Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Με γνωστική ανεπάρκεια μαθητές λόγω της ηχορύπανσης

Με γνωστική ανεπάρκεια μαθητές λόγω της ηχορύπανσης

Εκτεθειμένοι στους θορύβους που προκαλούνται από το έντονο κυκλοφοριακό της πόλης είναι οι μαθητές σε αρκετά σχολεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα το 1/3 εξ αυτών να παρουσιάζει γνωστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Δεκέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019 σε πέντε σχολικά συγκροτήματα του κεντρικού δήμου, σε συνεργασία με την εταιρεία ENVA Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α.Ε.

Πιο αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν 24ωρες μετρήσεις οδικού κυκλοφοριακού θορύβου σε σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων με μαθητικό πληθυσμό περίπου 1.200 παιδιών.

Μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία σε σχολεία που γειτνιάζουν με επιβαρυμένους από το θόρυβο οδικούς άξονες

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης «Καταγραφή οδικού κυκλοφοριακού θορύβου σε πέντε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αξιολόγηση των επιπτώσεων στους μαθητές και πρόταση μέτρων αντιμετώπισης».
Συγκεκριμένα, η μελέτη έγινε στο 34ο Δημοτικό, 63ο Νηπιαγωγείο – Αρριανού 3 και Ιασωνίδου, 4ο Ειδικό Δημοτικό, 30ο Γυμνάσιο – Μαζαράκη 1, 45ο Δημοτικό, 61ο Νηπιαγωγείο – Ολυμπιάδος 94, 24ο ΓΕΛ – Κωνσταντίνου Καραμανλή 52, και 87ο Δημοτικό -25ης Μαρτίου 1 και Μ. Κάλλας.
Η έκθεση των σχολείων στο θόρυβο παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλή, καθώς γειτνιάζουν με επιβαρυμένους κυκλοφοριακά οδικούς άξονες, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών.
Τα αποτελέσματα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση μαθητών σε επίπεδα θορύβου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο όριο των 65dB  κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 70%, με το 1/3 του συνόλου των μαθητών να παρουσιάζουν γνωστική ανεπάρκεια λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου και αντίστοιχη αυξητική τάση σε ποσοστό 11%.

Η μελέτη του κυκλοφοριακού θορύβου και των επιπτώσεών του στα σχολεία, με ταυτόχρονη πρόταση μέτρων αντιμετώπισης, σχεδιάζεται να συνεχιστεί και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα, ώστε ο δήμος Θεσσαλονίκης να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα και να μπορεί να προγραμματίσει τις επεμβάσεις του,σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, βελτιώνοντας θεαματικά την καθημερινότητα των μαθητών και προλαμβάνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η εφαρμογή ηχοπετασμάτων σε επιλεγμένες θέσεις στα σχολικά συγκροτήματα μπορεί, ωστόσο, να έχει καταλυτική επίδραση, τόσο στη μείωση του Οδικού Κυκλοφοριακού Θορύβου όσο και στη βελτίωση της υγείας των μαθητών, με ένα ποσοστό της τάξης του 25% να μην εμφανίζει στο μέλλον NICI.
Σημαντικό αρωγό στον παραπάνω στόχο αποτελεί η διαρκής ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα ηχορύπανσης.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχες ανοιχτές προς το κοινό δράσεις (Ημέρες Περιβάλλοντος), αλλά και δράσεις σε σχολεία (πρόγραμμα «Ήχοι στ’ αυτιά μου», ερωτηματολόγια αποτύπωσης υφιστάμενης κατάστασης).

πηγές και αναφορές:
ethnos.gr
karfitsa.gr
parallaximag.gr