Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Οι ταπεινές ελιές μας και το ελαιόλαδο ισχυρά όπλα κατά του SARS-CoV-2 και άλλων ιογενών λοιμώξεων

Διάφοροι ερευνητές επιβεβαιώνουν την ισχυρή αντιική δράση της ελιάς κατά ιού SARS-CoV-2 αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων. 
Διατροφοφάρμακα μέσα στις ελιές, το ελαιόλαδο, και τα φύλλα της ελιάς φαίνεται να ενισχύουν σημαντικά την δράση του ανοσοποιητικού εναντίου του φοβερού ιού που ταλαιπωρεί ολόκληρη την υφήλιο.
Τα φύλλα της ελιάς γεμάτα αντιικές ουσίες
Από έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Molecules φάνηκε ότι συνδυασμός τεσσάρων ουσιών (τριτερπένες) από τα φύλλα της ελιάς- betulinic acid, betulin, ursolic acid, και maslinic acid- έχουν σημαντική ανασταλτική δράση κατά της κύριας πρωτεάσης του ιού SARS CoV-2. 
Η αντιική δράση του betulinic acid κατά του ιού έχει ήδη φανεί σε προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Chemistry
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το μείγμα θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για μια πολλά υποσχόμενη και αποδοτική θεραπευτική προσέγγιση κατά του SARS CoV-2.
Ελευρωπαΐνη και Ελενολικό οξύ και στο ελαιόλαδο
Η ελευρωπαΐνη (oleuropein) είναι μια σημαντική πολυφαινόλη, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, που υπάρχει στο ελαιόλαδο, στις ελιές και στα φύλλα της ελιάς. 
Ενα παράγωγο της ελευρωπαΐνης το ελενολικό οξύ (elenolic acidφάνηκε από έρευνες να έχει ισχυρή αντιική δράση κατά ενός κοινού ιού του syncytial virus (RSV) που προκαλεί λοιμώξεις στο αναπνευστικό σύστημα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients η αντιική ιδιότητα της ελευρωπαΐνης είναι γνωστή από προηγούμενες έρευνες οι οποίες έδειξαν ισχυρή θεραπευτική δράση κατά του έρπη, της γριπης Α και Β και άλλων ιογενών λοιμώξεων. 
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων της ελιάς προκάλεσε μείωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού κατά 33%.
Άλλη έρευνα σε μαθητές που ήταν επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, έδειξε ότι το εκχύλισμα του φύλλου της ελιάς (20g που περιείχε 100mg ελευρωπαΐνης) μείωσε τις μέρες της αρρώστειας από την ίωση κατά 28%.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι μια μέτρια δόση έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου (20-30γρ/ημέρα) σε συνδυασμό με άλλες λειτουργικές τροφές, όπως αυτές μιας Μεσογειακής Δίαιτας με πολλά λαχανικά, ψάρι, φρούτα, όσπρια, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των ιών.

Για όσους και όσες ακόμα μετράτε το ελαιόλαδο στη σαλάτα, με το κουταλάκι, σταματείστε να το κάνετε. 
Το ελαιόλαδο δεν σας παχαίνει. 
Αντίθετα είναι ένα υγιεινό λίπος απαραίτητο για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ο μεταβολισμός σας και να μην βάζετε βάρος εύκολα.
DR. NITSA KILIARI
 drkiliari.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου