουνιών.
Όταν τα χημικά αυτά μπουν στην κυκλοφορία του αίματος πηγαίνουν στους διάφορους ιστούς, και από εκεί διαταράσσουν το ανθρώπινο ορμονικό σύστημα.
Γι’ αυτό και αποκαλούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες.
Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για πολλά πράγματα, όπως για την ανάπτυξη του παιδιού, για την δημιουργία του σκελετού, για την έναρξη της εφηβείας, για τη γονιμότητα της γυναίκας και του άνδρα, για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης καθώς και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Έτσι οι φθαλάτες, τουλάχιστον θεωρητικά, μπορούν να επηρεάσουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος στις οποίες συμμετέχουν οι ορμόνες.
Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές με πολλές συνέπειες, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι οι παρακάτω.
#1. Μειώνουν τη γονιμότητα
Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί από τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα.
Ο λόγος είναι ότι οι φθαλάτες μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης κάτι που προκαλεί υπογονιμότητα στον άνδρα – η τεστοστερόνη χρειάζεται για την δημιουργία του σπέρματος.
Μειώνουν κατά 20-30% τη τεστοστερόνη στους ενήλικες και στα αγόρια ακόμη περισσότερο.
Τα χημικά αυτά έχουν συνδεθεί με θηλυπρεπή χαρακτηριστικά στα αγόρια.
Φυσικά, μειώνουν την τεστοστερόνη και στις γυναίκες, σε ποσοστό 11-24% κι αυτό δεν είναι άνευ συνεπειών για τη γονιμότητά τους διότι η τεστοστερόνη συμμετέχει στις ορμόνες που οδηγούν στην ωορρηξία.
Απέφυγε λοιπόν τα πολλά καλλυντικά, τα αρώματα, και τις βαφές, αν θέλεις να μείνεις έγκυος ή είσαι ήδη.
Οι φθαλάτες έχουν συσχετισθεί και με ορισμένα γυναικολογικά προβλήματα όπως είναι η ενδομητρίωση.
#2. Προκαλούν καρκίνο του μαστού
Υπάρχει η υποψία ότι κάποιες από τις φθαλάτες είναι καρκινογόνες.
Για παράδειγμα η DEHP, η οποία χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, έχει χαρακτηριστεί ως πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο.
Μια μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο σώμα τους κινδυνεύουν δύο φορές παραπάνω, και μια άλλη μελέτη τέσσερις φορές παραπάνω, να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.
Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή γιατί μια στις 10 γυναίκες θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού στη ζωή της.
Αν η δεύτερη μελέτη έχει δίκιο, οι γυναίκες που έχουν υψηλή συγκέντρωση φθαλατών έχουν πιθανότητα 40% να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, κάτι που είναι τρομακτικό.
Αυτό συμβαίνει διότι τα οιστρογόνα έχουν σχέση με τον καρκίνο του μαστού και οι φθαλάτες μιμούνται τα οιστρογόνα.
Γι’ αυτό και μόνο το λόγο, μερικοί επιστήμονες έχουν ζητήσει την απαγόρευσή τους.
#3. Προκαλούν διαβήτη και ενδεχομένως παχυσαρκία
Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι οι φθαλικές ενώσεις συνδέονται με το διαβήτη τύπου 2, μια πάθηση κατά την οποία η ινσουλίνη δεν μπορεί να εκπληρώσει ικανοποιητικά το ρόλο της.
Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα δύο συγκεκριμένων φθαλατών αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο.
Και μια σουηδική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φθαλάτες στις κρέμες προσώπου και στα αρώματα ανεβάζουν σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αρνητική επίδραση των φθαλατών στη συσσώρευση λίπους.
Κι αυτό γιατί το βάρος του σώματος ρυθμίζεται από ορμόνες όπως π.χ. η λεπτίνη, οι οποίες μπορεί να διαταράσσονται από αυτά τα χημικά.
Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η έκθεση σε φθαλατες τα έκανε υπέρβαρα.
#4. Είναι υπεύθυνες για δερματικές αλλεργίες και άσθμα
Ορισμένες ανεξήγητες δερματίτιδες , εκζέματα και φλεγμονές μπορεί να οφείλονται στην κρέμες περιποίησης του δέρματος.
Επίσης μπορεί να οφείλονται στην επαφή του δέρματος – ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ιδρωμένο – με κάποια πλαστική στάμπα που υπάρχει στα ρούχα.
Το 2005, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση των φθαλατών στην επεξεργασία των ενδυμάτων αλλά αυτό φυσικά δεν ισχύει για τα φθηνά εισαγόμενα ρούχα.
Αν σκοπεύεις να κάνεις αλλεργικό δερματικό τεστ ζήτησε να περιληφθούν οι φθαλάτες.
Μια νορβηγική μελέτη σε παιδιά έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση και με το άσθμα.
#5. Προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση
Ως ορμονικοί διαταράκτες, οι φθαλάτες επιδρούν στις ωοθήκες οδηγώντας σε πρόωρη εμμηνόπαυση.
Αυτό αναφέρει μια μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον που βρήκε ότι οι γυναίκες που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες φθαλατών περνούν στην εμμηνόπαυση, κατά μέσο όρο, 2,5 χρόνια νωρίτερα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η εμμηνόπαυση εμφανίζεται 15 χρόνια πριν από το φυσιολογικό και η υποψία πέφτει σ’ αυτά τα χημικά.
Επίσης αναφέρεται πως στις γυναίκες, οι φθαλάτες σχετίζονται με εξάψεις.
Γυναίκες στην αρχή της δεκαετίας των 50 με υψηλότερα επίπεδα φθαλατών στα ούρα τους, ανέφεραν πιο έντονα τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις.
#6. Προκαλούν διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα.
Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι χημικές ουσίες που μιμούνται τη δράση των ορμονών και οι οποίες παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος.
Οι χημικές ουσίες αυτές είναι προϊόντα της βιομηχανίας και μπορούμε να έρθουμε σε επαφή οπουδήποτε στην καθημερινότητα π.χ. πλαστικά, αρώματα, φυτοφάρμακα, συσκευασίες τροφίμων, συντηρητικά τροφίμων.
Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες εισχωρούν στο σώμα τόσο μέσω της αναπνευστικής οδού όσο και μέσω του πεπτικού συστήματος αφού οι πηγές έκθεσης επηρεάζουν και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Στην επιστημονική κοινότητα, οι φθαλικές ενώσεις ταξινομούνται ευρέως ως ενδοκρινικές διαταραχές ενώ πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν την πιθανότητα οι φθαλικές ενώσεις να συμπεριφέρονται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες στα ανθρώπινα όντα.
Οι φθαλικές ενώσεις απελευθερώνονται εύκολα στο περιβάλλον. Γενικά, δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της ταχείας βιοαποικοδόμησης , της φωτοαποικοδόμησης και της αναερόβιας αποικοδόμησης . Οι συγκεντρώσεις του εξωτερικού αέρα με φθαλικές ενώσεις είναι υψηλότερες σε αστικές και προαστιακές περιοχές σε σχέση με τις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές
Πως θα αποτοξινώσεις το σώμα σου
Δυστυχώς, τα χημικά αυτά υπάρχει σε χιλιάδες προϊόντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Από την άλλη μεριά, μπορείς να αποτοξινωθείς γιατί πολλές φθαλάτες δεν παραμένουν για πολύ χρόνο μέσα στο σώμα όπως συμβαίνει με άλλα τοξικά.
Οι περισσότερες τοξίνες μπαίνουν στο σώμα και εγκαθίστανται στο λίπος όπου διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα -αυτός είναι ένας λόγος που το ζωικό λίπος κάνει κακό στην υγεία. Όμως πολλές φθαλικές ενώσεις έχουν “πλεονέκτημα” σε σχέση με άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες.
Μεταβολίζονται εύκολα και εξέρχονται στα ούρα μέσα σε πέντε ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι αν σταματήσεις να εκτίθεσαι σ’ αυτά τα χημικά, μέσα σε λίγες μέρες θα έχεις αποτοξινώσει το σώμα σου σε μεγάλο βαθμό.
Βέβαια, οι ερευνητές βρίσκουν συνέχεια φθαλάτες στα ούρα των ατόμων που εξετάσουν κι αυτό σημαίνει ότι η αποφυγή δεν είναι εύκολη γιατί οι ουσίες είναι πανταχού παρούσες.
Υπάρχουν όμως ορισμένα απλά μέτρα που μπορείς να πάρεις για να μειώσεις τα επίπεδά τους στο σώμα σου.
1. Κοίτα τι αναγράφουν οι συσκευασίες των προϊόντων φροντίδας που αγοράζεις.
Οι φθαλάτες έχουν διάφορα περίεργα χημικά ονόματα τα οποία δεν χρειάζεται να τα ξέρεις γιατί σπάνια θα τα δεις γραμμένα.
Μερικές φορές όμως αναφέρονται ως εξής: DEHP, BzBP, DBP, DEP και DMP.
Αν δεις να υπάρχει η λέξη “ευωδιαστό” να σε βάλει σε υποψίες.
Μην αγοράζεις τα πολύ φθηνά καλλυντικά και μην κάνει υπερβολική χρήση.
Διάλεξε φυτικά σαμπουάν και σαπούνια, ειδικά αν προορίζονται για παιδιά.
Οι κρέμες φροντίδας καλύτερα να είναι φυτικής προέλευσης και επώνυμες.
2. Δυστυχώς οι φθαλάτες υπάρχουν και στη διατροφή γιατί διαρρέουν από τις πλαστικές συσκευασίες όπως π.χ. είναι το εσωτερικό κάλυμμα που υπάρχει στις κονσέρβες τις οποίες βέβαια πρέπει να αποφεύγεις εντελώς.
Έχει υπολογιστεί ότι η DEHP υπάρχει σε πολλά τρόφιμα και κυρίως στα γαλακτοκομικά.
Οι επιστήμονες λένε ότι από κάθε κιλό τροφής, κατά μέσο όρο, παίρνουμε 7 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου.
Τα νήπια παίρνουν επταπλάσια ποσότητα.
Δεν είναι σαφές γιατί τα γαλακτοκομικά έχουν τις περισσότερες ποσότητες.
Μια άποψη είναι ότι τα χημικά διαρρέουν από τις πλαστικές συσκευές αρμέγματος των αγελάδων και φτάνουν βέβαια μέχρι τα παγωτά.
Όμως, οι φθαλάτες υπάρχουν και σε φυτοφάρμακα, άρα η πηγή προέλευσης μπορεί να είναι κυρίως διατροφή των αγελάδων.
Πάντως, μια μελέτη βρήκε ότι μετά από πέντε μέρες αποχής από τα ζωικά τρόφιμα, οι φθαλάτες είχαν μειωθεί κατά πολύ στα ούρα των εθελοντών – είχαν επίσης μειωθεί και τα αντιβιοτικά, τα οποία δίνονται στα ζώα και φτάσουν τελικά στο πιάτο μας.
3. Μη ζεσταίνεις το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων όταν βρίσκεται σε πλαστική συσκευασία ακόμα και όταν αυτή σου φαίνεται πολύ ανθεκτική.
Όταν το υλικό αναγράφει “ασφαλές στο φούρνο μικροκυμάτων” εννοεί ότι είναι ασφαλές για το πλαστικό, όχι για την υγεία σου.
Επίσης, μην πίνεις τον καυτό καφέ σου σε πλαστικό ποτήρι.
Γενικά αποθήκευσε τα τρόφιμα και τα ποτά σε αντικείμενα από γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι.
4. Για το μπάνιο σου, καλύτερα να επενδύσεις σε μια ανθεκτική κουρτίνα από φυτικές ίνες, παρά να έχεις μια πλαστική βάζοντας σε κίνδυνο τη γονιμότητά σου.
Αλλά και οι άλλες κουρτίνες του σπιτιού πρέπει να είναι από ύφασμα.
5. Μη βάζεις μέσα στο σπίτι σου τεχνητές μυρωδιές όπως αυτές των αποσμητικών χώρου.
Ούτε τα αρωματικά κεριά είναι αθώα.
Οι φθαλάτες που εκπέμπονται, κάθονται στη σκόνη του σπιτιού και μπαίνουν με την εισπνοή στον οργανισμό.
Διατήρησε όσο μπορείς καθαρό το σπίτι από τη σκόνη.
6. Τα εμφιαλωμένα νερά μπορεί επίσης να περιέχουν φθαλάτες όπως και τα αναψυκτικά που είναι σε πλαστικά μπουκάλια.
Αυτό είναι ένα μυστήριο δεδομένου ότι το πλαστικό μπουκάλι ενός εμφιαλωμένου νερού είναι από PET για το οποίο η βιομηχανία τροφίμων ορκίζεται ότι δεν περιέχει φθαλάτες.
Κάποιοι υποθέτουν ότι τα χημικά διαρρέουν στο νερό κατά τη συσκευασία του όμως άλλοι ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είναι στο PET διότι το εμφιαλωμένο νερό σε γυάλινο μπουκάλι δεν έχει ουσιαστικά φθαλάτες.
Τα επίπεδα στο εμφιαλωμένο νερό δεν είναι υψηλά αλλά μη νομίσεις ότι αυτό δεν μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα.
Έχε υπόψη σου ότι δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα γι’ αυτά τα χημικά.
Πώς μπορείτε να μειώσετε την έκθεση στις φθαλάτες:
1. Αποφύγετε αντικείμενα που γράφουν fragrance ή perfume στην ετικέτα και αναζητήστε τις επισημάνσεις “phthalate-free” ή “χωρίς συνθετικό άρωμα”.
2. Τσεκάρετε τον γραμμικό κώδικα στα πλαστικά μπουκάλια – το 3 και το 7 μπορεί να σημαίνουν φθαλάτες.
3. Πετάξτε όλα τα παλιά πλαστικά παιχνίδια καθώς οι φθαλάτες απαγορεύτηκαν στην κατασκευή τους το 2008.
4. Προτιμάτε γυάλινα και ανοξείδωτα δοχεία και μπουκάλια νερού.
5. Τρώτε περισσότερα βιολογικά προϊόντα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
6. Ελέγξτε τις ετικέτες στα προϊόντα προσωπικής σας υγιεινής.
7. Επιδιώκετε να ιδρώνετε περισσότερο, π.χ. μέσω της άσκησης, καθώς οι φθαλάτες –όπως και άλλες τοξίνες- αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα.
πηγές και αναφορές:
chemicalsafetyfacts
https://en.wikipedia.org/wiki/Phthalate
https://toxtown.nlm.nih.gov/chemicals-and-contaminants/phthalates
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30160090
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5761609/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2726844/
healthyliving.gr
capital.gr
Είπαμε ψέματα πολλά,ας πούμε και μια αλήθεια-ο κόκορας εγέννησε κ΄έκανε κολοκύθια
Ψέματα – Ψέμα είναι μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει ότι η πρόταση είναι αναληθής
- Στην καθημερινή ζωή η έννοια του ψέματος συνδέεται με την πρόθεση της εξαπάτησης. Ωστόσο αυτή είναι μόνο μια κατηγορία ψεμάτων. Δηλαδή, ένας άνθρωπος λέει ένα ψέμα όταν προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια ενώ ο ίδιος έχει αμφιβολίες προς την αλήθεια της πρότασης ή γνωρίζει όντως ότι είναι αναληθής. Μια πρόταση μπορεί να εξεταστεί ως προς την αλήθεια της και να αποδειχτεί ψευδής ή αληθής. Δεν είναι όμως απαραίτητο να αποδειχτεί κάτι ψευδές ώστε να χαρακτηριστεί ως ψέμα. Μια αληθινή πρόταση μπορεί τελικά να χαρακτηριστεί ψέμα όταν αυτός που την λέει έχει αμφιβολίες.
- Ακόμα και αν δεν έχει καμία αμφιβολία για κάποια πρόταση, η εξέταση της πρότασης και η αδυναμία να αποδειχτεί αληθής τότε καθιστούν την πρόταση ως ψέμα.
- Μια ακόμα υποκατηγορία ψέματος εμφανίζεται όταν κάποιος εσκεμμένα δεν δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα με σκοπό ή την ελπίδα το κοινό του να πιστέψει αυτό που ο ίδιος θέλει.
- Τα ‘λευκά’ ψέματα είναι μια υποκατηγορία που φαινομενικά δεν έχουν κανέναν αρνητικό αντίκτυπο. Είναι μικρά ψέματα που κάποιος μπορεί να πει, στη πλειοψηφία για να αποφύγει μια άβολη ή άχαρη κατάσταση.Τα λευκά ψέματα στην πραγματικότητα απέχουν πολύ λίγο από τα ψέματα. Η γνώση ότι κάποιος λέει τέτοιου είδους ψέματα τελικά δημιουργεί την ίδια έλλειψη εμπιστοσύνης από το κοινωνικό σύνολο.
- Στο μικρό δοκίμιο On Bullshit o Harry Gordon Frankfurt διαφοροποιεί την έννοια του ψέματος από αυτή του bullshitting δηλ της σαχλαμάρας ή κατά το ελληνικότερον της ‘μαλακίας’. Σύμφωνα με τον Harry Gordon Frankfurt λοιπόν, όποιος λέει ψέματα έχει στο μυαλό του πάντα την έννοια της αλήθειας. Αντιθέτως ο bullshitter δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την αλήθεια και μπορεί να πει κάποια πρόταση μόνο και μόνο για να δώσει μια εντύπωση της πραγματικότητας – μπορεί να είναι αληθής ή ψευδής βέβαια. Ο Harry Gordon Frankfurt, ένας από τους σπουδαιότερους ηθικούς φιλόσοφους της εποχής μας, επιχειρεί στο βιβλίο του On Bullshit – Η αβάσταχτη ελαφρότητα της σαχλαμάρας – να θέσει τα θεμέλια για μια τέτοια θεωρία. Με τη χαρακτηριστική ικανότητά του να συνδυάζει το φιλοσοφικό πάθος με την ψυχολογική οξυδέρκεια και την καυστική ειρωνεία, εξερευνά τη διαφορά ανάμεσα στο ψεύδος και τη σαχλαμάρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η σαχλαμάρα είναι περισσότερο ολέθρια για την αλήθεια απ’ ό,τι το ίδιο το ψεύδος.
Πολλά ψέματα είπαμε ολά ολά
ας πούμε και μια αλήθεια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Ο κόκορας εγέννησε ολά ολά
κι έκανε κολοκύθια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Τα κολοκύθια είχαν νερό ολά ολά
και το νερό βατράχια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
όλο το τραγουδάκι για όσους δεν το θυμούνται
Στραβός βελόνα γύρευε ολά ολά
μέσα σ’ έν’ αχυρώνα βατζιγτζέλο βατζιγτζό
κι ένας κουφός του έλεγε ολά ολά
την άκουα που εβρόντα βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Απ’όλα τα πετούμενα ολά ολά
ο γάιδαρος μ’αρέσει βατζιγτζέλο βατζιγτζό
γιατί έχει αηδονιού φωνή ολά ολά
και δαχτυλίδι μέση βατζιγτζέλο βατζιγτζό
Πολλά ψέματα είπαμε ολά ολά
ας πούμε και μια αλήθεια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Ο κόκορας εγέννησε ολά ολά
κι έκανε κολοκύθια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Τα κολοκύθια είχαν νερό ολά ολά
και το νερό βατράχια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Χρυσό αίμα : Ο σπανιότερος και πολυτιμότερος τύπος αίματος στον κόσμο
Χρυσό αίμα
Το χρυσό αίμα ή Rh-null αίμα είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος αίματος που έχει εντοπιστεί μόνο σε 43 άτομα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια.
Το αίμα που κυλάει στις φλέβες των 7,5 δισεκατομμυρίων ψυχών του κόσμου μπορεί να μοιάζει το ίδιο -κόκκινο , ωστόσο είναι ολωσδιόλου διαφορετικό.
Και στο ερώτημα αν υπάρχει σπανιότερη ομάδα αίματος από την ΑΒ-, η απάντηση είναι θετική.
Το Rh-null θεωρείται ο σπανιότερος τύπος αίματος που έχει εντοπιστεί σε μόλις 43 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, τον τελευταίο μισό αιώνα.
Ο τύπος αυτός χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη αντιγόνων στο σύστημα Rhesus.
«Πρόκειται για το χρυσό αίμα» εξηγεί ο δρ Τιερί Πεϊνάρ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Ανοσοχηματολογίας στο Παρίσι.
Ο συγκεκριμένος τύπος αίματος έχει τεράστια ζήτηση τόσο για μεταγγίσεις αίματος όσο και για επιστημονική έρευνα.
Το πιο βασικό, ωστόσο, είναι πως, λόγω της σπανιότητάς του, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους το έχουν στις φλέβες τους.
Πώς λειτουργεί το σύστημα ομάδων αίματος
Για να κατανοήσει κανείς τη σπουδαιότητα του «χρυσού αίματος», πρέπει να κατανοήσει προηγουμένως το πώς λειτουργούν οι τύποι αίματος.
Στην επιφάνεια καθενός από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, έχουμε πάνω από 342 αντιγόνα – τα σύνθετα μόρια που πυροδοτούν την παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών που αποκαλούνται αντισώματα. Είναι η έλλειψη συγκεκριμένων αντιγόνων, λοιπόν, που καθορίζει την ομάδα αίματος του καθενός.
Περίπου 160 από αυτά τα αντιγόνα θεωρούνται κοινά – που σημαίνει πως απαντώνται στα αιμοσφαίρια των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη.
Αν σε κάποιον υπάρχει έλλειψη κάποιου αντιγόνου που εντοπίζεται στο 99% των ανθρώπων, σημαίνει πως το αίμα του θεωρείται σπάνιο.
Κι αν υπάρχει έλλειψη αντιγόνου που εντοπίζεται στο 99,99% των ανθρώπων, τότε η περίπτωση είναι εξαιρετικής σπανιότητας.
Τα 342 αντιγόνα ανήκουν σε 35 ομάδες αίματος – εκ των οποίων το σύστημα Ρέζους (Rhesus ή Rh) με 61 αντιγόνα είναι αποτελεί το μεγαλύτερο.
Δεν είναι ασυνήθιστο στους ανθρώπους να έχουν έλλειψη ενός από αυτά τα αντιγόνα.
Για παράδειγμα, περίπου των 15% των Καυκάσιων έχουν έλλειψη του αντιγόνου D – του σπουδαιότερου, δηλαδή, αντιγόνου ρέζους.
Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν σε έναν άνθρωπο υπάρχει έλλειψη και των 61 αντιγόνων του συστήματος ρέζους;
Μέχρι πριν από πενήντα χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως ένα έμβρυο δεν μπορούσε να επιζήσει καν στη μήτρα – πόσο μάλλον να γεννηθεί και να εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικο.
Ωστόσο, το 1961, διαπιστώθηκε πως στις φλέβες μίας Αβορίγινα της Αυστραλίας κυλούσε αίμα Rh-null – που σημαίνει πως είχε έλλειψη όλων των αντιγόνων του συστήματος Ρέζους.
Επρόκειτο για κάτι όχι μόνο πρωτοφανές αλλά και χωρίς προφανή λογική εκείνη την εποχή.
Έκτοτε, μόλις 43 άνθρωποι με το συγκεκριμένο τύπο αίματος έχουν εντοπιστεί σε ολόκληρη την οικουμένη.
Το Rh-null αποκαλείται «χρυσό αίμα» για δύο λόγους.
Ο σπουδαιότερος είναι πως η παντελής έλλειψη αντιγόνων Rh σημαίνει πως το αίμα αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό από οποιονδήποτε με σπάνια ομάδα αίματος εντός του συστήματος Ρέζους.
Οι σωτήριες δυνατότητές του είναι τέτοιες ώστε, παρότι υπάρχουν δείγματα ανώνυμων δοτών σε τράπεζες αίματος, οι επιστήμονες συχνά επιχειρούν να εντοπίσουν τους δότες με την παράκληση να προσφέρουν περισσότερο.
Παρόλα αυτά, ακριβώς λόγω της σπανιότητάς του, το χρυσό αίμα δίνεται σε ακραία περιστατικά καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος αίματος είναι εξαιρετικά μεγάλης επιστημονικής αξίας, καθώς είναι αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αποκαλύψουν τα μυστήρια του δαιδαλώδους συστήματος Ρέζους.
Κι ενώ το Rh-null μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε με αρνητική Ρέζους – γι’αυτό και οι επιστήμονες συχνά λένε πως αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι.
Ωστόσο, αντιθέτως, οι άνθρωποι που έχουν το ρέζους μηδέν στις φλέβες τους, αν και ακριβοθώρητοι, είναι άτυχοι.
Καθώς, σε περίπτωση ανάγκης μετάγγισης, δέχονται μόνο τον ίδιο τύπο αίματος, κάτι που λόγω έλλειψης είναι εύκολο να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους.
Το 2014, το αμερικανικό περιοδικό Atlantic είχε γράψει για την ιστορία του Τόμας, ενός από τους 43 ανθρώπους που έχουν εντοπιστεί με το συγκεκριμένο τύπο αίματος και τις προφυλάξεις που ήταν αναγκασμένος να παίρνει κάθε στιγμή της ζωής του για να αποφύγει να βρεθεί σε καταστάσεις όπου θα χρειαζόταν μεταγγίσεις αίματος.
Ως παιδί, οι γονείς του δεν του επέτρεψαν να πάει διακοπές το καλοκαίρι, επειδή φοβόταν ότι θα μπορούσε να είχε κάποιο ατύχημα, και ως ενήλικας, πάντα οδήγησε πολύ προσεκτικά και ποτέ δεν ταξίδεψε σε χώρες που δεν είχαν σύγχρονα νοσοκομεία. Επίσης έφερε μαζί του μια ειδική κάρτα που επιβεβαίωσε τον εξαιρετικά σπάνιο τύπο αίματος του, σε περίπτωση που χρειαζόταν να νοσηλευτεί.
Το χρυσό αίμα είναι μια ευλογία και μια κατάρα μαζί.
Από τη μία πλευρά, έχετε τη δύναμη να σώσει αμέτρητες ζωές μέσω μιας απλής αιμοδοσίας, αλλά μπορεί να καταστεί μοιραίο για το άτομα που το φέρει αν κάποια στιγμή χρειαστεί μετάγγιση αίματος.
πηγές και αναφορές:
medicalnews.gr
odditycentral.com
theatlantic.com
jpma.org.pk