Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025

Dr. Κοντιζάς Γεώργιος: O ρόλος τον οποίο διαδραματίζουν οι λιποπολυσακχαρίτες στην κατάθλιψη, τη νόσο αλτσχάιμερ και την στεφανιαία νόσο.

Φίλοι μου καλημέρα. 
Στις προηγούμενες δημοσιεύσεις μου σας μίλησα για τον ρόλο τον οποίο  διαδραματίζουν οι λιποπολυσακχαρίτες στην κατάθλιψη, τη νόσο αλτσχάιμερ και την στεφανιαία  νόσο. 
Σήμερα θα σας μιλήσω για τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σας, τις οποίες μπορείτε να κάνετε, ώστε να ελαττώσετε την ύπαρξη αυτών των επικίνδυνων ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος. 
Όπως σας είχα εξηγήσει η είσοδος αυτών των ουσιών στην κυκλοφορία γίνεται μετά από βλάβη του εντερικού επιθηλίου. 
Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να φροντίσουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές εντερικό επιθήλιο από το οποίο να μη διαφεύγουν αυτές οι ουσίες. 
Όταν λοιπόν λέμε ότι αυτές οι ουσίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας, συμβάλλοντας στην δημιουργία αλτσχάιμερ ή και κατάθλιψης ,πρέπει να γνωρίζουμε ότι και ο ίδιος ο εγκέφαλός μας επηρεάζει την υγεία του εντέρου μας και κατεπέκταση την είσοδο αυτών των ουσιών στο αίμα, πρόκειται δηλαδή για μία αμφίδρομη σχέση. 
Όταν αγχωνόμαστε, όταν στεναχωριόμαστε, όταν μας επηρεάζουν ψυχικά κάποιες καταστάσεις, τότε απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο μία ορμόνη, η CRH. 
Αυτή η ορμόνη, ενεργοποιεί τα μαστοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται στο έντερο μας, και εκείνα με τη σειρά τους παράγουν πρωτεάσες οι οποίοι διασπούν τις στερεές συνάψεις μεταξύ των κυττάρων του εντερικού επιθηλίου, οδηγώντας μικρόβια και λιποπολυσακχαρίτες να διαφύγουν στην κυκλοφορία και επίσης προσελκύοντας ακόμη περισσότερα ανοσολογικά κύτταρα, τα οποία συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην βλάβη του επιθηλίου του εντέρου μας. 
Πρόκειται δηλαδή για μία από τις βασικές αιτίες που προκαλούν το γνωστό σε όλους σας σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο προκαλείται μετά από καταστάσεις ψυχολογικού  στρες. 
Ρυθμίζοντας λοιπόν την κατάσταση του άγχους μας, βοηθάμε στην υγεία του εντέρου μας και κατεπέκταση του οργανισμού μας. 
Άλλος παράγοντας που προκαλεί βλάβη στο έντερο μας είναι οι κακές δυτικές δίαιτες, που ακολουθεί η πλειονότητα του πληθυσμού, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλη περιεκτικότητα κακής ποιότητας λίπους, είναι υψηλές σε σάκχαρα και είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες. 
Η ίδια η παχυσαρκία προκαλεί επίσης αυξημένη εντερική διαπερατότητα, η οποία φαίνεται μεταξύ των άλλων δεικτών και από την παρουσία μιας ουσίας η οποία  ονομάζεται ζονουλίνη. Αντίθετα η απώλεια βάρους οδηγεί σε βελτίωση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού και σημαντικότατη ελάττωση της διείσδυσης λιποπολυσακχαριτών  στην συστηματική κυκλοφορία και συγκεκριμένα ελαττώνοντας το δείκτη μάζας σώματος κατά επτά περίπου μονάδες, φάνηκε σε μελέτη ελαττωμένος δείκτης εντερικής διαπερατότητας. 
Άλλωστε υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να χάσετε βάρος, διότι σύμφωνα με μελέτες απόλυτα αξιόπιστες, η αυξημένη παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος 40 έως 45 συνοδεύεται με επτά χρόνια ελάττωσης του προσδόκιμου επιβίωσης, ενώ η νοσογόνος παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 55 έως 60 συνοδεύεται με 14 χρόνια ελάττωση στο προσδόκιμο επιβίωσης. 
Η μαζική κατανάλωση αλκοόλ, πάνω δηλαδή από πέντε ποτά για τους άντρες και τέσσερα για τις γυναίκες  σε ένα και μόνο γεύμα, οδηγεί  επίσης σε βλάβη του εντερικού επιθηλίου και κατεπέκταση είσοδο των λιποπολυσακχαριτών στην κυκλοφορία. 
Η γλιαδίνη είναι μία από τις δύο πρωτεΐνες οι οποίες σχηματίζουν την γλουτένη, την βασική πρωτεΐνη των δημητριακών. 
Αυτή η πρωτεΐνη ενώνεται σε κάποιους υποδοχείς που υπάρχουν στην επιφάνεια των έντεροκυττάρων ,απελευθερώνοντάς την ουσία που σας είπα που λέγεται ζονουλίνη και η οποία στη συνέχεια ενώνεται σε άλλους υποδοχείς οδηγώντας στην απελευθέρωση ουσιών οι οποίες διασπούν τις στέρεες συνάψεις μεταξύ των εντεροκυτταρων. 
Αυτό παρατηρείται κυρίως στην γνωστή σε όλους σας παθολογική κατάσταση που λέγεται κοιλιοκάκη, και σε πολύ μικρότερο βαθμό και σε φυσιολογικά άτομα. 
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να διακόψετε, όσοι είστε φυσιολογικοί, την κατανάλωση δημητριακών, διότι έχει φανεί από μελέτες ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, όχι δηλαδή του λευκού ψωμιού ή του κέικ ή των γλυκών που καταναλώνετε, έχει  ως αποτέλεσμα ελαττωμένη συχνότητα στεφανιαίας  νόσου, ελαττωμένη συχνότητα θανάτου από καρκίνο και ελαττωμένη συνολική θνητότητα. 
Άλλωστε τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν τροφή για τα μικρόβια του εντέρου μας, τα οποία παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ, το οποίο αποτελεί τη βασική τροφή για τα κύτταρα του εντερικού φραγμού,
Άλλες πηγές τροφής για τα μικρόβια του εντέρου σας τα οποία παράγουν βουτυρικό οξύ είναι η πηκτίνη η οποία υπάρχει στα μούρα, δηλαδή BlackBerries, 
Blueberries  κ.λ.π.,
στα ριζώδη λαχανικά δηλαδή καρότα,
γλυκοπατάτες,
πατάτες,κ.λ.π. και 
στα εσπεριδοειδή δηλαδή πορτοκάλια,
γκρέιπ φρουτ και όλα τα άλλα, φυσικά ολόκληρα και όχι χυμό.
Η Β γλυκάνη, η οποία βρίσκεται στα μανιτάρια,
στην βρώμη και στο κριθάρι. 
Η ινουλίνη, η οποία βρίσκεται στο σκόρδο,
στα κρεμμύδια και στις αγκινάρες. 
Επίσης στα ανθεκτικά άμυλα, τα οποία βρίσκονται στις πράσινες μπανάνες, όχι δηλαδή τις ώριμες, διότι οι φυτικές ίνες σε αυτές έχουν μετατραπεί σε σάκχαρα. 
Τα κακής ποιότητας λίπη, όπως αυτά τα σπορέλαια με τα οποία τηγανίζουν την τροφή στα φάστφουντ προκαλούν επίσης σημαντικότατη ζημιά στο εντερικό μας επιθήλιο και θα πρέπει να αποφεύγονται, προτιμώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ωμό, στη διατροφή μας. 
Αντίθετα επίσης με τα κακής ποιότητας λίπη, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια και τα θαλασσινά, προκαλούν ελάττωση της μεταγευματικής ενδοτοξιναιμίας, που προκαλείται από τους λιποπολυσακχαρίτες, διότι συντελούν στην καλή υγεία του εντερικού επιθηλίου. 
το άρθρο είναι του γιατρού Κοντιζά Γεώργιου, από το χρονολογιό του -   https://www.facebook.com/georgios.kontizas/posts/pfbid0xHTR9n3aTwPd4Gj31wJu8p2AQdZ9HUVfxd77zWKjcn1HGYoqTKTQDW3Ktea5tEx1l