Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ πέθανε σαν σήμερα το 1937 αλλά άφησε πίσω του πλούσιο και πρωτοποριακό έργο, τόσο ώστε να θεωρείται ο επιδραστικότερος του είδους του.
O X. Φ. Λάβκραφτ γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1890 στο Πρόβιντενς του Ροντ Αιλαντ των Η.Π.Α. και πέθανε σαν σήμερα το 1937.
Όσο ζούσε, ήταν ένας άσημος συγγραφέας, στοχαστής και επιστολογράφος, αλλά και ένας πολύ σεμνός άνθρωπος.
Δε γνωρίζουμε στ’ αλήθεια πολλά γι’ αυτόν…
Το μόνο πράγμα που δίνει ένα καθαρό στίγμα μέσα στην απέραντη παραδοξολογία του κόσμου, το μόνο συμπονετικό σχήμα που κλείνει μέσα του τον κώδικα της καθαρής μετάδοσης της γνώσης του κόσμου, της γνώσης των ανθρώπων που έφυγαν, αλλά και τη μόνη γνωστή περιγραφή του «Απρόσωπου», είναι ο Μύθος.
Στο Μύθο πρέπει να αναζητήσουμε το πρίσμα μέσα από το οποίο θα αποτολμήσουμε να κοιτάξουμε την εικόνα του X. Φ. Λάβκραφτ. Γιατί αυτό είναι ο Λάβκραφτ: ένας μύθος, για τον οποίο γνωρίζουμε μονάχα τα παρακάτω:
Τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας του ήταν τρόφιμοι στο ίδιο ψυχιατρείο
Ο Γουίνφιλντ Σκοτ Λάβκραφτ κλείστηκε στο νοσοκομείο Μπάτλερ αφού διαγνώστηκε με ψύχωση όταν ο HP Lovecraft ήταν μόλις τριών ετών. Πέθανε το 1898, όταν ο HP ήταν οκτώ. Μέχρι σήμερα, οι φήμες επιμένουν ότι ο Winfield είχε σύφιλη, αλλά ούτε ο HP ούτε η μητέρα του εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα.
Η Σάρα Σούζαν Φίλιπς Λάβκραφτ υπέστη τον εγκλεισμό αργότερα,το 1919. Παρέμεινε σε στενή αλληλογραφία με τον γιο της για δύο χρόνια, μέχρι που πέθανε από επιπλοκές μετά κάποια επέμβαση.
Ήθελε να γίνει επαγγελματίας αστρονόμος αλλά δεν τελείωσε ποτέ το λύκειο
Ως άρρωστο παιδί, ο Λάβκραφτ πήγαινε στο σχολείο σποραδικά και ουσιαστικά αυτοεκπαιδεύτηκε. Τον «μάγεψε» η αστρονομία και η χημεία και τα γραπτά σκοτεινών συγγραφέων όπως ο Έντγκαρ Άλαν Πόε. Λόγω αυτού που ονόμασε «νευρικό κλονισμό», ο Λάβκραφτ δεν τελείωσε ποτέ το γυμνάσιο και αντ’ αυτού ασχολήθηκε μόνο ανεπίσημα με τα πάθη του.
Σπάνια έβγαινε δημοσίως κατά τη διάρκεια της ημέρας
Ο Λάβκραφτ έφευγε από το σπίτι μόνο μετά τη δύση του ηλίου, μένοντας ξύπνιος μέχρι αργά για να μελετήσει αστρονομία και να διαβάσει και να γράψει. Κοιμόταν συνήθως μέχρι αργά τη μέρα, αναπτύσσοντας το χλωμό και αδύναμο «σκαρί» για το οποίο είναι πλέον γνωστός. Η μητέρα του Λάβκραφτ φέρεται να τον αποκάλεσε «γκροτέσκο» κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας και τον προειδοποίησε να κρύβεται για να μην τον βλέπουν οι άνθρωποι. Το 1926 έγραψε:
«Είμαι ουσιαστικά ένας ερημίτης που θα έχει ελάχιστη σχέση με τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκεται. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με κάνουν μόνο νευρικό και ότι μόνο τυχαία, και σε εξαιρετικά μικρές δόσεις, θα ήταν πιθανό να συναντήσω ανθρώπους που δεν θα με έκαναν να νιώθω έτσι».
Ήταν καλύτερος φίλος με τον Χάρι Χουντίνι
Το 1924, ο Λάβκραφτ κλήθηκε από τον εκδότη του Weird Tales να γράψει μια στήλη από τον μάγο Χάρι Χουντίνι. Αφού άκουσε από τον Χουντίνι την φαινομενικά αληθινή ιστορία του για την απαγωγή του από έναν Αιγύπτιο ξεναγό και τη συνάντησή του με τη θεότητα που ενέπνευσε τη Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, ο Λάβκραφτ συμπέρανε ότι ήταν μπούρδες αλλά συμφώνησε να του καταβάλλουν μια μεγάλη προκαταβολή και έγραψε την ιστορία του διάσημου ταχυδακτυλουργού. Το «Under the Pyramids» εκδόθηκε αργότερα το ίδιο έτος, προς μεγάλη χαρά του Χουντίνι, ο οποίος συνέχισε να αναζητά δουλειά για τον Λάβκραφτ μέχρι τον θάνατό του το 1926.
Υπολογίζεται ότι έγραψε περίπου 100.000 γράμματα στη διάρκεια της ζωής του
Εάν αυτός ο αριθμός είναι σωστός, θα τοποθετούσε τον HP Lovecraft ως τον δεύτερο πιο παραγωγικό «γραφιά» μετά τον Γάλλο συγγραφέα Βολταίρο. Ο Λάβκραφτ έγραφε τακτικά σε φίλους, συγγενείς και ενθουσιώδεις ερασιτέχνες συγγραφείς, πολλοί από τους οποίους υιοθέτησαν θέματα, στυλ και ακόμη και χαρακτήρες από τα έργα του. Οι πιο τακτικοί ανταποκριτές του ήταν οι συνάδελφοί του συγγραφείς Robert Bloch (συγγραφέας του Psycho), Henry Kuttner (The Dark World), Robert E Howard (Conan the Barbarian) και ο ποιητής Samuel Loveman.
Σιχαίνονταν το σεξ
Μετά το θάνατό του, η Σόνια Λάβκραφτ είπε σε έναν μελετητή του Λάβκραφτ ότι ήταν παρθένος όταν παντρεύτηκαν το 1924, σε ηλικία 34 ετών. Πριν από το γάμο τους, ο Λάβκραφτ φέρεται να αγόρασε πολλά βιβλία για το σεξ και τα μελέτησε για να ανταπεξέλθει τη νύχτα του γάμου τους. Η Σόνια αργότερα είχε μιλήσει για το θέμα λέγοντας:
«Η ίδια η αναφορά της λέξης σεξ φαινόταν να τον αναστατώνει. Ωστόσο, δήλωσε μια φορά ότι αν ένας άντρας δεν μπορεί να είναι ή δεν είναι παντρεμένος στο πικ της σεξουαλικότητας του, που στην περίπτωσή του, όπως είπε, ήταν στα 19 του, σημαίνει ότι δεν το εκτιμούσε το σεξ. Εκείνος πέρασε ακόμη και τα τριάντα του. Ήμουν κάπως σοκαρισμένη αλλά δεν μίλησα».
Υπέφερε από «νυχτερινούς τρόμους»
Όχι, όχι εφιάλτες: ο X. Φ. Λάβκραφτ άρχισε να βιώνει τους «νυχτερινούς τρόμους» της παραϋπνίας από την ηλικία των έξι ετών. Οι νυχτερινοί τρόμοι αναγκάζουν τον πάσχοντα να κινείται σωματικά ή να ουρλιάζει για να ξεφύγει από τα όνειρα που γίνονται σε κατάσταση ξύπνιου και υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 3% των ενηλίκων. Ο HP ονειρευόταν αυτό που αργότερα εμφανίστηκε στα βιβλία του ως αδύνατα, μαύρα και απρόσωπα ανθρωποειδή που γαργαλούν τα θύματά τους για να υποταχθούν. Η θλίψη του Λάβκραφτ τροφοδότησε την ονειρική, εφιαλτική πεζογραφία του, αλλά και την τροφοδότησε. Σε μια επιστολή του το 1918, έγραψε:
«Αντιλαμβάνεστε ότι για πολλούς άντρες έχει τεράστια και βαθιά διαφορά αν τα πράγματα γύρω τους είναι ή όχι όπως φαίνονται;… Αν η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν είναι τίποτα, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το φάντασμα του ύπνου μας εξίσου σοβαρά με τα γεγονότα της καθημερινότητάς μας…».
Ενέπνευσε τους Batman, Black Sabbath, South Park και πολλούς άλλους
Ακόμα και την Gotham City, την πόλη του Μπάτμαν. Ο Μπάτμαν απομακρύνει τους άθλιους εγκληματίες του στο Άσυλο Arkham, το Arkham είναι το όνομα της φανταστικής πόλης που δημιούργησε ο HP Lovecraft ως σκηνικό για πολλές από τις ιστορίες του. Ο Cthulu εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του South Park και σκότωσε τον Justin Bieber. Το άλμπουμ των Black Sabbath Behind the Wall of Sleep πήρε το όνομά του από μια σύντομη ιστορία του X. Φ. Λάβκραφτ. Το Βιβλίο των Νεκρών, που ανακαλύφθηκε στις ταινίες Evil Dead του Sam Raimi, βασίζεται στο Necronomicon του Lovecraft.
Ο X. Φ. Λάβκραφτ δεν είναι θαμμένος εκεί που βρίσκεται η ταφόπλακά του
Ο Λάβκραφτ πέθανε από καρκίνο του λεπτού εντέρου το 1937. Κράτησε ένα λεπτομερές ημερολόγιο για την θανάσιμη ασθένειά του. Όταν πέθανε, ο X. Φ. Λάβκραφτ θάφτηκε στο νεκροταφείο Swan Point και «καταχωρήθηκε» στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας της μητέρας του. Αυτό δεν ήταν αρκετό για τους θαυμαστές του Lovecraft: το 1977, μια ομάδα χρηματοδότησε και εγκατέστησε μια ξεχωριστή ταφόπλακα. Το 1997, ένας ιδιαίτερα ένθερμος θαυμαστής προσπάθησε να ξεθάψει το πτώμα του X. Φ. Λάβκραφτ κάτω από την ταφόπλακα, αλλά τα παράτησε αφού δεν βρήκε τίποτα μετά από το σκάψιμο σε βάθος ενός μέτρου.
Το Cthulhu προφέρεται «khlul-loo»
Σε μια επιστολή του 1934 στον ερασιτέχνη συγγραφέα Duane W Rimel, ο Lovecraft εξήγησε πώς να προφέρει το όνομα της εξωγήινης δημιουργίας του:
Το όνομα της κολασμένης οντότητας επινοήθηκε από όντα των οποίων τα φωνητικά όργανα δεν ήταν σαν του ανθρώπου, επομένως δεν έχει καμία σχέση με τις δυνατότητες της ανθρώπινης ομιλίας. Οι συλλαβές καθορίστηκαν από έναν «εξοπλισμό» εντελώς διαφορετικό από τον δικό μας, επομένως δεν θα μπορούσαν ποτέ να εκφωνηθούν τέλεια από τον ανθρώπινο λαιμό… Ο πραγματικός ήχος –όσο σχεδόν όλα τα ανθρώπινα όργανα θα μπορούσαν να τον μιμηθούν ή τα ανθρώπινα γράμματα τον καταγράφουν– μπορεί να εκληφθεί ως κάτι σαν Khlûl ‘-hloo, με την πρώτη συλλαβή να προφέρεται εντερικά και πολύ πυκνά.
πηγή:radar.gr