Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε

Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!

Το καρπούζι  όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.
# Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα  καροτενοειδή του καρπουζιού  ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από το φρεσκοκομμένο από το χωράφι και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι μελετητές – το καρπούζι εξακολουθεί να παράγει θρεπτικά συστατικά ημέρες μετά την συγκομιδή του και η τοποθέτησή του σε ψυχρό περιβάλλον – όπως στο ψυγείο – επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Το καρπούζι που φυλάσσεται στους 21°C έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σύγκριση με το φρεσκοκομένο από το χωράφι.
Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, το καρπούζι που αποθηκεύεται στους 21°C κέρδισε 11-40% περισσότερο λυκοπένιο και 50-139%  β-καροτένιο, ενώ το καρπούζι που αποθηκεύτηκε στους 13 ° C άλλαξε ελάχιστα την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή.
Η συνήθης μέση ζωή ενός καρπουζιού μετά τη συγκομιδή του είναι 14 έως 21 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Η διάρκεια αυτή όμως μειώνεται κατά το ήμισυ όταν το καρπούζι τοποθετείται στους 5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στο ψυγείο: έπειτα από μόλις 7 ημέρες αρχίζει να χαλάει.
Όλα τα παραπάνω αφορούν ολόκληρο το καρπούζι, δηλαδή πριν να το κόψουμε για να το φάμε.
Τι γίνεται όμως από τη στιγμή που θα το κόψουμε;
Πως το διατηρούμε και πως το αποθηκεύουμε;
Λοιπόν – Μόλις κόψουμε το καρπούζιμας , τρώμε όσο φάμε και το υπόλοιπο το κόβουμε μικρά κομμάτια , αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα και το  τοποθετούμε σε πολύ καλής ποιότητας πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς και το βάζουμε στο ψυγείο.
Στο ψυγείο το διατηρούμε το πολύ δύο μέρες διότι το καρπούζι “ξινίζει” πολύ εύκολα.
Αν διαπιστώσουμε έστω και ελαφρά ξινή γεύση , το πετάμε αμέσως.
Δεν χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο , πλαστικές μεμβράνες και κακής ποιότητας πλαστικά δοχεία, διότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμά μας και φρούτα μας – ειδικά το καρπούζι.
Και ειδικά το καρπούζι διότι όταν το κόβουμε στα δύο, κατά μήκος ή κατά πλάτος – ανάλογο – μια πολύ μεγάλη του επιφάνεια έρχεται σε επαφή με την πλαστική μεμβράνη.

Το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό, αλλά  ένα καλοκαιρινό φρούτο που οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθά στην θωράκιση της υγείας μας, προλαμβάνει την αφυδάτωση και μας προσφέρει μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Καλή μας όρεξη με καρπούζι!

read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/

“Ήσμιξεν ο βασιλικός , ο δίκταμος κι ο δυόσμος , φλισκούνι και φασκομηλιά κι εμύρισεν ο κόσμος”

Πόσο όμορφα και παραστατικά μας έχει μεταφέρει η λαϊκή παράδοση τις μυρωδιές του τόπου μας!
“Ήσμιξεν ο βασιλικός , ο δίκταμος κι ο δυόσμος , φλισκούνι και φασκομηλιά κι εμύρισεν ο κόσμος” 
– Είναι σαν να τις νιώθουμε, να τις “ακούμε” και να τις ¨βλέπουμε” τις χρυσές μυρωδιές των πανέμορφων βοτάνων που λες και έσμιξαν μόνο και μόνο για να μας τις χαρίσουν!
Στους περασμένους αιώνες οι άνθρωποι για να κατορθώσουν να επιβιώσουν και να πορευτούν έπρεπε να διαθέτουν κάποιες αναγκαίες καθημερινές γνώσεις και πολλές φορές να πειραματίζονται.
Κάποιες από αυτές τις γνώσεις αφορούσαν και τις θεραπευτικές χρήσεις των βοτάνων.
Μόνοι τους οι άνθρωποι των μακρινών εκείνων χρόνων μάζευαν τα βότανά τους,
“τα’βραζαν και πίναν το ζουμί τ’ς για να γιάνουν”  όπως ακόμα μερικές αιωνόβιες γιαγιάδες λένε στα χωριά μας.
Γευόμενοι λοιπόν τα αφεψήματα και τα εγχύματα των βοτάνων ας έχουμε σε μια ακρούλα του μυαλού μας τους κρυμμένους τους θησαυρούς!
-Μελισσόχορτο ή Melissa officinalis , τα ζεστά εγχύματά του:
-. ανακουφίζουν από τον πυρετό
-. από την ιγμορίτιδα
-. από την...

Κύριοι, είστε ανίκανοι, πεθαίνουν άνθρωποι!

Ο καλός μου φίλος Νίκος είναι χειρουργός σπονδυλικής στήλης και κατέχει θέση consultant σε μεγάλο νοσοκομείο της Αγγλίας.

Λόγω της αναστολής των τακτικών χειρουργείων τον προηγούμενο Μάρτιο, ρωτήθηκαν οι γιατροί πού θα ήθελαν να συνεχίσουν την εργασία τους. Ο Νίκος προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει στην παθολογική μονάδα Covid του νοσοκομείου, γιατί πίστεψε ότι εκεί τον χρειάζονται περισσότερο. Με τον απλό αυτό τρόπο δόθηκε μια μεγάλη βοήθεια στα συστήματα υγείας της Ευρώπης, όχι μόνο στην Βρετανία, και τελικά δεν κατέρρευσαν. Εμείς άραγε επιδείξαμε συνολικά την ίδια διάθεση αυτοθυσίας; Όχι, δεν το κάναμε, παρά μόνο περιστασιακά όπως οι νοσηλευτές από την Κρήτη που πήγαν στη Θεσσαλονίκη ή με οικονομικά ανταλλάγματα όπως συνέβη σε περιπτώσεις ιδιωτών ιατρών. Στην ουσία, αυτό που κάναμε ήταν να επιτάξουμε γιατρούς και να τους στείλουμε, μάλιστα χωρίς εκπαίδευση και «όπλα», από το ένα νοσοκομείο στο άλλο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η αυτοθυσία τελικά δεν λύνει το πρόβλημα ενώ οι διαταγές στρέφουν τους επαγγελματίες υγείας εναντίον της διοίκησής τους.


Θα το πω χωρίς περιστροφές: οι πολιτικές υγείας που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην ενίσχυση των Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και όχι στις κλινικές ήταν λάθος. Οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν πριν και μετά τις ΜΕΘ. Φυσικά δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις συμβαίνει γιατί έχουμε μια στατιστική τους 18ου αιώνα, τότε δηλαδή που ο James Lind ανακάλυπτε τη θεραπεία τους σκορβούτου. Επιπλέον, είναι λάθος η απόλυτη προσήλωση στην πρόληψη με τα συνεχή lockdown. Όπως γνωρίζουμε ένας μηχανισμός μπορεί να εξουδετερωθεί από έναν άλλο ενώ οι μηχανισμοί δεν δουλεύουν στην πράξη όπως στο εργαστήριο. Όπως παρατηρούμε γύρω μας, οι πολίτες έχουν βρει πολλούς και ευφάνταστους τρόπους να παρακάμπτουν και να ακυρώνουν την καραντίνα ενώ πολλά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στους γενικούς πληθυσμούς όπως είναι στις ομάδες μελετών (πρόβλημα εξωτερικής εγκυρότητας) . Μόνο τα νούμερα να δούμε, τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων, φτάνει για να καταλάβουμε ότι οι υποτιθέμενοι «μηχανισμοί αποτροπής της μετάδοσης της νόσου», τα lockdown δηλαδή, δεν απέδωσαν (μποτιλιάρισμα στους δρόμους).


Πρέπει να το καταλάβουμε οριστικά: οι ασθενείς με βαριά πνευμονία από Covid19 θεραπεύονται με οξυγόνο. Οι ΜΕΘ και τα lockdown δεν είναι θεραπεία. Στην Αγγλία μείωσαν τις διασωληνώσεις από το 70% στο 30% γιατί υποστήριξαν τους ασθενείς πριν τις ΜΕΘ . Όμως, αυτή η θεραπεία με οξυγόνο απαιτεί να γίνεται οργανωμένα, μέσα στο νοσοκομείο (και όχι στο σπίτι, όπως αφελώς υποστηρίζεται από διάσημους καθηγητές), με ειδικευμένο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, στους κατάλληλους χώρους με τον κατάλληλο εξοπλισμό.


Μια λύση, που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και ελάχιστα στις κλινικές Covid19 σε όλη της Ελλάδα, είναι μια απλή, κατά τα άλλα συσκευή, που χορηγεί οξυγόνο από τη μύτη σε μεγάλες συγκεντρώσεις και μεγάλες ροές. Ονομάζεται high flow nasal oxygen (HFNO) και εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια . Σε πολλές χώρες η συσκευή εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα εισαγωγής των ασθενών στις κλινικές και είναι αλήθεια ότι πολλοί από αυτούς δεν διασωληνώνονται και παίρνουν εξιτήριο για το σπίτι. Αυτό όμως απαιτεί προσωπικό που να γνωρίζει και να υποστηρίζει συνεχώς τους αρρώστους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να μειωθούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, που σημειωτέον, μια νοσηλεία στη ΜΕΘ συνεπάγεται από μόνη της βαριές επιπλοκές, που οδηγούν ακόμα και στον θάνατο. Άρα, αν αποφύγουμε τις ΜΕΘ είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε. Εμείς, αντί να στρέψουμε την προσοχή στην θεραπεία της νόσου δώσαμε βαρύτητα στις ΜΕΘ και την πρόληψη. Αν και ακούγεται τόσο ιδανικό, στην πράξη δεν δουλεύει.

Εκτός των άλλων, έχουμε και τους «υπεύθυνους» να μας λένε τι πρέπει να γίνει ή ότι όλα πάνε καλά. Πριν λίγο καιρό ο υφυπουργός υγείας κος Κοντοζαμάνης τόλμησε και κατηγόρησε τους γιατρούς ότι αποφασίζουν βάσει «επιστημονικών δεδομένων» (που δεν υπάρχουν) αν θα εισαχθούν ή όχι στη ΜΕΘ οι ασθενείς. Είναι άσχετος με το αντικείμενο και προφανώς μιλούσε για μια άλλη χώρα όπου εφαρμόζονται «κριτήρια μη κλιμάκωσης υποστήριξης» ή «μη διασωλήνωσης» σε ασθενείς που δεν θα ωφεληθούν από τις ΜΕΘ. Οι Έλληνες γιατροί, κύριε υπουργέ, κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που νομίζετε: διασωληνώνουν ασθενείς ανεξάρτητα από το ποιος είναι και τι νόσο έχει (οι γνωστές υποκείμενες νόσοι που τελικά δεν γνωρίζουμε). Αντί να αναζητήσει ευθύνες από όσους χαράζουν πολιτικές υγείας (εννοώ τους λοιμωξιολόγους), που μετά από ένα χρόνο δεν κατάλαβαν γιατί πεθαίνουν οι ασθενείς με Covid19, ζητάει και τα ρέστα (μετατοπίζει ευθύνες δηλαδή) από ανθρώπους που πολεμάνε με το τίποτα. Αφού μας εξουθένωσαν, αφού μας στέρησαν τον ύπνο και τις οικογένειές μας, θέλουν να μας κλείσουν και φυλακή; Κύριοι, το πρόβλημα δεν είναι οι ΜΕΘ αλλά η απόλυτη αποδυνάμωση των κλινικών που υποδέχονται τους ασθενείς με λοίμωξη αναπνευστικού αλλά και η παντελής έλλειψη υποδομών αποκατάστασης όσων τα κατάφεραν μετά τις ΜΕΘ. Κύριοι, συνέλθετε, πεθαίνουν ασθενείς που βγαίνουν ζωντανοί από τις ΜΕΘ γιατί δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Κύριοι, ξέρετε άραγε ότι οι φυσιοθεραπευτές περνάνε 2 φορές την ώρα σε νοσοκομεία της Οξφόρδης, όπως του φίλου μου Νίκου, και πως κάθε νοσηλευτής έχει 4 ασθενείς με Covid19 και όχι 20 όπως εδώ; Κύριοι, θα πρέπει να ντρέπεστε που ανανεώσατε για 6 μήνες τους διευθυντές που έβγαιναν στη σύνταξη (πολλοί από αυτούς ήταν σε σύνταξη χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση) αντί να προσλάβουν νέους νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και γιατρούς για τα τμήματα. 


Κύριοι, είστε ανίκανοι.


Σας καλώ να ακούσετε τους κλινικούς γιατρούς ώστε να θεραπεύουν αποτελεσματικά τους ασθενείς τους και να χρηματοδοτήσετε άμεσα την αγορά εξοπλισμού γιατί οι άνθρωποι που νοσούν από πνευμονία έχουν ανάγκη από οξυγόνο όχι από lockdown, rapid test ή από εμβολιαστικό πάθος. Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξωπραγματικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τους φίλους Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού που με αυτοθυσία βοηθούν ξένους λαούς και τα καταφέρνουν. Η πρόληψη είναι η μια όψη του προβλήματος. Από την πρώτη στιγμή, η θεραπεία ήταν πιο επείγουσα από την πρόληψη και είναι σίγουρο ότι δύσκολα θα απαλλαγούμε από ιούς γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι να θεραπεύουμε μια πνευμονία και όχι να παίρνουμε αόριστα μέτρα πρόληψης που ούτε να μετρηθούν μπορούν ούτε να αξιολογηθούν. Ας ρωτήσουμε τους κλινικούς γιατρούς να μας πούμε τι χρειάζεται μια πνευμονία, σίγουρα δεν χρειάζεται κατευθείαν ΜΕΘ, και ας χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία που συσσώρευσαν όλους αυτούς τους μήνες. Γιατί αν δεν το κάνουμε, αυτή τη φορά θα ζητήσουν τα ρέστα οι άνθρωποι που έχασαν και χάνουν καθημερινά τους δικούς τους, και να είστε σίγουροι ότι δεν θα ζητήσουν τα ρέστα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά από τους πολιτικούς (σκέτο) και τους πολιτικούς υγείας (τους λοιμωξιολόγους σκέτο).

     Αχιλλέας Κούμπος
Ο Αχιλλέας Κούμπος (MSc) είναι υποψήφιος διδάκτορας ΕΚΠΑ, Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος ΜΕΘ Covid19, Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο»
www.akoumpos.gr