Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Τι είναι και πως μπορεί να επιτευχθεί ανοσολογικό τείχος στην πανδημία του κορονοϊού;

 
Από την ιστοσελίδα του Καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.
Όσοι επαναπαύονται μετά τον εμβολιασμό…
(Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός) 

Το θέμα των εμβολίων είναι αλήθεια ότι έχει διχάσει τους ανθρώπους. Αυτό το μήνυμα δέχομαι συνεχώς από ασθενείς και γνωστούς μου που πραγματικά βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.
Υπάρχουν κάποιοι που εμβολιάστηκαν με ενθουσιασμό και πεποίθηση ότι προχώρησαν στην προσωπική τους ελευθερία και άρα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Σύντομα αντιλήφθηκαν ότι αυτό ήταν λάθος γιατί είναι πραγματικά ένα πυροτέχνημα η υπόσχεση ότι όλα τελειώνουν με τον εμβολιασμό. Και θα πρέπει οι εισαγγελείς που τόσο ζήλο έδειξαν για την δίωξη όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, να τους συλλάβουν για διασπορά επικίνδυνων απόψεων. Όσοι επαναπαύονται μετά τον εμβολιασμό είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο.
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.Όσοι λένε ότι χτίζουν ανοσολογικό τείχος…
Άλλοι πάλι λένε ότι αν και φοβούνται για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου στον οργανισμό τους εμβολιάστηκαν για να προστατέψουν τους δικούς τους και το κοινωνικό σύνολο. Αποκαλούν μάλιστα όσους δεν εμβολιάστηκαν εγκληματίες, ανεύθυνους, ατομιστές. Λένε ότι αυτοί χτίζουν το ανοσολογικό τείχος που θα θέσει τέλος στην πανδημία. Και βέβαια αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί επίσημα για να πείσει  όσους ακόμη διστάζουν για να εμβολιαστούν Μιλάμε επίσημα για ανοσολογικό τείχος και μάλιστα σχεδιάζουμε να εμβολιάσουμε και μικρά παιδιά για να το επιτύχουμε μια που οι ενήλικες φαίνεται ότι δε δείχνουν τον αναμενόμενο ζήλο να εμβολιαστούν. Θέτουμε σαν όριο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί το τείχος αυτό.
Τείχος ανοσίας.Τί είναι και πως επιτυγχάνεται.
Για το τείχος ανοσίας είχα γράψει σε ένα από τα αρχικά άρθρα μου τους πρώτους μήνες του 2020, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί η πανδημία. Θα προσπαθήσω όσο πιο απλά γίνεται να σας εξηγήσω πως επιτυγχάνεται αυτό και γιατί τα εμβόλια που διαθέτουμε δε φαίνεται να μπορούν να μας προσφέρουν κάτι τέτοιο.
Πως λειτουργεί το ανοσολογικό ή αμυντικό σύστημα.
Το ανοσολογικό ή αμυντικό σύστημα είναι αυτό που προστατεύει τον οργανισμό από κάθε είδος εισβολέα και διατηρεί την ακεραιότητα και την ισορροπία του οργανισμού. Αυτό πραγματοποιείται  χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο στρατό κυττάρων του αίματος και των ιστών καθώς και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ουσιών. Όλα αυτά γίνονται μέσα από αρκετά πολύπλοκους και εντυπωσιακούς μηχανισμούς που διέπονται από ένα σχεδόν τέλειο συντονισμό.
Το αμυντικό αυτό σύστημα με τα όπλα και τους πολύπλοκους μηχανισμούς που διαθέτει μπορεί και αναγνωρίζει τον ξένο εισβολέα, τον καταπολεμά και τον καταστρέφει.. Ξένοι εισβολείς είναι οι ουσίες – μόρια όπως μικρόβια, ιοί, παράσιτα, μύκητες , διάφορες τοξίνες, χημικά, φάρμακα. Όλες αυτές ονομάζονται αντιγόνα. Για την καταπολέμηση των αντιγόνων το  ανοσολογικό σύστημα παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα και κινητοποιεί μια σειρά από κύτταρα όπως τα Τ- λεμφοκύτταρα. Οι μάχες δίνονται στα σημεία εισόδου των εισβολέων αλλά όταν η εισβολή δε μπορέσει να αποτραπεί σε όλο τον οργανισμό ο αγώνας συνεχίζεται μέσω του αίματος όπου και οι εισβολείς αλλά και οι αμυντικοί παράγοντες κυκλοφορούν.
Η χρήση του ρινικού βλεννογόνου από τον κορονοϊό και τα αντισώματα IgA.
Όπως ήδη όλοι έχουμε εμπεδώσει ο κορονοϊός SARS-COV-2 μπαίνει στον οργανισμό μας από το ρινικό βλεννογόνο κυρίως. Με σταγονίδια που εκπέμπει ένα μολυσμένο άτομο με την ομιλία, το βήχα και το φτέρνισμα, μέσω μολυσμένων χεριών και αντικειμένων ή ακόμη και με σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα, ο ιός φτάνει στο βλεννογόνο, δηλαδή τα κύτταρα επιφανείας, του ανώτερου αναπνευστικού και από εκεί διεισδύει σε ολόκληρο τον οργανισμό για να επιτελέσει το επικίνδυνο έργο του.
Ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει τοπικά στο βλεννογόνο τον ξένο εισβολέα παράγει μια ειδική κατηγορία αντισωμάτων, τα  IgA. Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο ρινικό βλεννογόνο αποτελεί την εγγύηση ότι το άτομο προστατεύεται από τη λοίμωξη με κορονοϊό αλλά και ότι αυτός δε θα μεταδοθεί από αυτόν στους άλλους. Ένα άτομο που έχει μολυνθεί και νοσήσει από covid-19 μπορεί να έχει τέτοιες προϋποθέσεις μια που ο ιός ακολούθησε την κανονική οδό εισόδου στο σώμα του.
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.Τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.
Τι συμβαίνει με τα εμβόλια;Με αυτά εισάγεται το αντιγόνο ή το γενετικό υλικό του ιού που θα φτιάξει το αντιγόνο  στον οργανισμό, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος του μυός που γίνεται η ένεση. Έτσι παράγονται τα αντισώματα και κινητοποιούνται τα αμυντικά κύτταρα στο βαθμό που τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά (αυτό είναι ένα άλλο θέμα που μπορεί να συζητηθεί μελλοντικά) μέσα στον οργανισμό. Επομένως τα εμβόλια μπορούν να προστατέψουν από καταστάσεις που αφορούν τη συστηματική κυκλοφορία του ιού και τις βλάβες που γίνονται από αυτόν στα διάφορα όργανα. Εξ ου και η γνωστή άποψη ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.Χωρίς την ΙgA ανοσία,ο ιός φαίνεται μπορεί να προσβάλλει τοπικά και να πολλαπλασιαστεί στους ρινικούς βλεννογόνους.
Και τι γίνεται με τους ρινικούς βλεννογόνους τοπικά; Τα εμβόλια φαίνεται ότι δε μπορούν να χτίσουν την IgA μεσολαβούμενη ανοσία επομένως ο ιός μπορεί να προσβάλλει τοπικά και να πολλαπλασιαστεί στους βλεννογόνους αυτούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο εμβολιασμένος και να «κολλά» από τους άλλους και να μεταδίδει τον ιό στους άλλους. Οπότε με τη έννοια αυτή και πρέπει να τηρεί αποστάσεις και να φορά μάσκα και να ακολουθεί τα μέτρα ασφαλείας όπως ο μη εμβολιασμένος με το πλεονέκτημα ενδεχομένως της ελαφρότερης νόσησης. Γι’ αυτό όπως πολλές φορές γράψαμε έχει σημασία ο εμβολιασμός των πολύ ευαίσθητων ατόμων είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω σοβαρών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν.
Τείχος ανοσίας και εμβολιασμός.Μελλοντικό εμβόλιο υπό μορφής spray στη μύτη;
Αυτή την αδυναμία έχουν φυσικά εντοπίσει οι επιστήμονες και προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα εμβόλιο που θα γίνεται υπό μορφή spray στη μύτη. Ένα τέτοιο εμβόλιο ίσως είναι διαθέσιμο σε μερικούς μήνες. Μέχρι τότε ο εμβολιασμός δε θα είναι πράξη αλτρουισμού και κοινωνικής ευθύνης αλλά ατομισμού και προσωπικής προστασίας. Δεν είναι επομένως ανεύθυνοι όσοι προβληματίζονται. Εκτός και αν η ανευθυνότητά τους αφορά στις πιθανές ημέρες εκτός δουλειάς ή της χρήσης των υπηρεσιών υγείας που όπως φαίνεται το κράτος δεν αναγνωρίζει ως θεσμοθετημένο δικαίωμα σε όσους τα χρειάζονται. Αλλά και σε αυτό το σημείο τα ίδια μέσα ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσουν και όσοι εμβολιαστούν.
Και απάντηση σε ένα σχόλιο.
Υ.Γ.   Σε ένα καλό συνάδελφο που μου έκανε την τιμή να σχολιάσει ότι όσοι εκφέρουν γνώμη θα πρέπει να έχουν θητεύσει πρώτα σε τμήμα covid θα του συνιστούσα αυτό να το πει στους συνδικαλιστές των Ιατρικών Συλλόγων, στους επιδημιολόγους, στους μελετητές λυμάτων, στους λοιμωξιολόγους και τους καθηγητές που  έχουν μηδενική κλινική εμπειρία και όχι σε κάποιον που τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια ασκεί ιατρική πρώτης γραμμής σε ΜΕΘ και πρωτοβάθμια υγεία.
πηγή του άρθρου:cardiodoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου