Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Το Πείραμα Rosenhan, που άλλαξε τον κόσμο της Ψυχιατρικής

από την  Ειρήνη Καρύδη-Ζιώρη :https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02V8XdqufX8m1JhQtqu7WYg622Lx9ZrcRYB8mKGyQ7JZ6KyNtQvoXrfbji2uL3wogBl&id=100078487148115
Την δεκαετία του ’70, η ψυχιατρική έχαιρε απίστευτης εκτίμησης και ουδείς σκεφτόταν να την αμφισβητήσει, εκτος από τον  David Rosenhan
Το πείραμα του είχε τίτλο:  
On being sane in insane place κι έγινε η αφορμή για πολλές αλλαγές, αν μη τι άλλο, στη βίβλο των ψυχιάτρων, το περίφημο D.S.M. - Diagnostic Statistic Manual
Η μεγαλύτερη αξία του πειράματος, είναι ότι έβαλε τα θεμέλια για να αμφισβητηθούν οι επιστημονικές γνωματεύσεις και ν’ αναδειχτούν τα στερεότυπα, βάση των οποίων οι ψυχίατροι ταξινομούν τους ‘ασθενείς’.
Τι έκανε λοιπόν ο Rosenhan, που τότε δεν κατείχε καμία θέση κύρους (μετέπειτα δίδαξε στο Stanford); 
Ζήτησε από 8 ανθρώπους (μια νοικοκυρά, ένα ζωγράφο, τρεις ψυχολόγους, έναν ψυχίατρο, έναν μεταπτυχιακό φοιτητή και έναν παιδίατρο), 
να υποκριθούν τους ψυχικά πάσχοντες, για να δει αν οι ψυχίατροι των αντίστοιχων ψυχιατρείων στα οποία θα παρουσιαζόντουσαν οι ψευδοασθενείς, μπορούσαν όντως να καταλάβουν την ‘απάτη’.  
Οι οδηγίες που είχαν τα άτομα αυτά, ήταν οι εξής: 
πέντε μέρες, πριν από την ημερομηνία που θα παρουσιαζόντουσαν στα διάφορα ιδρύματα, να σταματήσουν να κάνουν ντους, να ξυρίζονται και να βουρτσίζουν τα δόντια τους. 
Κι όταν θα παρουσιαζόντουσαν, να έλεγαν ότι ακούν μια φωνή που τους λέει: «γκντουπ!»  (στο πείραμα οι αμερικάνικες λέξεις ήταν σαν βγαλμένες από καρτούν π.χ. «Quack», κι οι φωνές υποτίθεται πως έλεγαν “empty,” “hollow,” και “thud” δηλαδή «άδειο», «κοίλο», «κάτι που κάνει θόρυβο»). 
Ο λόγος που ο πειραματιστής έκανε αυτή την επιλογή, είναι ότι είχε ψάξει και είχε βρει, ότι πουθενά στην βιβλιογραφία δεν αναφέρονταν περιστατικά ανθρώπων, που να άκουγαν φωνές, με προφανή παραπομπή σε κινούμενα σχέδια.
Πέραν αυτών των οδηγιών, τους ζήτησε να απαντήσουν ειλικρινά σε κάθε ερώτηση που θα τους γίνει απ’ το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, 
αποκρύπτοντας μόνο το αληθινό τους όνομα καθώς και το επάγγελμά τους και να μην προσποιηθούν κανένα, μα κανένα άλλο σύμπτωμα. 
Σε περίπτωση που τους γινόταν εισαγωγή, αμέσως έπρεπε να πουν πως η φωνή εξαφανίστηκε και αισθάνονται περίφημα.  
Το παράδειγμά τους ακολούθησε κι ο ίδιος ο ερευνητής, μιας και ήθελε ιδίοις όμασι να διαπιστώσει, τι θα συμβεί.
Αναρωτιέστε για το αποτέλεσμα; 
Όλοι τους εισήχθησαν σε ψυχιατρεία με διάγνωση σχιζοφρένειας πλην ενός που διεγνώσθη ως μανιοκαταθλιπτικός, έλαβαν φαρμακευτική αγωγή, πάμπολλα χάπια τους δίνονταν τρεις φορές τη μέρα κι ευτυχώς είχαν εκπαιδευτεί να τα φτύνουν,  
και παρέμειναν ως νοσηλευόμενοι από 7 ως 52 μέρες, μέσος όρος 19 μέρες εγκλεισμού, αν και πλέον συμπεριφέρονταν απολύτως φυσιολογικά. 
Μάλιστα, το ότι κρατούσε σημειώσεις ο Rosenhan,  θεωρήθηκε ως ένα ακόμα σύμπτωμα της σχιζοφρένειας του!
Αν κατάλαβαν κάποιοι ότι αυτοί οι 8  ‘ασθενείς’ προσποιούνταν; 
Μα βέβαια. 
Οι άλλοι νοσηλευόμενοι! 
Οι οποίοι τους πλησίαζαν και τους δήλωναν ξεκάθαρα πως έχουν καταλάβει πως δεν είναι τρελοί και άρα για άλλο λόγο βρίσκονται εκεί. 
Ένας μάλιστα ρώτησε τον Rosenham, αν κάνει κρυφά,  έλεγχο στο νοσοκομείο..
Τι έγινε μετά τη δημοσίευση αυτού του πειράματος; 
Πολλά. 
Ο Rosenhan δέχτηκε κριτική, οι ψυχίατροι εξανέστηκαν, το σύστημα θορυβήθηκε κι από κάποιο νοσοκομείο έγινε η ‘πρόταση’ στον ερευνητή, να στείλει μες τους επόμενους 3 μήνες, όσους ψευδοασθενείς θέλει κι οι ψυχίατροι, θα τους ξεσκεπάσουν. 
Εκείνος δέχτηκε την πρόκληση τους κι όταν πέρασε το τρίμηνο, το προσωπικό του νοσοκομείου, ανέφερε στον Rosenhan, ότι με επιτυχία είχαν ανακαλύψει 41 ψευδοασθενείς! 
Μόνο που εκείνος, δεν τους είχε στείλει κανέναν…
`````````
David Rosenhan
Rosenhan experiment
Σαράντα χρόνια αργότερα, η ψυχολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευμένων επιστημονικών βιβλίων Lauren Slater θέλησε να επαναλάβει μόνη της το πείραμα του Rosenhan. Παρουσιάσθηκε σε οκτώ νοσοκομεία των Η.Π.Α. λέγοντας, όπως και οι ψευδοασθενείς του Rosenhan, ότι εδώ και κάποιο διάστημα ακούει μια φωνή να της επαναλαμβάνει τη λέξη "thud" χωρίς να αναφέρει κανένα άλλο σύμπτωμα.
Η Lauren Slater παρατήρησε ότι πολλά πράγματα είχαν αλλάξει από την εποχή που ο Ρόζενχαν δημοσίευσε τη μελέτη του: 
Οι ψυχίατροι ήταν κατά κανόνα ευγενικοί απέναντί της, με ειλικρινή διάθεση να τη βοηθήσουν, και πουθενά δεν συνάντησε την απαξιωτική συμπεριφορά του προσωπικού που στιγμάτιζε στη μελέτη του ο Rosenhan. 
Κανείς από τους ψυχιάτρους που την εξέτασαν δεν θεώρησε ότι υπήρχε αναγκαιότητα εισαγωγής της στο νοσοκομείο. 
Σχεδόν όλοι τους, όμως, "διέγνωσαν", κατάθλιψη με ψυχωτικά χαρακτηριστικά ή ψυχωτική κατάθλιψη και της συνταγογράφησαν με μεγάλη ευκολία αντιψυχωτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Το "πείραμα" της Lauren Slater, αν και δεν έχει τις προδιαγραφές ενός επιστημονικού πειράματος, καταδεικνύει ωστόσο ότι, παρά τις όποιες προόδους, η εγκυρότητα της ψυχιατρικής διάγνωσης παραμένει και στις μέρες μας προβληματική.
Το πείραμα του Rosenhan ενέπνευσε τη σύγχρονη όπερα
Το 2008, ο Βρετανός συνθέτης Tim Benjamin εμπνεόμενος από το άρθρο του Rosenhan "On Being Sane in Insane Places" - Υγιείς σε μέρη για παράφρονες, δημιούργησε την ομώνυμη μοντέρνα όπερα, η οποία παρουσιάσθηκε στο κοινό με διευθυντή ορχήστρας τον Έκτορα Ταρτανή.

Ινδία, το μεγαλύτερο φαρμακείο του κόσμου: Όταν η φαρμακοβιομηχανία σκοτώνει για το κέρδος

Η Ινδία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο και στοχεύει να κατακτήσει την πρώτη θέση μέχρι το 2030.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η ινδική κυβέρνηση έχει επενδύσει κυρίως στην παραγωγή φαρμάκων σε μια πόλη στα νότια της χώρας: Hyderabad.
Στην πόλη των 8 εκατομμυρίων κατοίκων, τα εργοστάσια των φαρμακευτικών κολοσσών από όλο τον κόσμο έδωσαν στην περιοχή μια άνευ προηγουμένου οικονομική άνθιση.
Σχεδόν το 30 % των ευρωπαϊκών φαρμάκων εισάγεται από την Ινδία και τα περισσότερα από αυτά παράγονται στο Hyderabad.
Οι κάτοικοι όμως υποφέρουν από τις συνέπειες.
Πολλοί τοπικοί επιστήμονες συμφωνούν: μια οικολογική, ανθρώπινη και υγειονομική καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών. 
Γι’ αυτούς, καρκίνοι, παραμορφώσεις και αιφνίδιοι θάνατοι συνδέονται με την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων από τη φαρμακοβιομηχανία.
Για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από τις δυτικές χώρες, η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή της Pharma City, ενός τεράστιου έργου που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ινδικής οικονομίας.
Χιλιάδες εργοστάσια πρόκειται να κατασκευαστούν σε μια έκταση μεγέθους 14.000 γηπέδων ποδοσφαίρου, καθιστώντας την Ινδία τον μεγαλύτερο παραγωγό φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο.
                   
Απο το Γαλλο-Γερμανικό ArteTV, 02/06/2023
https://www.arte.tv/en/videos/113917-000-A/arte-reportage/
Επιμέλεια υποτιτλισμού:
Επιστήμονες για την Υγεία και την Ελευθερία
www.eyewideopen.org
https://t.me/corona_Greece

Ο προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι με Μαία στην Ελλάδα. Η σχέση των γυναικών με τις Μαίες που τον αναλαμβάνουν.

από το χρονολόγιο της Irene Athina Avramidou:https://www.facebook.com/ireneathina.avramidou/posts/pfbid03PxM62xkhfQ4t8gYrxHFYYRae9hjfR66vwqNwpjje829AFevesEmNxqV2Wa6WF8fl
Σας παρουσιάζω την περίληψη της μεταπτυχιακής μου εργασίας που με πολύ κόπο ολοκλήρωσα το 2019. Με την πολύτιμη βοήθεια της Επιβλέπουσας Καθηγήτριας μου Victoria Vivilaki
❤
Με ένα μεγάλο δείγμα γυναικών (250) που επέλεξαν να γεννήσουν προγραμματισμένα στο σπίτι με Μαία στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής καταδεικνύουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των γυναικών και των μαιών τους καθώς επίσης και τα περιγεννητικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τους τοκετούς αυτούς.
Χρήσιμα αποτελέσματα για τις/τους ελεύθερες/ους επαγγελματίες Μαίες/Μαιευτές στην Ελλάδα.
-----
-. Τίτλος Εργασίας: Ο προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι με Μαία στην Ελλάδα. Η σχέση των γυναικών με τις Μαίες που τον αναλαμβάνουν.
-. Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια: Ειρήνη – Αθηνά Αβραμίδου
Υπό την επίβλεψη της Επίκουρης καθηγήτριας Βικτωρίας Βιβιλάκη
Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2019
-. Εισαγωγή: Ο τοκετός στο σπίτι στην Ελλάδα αποτελεί θέμα πολλών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας. H υπάρχουσα βιβλιογραφία έως σήμερα ασχολείται κυρίως με την ασφάλεια του τοκετού στο σπίτι και τα περιγεννητικά αποτελέσματα. Σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια αλλά και την εμπειρία του τοκετού στο σπίτι αποτελεί η σχέση μεταξύ γυναικών και μαιών που τον αναλαμβάνουν. Είναι ένα θέμα που στον Ελλαδικό χώρο δεν έχει διερευνηθεί, ενώ τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες μαιευτικής φροντίδας από τις μαίες που αναλαμβάνουν κατ’ οίκον τοκετό.
-. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να περιγράψει τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ των γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν προγραμματισμένα στο σπίτι και των μαιών τους. Επίσης να αναδείξει τα περιγεννητικά αποτελέσματα, σκιαγραφώντας και αξιολογώντας τις μαιευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από τις ελεύθερες επαγγελματίες μαίες που πραγματοποιούν τοκετούς στο σπίτι.
-. Υλικό και Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε ανώνυμο δομημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τους αντικειμενικούς στόχους της έρευνας (Mothers to Midwives Relationship Scale - MMRS). Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από 250 γυναίκες που γέννησαν προγραμματισμένα στο σπίτι με μαίες στην Ελληνική επικράτεια, το διάστημα 2010 - 2017. Η μελέτη υλοποιήθηκε τη χρονική περίοδο Ιανουάριο 2018 - Απρίλιο 2018.
-. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των γυναικών που επέλεξαν να γεννήσουν στο σπίτι ανέπτυξαν μια σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης με τις μαίες τους. Μέσα από τις απόψεις των γυναικών, οι μαίες φάνηκε να είναι υποστηρικτικές, συμπονετικές, επιστημονικά καταρτισμένες, με αυτοπεποίθηση στις γνώσεις και τις δεξιότητες τους ενώ παράλληλα ενέπνεαν ηρεμία και σιγουριά στις γυναίκες που γεννούσαν στο σπίτι. Παράλληλα, ο χρόνος που διέθεταν οι μαίες στις μητέρες για να τις ακούσουν, αλλά και η σωματική επαφή είναι δυο στοιχεία που επίσης φάνηκε να ενδυναμώνουν τη σχέση μεταξύ γυναικών και μαιών. Από την μελέτη 250 τοκετών στο σπίτι, προέκυψαν ελάχιστες μαιευτικές παρεμβάσεις και επιπλοκές. Επίσης υπήρξαν υψηλές βαθμολογίες Apgar Score στα νεογνά και επιτυχημένος αποκλειστικός μητρικός θηλασμός μέχρι το πρώτο εξάμηνο της ζωής των βρεφών.
-. Συμπεράσματα: Οι γυναίκες που επέλεξαν να γεννήσουν προγραμματισμένα στο σπίτι με μαίες στην Ελλάδα, φάνηκαν ικανοποιημένες από τις μαίες τους και ανέπτυξαν μια καλή σχέση μαζί τους. Η ανάπτυξη μιας υποστηρικτικής σχέσης μεταξύ των γυναικών και των μαιών τους είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης στη γονεϊκότητα. Η καλή σχέση μεταξύ γυναικών και μαιών, φαίνεται να προάγει τη θετική εξέλιξη του τοκετού στο σπίτι, ενώ βελτιώνει τα περιγεννητικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, θα βοηθήσουν τις μαίες να προσφέρουν ολιστική φροντίδα ανώτερης ποιότητας στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του κατ’ οίκον τοκετού. Ακόμη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο καθοδήγησης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη φροντίδα μητρότητας, για τη βελτίωση των συνθηκών τοκετού στο σπίτι στην Ελλάδα.