Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

«Φαντάσματα» αντί για ολογράμματα

Επαναστατική τεχνολογία τρισδιάστατων κινούμενων εικόνων

Τρισδιάστατα κινούμενα έγχρωμα «φαντάσματα» που εμφανίζονται από το πουθενά και κινούνται στον αέρα και τα οποία είναι καλύτερα από τα ολογράμματα, καθώς συνυπάρχουν αρμονικά με τα φυσικά αντικείμενα, ενώ είναι ορατά από τους πάντες και από κάθε οπτική γωνία, δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Το επίτευγμα χαιρετίστηκε από άλλους επιστήμονες ως «τεχνολογικός θρίαμβος» και σημαντική πρόοδος, που στρώνει το δρόμο για το «ανακάτεμα» της εικονικής πραγματικότητας με την φυσική πραγματικότητα στο μέλλον, χωρίς να χρειάζεται να φορά κανείς ειδικά γυαλιά ή άλλη συσκευή.
Η νέα πρωτοποριακή τεχνολογία (με την ονομασία "Optical Trap Display") προβάλλει στον αέρα τρισδιάστατα έγχρωμα γραφικά, τα οποία είναι ορατά από οποιαδήποτε γωνία τα κοιτούν οι παρατηρητές.

Η έμπνευση
Τα «φαντάσματα» αυτά, που δείχνουν πιο πραγματικά από τα συνήθη ολογράμματα, παραπέμπουν σε εκείνα που παρουσιάσθηκαν στον «Πόλεμο των 'Αστρων», με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την τρισδιάστατη προβολή στο χώρο της πριγκίπισσας Λέια με τη βοήθεια του ανδροειδούς ρομπότ R2D2.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, με επικεφαλής τον φυσικό Ντάνιελ Σμόλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature» ανέφεραν ότι η τεχνική τους θυμίζει την τρισδιάστατη εκτύπωση, μόνο που γίνεται στον...αέρα.

«Η καινοτομία μας είναι ότι δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα τρισδιάστατης προβολής, που είναι ικανή να δημιουργεί εικόνες της επιστημονικής φαντασίας» δήλωσε ο Σμόλι.
Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και δεν είναι έτοιμη για πρακτική εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα, αν και θεωρείται θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής οι τρισδιάστατες εικόνες που δημιουργεί, έχουν ανάλυση έως 1.600 dpi.
'Αλλες σχετικές τεχνολογίες όπως η στερεοσκοπία και η ολογραφία, θεωρούνται κατώτερες, καθώς, μεταξύ άλλων, μειονεκτημάτων, δημιουργούν αντικείμενα που δεν είναι ορατά από κάθε γωνία θέασης
πηγή του άρθρου:
tovima.gr
photo:
kostasvakouftsis.blogspot.gr

2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα: οι ατομικοί επιστήμονες ενημέρωσαν το ρολόι

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χτες στην Ουάσιγκτον, η Πρόεδρος του Δελτίου των Ατομικών Επιστημόνων (Bulletin of the Atomic Scientists), Rachel Bronson, εξήγησε γιατί το ρολόι της καταστροφής, ένα διάσημο ρολόι που μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ακολουθεί συμβολικά τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, μετακινήθηκε στα δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες, που αξιολογούν το περίπλοκο σύστημα δεδομένων που κάνει την ενημέρωση του ρολογιού, ανησυχούν για τη «μη βιώσιμη πυρηνική απειλή» που προκλήθηκε από την πυρηνική κλιμάκωση της Βόρειας Κορέας, τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, την τεχνολογική βελτίωση των πυρηνικών όπλων και που οδηγούν στην πραγματική πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν.

Οι επιστήμονες έκαναν επείγουσα έκκληση στην κοινωνία των πολιτών και σε όλους τους ανθρώπους να πιέσουν τους ηγέτες τους για να αντιστρέψουν αυτήν την αρνητική τάση.

«Μπορούμε να αρπάξουμε αυτήν την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλέστερο και λογικότερο κόσμο» καταλήγει η έκκληση που ανακοινώθηκε στην εκδήλωση αυτή.
~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:pressenza.com

Ποια είναι τα κριτήρια μιας υγιούς ερωτικής σχέσης;

Τα κριτήρια μιας υγιούς ερωτικής σχέσης, και πότε κινδυνεύει να γίνει νοσηρή;
Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος, ουρολόγος – ανδρολόγος* και
Θεοδωρόπουλος Αργύρης, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής**

Είναι γεγονός ότι όλοι σχεδόν επιθυμούν να δημιουργήσουν μια σχέση, να βρουν ένα σύντροφο με τον οποίο θα νιώθουν ολοκληρωμένοι.
Υπάρχει η πεποίθηση, η προσδοκία από τους περισσότερους ανθρώπους ότι μια σχέση μπορεί να φέρει ευτυχία.
Ποια είναι όμως τα κριτήρια μιας υγιούς σχέσης; 
Και πότε άραγε μια σχέση κινδυνεύει να γίνει νοσηρή;
επικοινωνία
Καλή επικοινωνία υπάρχει όταν ο ένας σύντροφος μπορεί να μιλήσει στον άλλο ελεύθερα, χωρίς φόβο, δισταγμό ή δεύτερες σκέψεις ότι θα υποστεί κριτική.
Η επικοινωνία προϋποθέτει να υπάρχει ένας πομπός και ένας δέκτης που βρίσκονται σε υγιή αλληλεπίδραση.
Να μπορεί ο καθένας δηλαδή να μιλήσει, να εκφράσει τις σκέψεις, τις επιθυμίες του χωρίς να υπάρχει διακοπή, κριτική και ειρωνεία.
Παράλληλα, να αισθάνεται ότι αυτά που είπε έγιναν δεκτά και κατανοητά.
Ο δέκτης να μπορεί και εκείνος να εκφράζει αυτά που σκέφτεται και νιώθει και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να προκύπτει ένταση και κατηγόρια.
Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη και συμβάλλει στο να νιώθει ο καθένας αυθεντικός και ανεξάρτητος, στοιχεία που συμβάλλουν να γίνεται η σχέση λειτουργική και δυνατή.
Υπάρχουν πολλά ζευγάρια δυστυχώς που δεν έχουν καταφέρει να μάθουν να επικοινωνούν, κάτι που επηρεάζει αρνητικά και την ερωτική τους ζωή.
Εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδες συστατικό μιας καλής σχέσης.
Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη διαλύονται οι ανασφάλειες και οι φόβοι ότι ο άλλος δε θα είναι πιστός.
Αυτό οδηγεί στο να επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας και αλληλοεκτίμησης.
Στις περιπτώσεις που χάνεται η εμπιστοσύνη καλλιεργείται σιγά σιγά η ζήλια.
Η ζήλια «δηλητηριάζει» μια σχέση και καταλήγει ο ένας να υποπτεύεται, να φοβάται και να ελέγχει τον άλλο.
Έτσι προκύπτει μια νοσηρή κατάσταση όπου συσσωρεύεται αμφιβολία, θυμός και αρχίζουν να εμφανίζονται οι συγκρούσεις, τα ξεσπάσματα και η αλληλοκατηγόρια.
Δημιουργείται τελικά ένα άσχημο κλίμα μέσα στη σχέση που επηρεάζει αρνητικά και την ερωτική ζωή του ζευγαριού.
Αποδοχή
Η αποδοχή του άλλου είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί και να εξελίσσεται μια σχέση.
Αποδέχομαι τον άλλο σημαίνει αρχικά ότι τον γνωρίζω ποιος είναι, πώς είναι ο χαρακτήρας του, τα θετικά του στοιχεία αλλά και οι δυσκολίες του και συμφωνώ να είμαι μαζί του για αυτό που είναι.
Όταν ο ένας σύντροφος αισθάνεται ότι ο άλλος τον αποδέχεται για αυτό που πραγματικά είναι τότε επικρατεί στη σχέση ένα κλίμα ασφάλειας και αλληλοεκτίμησης.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ένας δυστυχώς δεν αποδέχεται τον άλλο και περιμένει ότι θα αλλάξει καθώς ο χρόνος περνά.
Όμως αυτό δεν είναι εφικτό και τότε θα επικρατεί η καταπίεση, ο θυμός και η ματαίωση.
Επιθυμία για βελτίωση/εξέλιξη
Καθώς προχωράει μια σχέση είναι σημαντικό να υπάρχει από τον κάθε σύντροφο η θέληση για προσωπική βελτίωση.
Αυτό σημαίνει το άτομο να μην παραμένει στάσιμο, «βαλτωμένο» αλλά να καλλιεργεί, να εξελίσσει τις δυνατότητές του.
Αυτό μπορεί να αφορά καθημερινές ασχολίες, όπως να φροντίζουμε το σώμα μας, η γυμναστική, η σωστή διατροφή και άλλες ωφέλιμες συνήθειες.
Αντίστοιχα, όσον αφορά την σεξουαλική ζωή, να διατηρείται το ερωτικό ενδιαφέρον ζωντανό, να μην «θάβεται» από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Ο έρωτας είναι σαν ένα άθλημα που χρειάζεται διαρκή εξάσκηση.
Μικρά απλά αλλά ουσιώδη πράγματα, όπως οι μικρές εκπλήξεις, ο αυθορμητισμός μπορούν να αναζωογονούν την ερωτική διάθεση και απόλαυση.
Υγιής σεξουαλική ζωή
Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες «σαμποτάρουν» την ερωτική ζωή και συμβάλλουν στην απομάκρυνση των συντρόφων.
Ο άνδρας είναι πιο ευάλωτος στη στυτική δυσλειτουργία και στην πρόωρη εκσπερμάτιση.
Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει κινδυνεύει να παρουσιάσει στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιολογικές παθήσεις κ.ά).
Πράγματι, μετά τα 50 έτη, εκτιμάται ότι το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό των μεσήλικων ανδρών.
Στους νέους άνδρες η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με ψυχολογικά αίτια, όπως η ανασφάλεια και το άγχος απόδοσης.
Όσον αφορά την πρόωρη εκσπερμάτιση, είναι ένα «επώδυνο» ζήτημα καθώς εμποδίζει την απόλαυση και των δύο ερωτικών συντρόφων.
Είναι ένα πρόβλημα «μάστιγα» καθώς ένας στους τρεις άνδρες υποφέρει από αυτό, και μάλιστα νωρίς, από την εφηβική ηλικία ή τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας αφορούν κυρίως τη μειωμένη ερωτική επιθυμία και τη διαταραχή του οργασμού.
Η γυναίκα μετά τα 40 γίνεται πιο ευάλωτη στην έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, δυσλειτουργία που προκαλείται από οργανικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Οι οργανικοί παράγοντες σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές (παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, εμμηνόπαυση κ.ά) και ψυχολογικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, κακή εικόνα σώματος κ.ά).
Η διαταραχή του οργασμού έχει παρόμοια αιτιολογία με τη μειωμένη ερωτική επιθυμία.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλές γυναίκες που αντιμετώπιζαν δυσκολία με τον οργασμό σε νεαρή ηλικία, κατάφεραν καθώς μεγάλωναν να βιώνουν πιο έντονους οργασμούς καθώς ένιωθαν πιο «συμφιλιωμένες» με τον εαυτό τους και ιδιαίτερα με την εικόνα του σώματός του.
* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.
πηγή του άρθρου:health.in.gr

Φακοί επαφής σε ρόλο μικροβιολογικού εργαστηρίου

Παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου και προβάλουν τα αποτελέσματα κάθε ελέγχου που κάνουν μπροστά στα μάτια του ασθενή

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Ulsan στην Νότιο Κορέα δημιούργησαν ένα ζευγάρι «έξυπνων» φακών επαφής. Αυτοί οι φακοί προορίζονται για χρήση σε διαβητικά άτομα και θα μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου.
Πρόκειται για μαλακούς, εύκαμπτους φακούς που μπορούν να κάνουν αναλύσεις στα δάκρυα, να διαπιστώνουν τα επίπεδα του σακχάρου και να εμφανίζουν τα αποτελέσματα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του ασθενή.
Η χρήση των φακών θα επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν σταθερή παρακολούθηση της κατάστασης τους ώστε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα να το αντιμετωπίσουν άμεσα.
Οι φακοί αυτοί δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε κουνέλια και έχουν περάσει σε επόμενη φάση δοκιμών.

Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν φακούς επαφής που ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες και θα έχουν διαφόρων ειδών δυνατότητες και εφαρμογές. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς…

Υπερόραση
Ονομάζεται Ocumetrics Bionic Lens και είναι ο βιονικός φακός που ανέπτυξε ο καναδός επιστήμονας και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, δρ Γκαρθ Ουέμπ.
Ο φακός, πέρα από την αποκατάσταση της όρασης υπόσχεται, σύμφωνα με τον δημιουργό του, και την ενίσχυσή της και μάλιστα σε όρια που ξεπερνούν το 100/100.
Η εμφύτευση του φακού πραγματοποιείται μέσα σε οκτώ λεπτά με τη βοήθεια μιας σύριγγας.
Ο φακός από βιοσυμβατό πολυμερές υλικό βρίσκεται «διπλωμένος» μέσα σε αλατούχο διάλυμα και αναδιπλώνεται κατά την τοποθέτησή του.
Σύμφωνα με τον ειδικό, μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα η όραση του ασθενούς θα αποκαθίσταται πλήρως και θα γίνεται «έως και τρεις φορές ισχυρότερη».

Zoom
Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Προηγμένων Τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού (DARPA) ανέπτυξε ένα τηλεσκοπικό φακό επαφής.
Οι οδηγίες χρήσης είναι απλές:
Ο χρήστης των φακών μπορεί να ανοιγοκλείνει το δεξί μάτι για να… ζουμάρει, και να ανοιγοκλείνει το αριστερό για επαναφορά στην κανονική όραση.
Η τεχνολογία προοριζόταν για μικροσκοπικές κάμερες σε drone, φαίνεται όμως ότι μπορεί να τροποποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης, ή ακόμα και για να χαρίσει υπεράνθρωπη όραση σε υγιείς χρήστες.
Οι φακοί περιέχουν μικρά τηλεσκόπια από αλουμίνιο, τα οποία ρυθμίζονται ώστε να προσφέρουν κανονική όραση ή μεγέθυνση 3x.

Ολογραφικές εικόνες
Διεθνής ομάδα ερευνητών δημιούργησε έναν επαναστατικό τύπο φακών επαφής που προβάλλουν ολογραφικές εικόνες.
Ετσι, όποιος φοράει αυτούς τους φακούς θα μπορεί να βλέπει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του ειδήσεις, τα e-mail του ακόμη και την κατάσταση της υγείας του!
Τους φακούς επαφής ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήμιο Ααλτο στη Φινλανδία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πειράματα που διεξήγαγαν σε κουνέλια ήταν πετυχημένα αφού οι φακοί δεν ήταν «ενοχλητικοί» για τα πειραματόζωα ενώ αποδείχθηκαν και ασφαλείς καθώς δεν παρουσιάστηκε κάποια παρενέργεια από τη χρήση τους.
Το πρότυπο μοντέλο που έφτιαξαν οι ερευνητές βασίζεται σε ένα μικροκύκλωμα το οποίο μπορεί να προβάλει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel).
Επίσης η πηγή ενέργειάς του (μια ασύρματη μπαταρία) πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοστών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα κάνουν στο αρχικό μοντέλο τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ζεύγους φακών οι οποίοι θα προβάλλουν εικόνες και κείμενα με την πηγή ενέργειας να μη βρίσκεται πολύ κοντά τους.

Το μάτι-κάμερα
Η ημέρα κατά την οποία θα φωτογραφίζουμε ό,τι βλέπουμε με ένα απλό βλεφάρισμα πλησιάζει, όπως όλα δείχνουν.
Ο λόγος για μια ενδιαφέρουσα πατέντα που κατέθεσε ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας Google και η οποία αφορά ένα ζευγάρι φακών επαφής με ενσωματωμένη κάμερα.
Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή της εταιρείας να αποβλέπει μακροπρόθεσμα στη συρρίκνωση των γυαλιών της εταιρείας, Google Glass, σε ένα ζευγάρι πανίσχυρων φακών επαφής.
~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:tovima.gr

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φυτά μπορούν να πάρουν αποφάσεις υπό συνθήκες ανταγωνισμού!

οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα φυτά μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία άλλων αντίπαλων φυτών μέσα από διάφορα σημάδια

Βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Tübingen έδειξαν πώς ακριβώς τα φυτά έχουν την ικανότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε εναλλακτικές αντιδράσεις υπό συνθήκες ανταγωνισμού.
Τα φυτά έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις, σε περίπτωση ανταγωνισμού με άλλα φυτά με τα οποία γειτνιάζουν, σε συνάρτηση με το μέγεθος και την πυκνότητα αυτών, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Tübingen.

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα ζώα που αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό επιλέγουν την βέλτιστη κίνηση ανάμεσα σε διαφορετικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων της σύγκρουσης /αντιμετώπισης, της αποφυγής και της ανοχής, ανάλογα με την ανταγωνιστική ικανότητα των εχθρών τους σε σχέση με τη δική τους.

Για παράδειγμα, αν οι αντίπαλοί τους είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ή δυνατότεροι, τα ζώα αναμένεται να παραιτηθούν και να επιλέξουν να αποφύγουν ή να ανεχθούν απλά τη αντιπαράθεση.
Τώρα επίσης οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα φυτά μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία άλλων αντίπαλων φυτών μέσα από διάφορα σημάδια, όπως τη μείωση στην ποσότητα του φωτός ή την αναλογία του κόκκινου σε σχέση με τα μακρινά κόκκινα μήκη κύματος, τα οποία εμφανίζονται, όταν το φως φιλτράρεται μέσα από τα φύλλα.

Είναι γνωστό τώρα ότι αυτά τα σημάδια ανταγωνισμού πυροδοτούν δύο τύπους αποκρίσεων: την κάθετη επιμήκυνση ως αντιπαράθεση, κατά την οποία τα φυτά προσπαθούν να ξεπεράσουν και να καλύψουν με τη σκιά τους ανταγωνιστές και την ανοχή στη σκιά, η οποία στην ουσία πρόκειται για προσαρμογή σε περιορισμένες συνθήκες φωτισμού.

Κάποια φυτά (όπως τα κλωνικά) μπορεί να επιδείξουν και μια συμπεριφορά αποφυγής ως ένα τρίτο τύπο απόκρισης: απομακρύνονται από τους ανταγωνιστές με τους οποίους γειτνιάζουν.
«Αυτές οι τρεις εναλλακτικές αποκρίσεις των φυτών στον ανταγωνισμό του φωτός έχουν αναφερθεί πολλές φορές στην ερευνητική βιβλιογραφία», τονίζει ο Michal Gruntman, ο κύριος συγγραφέας του άρθρου.
«Στην έρευνά μας, θέλαμε να ανακαλύψουμε αν τα φυτά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορες αποκρίσεις και να τις ταιριάξουν με το σχετικό μέγεθος και την πυκνότητα των αντιπάλων τους»

Για να μπορέσουν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το φυτό Potentilla reptans σε εργαστηριακές συνθήκες όπου υπήρχε ανταγωνισμός ως προς το φως.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ειδικά φίλτρα που μείωναν ανάλογα την ποσότητα το κόκκινου και του μακρινού κόκκινου φωτός κι έτσι μπόρεσαν να κατασκευάσουν μια αρκετά ρεαλιστική προσομοίωση του ανταγωνισμού για φως.

Αλλάζοντας τόσο το ύψος, όσο και την πυκνότητα της «απειλής», οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπαραστήσουν διαφορετικά σενάρια ανταγωνισμού για το φως ανάμεσα σε δύο φυτά.
Ανακάλυψαν ότι το Potentilla reptans έχει την ικανότητα να επιλέξει την βέλτιστη απόκρισή του σε σχέση με τον ανταγωνιστή.

Έτσι, όταν υποτίθεται ότι ο ανταγωνιστής ήταν αρκετά πυκνός, αλλά όχι τόσο ψηλός, τα φυτά αναπτύσσονταν κάθετα ως απάντηση αντίδρασης.
Ωστόσο, όταν ο ανταγωνιστής ήταν πιο ψηλός και δεν μπορούσε να ξεπεραστεί εύκολα, τα φυτά επεδείκνυαν μια προσαρμοστική συμπεριφορά στη σκιά.
Τέλος, όταν οι αντίπαλοι είχαν αρκετά χαμηλό ύψος, αλλά είχαν έκταση, τα φυτά επεδείκνυαν μια συμπεριφορά αποφυγής, επεκτεινόμενα πλευρικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:enallaktikidrasi.com