Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Τι είναι και πως μπορεί να επιτευχθεί ανοσολογικό τείχος στην πανδημία του κορονοϊού;

 
Από την ιστοσελίδα του Καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.
Όσοι επαναπαύονται μετά τον εμβολιασμό…
(Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός) 

Το θέμα των εμβολίων είναι αλήθεια ότι έχει διχάσει τους ανθρώπους. Αυτό το μήνυμα δέχομαι συνεχώς από ασθενείς και γνωστούς μου που πραγματικά βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.
Υπάρχουν κάποιοι που εμβολιάστηκαν με ενθουσιασμό και πεποίθηση ότι προχώρησαν στην προσωπική τους ελευθερία και άρα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Σύντομα αντιλήφθηκαν ότι αυτό ήταν λάθος γιατί είναι πραγματικά ένα πυροτέχνημα η υπόσχεση ότι όλα τελειώνουν με τον εμβολιασμό. Και θα πρέπει οι εισαγγελείς που τόσο ζήλο έδειξαν για την δίωξη όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, να τους συλλάβουν για διασπορά επικίνδυνων απόψεων. Όσοι επαναπαύονται μετά τον εμβολιασμό είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο.
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.Όσοι λένε ότι χτίζουν ανοσολογικό τείχος…
Άλλοι πάλι λένε ότι αν και φοβούνται για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου στον οργανισμό τους εμβολιάστηκαν για να προστατέψουν τους δικούς τους και το κοινωνικό σύνολο. Αποκαλούν μάλιστα όσους δεν εμβολιάστηκαν εγκληματίες, ανεύθυνους, ατομιστές. Λένε ότι αυτοί χτίζουν το ανοσολογικό τείχος που θα θέσει τέλος στην πανδημία. Και βέβαια αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί επίσημα για να πείσει  όσους ακόμη διστάζουν για να εμβολιαστούν Μιλάμε επίσημα για ανοσολογικό τείχος και μάλιστα σχεδιάζουμε να εμβολιάσουμε και μικρά παιδιά για να το επιτύχουμε μια που οι ενήλικες φαίνεται ότι δε δείχνουν τον αναμενόμενο ζήλο να εμβολιαστούν. Θέτουμε σαν όριο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί το τείχος αυτό.
Τείχος ανοσίας.Τί είναι και πως επιτυγχάνεται.
Για το τείχος ανοσίας είχα γράψει σε ένα από τα αρχικά άρθρα μου τους πρώτους μήνες του 2020, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί η πανδημία. Θα προσπαθήσω όσο πιο απλά γίνεται να σας εξηγήσω πως επιτυγχάνεται αυτό και γιατί τα εμβόλια που διαθέτουμε δε φαίνεται να μπορούν να μας προσφέρουν κάτι τέτοιο.
Πως λειτουργεί το ανοσολογικό ή αμυντικό σύστημα.
Το ανοσολογικό ή αμυντικό σύστημα είναι αυτό που προστατεύει τον οργανισμό από κάθε είδος εισβολέα και διατηρεί την ακεραιότητα και την ισορροπία του οργανισμού. Αυτό πραγματοποιείται  χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο στρατό κυττάρων του αίματος και των ιστών καθώς και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ουσιών. Όλα αυτά γίνονται μέσα από αρκετά πολύπλοκους και εντυπωσιακούς μηχανισμούς που διέπονται από ένα σχεδόν τέλειο συντονισμό.
Το αμυντικό αυτό σύστημα με τα όπλα και τους πολύπλοκους μηχανισμούς που διαθέτει μπορεί και αναγνωρίζει τον ξένο εισβολέα, τον καταπολεμά και τον καταστρέφει.. Ξένοι εισβολείς είναι οι ουσίες – μόρια όπως μικρόβια, ιοί, παράσιτα, μύκητες , διάφορες τοξίνες, χημικά, φάρμακα. Όλες αυτές ονομάζονται αντιγόνα. Για την καταπολέμηση των αντιγόνων το  ανοσολογικό σύστημα παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα και κινητοποιεί μια σειρά από κύτταρα όπως τα Τ- λεμφοκύτταρα. Οι μάχες δίνονται στα σημεία εισόδου των εισβολέων αλλά όταν η εισβολή δε μπορέσει να αποτραπεί σε όλο τον οργανισμό ο αγώνας συνεχίζεται μέσω του αίματος όπου και οι εισβολείς αλλά και οι αμυντικοί παράγοντες κυκλοφορούν.
Η χρήση του ρινικού βλεννογόνου από τον κορονοϊό και τα αντισώματα IgA.
Όπως ήδη όλοι έχουμε εμπεδώσει ο κορονοϊός SARS-COV-2 μπαίνει στον οργανισμό μας από το ρινικό βλεννογόνο κυρίως. Με σταγονίδια που εκπέμπει ένα μολυσμένο άτομο με την ομιλία, το βήχα και το φτέρνισμα, μέσω μολυσμένων χεριών και αντικειμένων ή ακόμη και με σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα, ο ιός φτάνει στο βλεννογόνο, δηλαδή τα κύτταρα επιφανείας, του ανώτερου αναπνευστικού και από εκεί διεισδύει σε ολόκληρο τον οργανισμό για να επιτελέσει το επικίνδυνο έργο του.
Ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει τοπικά στο βλεννογόνο τον ξένο εισβολέα παράγει μια ειδική κατηγορία αντισωμάτων, τα  IgA. Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο ρινικό βλεννογόνο αποτελεί την εγγύηση ότι το άτομο προστατεύεται από τη λοίμωξη με κορονοϊό αλλά και ότι αυτός δε θα μεταδοθεί από αυτόν στους άλλους. Ένα άτομο που έχει μολυνθεί και νοσήσει από covid-19 μπορεί να έχει τέτοιες προϋποθέσεις μια που ο ιός ακολούθησε την κανονική οδό εισόδου στο σώμα του.
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.Τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.
Τι συμβαίνει με τα εμβόλια;Με αυτά εισάγεται το αντιγόνο ή το γενετικό υλικό του ιού που θα φτιάξει το αντιγόνο  στον οργανισμό, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος του μυός που γίνεται η ένεση. Έτσι παράγονται τα αντισώματα και κινητοποιούνται τα αμυντικά κύτταρα στο βαθμό που τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά (αυτό είναι ένα άλλο θέμα που μπορεί να συζητηθεί μελλοντικά) μέσα στον οργανισμό. Επομένως τα εμβόλια μπορούν να προστατέψουν από καταστάσεις που αφορούν τη συστηματική κυκλοφορία του ιού και τις βλάβες που γίνονται από αυτόν στα διάφορα όργανα. Εξ ου και η γνωστή άποψη ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.Χωρίς την ΙgA ανοσία,ο ιός φαίνεται μπορεί να προσβάλλει τοπικά και να πολλαπλασιαστεί στους ρινικούς βλεννογόνους.
Και τι γίνεται με τους ρινικούς βλεννογόνους τοπικά; Τα εμβόλια φαίνεται ότι δε μπορούν να χτίσουν την IgA μεσολαβούμενη ανοσία επομένως ο ιός μπορεί να προσβάλλει τοπικά και να πολλαπλασιαστεί στους βλεννογόνους αυτούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο εμβολιασμένος και να «κολλά» από τους άλλους και να μεταδίδει τον ιό στους άλλους. Οπότε με τη έννοια αυτή και πρέπει να τηρεί αποστάσεις και να φορά μάσκα και να ακολουθεί τα μέτρα ασφαλείας όπως ο μη εμβολιασμένος με το πλεονέκτημα ενδεχομένως της ελαφρότερης νόσησης. Γι’ αυτό όπως πολλές φορές γράψαμε έχει σημασία ο εμβολιασμός των πολύ ευαίσθητων ατόμων είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω σοβαρών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν.
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.Μελλοντικό εμβόλιο υπό μορφής spray στη μύτη;
Αυτή την αδυναμία έχουν φυσικά εντοπίσει οι επιστήμονες και προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα εμβόλιο που θα γίνεται υπό μορφή spray στη μύτη. Ένα τέτοιο εμβόλιο ίσως είναι διαθέσιμο σε μερικούς μήνες. Μέχρι τότε ο εμβολιασμός δε θα είναι πράξη αλτρουισμού και κοινωνικής ευθύνης αλλά ατομισμού και προσωπικής προστασίας. Δεν είναι επομένως ανεύθυνοι όσοι προβληματίζονται. Εκτός και αν η ανευθυνότητά τους αφορά στις πιθανές ημέρες εκτός δουλειάς ή της χρήσης των υπηρεσιών υγείας που όπως φαίνεται το κράτος δεν αναγνωρίζει ως θεσμοθετημένο δικαίωμα σε όσους τα χρειάζονται. Αλλά και σε αυτό το σημείο τα ίδια μέσα ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσουν και όσοι εμβολιαστούν.
Και απάντηση σε ένα σχόλιο.
Υ.Γ.   Σε ένα καλό συνάδελφο που μου έκανε την τιμή να σχολιάσει ότι όσοι εκφέρουν γνώμη θα πρέπει να έχουν θητεύσει πρώτα σε τμήμα covid θα του συνιστούσα αυτό να το πει στους συνδικαλιστές των Ιατρικών Συλλόγων, στους επιδημιολόγους, στους μελετητές λυμάτων, στους λοιμωξιολόγους και τους καθηγητές που  έχουν μηδενική κλινική εμπειρία και όχι σε κάποιον που τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια ασκεί ιατρική πρώτης γραμμής σε ΜΕΘ και πρωτοβάθμια υγεία.
πηγή του άρθρου:cardiodoctor.gr

ΠΑΝΔΗΜΑΓΩΓΟΙ - The Documentary - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1

Πανδημαγωγοί - The Documentary
Το ντοκιμαντέρ για την πανδημία. Η ανασκόπηση των πεπραγμένων, της ακολουθίας, της ανακολουθίας και του κλίματος φόβου. 

Σενάριο/Αφήγηση: Πέτρος Αργυρίου

Κάποιες φορές, με ρωτάνε πως είσαι; 
Πως να είμαι; 
Ήμουν οριακά πριν τον εγκλεισμό. 
Κατά την διάρκεια του, έβλεπα μόνο έναν άνθρωπο για μερικά λεπτά της μέρας: Τον πατέρα μου, ζωή να ΄χει. 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τους πρώτους τρεις μήνες έγραψα 32 άρθρα για την πανδημία, τους επόμενους τρεις μήνες ένα βιβλίο για την πανδημία και τους υπόλοιπους 5, σχεδίασα ένα ντοκιμαντέρ για την πανδημία, του οποίου το υλικό είδα κατά μέσο όρο 30 φορές. 
Κι όλα αυτά, συντονιζόμενος με όλα τα δελτία ειδήσεων όλη την μέρα, μήπως τυχόν και διαφύγει κάτι. 
Οι καταχρήσεις μου χτύπησαν κόκκινο, η υγεία μου πήρε την κατιούσα και ανήκω πλέον στις ευπαθείς για σοβαρό Covid ομάδες. 
Οπότε χρωστάω πολλά στους ιθύνοντες. 
Πάρα πολλά. 
Κι έτσι σκαρφιστήκαμε το ντοκιμαντέρ Πανδημαγωγοί για να αρχίσουμε να ξεχρεώνουμε. 
Μεγάλοι πρωταγωνιστές του, οι ειδικοί μας, ή μάλλον οι δικοί τους ειδικοί, οι ειδικοί τους. 
Τους παρακολουθούμε από τις αρχές του Μάρτη, να λένε πότε τ' ένα και πότε τ΄ άλλο σε ένα αφήγημα πρωτοφανών οβιδιακών μεταμορφώσεων, που φόρεσε τον μανδύα της επιστήμης, σε ένα μασκάρεμα του φασισμού σε ζήλο για το απαξιωμένο εδώ και χρόνια σύστημα δημόσιας υγείας που οι ελλείψεις του σε συνδυασμό με τον πανδημικό πανικό οδήγησαν σε πολλές περιοχές στο μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων από αυτούς που με τα στανιό βαπτίστηκαν θάνατοι Covid. 
Σήμερα, για να προστατευτεί η εμβολιαστική εκστρατεία, τα κριτήρια καταγραφών αλλάζουν: Σε όλο και περισσότερες χώρες αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ και την Μ.Βρετανία, τα κριτήρια καταγραφών αλλάζουν για τους εμβολιασμένους. 
Δύο μέτρα και δύο σταθμά για εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους, όχι μόνο στην κοινωνική ζωή και την επιστροφή στην Νέα Κανονικότητα, αλλά και στα "επιστημονικά" κριτήρια. Αλλά για αυτά θα γράψω εκτενέστερα σύντομα. 
Τώρα προέχει το ντοκιμαντέρ. 
Πανδημαγωγοί: Πρεμιέρα 1ου επεισοδίου, 12/6/2021 στις 21.00 το βραδάκι. Εδώ 
Σχετικά τρέιλερ: Εδώ 
Οπότε μην με ρωτάτε τι κάνω ή τι έκανα. 
Θα τα δείτε σύντομα. 
Και στην ερώτηση τι θα κάνω μετά, ιδού: 
Ένα άρθρο για την αλλαγή των διαγνωστικών κριτηρίων στο Holistic Life. 
Ένα μεγάλο άρθρο για το παρασκήνιο των βιολογικών εξοπλισμών και την βιοασφάλεια στο Hellenic nexus. 
Κι ένα εξίσου σημαντικό άρθρο για την σύγκριση της φυσικής με την εμβολιαστική ανοσία με πολύ σημαντικές προεκτάσεις για την ανοσολογική επάρκεια του είδους μας. 
Σύντομα. 
Όταν ξεκίνησε η πανδημία, είχα δηλώσει πως αυτήν την μάχη θα την κερδίσω κι ας είναι η τελευταία μάχη που θα δώσω. 
Διαψεύστηκα. 
Κι έτσι είμαι υποχρεωμένος να συνεχίζω να δίνω αυτήν την προ πολλού χαμένη μάχη. 
Πέτρος Αργυρίου, 12/6/2021 

Συγχρονιστείτε με το εσωτερικό βιολογικό σας ρολόι

Από το χρονολόγιο της dr. Νίτσας ΚοιλιάρηΔιδάκτωρ Διατροφολογικής Ιατρικής
Θέλετε να χάσετε τα επιπλέον κιλά σας και να μείνετε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα; Απλά…
"συγχρονιστείτε  με το εσωτερικό βιολογικό σας ρολόι"
Το Κεντρικό Βιολογικό Ρολόι μας (Master Clock) αποτελείται από μια ομάδα νευρικών κυττάρων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ονομάζεται Υπερχιασματικός Πυρήνας και συγχρονίζεται με τον 24-ωρο κύκλο του φωτός, γνωστός και ως Κιρκάδιος Κύκλος μέρα-νύχτα. 
Το Ρολόι αυτό επαναπρογραμματίζεται σε καθημερινή βάση για να είναι συγχρονισμένο με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε (όπως π.χ. όταν ταξιδεύουμε σε χώρες με διαφορετικές ώρες). 
Έχουμε μέσα μας και άλλα πολλά επιμέρους βιολογικά ρολόγια σε διάφορα όργανα του σώματος τα οποία συγχρονίζονται με το Κεντρικό Βιολογικό Ρολόι του εγκεφάλου, γιαυτό όταν αυτό δυσλειτουργεί ούτε το σώμα μας δεν λειτουργεί σωστά. 
Για να γίνει αυτός ο συγχρονισμός πρέπει να έχουμε τακτική έκθεση (μέσω των οφθαλμών μας) στο λαμπρό φως της ημέρας αλλά και στο απόλυτο σκοτάδι της νύχτας.
Βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψης του βιολογικού ρολογιού
Το 2017 οι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό -βιολογικό ρολόι- μέσα στο κύτταρο που ελέγχει τον Κιρκάδιο Ρυθμό και βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ . 
Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί τον τρόπο που οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά προσαρμόζουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς έτσι που να συγχρονίζονται με τις περιστροφές της Γης.
Σύμφωνα με τους Νομπελίστες επιστήμονες, το εσωτερικό μας ρολόι προσαρμόζει, με εξαιρετική ακρίβεια,  τη φυσιολογία μας  στις διαφορετικές φάσεις της ημέρας ρυθμίζοντας σημαντικές λειτουργίες όπως συμπεριφορά, επίπεδα ορμονών, ύπνο, θερμοκρασία σώματος και μεταβολισμό. 
Η ευημερία του οργανισμού μας επηρεάζεται όταν υπάρχει προσωρινή αναντιστοιχία μεταξύ του εξωτερικού μας περιβάλλοντος και του Κιρκάδιου Ρυθμού, όπως για παράδειγμα όταν ταξιδεύουμε σε διαφορετικές ζώνες ώρας και βιώνουμε το γνωστό 'jet lag'. 
Η χρόνια έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ του τρόπου ζωής μας και του ρυθμού που υπαγορεύει το βιολογικό μας ρολόι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές, υπέρταση, αυπνία και πολλές άλλες χρόνιες διαταραχές.  
Ο ρόλος του μικροβιώματος των εντέρων στον συγχρονισμό
Μια  ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του UT Southwestern Medical Center για τη σημαντική δράση του μικροβιώματος των εντέρων στη διατήρηση του βάρους μας, μέσα από τον ρόλο τους στο συγχρονισμό του μεταβολισμού του σώματος με τον βιολογικό μας ρολόι και τον κύκλο του φωτός (μέρα-νύχτα).
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, έδειξε ότι τα καλά βακτήρια των εντέρων μας,  με την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης histone deacetylase 3 (HDAC3)  συγχρονίζουν τους μεταβολικούς ρυθμούς της χώνευσης και απορρόφησης της τροφής με τον Κιρκάδιο Ρυθμό  μας ( το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος). 
Η HDAC3 αποτελείται από κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος των εντέρων και αλληλοεπιδρά με το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος και τον κύκλο μέρα-νύχτα ενισχύοντας την απορρόφηση του λίπους.  
Η ρύθμιση αυτή, στους ανθρώπους που τρώνε τη μέρα, γίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ στα ποντίκια, τα οποία τρώνε το βράδυ, γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
Στο πείραμα τους οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων λιπαρών τροφών όπως χάμπουργκερς, τηγανητές πατάτες και ντόνατς. 
Τα ποντίκια που είχαν την HDAC3 δεν έβαλαν καθόλου βάρος ενώ αυτά, στα οποία οι ερευνητές έκαναν επέμβαση και αφαίρεσαν την HDAC3, έγιναν παχύσαρκα
Αν, λοιπόν, θέλετε να έχετε την υγεία σας, και το σωστό βάρος, πρέπει να προσέξετε δύο πολύ σημαντικά  πράγματα: 
1) Τον συγχρονισμό του τρόπου ζωής σας με το βιολογικό σας ρολόι  
2) Την υγεία του μικροβιώματος σας 
Πως θα συγχρονιστείτε με το βιολογικό σας ρολόι
1. Δείτε την εικόνα πιο κάτω που δείχνει πως λειτουργεί το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού τις διάφορες ώρες του 24-ώρου και προσπαθήστε να συγχρονιστείτε μαζί του.
2. Μάθετε να αφουγκράζεστε το σώμα σας και να ακολουθείτε τους ρυθμούς του. Ακούστε το, αν για παράδειγμα νιώθετε κουρασμένοι, αν νυστάζετε, αν πεινάτε, η αν νιώθετε γεμάτοι ενέργεια για να δουλέψετε ή να τρέξετε στο πάρκο. 
3. Εκθέστε καθημερινά το σώμα και τους οφθαλμούς σας, τόσο στο λαμπρό φως της ημέρας,  όσο και στο απόλυτο σκοτάδι. 
4. Διατηρείστε σταθερές ώρες φαγητού και ύπνου. 
5. Αποφεύγετε να ξενυχτάτε συστηματικά και να κοιμάστε τις πρωινές ώρες. 
6. Κλείνετε τις πηγές ακτινοβολίας μερικές ώρες πριν κοιμηθείτε (κινητά, υπολογιστές κλπ). 
Το φως των ηλεκτρονικών συσκευών συγχύζει το βιολογικό σας ρολόι.  
Για την υγεία του μικροβιώματος των εντέρων.
• Τρώτε τροφές αγνές με προβιοτικά και πρεβιοτικά όπως: 
o Γιαούρτι ζωντανό (live) χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα που δεν έχει υποστεί επεξεργασία μετά τη ζύμωση του η οποία σκοτώνει τα καλά βακτήρια (όπως οι Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus), 
o Κεφίρ  (καλύτερα από βιολογικό κατσικίσιο γάλα), 
o Ελιές , 
o Πίκλες σπιτικές ή βιολογικές, 
o Τυριά με καλή ζύμωση (τσένταρ, γκούντα, παρμεζάνα κλπ)
o Μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη. Διαβάστε την ετικέτα. 
Η σειρά που αναγράφονται τα συστατικά υποδηλώνει και την ποσότητα του καθενός. 
Όσο πιο πάνω τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα. 
Οι περισσότερες σοκολάτες εμπορίου έχουν την ζάχαρη ως πρώτο συστατικό. 
Οι κουβερτούρες καλής ποιότητας έχουν λιγότερη ζάχαρη συνήθως.
o Λίγο κρασί ή μπύρα. 
Αν θα πιείτε ένα ποτό προτιμήστε κρασί ή μπύρα (ΠΑΝΤΑ με μέτρο το αλκοόλ! 
Όσο ευεργετικό μπορεί να είναι ένα ποτηράκι κρασί τόσο βλαβερό γίνεται όταν το διπλασιάσετε)
• Αποφεύγετε τη ζάχαρη και όλα τα γλυκά και γλυκαντικά, καθώς και όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρα ψωμιά, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκίσματα). 
• Μειώστε το κρέας και τα παράγωγα του (λουκάνικα, αλλαντικά κλπ). Τα κακά βακτήρια λατρεύουν το κρέας.
• Αποφεύγετε τα πολύ ώριμα φρούτα, ειδικά όταν αρχίζουν να έχουν μαυρισμένα σημεία
• Τρώτε τροφές καθαρές από χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά. Προσοχή στην κατάχρηση στα αντιβιοτικά. 
Παίρνετε τα μόνο αν ο θεράπων ιατρός σας τα θεωρεί απαραίτητα. 
Δυστυχώς τα αντιβιοτικά τα παίρνουμε και έμμεσα, εν αγνοία μας μέσα από την κατανάλωση κρεάτων που προέρχονται από φάρμες εντατικής κτηνοτροφίας. Ακόμα ένας λόγος να τρώτε λιγότερο κρέας
• Μη κάνετε κατάχρηση στα αντιόξινα φάρμακα που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. 
Μακροχρόνια αλκαλοποιούν το περιβάλλον των εντέρων στο οποίο ευημερούν τα κακά βακτήρια. Τα ωφέλιμα θέλουν συνήθως όξινο περιβάλλον.
• Αντικαταστήστε τα βλαβερά λάδια εμπορίου και τις βιομηχανοποιημένες μαργαρίνες με ωφέλιμα φυσικά λίπη (ελαιόλαδο, αγνό ζωικό βούτυρο, λάδι καρύδας, αβοκάντο)
Δρ. Νίτσα Κοιλιάρη
Διδάκτωρ Διατροφολογικής Ιατρικής