Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Ο Αντωναγάς

Στη βόλτα μου στον αχανή κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, συναντάω γραφτές ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία μου, που είναι λες και με "σπρώχνουν" να τις συλλέξω σαν μαργαριτάρια- ntina
                    Ο Αντωναγάς
     Όπως είναι γνωστό η Ικαρία τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας είχε ιδιαίτερο καθεστώς. Ένας τοποτηρητής από τον Σουλτάνο ρύθμιζε τα φοροδοτικά θέματα και στην ουσία εισέπραττε το χαράτσι και τους φόρους από του δημογέροντες που  ήταν ιερείς ως επί τι πλείστον. 
Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η ταραγμένη θάλασσα του Ικάριου δεν επέτρεπαν μεγάλες μετακινήσεις. 
Έτσι η επανάσταση του 1821 ελάχιστα άγγιξε τους γηγενείς εκτός από τους καραβοκυραίους που βοήθησαν στον αγώνα. 
Υπήρξαν όμως και κάποιοι που είχαν περίσσια  δύναμη κι έτσι τους έλαχε να αντιπροσωπεύσουν τους Ικαριώτες στην Επανάσταση. 
     Ο Αντωναγάς λοιπόν ήταν ένας από αυτούς …
Ήταν δυνατό παλληκάρι, πράος χαρακτήρας και δεινός πολεμιστής. 
Έφυγε να πάει να δώσει  χέρι βοηθείας και βρέθηκε να πολεμά με τον Καραϊσκάκη… με το τέλος της Επανάστασης γύρισε στον Άγιο Πολύκαρπο …Χάρακα τον έλεγαν τότε από το ποτάμι. 
      Πήγε λοιπόν ο Αντωναγάς στο σπίτι  του και συνέχισε αμέριμνος τις δουλειές του… 
Οι χωριανοί περίεργοι να μάθουν για τον πόλεμο, που ιδέα δεν είχαν, μαζεύτηκαν και πήγαν να τον δουν. 
Ήταν χειμώνας και είχε ξεκουτσουρίσει αριουλάκια και κλωνάρια από τι ελιές κι έψηνε κάρβουνα. 
     Μαζευτήκαν λοιπόν γύρω από το καμίνι οι περίεργοι κι άρχισαν τις ερωτήσεις.
 _Πως ήταν ο Στρατηγός; 
_Πως γίνηκε η μάχη; 
_Πόσοι οι νεκροί; 
_Τι ακριβώς έκανε ο Αντωναγάς; …κλπ
Παίρνει λοιπόν ο Αντωναγάς το φτυάρι κάνει αργούς κύκλους γύρω από το καμίνι που κάπνιζε και φωνάζει δυνατά. 
_Ταραταραταταμ…. τώρα λέει βαράει η σάλπιγκα. Επιταχύνει τους κύκλους και χτυπώντας τα πόδια στο έδαφος λέει …
_Τώρα κινά το ιππικό …
κι εκεί που όλοι  έχουν αφοσιωθεί στην αφήγηση γυρνά το φτυάρι κατά το μέρος των κι έναν ένα τους ρίχνει κάτω με δυνατά χτυπήματα…. σκορπίζουν έντρομοι λοιπόν πονεμέμοι, μισόκαμένοι κι από απόσταση ρωτούν… 
_Τι ήταν αυτό; 
Αφήνει λοιπόν ο Αντωναγάς κάτω το φτυάρι στρίβει την μουστάκα του και τους λέει…
_Αυτός είναι ο πόλεμος ήρεσε σας; 
Μετά δε το περιστατικό έθαψε το όπλο και την σπάθα του κι ακόμα δεν τα  έχουμε βρει.
Ελένη Σέττα -Λαογράφος Ποιήτρια της Ικαρίας

Ταραμοσαλάτα, το απόλυτο comfort food των ημερών

Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο*
Υλικά:
2 καλά γεμάτες  κουταλιές ταραμά λευκό
2 μέτρια ώριμα αβοκάντο
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Δύο λεμόνια (το χυμό)
1 μέτριο κρεμμύδι
Επί το έργον:
Στύβουμε τα λεμόνια.
Βάζουμε τον ταραμά στο multi ή
σε blender με 2 κουταλιές λεμόνι , με το κρεμμύδι  κομμένο σε
κομμάτια και αλέθουμε μέχρι να γίνουν πολτός .
 Όταν έχει γίνει σχεδόν λείο το
μείγμα μας, καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε φετούλες.
Τις προσθέτουμε
στο μείγμα του ταραμά και αλέθουμε. Ανοίγουμε το σκέπασμα και προσθέτουμε  2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι
ακόμη. Ξανααλέθουμε. Ελέγχουμε τη γεύση  και
προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και σταδιακά όσο λεμόνι μας αρέσει. Αφήνουμε για
λίγο στο ψυγείο και απολαμβάνουμε με φρεσκοψημένο ψωμάκι !
Παρατηρήσεις:
1)Επειδή το αβοκάντο μαυρίζει, το καθαρίζουμε την ώρα που θα
το προσθέσουμε στο μείγμα μας για να μη χαλάσει το χρώμα της σαλάτας μας.
Το λεμόνι που έχουμε προσθέσει   στην σαλάτα  την  προστατεύει μετά  από την χρωματική αλλοίωση.
2)Εννοείται ότι δεν βάζουμε αλάτι.
Ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός.
Επίσης –  κατά τη δική μου γνώμη –  δεν χρειάζεται περισσότερο
ελαιόλαδο γιατί  η βουτυράτη υφή του αβοκάντο δίνει την λιπαρότητα που χρειάζεται.
Ταραμοσαλάτα - Η “εκ των  ων ουκ άνευ” της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής**
Υλικά:
150- 200 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 ψωμί μισού κιλού (που δεν είναι ποτέ μισό κιλό) άσπρο συμπαγές ,όχι «σφουγγαρένιο».
Καλό είναι το προζυμένιο.
Οπωσδήποτε μπαγιάτικο 2-3 ημερών αλλιώς γίνεται σαν “λάσπη” όταν βραχεί.
750ml – 1 lt ελαιόλαδο (ναι! ναι! ναι! ένα ολόκληρο λίτρο)
1 κούπα χυμό λεμονιού ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ ξινή
Υπενθυμίζω ότι οι αναλογίες της αρχικής συνταγής ήταν (50 δράμια=160gr ταραμάς με 1/2 οκά = 640gr λάδι, καθόλου κακές!)
Επί το έργον:
Κόβουμε σε φέτες το ψωμί, καθαρίζουμε την κόρα (αυτό μπορεί να γίνει και μετά) και το μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό.
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τον ταραμά με μια κουταλιά λάδι ή λεμόνι ή νερό και τον χτυπάμε με μίξερ χεριού να «σπάσει» λίγο.
Προσθέτουμε το ψωμί αφού αφαιρέσουμε την κόρα (αν δεν την έχουμε αφαιρέσει πριν από το μούσκεμα), και αφού το σφίξουμε να στραγγίξουν όλα τα νερά του.
Όταν αναμειχθούν καλά , αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι εναλλάξ με το λεμόνι.
Στα μισά της διαδικασίας….
Χτυπάμε να απορροφηθεί το λάδι και μετά ξαναπροσθέτουμε.
Λάδι-χτύπημα-λεμόνι –χτύπημα -λάδι- χτύπημα λεμόνι  μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα.
Η ταραμοσαλάτα με την παραπάνω συνταγή, δεν είναι ρευστή.
Είναι κρεμμώδης και απαλή αλλά δεν πέφτει από το κουτάλι.
Όσο το λάδι απορροφάται μπορούμε να προσθέτουμε!
 Όταν τελειώσουν τα υλικά μας, τη βάζουμε στο ψυγείο για λίγο και τη σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι.
* Μπουκάλι που χωρούσε μισή οκά.
Παρατηρήσεις:
1) Οι παραπάνω ποσότητες δίνουν αρκετή ταραμοσαλάτα.
2) Αν μας αρέσει κοκκώδης και όχι με υφή βελούδινη όπως είναι η συγκεκριμένη, βάζουμε στις παραπάνω ποσότητες ταραμά και ψωμιού, 1,5 κούπα λάδι.
Έτσι μειώνουμε και τις θερμίδες.
3) Δεν συνηθίζουμε το κρεμμύδι στην οικογενειακή μας συνταγή.
Είναι ωραίο την πρώτη μέρα κατά τη γνώμη μου αλλά όταν μείνει «χαλάει» τη γεύση της ταραμοσαλάτας.
4) Εννοείται ότι το λάδι πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας.
Δεν φτάνει μόνο να έχει χαμηλή οξύτητα, αλλά πρέπει να έχει και απαλή γεύση.
Να μη «καίει» τον ουρανίσκο.
5) Το “όσο σηκώσει” έχει τη σημασία ότι όσο απορροφά το λάδι θα προσθέτουμε.
Και πράγματι η ποσότητα του ελαιολάδου “παίζει” ως και 150ml, μπορεί και παραπάνω αν βάλουμε περισσότερο ψωμί!
Ταραμοσαλάτα με αγκινάρες***
Τα υλικά που σας δίνω θα μας δώσουν 350γρ. ταραμοσαλάτας.
3 μεγάλες αγκινάρες (καθαρισμένες 250γρ.)
80γρ. άσπρο ταραμά
1 πολύ μικρό κρεμμύδι (προαιρετικό)
50ml λάδι
το χυμό από 1 μέτριο λεμόνι.
1/ 2 λεμόνι για να καθαρίσω τις αγκινάρες.
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε  σε κατσαρολάκι με νερό να βράσουν για 10 λεπτά περίπου- μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για όσους δεν βρίσκουν φρέσκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατεψυγμένες προσθέτοντας στο νερό του βρασμού λίγο λεμόνι.
Στο μούλτι βάζουμε το μισό λάδι και λεμόνι με το κρεμμύδι- για όσους το θέλουν κι αφού αυτά χτυπηθούν καλά προσθέτουμε τον ταραμά και χτυπάμε  αρκετά!!!
Στη συνέχεια προσθέτουμε  τις αγκινάρες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε  το υπόλοιπο λάδι και λεμόνι ένα να χτύπημα στο μούλτι ακόμη κι η ταραμοσαλάτα έτοιμη.
Μπορείτε να δοκιμάσετε κι αν θέλετε επιπλέον λεμόνι ή λάδι-ανάλογα με τα γούστα σας- μπορείτε να προσθέσετε.
Το μυστικό της είναι το πολύ καλό χτύπημα του ταραμά.


πηγές των συνταγών:
*cretangastronomy.gr
**cretangastronomy.gr
***asproylas.gr