Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς - 29 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η έκθεση σε υψηλό επίπεδο θορύβου σε τακτική βάση μπορεί να καταστεί ολέθρια για το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στατιστικά Στοιχεία:
– Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.
– Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
– Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
– Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται έως το 2010 να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
– Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.
– Σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου σε όσους καταναλώνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ, αντίθετα, εμφανίζεται αυξημένος σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
– Σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στερούν κάθε χρόνο τη ζωή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!
– Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
– Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Αντιλαμβανόμενοι τον καθοριστικό ρόλο της καρδιά για τη ζωή όλων των ζώντων οργανισμών πάνων στον πλανήτη στις 29 Σεπτεμβρίου, οργανισμοί από όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους για να υπενθυμίσουν σε όλους την παγκόσμια ανάγκη για τη φροντίδα της καρδιάς!

Οι επιστήμονες εντοπίζουν έναν πιθανό μηχανισμό πίσω από τη χρόνια έκθεση στο θόρυβο και τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Τα υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου – όπως ο θόρυβος των αυτοκινητοδρόμων – φαίνεται να πυροδοτούν τον καρδιακό κίνδυνο διεγείροντας τη δραστηριότητα της αμυγδαλής, μιας περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αντίδραση του στρες, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί φλεγμονή των αρτηριών.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και, κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά.
Παχυσαρκία
Κάπνισμα
Αρτηριακή υπέρταση
Σακχαρώδης διαβήτης-Μεταβολικό σύνδρομο
περιβαλλιντική μόλυσνη
ατμοσφαιρική ρύπανση
ηχορύπανση είναι από της κυριότερες αιτίες καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , η ηχορύπανση (o θόρυβος) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας, αμέσως μετά την επίδραση της ποιότητας του αέρα (σωματιδιακή ύλη).
Oι ερευνητές εκτιμούν ότι η ρύπανση συνέβαλε σε 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη παγκοσμίως το 2016, που αντιπροσωπεύει περίπου το 14% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως το συγκεκριμένο χρόνο. 
Πάνω από 55dB μακροπρόθεσμη μέση έκθεση, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Ναι ο σακχαρώδης διαβήτης-μεταβολικό σύνδρομο να μειωθεί , αλλά πως όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι από τις κύριες αιτίες του διαβήτη;
Όταν ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη , ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή;

Ο θόρυβος καταστρέφει τις ζωές μας και είναι από τις σοβαρότερες αιτίες καρδιακών παθήσεων Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η κύρια αιτία θανάτων από 3.000 καρδιακές παθήσεις οφειλόταν σε υπερβολικό θόρυβο.

Ο dr Doug Brugge, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής,στο νέο του βιβλίο «Σωματίδια στον αέρα: Ο πιο θανατηφόρος ρύπος είναι αυτός που αναπνέουμε κάθε μέρα» μας λέει κάτι διαφορετικό.*
Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ότι τρεις από τις δέκα κορυφαίες αιτίες της κακής υγείας και του θανάτου παγκοσμίως οφείλονται σε σωματιδιακή ύλη.
Σε ερώτηση πώς τα σωματίδια επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία ο καθηγητής είπε:
Doug Brugge: Υπάρχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά οι καρδιαγγειακές επιδράσεις – κυρίως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια – είναι τα πιό συχνότερα και τα πιό επικίνδυνα.
Ναι να ασκηθούμε – ναι , αλλά πως , μέσα σε μια πόλη σαν την Αθήνα που η ηχορύπανση , η οποία είναι από τις κύριες αιτίες αυξημένης αρτηριακής πίεσης , η οποία οδηγεί σε ισχαιμική καρδιακή νόσο ,  είναι ανεξέλεγκτη και τα 55dB που δίνει σαν όριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας είναι άπιαστο όνειρο , γιατί παντού βασιλεύει η ασυδοσία;

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 340 εκατομμύρια κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης , χάνουν εκατομμύρια χρόνια υγιεινής ζωής κάθε χρόνο λόγω του θορύβου,και επισήμανε  ότι η κύρια αιτία θανάτων από 3.000 καρδιακές παθήσεις οφειλόταν σε υπερβολικό θόρυβο.
Τα επίπεδα θορύβου 60 dB και άνω συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου
Ναι λοιπόν , να αδυνατίσουμε , να κόψουμε το κάπνισμα , να ασκηθούμε , να εξισορροπήσουμε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αλλά για όλους του άλλους παράγοντες τι γίνεται;
Τι γίνεται με την καθημερινή πίεση που δέχεται ο σημερινός άνθρωπος των πολύβουων πόλεων;
Η καθημερινή πίεση , το συνεχόμενο στρες και άγχος , τα τοξικά αέρια από τόσους diesel κινητήρες γύρω μας – αυτά δεν επηρεάζουν την καρδιά;
Τι γίνεται με τους δύο κυριότερους παράγοντες καρδιακών παθήσεων – σύμφωνα πάντα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και τους ερευνητές, την ηχορύπανση και την ατμοσφαιρική ρύπανση;

 Για να δούμε

ntina

Αναφορές και πηγές πληροφόρησης:
world heart day
moh.gov.gr
https://www.heart.org/
healthland
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109717419309
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3971384/
https://www.the-hospitalist.org/hospitalist/article/122082/cardiology/heart-disease-linked-loud-noise
https://www.health.harvard.edu/heart-health/traffic-noise-linked-to-higher-heart-disease-risk
http://www.onlinejacc.org/content/71/6/688
https://time.com/5135279/noise-pollution-increases-heart-risk/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323604.php
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320882.php
https://newsroom.heart.org/news/chronic-exposure-to-excess-noise-may-increase-risk-for-heart-disease-stroke?preview=36f4