Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

σε ποια τρόφιμα υπάρχει "κρυμμένη" ζάχαρη

Τα περισσότερα από τα τυποποιημένα προϊόντα περιέχουν ζάχαρη και πολλές φορές μπορεί να μην το γνωρίζουμε καν.

Ακόμη και κάποια από αυτά που θεωρούνται περισσότερο υγιεινά από άλλα, μπορεί να είναι πηγές ζάχαρης.
Αν θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση της ζάχαρης, δείτε παρακάτω τρεις τροφές που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη και μπορεί να μην το γνωρίζετε...

1. Γιαούρτι με γεύση
Τα περισσότερα γιαούρτια με γεύσεις, είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, ειδικά όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά ή περιέχουν μείγμα φρούτων με σιρόπι.
Πολλά από αυτά περιέχουν έως και 25 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή περισσότερη από ένα ντόνατ.
Αποφεύγετε τα γιαούρτια με γεύσεις και φρούτα και προτιμήστε το σκέτο γιαούρτι, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ένα κουταλάκι μέλι.

2. Σάλτσες
Αρκετές συσκευασμένες σάλτσες περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα όχι σε μικρή ποσότητα.
Όσον αφορά τις ντομάτες, αυτές περιέχουν έτσι κι αλλιώς φυσικά σάκχαρα, τα οποία φτάνουν τα περίπου 5 γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι.
Έτσι, υπόλοιπα 8 γραμμάρια είναι πρόσθετα.

3. Μπάρες δημητριακών
Πολλοί θεωρούν ότι όλες οι μπάρες δημητριακών είναι εντελώς αθώες.
Κι όμως κάποιες από αυτές περιέχουν όση ζάχαρη περιέχει και ένα κανονικό γλυκό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να νιώθετε γρήγορα το αίσθημα της πείνας, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επιδιώκετε όταν τρώτε ένα σνακ.
Καλό είναι να κοιτάτε πάντα την ετικέτα.
πηγή του άρθρου:baby.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

πως να μην πεινάμε

πως μπορούμε να νικήσουμε το αίσθημα της πείνας

Η ικανοποιητική ρύθμιση του αισθήματος πείνας αποτελεί βασικό παράγοντα για τον καλύτερο έλεγχο της πρόσληψης τροφής και θερμίδων και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι περιοριστικού τύπου δίαιτες παρουσιάζουν χαμηλό βαθμό προσκόλλησης και δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πώς μπορούμε, όμως, να πετύχουμε υψηλό αίσθημα κορεσμού και να ικανοποιήσουμε το αίσθημα πείνας, αποφεύγοντας το συνεχές «τσιμπολόγημα» κατά τη διάρκεια της μέρας;

Εκτός από την κατανάλωση οργανωμένων γευμάτων και την αποφυγή της πολύωρης νηστείας, η σύνθεση των γευμάτων και σνακ και το είδος των τροφίμων που αυτά περιλαμβάνουν, μπορούν να διαφοροποιήσουν σημαντικά το πόσο «χορτάτοι» θα αισθανθούμε και σε πόσο χρονικό διάστημα θα επανεμφανιστεί το αίσθημα πείνας.

Έτσι, είναι σημαντικό κάθε γεύμα ή ενδιάμεσο σνακ να περιέχει τρόφιμα που έχουν την ικανότητα να προκαλούν υψηλό αίσθημα κορεσμού.
Σε αυτά, συγκαταλέγονται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Επομένως, φροντίστε να συνοδεύετε κάθε γεύμα σας με σαλάτα και επιλέξτε φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης ως ενδιάμεσα σνακ.
Έτσι, μπορείτε να παρατείνετε το αίσθημα πληρότητας και να αποφύγετε την αναζήτηση φαγητού πριν από το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα σας.
πηγή του άρθρου:neadiatrofis.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Μια καλά κρυμμένη πόλη των Μάγια μέσα στη ζούγκλα της Γουατεμάλας, ανακάλυψαν ερευνητές

οι Μάγια είναι ιθαγενής λαός της Κεντρικής Αμερικής

Ερευνητές χρησιμοποιώντας μια υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, πυραμίδες και αμυντικά έργα της φυλής των Μάγια* στην πυκνή ζούγκλα της περιοχής Πέτεν στην Γουατεμάλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκεί ζούσαν εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι εθεωρείτο στο παρελθόν.

Η σχετική ανακοίνωση για τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις και αρδευτικά κανάλια, έγινε την Πέμπτη από μια ομάδα αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Γουατεμάλα, οι οποίοι εργάζονται στο Mayan Heritage and Nature Foundation της Γουατεμάλας.

Στην έκθεσή τους εκτιμούν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να κατοικούσαν στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια--τις τροπικές πεδιάδες της σημερινής Γουατεμάλας--γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν μαζική παραγωγή τροφίμων.

"Πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους υποστήριζεται ότι βρίσκονταν εκεί", λέει στην Guardian ο Μαρτσέλο Α Κανούτο, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ.

H περιοχή της χαρτογράφησης, που εκτείνεται σε 2.100 τμ, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εθεωρείτο ότι κατοικούνταν από τους Μάγια, ο πολιτισμός των οποίων γνώρισε την ακμή του το διάστημα 1.000 π.Χ και 900 μ.Χ κατά προσέγγιση.
Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.

Εντοπίστηκαν περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και πυραμίδες.
πηγή του άρθρου:tanea.gr

*Οι Μάγια είναι ιθαγενής λαός της Κεντρικής Αμερικής.
Κατά το παρελθόν καταλάμβανε μια συνεχή έκταση στο νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και στο βόρειο Μπελίζ και μιλούσαν διάφορες γλώσσες της γλωσσικής οικογένειας των Μάγια.
Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές των Μάγια διαίρεσαν τις περιοχές που ζούσαν οι λαοί των Μάγια σε 3 ζώνες- βόρεια, κεντρική, νότια.
Η γεωγραφική, αυτή, διαίρεση συμπίπτει και με τη γλωσσική διαίρεση.-el.wikipedia.org

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Ηλίας Βενέζης, και η νέα έκδοση του βιβλίου του «Το Νούμερο 31328»

Ο Ηλίας Βενέζης το 1925
Το πατρικό του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί πριν από την καταστροφή.

Το «Νούμερο 31328», η προσωπική μαρτυρία του Ηλία Βενέζη από τα Τάγματα Εργασίας το 1922 και η δραματική πορεία στην Ανατολή μαζί με άλλους 3.000 Αϊβαλιώτες, είναι όχι μόνο ένα από τα κορυφαία αντιπολεμικά βιβλία αλλά και «η διαμαρτυρία ενός παιδιού», όπως έλεγε ο Βενέζης.


Ξαναδιαβάζοντας το «Νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, έρχεται μπροστά η σκέψη για τη βασική παιδεία της ελληνικής λογοτεχνίας.
Για τις «βάσεις».
Και είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη η πολιτική των εκδόσεων «Εστία» να επανεκδίδουν σταδιακά, σε σχήμα τσέπης και σε μονοτονικό, κάποια από αυτά τα λογοτεχνικά έργα που μεγάλωσαν γενιές, και που όταν τα ξαναδιαβάσεις σήμερα καταλαβαίνεις γιατί.
Καταλαβαίνεις την ανάγκη να διαβάζονται.

Το «Νούμερο 31328», η προσωπική μαρτυρία του Ηλία Βενέζη από τα Τάγματα Εργασίας το 1922 και η δραματική πορεία στην Ανατολή μαζί με άλλους 3.000 Αϊβαλιώτες, είναι όχι μόνο ένα από τα κορυφαία αντιπολεμικά βιβλία (συγκρίσιμο με τη «Ζωή εν Τάφω» του Μυριβήλη, που αναφέρεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) αλλά και «η διαμαρτυρία ενός παιδιού», όπως έλεγε ο Βενέζης.
Η νέα έκδοση από την «Εστία», με ένα συγκινητικό νεανικό πορτρέτο του Βενέζη στο εξώφυλλο, περιλαμβάνει το εξαιρετικό επίμετρο του ιστορικού Σωτήρη Μετεβελή, ο οποίος μας δίνει το δοκίμιο «Το τέλος του μικρασιατικού ελληνισμού (1908-1923)», μία πολυεπίπεδη και πυκνή ανάλυση για την έξοδο των ελληνικών πληθυσμών.
«Αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο καθαρά ιστορικό, το οποίο θα αποτελούσε μια μικρή εισαγωγή στα τελευταία χρόνια του μικρασιατικού ελληνισμού, με έμφαση στους διωγμούς, καθώς είχα παρατηρήσει σε συζητήσεις ότι πολύς κόσμος αγνοούσε και τα βασικά», λέει ο Σωτήρης Μετεβελής, ο οποίος επιμελήθηκε και το γλωσσάριο.

«Οσα λέγονται μέσα στο βιβλίο είναι αληθή (το ίδιο ισχύει και για πολλά χωρία από τη “Γαλήνη” και την “Αιολική Γη”), και γι’ αυτό χρησιμοποίησα και μερικά αποσπάσματα για να δείξω αυτήν τη στενή σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας.
Αυτό που ήθελα επίσης να επισημάνω είναι ότι ο μικρασιατικός ελληνισμός δεν αποτελούσε ένα σώμα και ότι το 1922 δεν ήρθε έτσι ξαφνικά ούτε ήταν μόνο απότοκο του Α΄ Παγκοσμίου, των συνεδρίων ειρήνης και βέβαια της μικρασιατικής εκστρατείας.
Ηταν η κατάληξη μιας εθνικιστικής πολιτικής που είχε ήδη ξεκινήσει από το 1908, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνισμό, αλλά και φυσικά για τις υπόλοιπες μειονότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο έβαλα και μια ενδεικτική βιβλιογραφία, για να βοηθήσω κάποιον που θα ήθελε να εντρυφήσει λίγο περισσότερο».

Ο Ηλίας Βενέζης ήταν ένας από τους ελάχιστους διασωθέντες από την απάνθρωπη εμπειρία των Ταγμάτων Εργασίας.
Ηταν 18 ετών.
Οσα εξιστορεί, τα έγραψε σε πρώτη μορφή σχεδόν αμέσως (1924) και ξαναδούλεψε το χειρόγραφο το 1931, όταν το βιβλίο κυκλοφόρησε.
Πάλεψε πολύ για να το ξαναπιάσει στα χέρια του, τον βασάνιζε η επαφή με όσα είχε καταγράψει. Οσα αφηγείται, θα μείνουν στη μνήμη χιλιάδων αναγνωστών και όσα τρομερά διαδραματίζονται δεν κορυφώνονται σε αισθήματα μίσους αλλά στην ανάγκη να ζήσει κανείς χωρίς την επανάληψη ανάλογων τραγωδιών.
Ο Βενέζης δίνει στο «Νούμερο» πολλούς και αξέχαστους ήρωες, όπως τον φίλο και συμμαθητή Αργύρη, που στα 18 του χρόνια λιντσάρεται αναίτια από τον όχλο.
Για τον Αργύρη και τον «κάθε Αργύρη», το «Νούμερο» πρέπει να διαβάζεται.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

εκπαιδευτικοί-τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για το ωράριό τους

στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος για το ωράριο των εκπαιδευτικών


Οι εκπαιδευτικοί θα μένουν στο σχολείο και πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, αλλά δεν θα ξεπερνούνται οι έξι ώρες εργασίας την ημέρα και οι τριάντα την εβδομάδα.
Αυτό προβλέπει η σχετική εγκύκλιος που αφορά το ωράριο των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα αναλαμβάνουν ό,τι τους ανατίθεται από τους διευθυντές των σχολείων, όπως για παράδειγμα, την προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού, την διόρθωση διαγωνισμάτων και εργασιών καθώς και η προετοιμασία εκδηλώσεων.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούσαν σε αυτό υποστηρίζοντας πως υποκρύπτει αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Σε εφαρμογή́ του άρθρου 245 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5,τ.Α’/ 17-1-2018) επισημαίνονται τα ακόλουθα:
  1. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.
  2. Στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.
  3. Η επίβλεψη σχολικών γευμάτων όπως αναφέρεται παραπάνω, θεωρείται εξωδιδακτική αρμοδιότητα, χωρίς εξαιρέσεις.
  4. Είναι σαφές ότι, με την επιφύλαξη της περίπτ. α ́ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α ́ 112), ο γονέας παιδιού μέχρι δύο (2) ετών απαλλάσσεται από την ανάθεση εργασιών οι οποίες δεν συνδέονται με το διδακτικό έργο που τους ανατίθεται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας όπως είναι η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

πηγή του άρθρου:cnn.gr 



έκπτωση έως και 70% προβλέπει το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος που τέθηκε σε λειτουργία

 νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 

Το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος τέθηκε σε ισχύ και προβλέπει έκπτωση έως και 70% στους πολίτες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.
Στο νέο τιμολόγιο εντάσσονται όσοι πήραν κοινωνικό μέρισμα, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΕΑ πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.
Οι κατηγορίες όσων μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ παραμένουν ίδιες, όμως αυστηροποιούνται τα κριτήρια, καθώς πλέον λαμβάνεται υπόψιν η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού και η περιουσιακή κατάσταση όλων των μελών του.

Αποκλείονται, έτσι, όπως εξηγεί το υπουργείο, περιπτώσεις όπου δικαιούχος δηλώνεται ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα (π.χ. συνταξιούχος), ενώ στο ίδιο σπίτι μένουν και άλλοι ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.

Οι δύο κατηγορίες
Όσοι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία, για την οποία προβλέπονται εκπτώσεις έως και 70%.
Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ).

Στη δεύτερη κατηγορία - προβλέπει εκπτώσεις γύρω στο 35% - θα ενταχθούν όσοι πληρούν τα κριτήρια που ορίστηκαν για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh.

Τα κριτήρια για τη λήψη ΚΕΑ είναι:
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα ποσά στον παρακάτω πίνακα

Τα κριτήρια για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος είναι:
  • Η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
  • Το συνολικό ύψος εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος.
  • Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια καμίας εκ των δύο κατηγοριών αποκλείονται αυτόματα από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ανεξαρτήτως όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα.


Αλλαγές και τους πολύτεκνους
Ακόμη μια αλλαγή είναι πως πλέον δεν θα εντάσσονται όλοι οι πολύτεκνοι στο τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, αλλά θα εισάγονται στο ΚΟΤ, εφόσον πληρούν τα αυστηρά κριτήρια.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Περιπτώσεις αύξησης της επιδοτούμενης κατανάλωσης

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στην  Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Έως της 30 Απριλίου θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν νέα αίτηση και να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ με βάσει τα νέα στοιχεία.
πηγή πληροφόρησης:www.cnn.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

γενική πρόγνωση του καιρού για το Γαλάτσι-Σαββάτο 03/02/2018

ο καιρός στο Γαλάτσι Σαββάτο 03/02/2018:
Γαλάτσι: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13.1°C έως 14°C.
Θα έχουμε μέτριους ανέμους, με τη ταχύτητα του ανέμου να ξεπερνάει τα 5 μποφόρ, με νότιο νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Πρωτίστως, θα παρατηρηθεί αυξημένη συννεφιά, σα μόνη εξαίρεση.
Η ημέρα είναι κατάλληλη για τους λάτρεις των σύννεφων, καθώς θα υπάρχουν μεγάλοι σχηματισμοί νεφών, στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Η θερμοκρασία στο τέλος της νύχτας θα κυμανθεί γύρω στους 13.3 βαθμούς.
kairos.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμβάλει στην καλή υγεία του συκωτιού μας

υπάρχουν τροφές που «γερνάνε» πρόωρα το συκώτι μας;

ας δούμε:
Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, αφού διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιδράσουν εξαιρετικά επιβαρυντικά για το συκώτι.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στη σχετική μελέτη τους στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry, οι βλάβες που προκαλούνται στο συκώτι οδηγούν σε μια μορφή μη αλκοολικής νόσου που ονομάζεται στεατοηπατίτιδα (NASH).
Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή στο συκώτι. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρότερες βλάβες, όπως η κίρρωση και ο καρκίνος στο συκώτι.
Είναι συχνότερη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό 1-3% των παιδιών, 5% των εφήβων, 18% των ενηλίκων 20-40 ετών, 39% των ενηλίκων 40-50 ετών και πάνω από το 40% των ενηλίκων 70 ετών και άνω.
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση διαφόρων λιπαρών στο συκώτι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και ψάρια.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από δοκιμές σε πειραματόζωα (ποντίκια), παρακολουθώντας σε βάθος χρόνου την υγεία του ήπατός τους.
Όπως εξηγεί ο José Luis Quiles Morales, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησαν τις δοκιμές, «η έρευνά μας έδειξε ότι με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται στο συκώτι λίπος, ωστόσο το πιο σημαντικό μας εύρημά μας ήταν ότι το είδος του λίπους που συσσωρεύεται εξαρτάται από τα λιπαρά που λαμβάνονται μέσω της διατροφής».
Αυτό, συμπληρώνει, σημαίνει ότι το συκώτι γερνά με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με τη διατροφή και κατ’ επέκταση είναι λιγότερο ή περισσότερο επιρρεπές σε ασθένειες.
Από τα τρία είδη λιπαρών που μελετήθηκαν –έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και ιχθυέλαια– το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν αυτό που φάνηκε να συμβάλει στον μεγαλύτερο βαθμό στην καλή υγεία του ήπατος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Από την άλλη, το ηλιέλαιο συνδέθηκε με την κατοπινή εκδήλωση ίνωσης, με αλλαγές στη δομή του ήπατος, με «μπλοκάρισμα» της έκφρασης ορισμένων γονιδίων αλλά και με τα υψηλά επίπεδα οξείδωσης στο συκώτι.
Όσο για τα ιχθυέλαια, τα πειράματα υπέδειξαν ότι προωθούν τη διαδικασία της οξείδωσης, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του ήπατος, αλλά και μια μείωση στο μήκος των τελομερών, μιας περιοχής του DNA στο άκρο κάθε χρωμοσώματος που αποτελεί τον κυριότερο δείκτη αξιολόγησης της γήρανσης του οργανισμού.
«Οι μεταβολές που προκλήθηκαν από τη μακροχρόνια κατανάλωση ηλιέλαιου και ιχθυελαίων καθιστούν το συκώτι ευάλωτο στη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μια πολύ σοβαρή νόσο που δρα σαν καταλύτης και για την εκδήλωση άλλων σοβαρών ασθενειών του ήπατος» αναφέρει επιλογικά ο Quiles Morales.
πηγή:onmed.gr