Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Η ψευδαίσθηση των προβλέψεων – Πως η κρυστάλλινη σφαίρα παραμορφώνει το βλέμμα μας

Η ψευδαίσθηση των προβλέψεων -Κρατάμε κριτική στάση απέναντι στις προβλέψεις

“Αλλαγή του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα στα δύο προσεχή χρόνια”. “Σύντομα τα κρασιά της Αργεντινής θα έχουν μεγαλύτερη πέραση από τα γαλλικά”. “Σε τρία χρόνια το Facebook θα είναι το κύριο μέσο διασκέδασης”. “Επικείμενη διάλυση της ζώνης του ευρώ”. “Περίπατοι στο διάστημα για όλους τους Γήινους σε δέκα χρόνια”. “Το πετρέλαιο εξαντλείται σε δεκαπέντε χρόνια”.
Καθημερινά οι ειδικοί μάς βομβαρδίζουν με τις προβλέψεις τους.
Σε ποιο βαθμό είναι αξιόπιστες;
Μέχρι πρόσφατα κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει αν λένε την αλήθεια.
Κι έπειτα ήρθε ο Φίλιπ Τέτλοκ.
Ο εν λόγω καθηγητής του Μπέρκλεϋ εξέτασε 82.361 προβλέψεις που έγιναν από 284 ειδήμονες σε διάστημα δέκα ετών.
Αποτέλεσμα: όσα έλεγαν δεν ήταν πιο ακριβή από τα νούμερα που θα έδινε ένα μηχάνημα που βγάζει τυχαίους αριθμούς.
Οι ειδήμονες με τη μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ βγήκαν οι πιο γελασμένοι, κυρίως οι μάντεις κακών και, ανάμεσά τους, οι υπέρμαχοι των σεναρίων του τέλους του κόσμου…
Περιμένουμε ακόμα τον “προαναγγελθέντα θάνατο” του Καναδά, της Νιγηρίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Νότιας Αφρικής, του Βελγίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Και η Λιβύη; Περίεργο που κανένας μάντης άξιος του ονόματός του δεν τη σκέφτηκε.)
“Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων που προβλέπουν το μέλλον: αυτοί που δεν ξέρουν τίποτα και αυτοί που αγνοούν ότι δεν ξέρουν τίποτα” έγραφε ο Τζον Κέννεθ Γκάλμπρεϊθ, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ.
Με αποτέλεσμα να κάνει εχθρούς πολλούς από τους συναδέλφους του.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων Πίτερ Λιντς το πήγε ακόμα πιο μακριά λέγοντας: “Οι ΗΠΑ αριθμούν 60.000 οικονομολόγους. Πολλοί έχουν προσληφθεί για να προβλέπουν τις οικονομικές κρίσεις και την εξέλιξη των επιτοκίων. Αν οι προβλέψεις τους ήταν σωστές έστω και δύο συνεχόμενες φορές, θα γίνονταν εκατομμυριούχοι. Απ’ όσο ξέρω, οι περισσότεροι είναι ακόμα απλοί υπάλληλοι”.
Αυτά πριν από δέκα χρόνια.
Σήμερα πρέπει να υπάρχουν τριπλάσιοι οικονομολόγοι πέραν του Ατλαντικού κι όμως η ποιότητα των προβλέψεων παραμένει αξιοθρήνητη.
Γιατί τέτοιο πλήθος προβλέψεων;
Είναι απλό.
Οι ειδήμονες δεν χάνουν ούτε χρήματα ούτε τη φήμη τους όταν πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους.
Αντίθετα, αν δουν σωστά, τραβούν την προσοχή, είναι περιζήτητοι ως σύμβουλοι και αποκτούν περισσότερες δυνατότητες για δημοσιεύσεις.
Αφού το κόστος αυτής της επιλογής είναι μηδενικό, παρακολουθούμε έναν πληθωρισμό προβλέψεων.
Και η αύξηση των προβλέψεων σημαίνει αυξημένη πιθανότητα να βλέπουμε όλο και περισσότερους μάντεις να επαληθεύονται από καθαρή τύχη.
Το ιδεώδες θα ήταν να υποχρεώσουμε αυτούς τους μάντεις να συνεισφέρουν σ’ ένα “Ταμείο Προβλέψεων” – ας πούμε, να καταβάλλουν 1.000 ευρώ για κάθε πρόβλεψη.
Αν η πρόβλεψη βγει σωστή, ο ειδικός παίρνει πίσω τα χρήματα που κατέβαλε.
Αλλιώς, τα χρήματα δίδονται για φιλανθρωπικά έργα.
Τι είναι προβλέψιμο και τι όχι;
Δεν κινδυνεύω να πέσω τόσο έξω προβλέποντας ποιο θα είναι το βάρος μου σ’ έναν χρόνο.
Όσο πιο πολύπλοκο είναι το σύστημα και ο ορίζοντας μακρινός, τόσο πιο αβέβαιη είναι η θέα του μέλλοντος.
Η υπερθέρμανση του κλίματος, η τιμή του πετρελαίου ή μη τιμή του συναλλάγματος είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθούν.
Φυσικά, είναι ακόμα πιο αδύνατον να προβλέψεις τις εφευρέσεις.
Αν γνωρίζαμε τις τεχνολογίες που θα μας έκαναν μια μέρα ευτυχισμένους, θα είχαν ήδη εφευρεθεί τη στιγμή που γράφω αυτές τις λέξεις.
Συμπέρασμα: Κρατήστε κριτική στάση απέναντι στις προβλέψεις.
Προσωπικά η στάση που ακολουθώ είναι να χαμογελάω μπροστά σε κάθε πρόβλεψη, όσο σκοτεινή κι αν είναι.
Πράγμα που μου επιτρέπει να την ελαχιστοποιήσω.
Στη συνέχεια θέτω στον εαυτό μου δύο ερωτήσεις.
Πρώτον, μέσα από ποιο περιβάλλον προβαίνει σε αυτές τις προβλέψεις ο εξπέρ;
Αν είναι υπάλληλος, θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του αν έπεφτε μονίμως έξω;
Ή πρόκειται για κάποιον νέο γκουρού της μόδας που κερδίζει από τα βιβλία που πουλάει και τις διαλέξεις που δίνει;
Σ’ αυτή την περίπτωση εξαρτάται από την προσοχή των ΜΜΕ.
Και οι προβλέψεις του πρέπει να σοκάρουν.
Δεύτερον, ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας του εξπέρ ή του γκουρού της μόδας;
Πόσες προβλέψεις πραγματοποίησε στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών;
Πόσες απ’ αυτές αποδείχτηκαν σωστές;
Πόσες ήταν λανθασμένες;
Αγαπητά ΜΜΕ, σας παρακαλώ, μη δημοσιεύετε προβλέψεις χωρίς να επισυνάπτετε έναν λεπτομερή απολογισμό των προφητειών του συγγραφέα τους!

           Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο νέος γκουρού της εποχής μας Rolf Dobelli – Ρολφ Ντομπέλλι στο βιβλίο του “Η τέχνη της καθαρής σκέψης”*

Ο Rolf Dobelli – Ρολφ Ντομπέλλι  γεννήθηκε στη Λουκέρνη-Luzern της Ελβετίας το 1966.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε Master of Business Administration-MBA το 1991 από το Πανεπιστήμιο του St Gallen και PhD στην οικονομική φιλοσοφία το 1995.
Έχει γράψει έξι μυθιστορήματα.
Τα ζητήματα που τον απασχολούν είναι το νόημα της επιτυχίας και ο ρόλος του τυχαίου στον κόσμο των επιχειρήσεων και στη ζωή.
Η «Τέχνη της καθαρής σκέψης» κυκλοφόρησε στα γερμανικά το 2011 µε εξαιρετική επιτυχία και μεταφράζεται σε 35 γλώσσες.
Ακολούθησε, το 2012, η «Τέχνη του πράττειν», που αναδείχτηκε το πρώτο βιβλίο της χρονιάς σε πωλήσεις.

*εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

ntina

Από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο ελευθερίας των εν αναστολή υγειονομικών

Επειδή μου αρέσουν οι εκλεκτές γεύσεις-Πεντανόστιμη μακαρονάδα με σκόρδο και λάδι

Πεντανόστιμη μακαρονάδα με σκόρδο και λάδι -Ένα απλό πιάτο,το οποίο όμως δεν στερείται καθόλου σε θρεπτικά συστατικά και σε νοστιμιά.
Για σήμερα -μια απλή, αλλά πεντανόστιμη μακαρονάδα.
Και θα χρειαστούμε για περίπου τέσσερις μερίδες:
-μισό κιλό σπαγγετίνη
-μισό φλιτζάνι πολύ καλής ποιότητας λάδι
-3 με 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-δύο κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
-μία ντομάτα ξεφλουδισμένη,χωρίς τα σπόρια της,κομμένη σε μικρούς κύβους.
-αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
-στη μύτη από το κουταλάκι κουρκούμι
Kαι
-βράζουμε το σπαγγετίνη με το γνωστό τρόπο ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
-λίγο πριν να είναι έτοιμο,ζεσταίνουμε,λίγο,ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
-προσθέτουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί-προσοχή δεν καίμε,προσοχή να μην καπνίσει-βάζουμε το σκόρδο.
-μόλις αρχίσει να αλλάζει χρώμα, προσθέτουμε τη ντομάτα,το μαϊντανό,το πιπέρι και το κουρκούμι
-ανακατεύουμε πολύ καλά και πολύ γρήγορα και κατεβάζουμε από τη φωτιά .
Μεγάλη προσοχή στο σκόρδο,δεν το καίμε!
-στραγγίζουμε τα σπαγέτι μας και αμέσως τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
-ανακατεύουμε,προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι αν νομίζουμε ότι χρειάζεται,
και σερβίρουμε!
Τόσο απλά,τόσο νόστιμα!
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το πιάτο μας με ένα ξηρό φρουτώδες λευκό κρασί και να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα ή το δείπνο μας!