Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Dmitri Shostakovich-και Jazz Suite, Waltz No. 2

 

Ώρα για μουσική- ο Dmitri Shostakovich,ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του 20ου αιώνα,μας έχει αφήσει ανεπανάληπτα έργα φορτωμένα με λυρισμό, ασυμβατότητα, ρομαντισμό.
ο Dmitri Shostakovich από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από την Πολωνία, ενώ η μητέρα του, Σοφία Κοκούλινα, απώτερης ελληνικής καταγωγής, ήταν πιανίστρια και σπούδαζε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, όπου και γνώρισε τον Ντμίτρι Μπολεσλάβοβιτς, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1903. 
Το ζευγάρι απέκτησε συνολικά τρία παιδιά και ο Ντμίτρι (που τον αποκαλούσαν Μίτια) ήταν το δεύτερο στη σειρά.
Η wikipedia μας μεταφέρει τα εξής για τη μητέρα του Dmitri Shostakovich:
Το Κοκούλιν προέρχεται από την ελληνική λέξη κακόβουλος.
Οι πρόγονοι της μητέρας του Σοστακόβιτς ήρθαν τον 14ο αιώνα στη Ρωσία από την Ελλάδα μαζί με μια ομάδα μοναχών που είχαν αναλάβει να επιβλέψουν τη μετάφραση ιερών βιβλίων από τα ελληνικά στα ρώσικα.
Η ομάδα αυτή των Ελλήνων έπεσε σε δυσμένεια το 1525 επειδή επέκρινε τη διαφθορά που επικρατούσε στη ρώσικη εκκλησία.
Ο τσάρος τους εξόρισε στη Σιβηρία ως «κακούς συμβούλους», εξ ου και το αρχικό οικογενειακό όνομα, το οποίο σταδιακά εκρωσίστηκε σε Κακούλιν.
Στα φοιτητικά του χρόνια ο Shostakovich είχε ήδη αποκτήσει θρυλική φήμη για τις δυνατότητες του στην πρίμα βίστα , την καταπληκτική του μνήμη και την ικανότητά του να αφομοιώνει τη μουσική με την ταχύτητα αστραπής.

Και λίγα λόγια για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του μεγάλου συνθέτη:

Dmitri Shostakovich 
Η Elizabeth Wilson στο βιβλίο της Shostakovich: A Life Remembered μας δίνει πολλά στοιχεία για την καθημερινότητα του συνθέτη και για τις ιδιαιτερότητές του,μέσα από αφηγήσεις συγγενών και φίλων του.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο ο  Dmitri Shostakovich ήταν “ευπαθής, με τα νεύρα του πάντα σε εγρήγορση”,
”το γεγονός ότι ήταν πιο ευάλωτος και δεκτικός από άλλους ανθρώπους είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ιδιοφυΐας του”,”όταν ήταν καλοδιάθετος, ο αθλητισμός ήταν η βασική του ψυχαγωγία, αν και προτιμούσε να είναι θεατής ή κριτής από το να παίζει-ήταν διαιτητής ποδοσφαίρου-“,”απολάμβανε να παίζει χαρτιά, κυρίως πασιέντζα”.
Σε πολλούς τομείς κατατρυχόταν από εμμονές: σύμφωνα με την κόρη του ήταν “μανιακός με την καθαριότητα”,”συντόνιζε όλα τα ρολόγια στο διαμέρισμα”,”συχνά έστελνε κάρτες στον εαυτό του για να ελέγχει πόσο καλά λειτουργούσε η ταχυδρομική υπηρεσία”
Η μουσική του Σοστακόβιτς αποκαλύπτει την επίδραση των συνθετών που θαύμαζε: τον Μπαχ, τον Μπετόβεν, τον Μάλερ και τον Μπεργκ. Από τους Ρώσους συνθέτες, εκτιμούσε κυρίως τους Μουσόργκσκυ, Προκόφιεφ και Στραβίνσκι.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina