Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Οι ταπεινές ελιές μας και το ελαιόλαδο ισχυρά όπλα κατά του SARS-CoV-2 και άλλων ιογενών λοιμώξεων

Διάφοροι ερευνητές επιβεβαιώνουν την ισχυρή αντιική δράση της ελιάς κατά ιού SARS-CoV-2 αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων. 
Διατροφοφάρμακα μέσα στις ελιές, το ελαιόλαδο, και τα φύλλα της ελιάς φαίνεται να ενισχύουν σημαντικά την δράση του ανοσοποιητικού εναντίου του φοβερού ιού που ταλαιπωρεί ολόκληρη την υφήλιο.
Τα φύλλα της ελιάς γεμάτα αντιικές ουσίες
Από έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Molecules φάνηκε ότι συνδυασμός τεσσάρων ουσιών (τριτερπένες) από τα φύλλα της ελιάς- betulinic acid, betulin, ursolic acid, και maslinic acid- έχουν σημαντική ανασταλτική δράση κατά της κύριας πρωτεάσης του ιού SARS CoV-2. 
Η αντιική δράση του betulinic acid κατά του ιού έχει ήδη φανεί σε προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Chemistry
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το μείγμα θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για μια πολλά υποσχόμενη και αποδοτική θεραπευτική προσέγγιση κατά του SARS CoV-2.
Ελευρωπαΐνη και Ελενολικό οξύ και στο ελαιόλαδο
Η ελευρωπαΐνη (oleuropein) είναι μια σημαντική πολυφαινόλη, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, που υπάρχει στο ελαιόλαδο, στις ελιές και στα φύλλα της ελιάς. 
Ενα παράγωγο της ελευρωπαΐνης το ελενολικό οξύ (elenolic acidφάνηκε από έρευνες να έχει ισχυρή αντιική δράση κατά ενός κοινού ιού του syncytial virus (RSV) που προκαλεί λοιμώξεις στο αναπνευστικό σύστημα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients η αντιική ιδιότητα της ελευρωπαΐνης είναι γνωστή από προηγούμενες έρευνες οι οποίες έδειξαν ισχυρή θεραπευτική δράση κατά του έρπη, της γριπης Α και Β και άλλων ιογενών λοιμώξεων. 
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων της ελιάς προκάλεσε μείωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού κατά 33%.
Άλλη έρευνα σε μαθητές που ήταν επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, έδειξε ότι το εκχύλισμα του φύλλου της ελιάς (20g που περιείχε 100mg ελευρωπαΐνης) μείωσε τις μέρες της αρρώστειας από την ίωση κατά 28%.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι μια μέτρια δόση έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου (20-30γρ/ημέρα) σε συνδυασμό με άλλες λειτουργικές τροφές, όπως αυτές μιας Μεσογειακής Δίαιτας με πολλά λαχανικά, ψάρι, φρούτα, όσπρια, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των ιών.

Για όσους και όσες ακόμα μετράτε το ελαιόλαδο στη σαλάτα, με το κουταλάκι, σταματείστε να το κάνετε. 
Το ελαιόλαδο δεν σας παχαίνει. 
Αντίθετα είναι ένα υγιεινό λίπος απαραίτητο για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ο μεταβολισμός σας και να μην βάζετε βάρος εύκολα.
DR. NITSA KILIARI
 drkiliari.com

Τα μυαλά τους και μια λίρα


Της Δήμητρας Σωτηριάδου* April 11, 2016

Από το 2010, το τοπίο των ΜΜΕ ξεκαθάρισε, όταν μια «συντεχνία δημοσιογράφων» επέλεξε τη διεκπεραίωση των συμφερόντων συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών ελίτ της χώρας με στόχο να διαμορφώσουν και το μελλοντικό σκηνικό της δικής μας ζωής επιβάλλοντας με νύχια και με δόντια τα μνημόνια, ως μοναδική και ρεαλιστική λύση. 
Αυτή η συντεχνία, γιατί δεν τους λες δημοσιογράφους, αφού δεν ασκούσαν και δεν ασκούν όπως οφείλουν κριτική και έλεγχο στην κάθε εξουσία, προσπαθούσε από το 2010 να εξουσιάσει τα μυαλά μας. 
Και το κατάφερε μέχρι ενός σημείου, μας έκανε πλύση εγκεφάλου.
Εδειξαν τα δόντια τους ως «ντόπερμαν» σε κάθε κοινωνική ομάδα. 
Την ξεφτίλισαν και προσπάθησαν να την απομονώσουν.
Αυτή η «συντεχνία» δεν ακολουθεί κανόνες δεοντολογίας, γιατί δεοντολογία είναι οι κανόνες των επιχειρηματιών που τους υπηρετούν μήπως και κάνουν πολλές αρπαχτές γιατί λόγω απληστίας δεν τους φτάνει μία…
Δε γνωρίζουν λοιπόν τι σημαίνει παραπληροφόρηση. 
Θεωρούν ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους όσο δεν εισπράττουν την άρνηση από τους καθοδηγητές τους. 
Τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης δεν τις λογαριάζουν. 
Το πως επιβάλουν τις απόψεις τους το βιώσαμε από την αρχή των μνημονίων… 
Από τα χείλη των δήθεν έγκυρων και ακριβοπληρωμένων παρουσιαστών εκτοξεύονται εδώ και έξι χρόνια απειλές, φοβίες, του κόσμου τα τέρατα…
Η γόβα δε, που πρωτοστατεί στα πλάνα της δήθεν ενημέρωσης έχει μετατραπεί σε στιλέτο προς τους πολίτες…
Πετούν τα στιλέτα τους με το στόμα, με τα χέρια, με τα πόδια όπως μπορούν λες και βρίσκονται σε τσίρκο και δίνουν την παράστασή τους…
Το ότι έχουν ξεπέσει στα μάτια του κόσμου, οι παρουσιαστές και όσοι δημοσιογράφοι ζουν ή θέλουν να ζήσουν σε χρυσά κλουβιά το νιώθουν;
Και κόπτονται για την ελευθερία της έκφρασης λόγω των ποινών που επέβαλε η ΕΣΗΕΑ για το πρόσφατο δημοψήφισμα του Ιουλίου και την προσπάθεια παραπληροφόρησής τους… 
Και για τα προηγούμενα για την ταφόπλακα της χώρας από τη συνεχιζόμενη κρίση και εξαθλίωση; 
Δεν θα αναλάβει τις ευθύνες κανείς;
Είμαστε η μόνη χώρα που βιώνει έξι χρόνια τα αποτελέσματα των μνημονίων λόγω και της παραπληροφόρησης των διεκπεραιωτών – ντόπερμαν χωρίς να τιμωρηθεί κανένας και έχουν το θράσος να ζητούν και άφεση αμαρτιών.
Οι διεκπεραιωτές φυσικά και δεν ασκούν κριτική και έλεγχο στις εξουσίες, είναι οι ίδιοι εξουσία και το δείχνουν με απαράδεκτες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές… 
Όπως η απαίτηση αποκαθήλωσης του καλλιτεχνικού διευθυντή Φαμπρ στον πολύ λίγο υπουργό πολιτισμού της χώρας από την ίδια πάλι «συντεχνία δημοσιογράφων» που τελικά υπέκυψε από τα στιλέτα τους και ούτε καν μπόρεσε να στηρίξει την αρχική του άποψη…
Το μόνο που θέλει αυτή η «συντεχία δημοσιογράφων» είναι να εξουσιάζει τα μυαλά μας, αλλά…
Τα μυαλά τους και μια λίρα…
(*) δημοσιογράφος, ιδρυτικό μέλος Συνταγματικής Παρέμβασης των Ελλήνων – ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Όλο και περισσότεροι νέοι δεν θέλουν να βγάλουν τις μάσκες τους

Ψυχολόγοι στην Ισπανία ανακάλυψαν ένα νέο φαινόμενο μεταξύ των νέων, μια έντονη απροθυμία να βγάλουν τις μάσκες.
Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη αυτοπεποίθησης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Efe η Maria Campo Martinez από το ίδρυμα “Nuevas claves educativas”.
Οι νέοι φοβούνται ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους χωρίς μάσκες. 
Το φαινόμενο έχει επικρατήσει να αποκαλείται “σύνδρομο του κενού προσώπου“. 
Πολλοί νέοι που ήταν απρόθυμοι να φορέσουν τη μάσκα στην αρχή της “πανδημίας”, τώρα δύσκολα θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτήν, δήλωσε η ειδικός.
Το “σύνδρομο του κενού προσώπου” έχει σημάνει συναγερμό στους ψυχολόγους και τους παιδαγωγούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ένα αίσθημα ανασφάλειας στους εφήβους σχετικά με την αφαίρεση των μασκών τους, επειδή αυτό τους βοηθά να νιώθουν πιο άνετα με τον “εαυτό τους” και “φοβούνται ότι θα απορριφθούν ή ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί με τον ίδιο τρόπο από τους συνομηλίκους τους, οι οποίοι είναι τόσο σημαντικοί γι’ αυτούς”. 
Αυτό εξηγεί σε συνέντευξή της στην Efe η María Campo Martínez, η οποία αναλύει τον αντίκτυπο που έχει η αφαίρεση της μάσκας “στην αυτοεκτίμηση των νέων” και τον τρόπο αντιμετώπισής της από τους επαγγελματίες και τους γονείς.
Από το “σύνδρομο του κενού προσώπου” πάσχουν, κυρίως, οι έφηβοι, οι οποίοι, στην αρχή της “πανδημίας”, “ήταν δύσκολο να ευαισθητοποιηθούν για την ανάγκη χρήσης της μάσκας κατά της COVID-19, επειδή πίστευαν, από αντίδραση, ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης”. Παραμονές της αφαίρεσης της μάσκας σε κλειστούς χώρους, εκτός από τα κέντρα υγείας, τα κέντρα κοινωνικής υγείας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ψυχολόγοι και παιδαγωγοί “βλέπουν έναν φόβο μεταξύ των εφήβων και των νέων να την αφαιρέσουν από το πρόσωπό τους“, εξηγεί η επιστήμονας από την επαγγελματική της εμπειρία.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μάσκα προσώπου στην εφηβεία υπήρξε “ένα ακόμη εμπόδιο, ένα από αυτά που πολλοί νέοι έχουν για να μπορέσουν να καλύψουν ή να καλύψουν πιθανές σωματικές αλλαγές που υφίστανται”, όπως η εμφάνιση ακμής, τριχών στο πρόσωπο ή σιδεράκια, αλλαγές που “είναι τόσο δύσκολο να τις αντιμετωπίσουν και που η μάσκα, κατά κάποιο τρόπο, χρησίμευε για να τις καλύψει”. 
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η συναισθηματική ή πιο ψυχολογική πτυχή, αφού “πολλοί έφηβοι, σε αυτή την ηλικία, δημιουργούν την ταυτότητά τους, αναγνωρίζουν τον εσωτερικό τους εαυτό και τον αποδέχονται”, και για “τους πιο εσωστρεφείς, πιο ντροπαλούς και πιο ανασφαλείς”, συνεχίζει, “η μάσκα παρείχε μια μικρή προστασία”.
Το γεγονός ότι πρέπει να αφαιρέσουν τη μάσκα “είναι μια πρόκληση για τους νέους, ιδιαίτερα μια πρόσθετη δυσκολία, πολύ περισσότερο από μια απλή φυσική πτυχή”, στην οποία προστίθεται “η ιδιαιτερότητα” του να μην αναγνωρίζουν το άλλο πρόσωπο, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και στους ενήλικες. 
Η μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτή την κατάσταση “είναι το γεγονός ότι οι έφηβοι δεν θέλουν να βγάλουν τη μάσκα λόγω ενός συναισθηματικού ζητήματος“. 
Με αυτά τα δεδομένα, ο οδηγός για τους επαγγελματίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στην τάξη, εξηγεί, είναι να μην αναγκάσουν τον έφηβο να αφαιρέσει τη μάσκα, αλλά να προσπαθήσουν να του δώσουν “ασφάλεια και αυτοπεποίθηση”, αφού ελέγξουν ότι η απροθυμία του να αφαιρέσει αυτό το μέτρο μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με συναισθηματικά θέματα ή θέματα αποδοχής. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύσταση των ειδικών είναι “να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες, όχι λόγω της μάσκας, αλλά επειδή αποτελεί έναυσμα, όπως μπορεί να είναι και μια άλλη πτυχή που βιώνει ο έφηβος και η οποία μας δίνει πληροφορίες ότι δεν αναπτύσσει μια σταθερή και ασφαλή προσωπικότητα”, λέει η ίδια.
Σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία, βρίσκονται οι ψυχολόγοι και οι παιδαγωγοί και συνιστούν στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς “να εξηγούν πολύ καλά στους εφήβους ότι η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί και οτι δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο”. 
Αν πίσω από όλα αυτά μπορεί να φανεί ότι υπάρχει φόβος ή ανασφάλεια στον έφηβο, καταλήγει, “πρέπει να βοηθήσουμε τον έφηβο να συνηθίσει να μη φοράει τη μάσκα”, να το κάνει σε πιο στενά περιβάλλοντα, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με φίλους, όπου μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα”, μέχρις ότου, σιγά-σιγά, “να εξαλείψει σταδιακά αυτό το εμπόδιο το οποίο υπάρχει”.
Η ζημιά που έχει γίνει στους έφηβους είναι τεράστια. Ελπίζουμε να μας συγχωρέσουν κάποτε που καταστρέψαμε το μέλλον τους, τα όνειρά τους και τους καταντήσαμε να φοβούνται συνεχώς.
Ultimahora.es
Πηγή: eyewideopen.org