social media – η χρήση των κοινωνικών μέσων αυξάνει την κατάθλιψη και τη μοναξιά, διαπιστώνει η μελέτη
Για πρώτη φορά η έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας που βασίζεται σε πειραματικά δεδομένα συνδέει το Facebook, το Snapchat και το Instagram με τη μειωμένη ευεξία και την αύξηση τόσο της κατάθλιψης, όσο και της μοναξιάς.
Η ψυχολόγος Melissa G. Hunt δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό December of Social and Clinical Psychology.
Η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών ερευνάται για χρόνια, αλλά μια αιτιώδης σύνδεση δεν είχε αποδειχθεί ποτέ.
Ελάχιστες προηγούμενες μελέτες επιχείρησαν να αποδείξουν ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων βλάπτει την ευημερία των χρηστών,είτε έβαζαν τους συμμετέχοντες σε μη ρεαλιστικές καταστάσεις ζητώντας τους να διαγράψουν πλήρως το Facebook,είτε είχαν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και βασίζονταν σε δεδομένα αυτοαναφορών ή είχαν ευρήματα εργαστηρίου για μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. μίας ώρας.
«Θέλαμε να κάνουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη και αυστηρή μελέτη, η οποία όμως να ήταν βάσιμη και όχι εκτός τόπου και χρόνου”, λέει η Hunt, αναπληρώτρια διευθυντής στο clinical training in Penn’s Psychology Department.
Για το σκοπό αυτό, η ερευνητική ομάδα, μία ομάδα προπτυχιακών φοιτητών η οποία περιελάμβανε τους πρόσφατους αποφοίτους Rachel Marx και Courtney Lipson και τον Jordyn Young, σχεδίασε το πείραμά τους το οποίο συμπεριελάμβανε τις τρεις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες και στη συνέχεια συγκέντρωσε αντικειμενικά δεδομένα χρήσης που παρακολουθούνταν αυτόματα από τα iPhones ως ενεργές εφαρμογές.
Κάθε ένας από τους 143 συμμετέχοντες συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιοριστεί η διάθεση και η ευεξία του κατά την εκκίνηση της μελέτης.
Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια ανατέθηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα ελέγχου, στην οποία οι χρήστες διατήρησαν τη συνήθη συμπεριφορά τους στα social media ή σε μια πειραματική ομάδα που περιοριζόταν στη χρήστη του Facebook, Snapchat και Instagram για 10 λεπτά ανά πλατφόρμα την ημέρα.
Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν screenshots από τις μπαταρίες των iPhone τους ώστε να δώσουν στους ερευνητές τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις δεδομένων για κάθε άτομο.
Με αυτά τα στοιχεία, η Hunt εξέτασε μέσα από επτά παραμέτρους τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του φόβου για τη μη χρήση κοινωνικών δικτύων, του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς.
Η dr Melissa G. Hunt τονίζει ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα ηλικίας 18 έως 22 ετών δεν πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνολικά,αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Αυτό που είναι καθοριστικής σημασίας είναι ο χρόνος χρήσης και παραμονής στα sosial media.
Απλά,η μείωση και μόνο του χρόνου παραμονής στα κοινωνικά δίκτυα, οδηγεί σε σημαντική μείωση τόσο της κατάθλιψης όσο και της μοναξιάς.
Στην πραγματικότητα, η μελέτη κτίστηκε με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που σπαταλάμε στα κοινωνικά δίκτυα. Λιγότερος χρόνος, περισσότερη ευεξία, σημειώνει.
Έθεσε δηλαδή η dr Melissa G. Hunt ρεαλιστικούς στόχους!
Επιπλέον αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στους ανθρώπους που ήταν πιο καταθλιπτικοί όταν μπήκαν στη μελέτη.
“Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωση της χρήσης των κοινωνικών μέσων μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο μοναχικά”, λέει. “Αλλά ψάχνοντας λίγο βαθύτερα, κατανοούμε το νόημα των ευρημάτων.
Μερικές από τις υπάρχουσες δημοσιεύσεις σχετικά με τα κοινωνικά μέσα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια τεράστια κοινωνική σύγκριση.
Όταν εξετάζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτές που εκτίθενται μέσα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε αν η ζωή των άλλων είναι χειρότερη ή καλύτερη από τη δική μας”.
Παρά τις προειδοποιήσεις για το χρόνο χρήσης των κοινωνικών δικτύων και παρότι η μελέτη δεν καθορίζει τον βέλτιστο χρόνο που πρέπει να ξοδεύουν οι χρήστες σε αυτές τις πλατφόρμες,ούτε το πως μπορούν να χρησιμοποιούν τα social media με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,η dr Melissa G. Hunt λέει ότι τα ευρήματα προσφέρουν δύο συναφή συμπεράσματα που θα ωφελούσαν οποιονδήποτε χρήστη των social media τα ακολουθουθήσει.
– Πρώτον να μειώσουμε τις στιγμές για κοινωνική σύγκριση.
“Όταν δεν είμαστε απασχολημένοι και απορροφημένοι με τα social media, περνάμε στην πραγματική ζωή και αφιερώνουμε και ζούμε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που είναι πιο πιθανό να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για τη δική μας ζωή,από το να ασχολούμεθα με τις ζωές των άλλων”.
Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα, να αφήσετε το τηλέφωνο κάτω και να συναναστραφείτε με τους ανθρώπους στη ζωή σας, καταλήγει η dr Melissa G. Hunt.
Δεύτερον, επειδή τα αυτά τα social media ήρθαν για να παραμείνουν, είναι καθήκον της κοινωνίας να καταλάβει πώς να τα χρησιμοποιήσει,ώστε να περιορίσει τα επιβλαβή αποτελέσματα.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina 16-11-2018
Η Melissa G. Hunt είναι ο διευθυντής κλινικής εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.
πηγή:sciencedaily.com