Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Πόσοι από εμάς κουβαλάμε μέσα μας ένα "πληγωμένο παιδί";

Αν εξοργίζομαι επειδή αργείς, μπορεί, το να έρχεσαι στην ώρα σου να μην αρκεί για την επίλυση του προβλήματός μου. 
Θα έπρεπε να δω τι είναι αυτό που με πειράζει τόσο, ποια ερμηνεία δίνω στην αργοπορία σου, τι είναι αυτό που χρειάζομαι από σένα, τι σου ζητάω απαιτώντας ακρίβεια…
Να μου αποδείξεις ότι νοιάζεσαι για μένα; 
Να με εκτιμάς; 
Να με λάβεις υπόψη σου; 
Τι θέλω να πω όταν αντιδρώ έτσι;
Όταν επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στον εαυτό μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον άλλον και γινόμαστε εγωκεντρικοί.
Γι’ αυτόν που βλέπει απ΄έξω, η συμπεριφορά μας μοιάζει τουλάχιστον υπερβολική – αν όχι εντελώς παράλογη. 
Και πιθανότατα είναι, γιατί αυτές οι τόσο πρωτόγονες αντιδράσεις προέρχονται στην πραγματικότητα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, από τους τρόπους συμπεριφοράς που μάθαμε για να προστατευόμαστε από τα τραύματα της παιδικής ηλικίας…
Αυτή η ανάμνηση του πρωτογενούς τραύματος μπορεί να ονομαστεί "το πληγωμένο παιδί". Αυτό το πληγωμένο παιδί που φέρουμε μέσα μας είναι που μας κάνει να αντιδρούμε έτσι.
Κουβαλάμε τους πόνους που δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε στην παιδική μας ηλικία και τους εξωτερικεύουμε μέσω των αντιδράσεών μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Αυτό σημαίνει πως τοποθετούμαστε πριν καλά καλά μπορέσουμε να σκεφτούμε. 
Αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Δυστυχώς, όταν βιώνουμε μία σχέση, τους πόνους και τους θυμούς που δεν βρήκαν διέξοδο στο παρελθόν, τους αναπλάθουμε στο παρόν μας, εμπλέκοντας και τον άλλον στις αντιδράσεις μας.
Γενικά, αυτοί οι παλιοί πόνοι δεν εμφανίζονται μέχρι να βρεθούμε σε μία ερωτική σχέση. 
Η σχέση και ο γάμος ξύνουν αυτές τις παλιές πληγές και υποθέτουμε πως είναι ο σύντροφός μας που τις προκαλεί.
Συνήθως αυτό δε συμβαίνει από την αρχή, αλλά σιγά σιγά, όσο αισθανόμαστε πραγματικά δεμένοι με τον άλλον. 
Αυτό το πληγωμένο παιδί που κουβαλάμε μέσα μας είναι σαν μία μαύρη τρύπα που ρουφάει τα πάντα, σαν ένας πονόδοντος.
Όταν παρουσιάζεται στη ζωή μας δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο, ο πόνος κυριαρχεί στη ζωή μας. 
Σε πολλές περιπτώσεις χωρισμού, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη σχέση μεταξύ των δύο, αλλά σε άλυτα θέματα του παρελθόντος ενός από τους δύο ή και των δύο.
Η αντίδρασή μου προκαλεί τη δική σου, κι έτσι ο ένας επηρεάζει αρνητικά τον άλλον. 
Όταν κουβαλάμε μέσα μας το πληγωμένο παιδί, έχουμε την αίσθηση πως ποτέ δεν βρισκόμαστε στο παρόν.
Πάντα αντιδρούμε για πράγματα που μας συνέβησαν πριν πολλά χρόνια. 
Αυτό καθιστά τη σχέση με τον άλλον αδύνατη. 
Όσο δεν ασχολούμαι με το πληγωμένο παιδί, αυτό θα συνεχίσει να αντιδρά και να επιδεινώνει τις προσωπικές μου σχέσεις, καθώς ο μόνος που μπορεί να το ακούσει είμαι εγώ ο ίδιος όταν σκύβω πάνω στη θλίψη και την οργή του. 
Τότε μόνο το παιδί παύει να αντιδρά, γιατί τότε μόνο το στηρίζω.
Το πληγωμένο παιδί ζητάει την επικύρωση του πόνου του. 
Μόνο όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται επιβεβαίωση μέσα στον πόνο του, μπορεί να τον εκφράσει και να τον ξεπεράσει.
Για να αγγίξω το σημείο που με πονάει είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσω να κατηγορώ τον άλλον και να παρατηρήσω μέσα από τις αντιδράσεις μου τι είναι αυτό που μου συμβαίνει.
Στις χειρότερες περιπτώσεις, όταν ένα ζευγάρι νιώθει αυτό το κενό που δεν μπορεί να γεμίσει με τους δυο, αποφασίζει να κάνει ένα παιδί… καθώς κι αυτοί που δείχνουν ενήλικοι, δεν είναι παρά δύο απελπισμένα παιδιά που ψάχνουν σωτηρία στο κοινό παιδί τους.
Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι λαμπροί ως ενήλικες, αλλά όταν αποτραβιούνται στην οικειότητα των πιο στενών τους σχέσεων δεν είναι παρά παιδιά, που χρειάζονται διαρκώς βοήθεια και αντιδρούν στην έλλειψη στοργής, προσοχής ή αναγνώρισης.
Να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε δυσκολία που συναντάμε στο δρόμο μας, για να εμβαθύνουμε περισσότερο και να έρθουμε σε ουσιαστικότερη επαφή, όχι μόνο με τον σύντροφό μας, αλλά και με την δική μας προσωπική κατάσταση, ως ζωντανά πλάσματα.
 "Να βλέπεις στον έρωτα", Jorge Bucay

Βλαβερές κατηγορίες σκέψεων - Την τεράστια δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του, χάρη στην ικανότητα που έχει να μπορεί να σκέφτεται και επομένως να μπορεί να κατανοήσει την αλήθεια και την ικανότητα που έχει να δημιουργεί γύρω του την επιθυμητή υλική πραγματικότητα, δεν είναι πρόθυμος κανείς να του την εξηγήσει, όπως θα έπρεπε, από την παιδική ακόμη ηλικία.

από τη γιατρό dr. Ελένη Τσουκαλή
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Υπάρχουν δύο κατηγορίες σκέψης που χαλάνε τον κόσμο γύρω μας :
Α) Δεν αξίζω, δεν μπορώ, δεν είμαι ικανός γι αυτό….
Β) Θέλω να βοηθάω τους ταλαιπωρημένους, να θεραπεύω τους πάσχοντες…

Ίσως να φαίνεται σε πολλούς παράξενο το να χαλάει τον κόσμο γύρω μας μια σκέψη όπως αυτή η δεύτερη πιο πάνω, πιστεύω όμως πως μετά  την ολοκληρωμένη ανάγνωση του άρθρου μάλλον θα συμφωνήσουν μαζί μου…
Επανέρχομαι, για άλλη μια φορά, με αυτή μου την ανάρτηση, στο θέμα της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζούμε, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στην εποχή μας, με τα τόσα αρνητικά που συμβαίνουν στον τόπο μας.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι τον σημαντικό ρόλο που παίζουμε εμείς οι ίδιοι στην
πραγματικότητα που δημιουργείται γύρω μας,
γιατί μόνον τότε υπάρχει ελπίδα να αλλάξει και να βελτιωθεί η ζωή μας. 
Και επειδή το θέμα είναι αρκετά μεγάλο, θα το χωρίσω σε συνέχειες για να μη σας κουράσω.
Αρχίζω λοιπόν με την πρώτη συνέχεια :
1ο Η «υλική» πραγματικότητα στην οποία ζούμε, δεν είναι παρά μια εικονική πραγματικότητα φτιαγμένη από τις πέντε αισθήσεις μας και τον εγκέφαλό μας. 
Οι αισθήσεις μας προσλαμβάνουν κάποια (όχι όλα!) από τα σήματα, ηλεκτρομαγνητικά και άλλα, που φτάνουν σε αυτές, από τα περιβάλλον και τα στέλνουν στον εγκέφαλο. 
Αυτός με τη σειρά του επειδή είναι περιορισμένων δυνατοτήτων κομπιούτερ και μπορεί να διαχειριστεί μόνον 2.000 σήματα το δευτερόλεπτο, όπως λένε οι σχετικές έρευνες, πετάει τα περισσότερα από τα δισεκατομμύρια σήματα που φτάνουν σε αυτόν και κρατάει μόνον τις 2.000 που μπορεί να διαχειριστεί, κάθε δευτερόλεπτο. 
Με αυτά τα 2.000 σήματα/δευτερόλεπτο φτιάχνει τον κόσμο μέσα στον οποίο εμείς πιστεύουμε πως ζούμε.
Είναι, λοιπόν, δικό μας, κατάδικό μας,  κατασκεύασμα αυτός ο κόσμος και όσο δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αλλαγή του, παρά τις όποιες καλές προθέσεις μας.
2ο Η επιλογή των 2.000 σημάτων με τα οποία ο εγκέφαλός μας φτιάχνει την "πραγματικότητα" στην οποία ζούμε, γίνεται με βάση το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και το βαθμό σημαντικότητας που έχουν τα διάφορα ερεθίσματα για τον καθένα μας.
Ότι σήμα έχει σχέση με την εξασφάλιση της ζωής μας, δηλαδή, περνάει στον εγκέφαλο, καθώς και ότι εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό.
Αυτό το τελευταίο οι περισσότεροι το έχουν διαπιστώσει, όπως παρατηρώ στις κουβέντες που κάνουμε στις ομάδες χαλάρωσης του Ινστιτούτου, αλλά δεν του έχουν δώσει την πρέπουσα σημασία. Π.χ. κάποια μάρκα αυτοκινήτου που μας αρέσει πολύ και επιλέξαμε να αγοράσουμε κάποια στιγμή, την βλέπουμε πολύ πιο συχνά στον δρόμο μας, απ΄ ότι άλλες μάρκες που μας είναι αδιάφορες…
Στην ουσία αυτό σημαίνει πως τα σημαντικά για εμάς πράγματα φτιάχνουν την πραγματικότητα στην οποία ζούμε. 
Χρειάζεται προσοχή λοιπόν, ως προς το τι θεωρούμε σημαντικό ! 
Αν σημαντικές θεωρούμε τις "ατυχίες" μας, ή τις άσχημες καταστάσεις της ζωής μας, σήματα σχετικά με αυτές θα προσλαμβάνει και θα αναλύει συνεχώς ο εγκέφαλός μας, ταλαιπωρώντας μας όλο και περισσότερο. 
Ενώ εάν η προσοχή μας είναι στραμμένη στα ωραία που επιθυμούμε και περιμένουμε να ζήσουμε και σε όσα καλά ζούμε ήδη, όλο και περισσότερα σήματα σχετικά με αυτά θα προσλαμβάνει και θα επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας οδηγώντας μας όλο και πιο κοντά σε αυτή την ιδανική μας κατάσταση!
Δεν είναι παραμύθια αυτά, ούτε ανόητες κουβέντες. 
Είναι επιστημονική πραγματικότητα και πρέπει να αρχίσουμε να την κατανοούμε και να την πιστεύουμε, εάν θέλουμε να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή μας.
3ο  Αν εγώ έχω την ανάγκη να βοηθάω αρρώστους και ταλαιπωρημένους, γενικά, ανθρώπους, θεωρώντας το αυτό έργο ζωής, όσο και αν φαίνεται παράξενο, σύμφωνα με όσα ανέλυσα στη προηγούμενη πρώτη συνέχεια αυτής της ανάρτησης, οι δικές μου αισθήσεις, από τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που υπάρχουν τριγύρω δημιουργούν στον εγκέφαλό μου αυτή την εικονική πραγματικότητα και μέσα σε αυτή νιώθω πως ζω…
Με τη μεγάλη μου επιθυμία να βοηθάω, δηλαδή, συμβάλλω, όσο και αν δεν το
αντιλαμβάνομαι, στην υλοποίηση της πραγματικότητας που δεν μου αρέσει κατά βάθος και που επιθυμώ να αλλάξω ! 
Αυτό κάποιες φορές οφείλεται σε εγωισμό και προσωπικές ψυχικές ανάγκες και κάποιες άλλες, απλά σε άγνοια .
Φαίνεται φυσικό, κάποιος που συμπονά, να θέλει να βοηθήσει τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που η συλλογική ανθρώπινη νοημοσύνη έχει δημιουργήσει γύρω του, ωστόσο η σοφή αντίδραση θα ήταν, ο καθένας να θεωρεί σημαντική την ανθρώπινη ευτυχία και ευημερία και να μην θεωρεί όνειρο ζωής το να βοηθάει εκείνος ταλαίπωρους ανθρώπους, αλλά αντίθετα να επιθυμεί να ζει αυτός χαρούμενος και ευτυχισμένος, ανάμεσα σε χαρούμενους και ευτυχισμένους ανθρώπους.
Ελπίζω να γίνεται σαφές πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να συμπονάει κάποιος και να βοηθάει όποιους το χρειάζονται. 
Απλά, το σημαντικό θα πρέπει να είναι να υπάρχουν γύρω του ευτυχισμένοι άνθρωποι και όχι ταλαίπωροι ή ασθενείς, που εκείνος θα βοηθάει.
4ο  Το να μην αντιλαμβάνεται  κάποιος όλα τα πιο πάνω,  όσα ανέφερα σήμερα,  οδηγεί εύκολα σε σκέψεις όπως "δεν μπορώ…",  "δεν είμαι ικανός γι αυτό…" ή "δεν αξίζω…".
Όταν ο άνθρωπος έχει μεγαλώσει, όχι τυχαία, διδασκόμενος πως είναι ένα μικρό ανθρωπάκι που πρέπει να φοβάται τον Θεό, οποιασδήποτε θρησκείας και τους μεγαλύτερους και σοφότερους ανθρώπους, σκέψεις όπως οι πιο πάνω, είναι πολύ φυσικό να γίνονται συνεχώς.
Αυτές οι σκέψεις με τη σειρά τους, δημιουργούν ακόμη περισσότερους ταλαίπωρους και ανήμπορους ανθρώπους, γιατί δεν μπορεί να περιμένει να μεγαλουργήσει κάποιος, όταν δεν γνωρίζει την δύναμη και τις ικανότητές του. 
Την τεράστια δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του, χάρη στην ικανότητα που έχει να μπορεί να σκέφτεται και επομένως να μπορεί να κατανοήσει την αλήθεια και την ικανότητα που έχει να δημιουργεί γύρω του την επιθυμητή υλική πραγματικότητα, δεν είναι πρόθυμος κανείς να του την εξηγήσει, όπως θα έπρεπε, από την παιδική ακόμη ηλικία.
Βολεύει τους δυνατούς η άγνοια που οδηγεί στην αδυναμία των υπολοίπων…
Εκεί επάνω είναι στηριγμένη όλη η παιδεία μας  και δυστυχώς και οι περισσότερες θρησκείες.
Έτσι καταλήγουμε τελικά, αγνοώντας την τεράστια δύναμή μας, να παραμένουμε ανήμπορα ανθρωπάκια που, δίχως να το καταλαβαίνουμε, δημιουργούμε γύρω μας όλο και περισσότερους ταλαίπωρους ανθρώπους και μέσα σε αυτούς ταλαιπωρούμαστε και εμείς. 
Αυτή είναι η κόλαση που ο άνθρωπος έχει φτιάξει στον παράδεισο της γης που του χαρίστηκε.
Ο άνθρωπος τότε μόνον μπορεί να βοηθήσει την βελτίωση της ζωής στη γη, όταν αντιληφθεί και κατανοήσει την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα του και μάθει να την αφήνει ελεύθερη να οδηγεί τα βήματά του, χωρίς να την μειώνει με φόβους, σκέψεις και προγραμματισμούς. 
Ο προγραμματισμός που οδηγεί στον σωστό για τον καθένα δρόμο στη ζωή, μοιάζει να είναι η βελτίωση του εαυτού, ώστε να νιώθει μόνον θετικά συναισθήματα, συναισθήματα δηλαδή απαλλαγμένα από τον φόβο, που έχουν σαν βάση τους την αγάπη.
Γιατί η κατάσταση της αγάπης είναι εκείνη που οδηγεί την λειτουργία της καρδιάς μας σε συνοχή/εναρμόνιση, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και αυτή η συνοχή είναι εκείνη που αυξάνει την δύναμή μας, εναρμονίζοντας όλες τις ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας και κάνοντάς μας ένα δυνατό λέιζερ με δυνατές δονήσεις. 
Δονήσεις που, επειδή επηρεάζουν την γήινη ενέργεια, όπως ακόμη και την συμπαντική, μπορούν να οδηγήσουν την ζωή επάνω στη γη σε ένα καλύτερο επίπεδο.
Με αγάπη

Μη σκεφτείς να κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θα ήθελες να σκεφτεί να σου κάνει

Το παρόν μας είναι:
το παρελθόν του µέλλοντός μας
το µέλλον του παρελθόντος
Το απείρως μεγάλο συναντά το απείρως μικρό,
-Μια περίφημη συμβουλή μας έχει δοθεί από τα βάθη του χρόνου: 
"Μη σκεφτείς να κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θα ήθελες να σκεφτεί να σου κάνει". 
Το "να μην κάνεις" είναι μια ανεπαρκής συμβουλή! 
Η μόνη αξιόλογη και απαραίτητη προφύλαξη είναι "να μη σκεφτείς να κάνεις". 
Είναι πολύ διαφορετικό. 
Κι επειδή χωρίς να το ξέρω, μπορεί να σκεφτώ καλά πράγματα, τα οποία ίσως δημιουργούν στο μέλλον άσχημα πράγματα για τους άλλους, χρειάζομαι τον διττό μου, που κάθε βράδυ, οφείλει να σβήνει τα επικίνδυνα δυναμικά που...
...δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της μέρας, πριν να μπορέσει κάποιος να τα υλοποιήσει.
Επιπλέον, ξαναβρίσκεις τις σκέψεις του διττού σου, που είναι οι δικές σου σκέψεις και αντιστοιχούν στο σώμα σου. 
Τα κύτταρά μας νιώθουν καλά. 
Εκείνα που αισθάνονται άχρηστα ή επικίνδυνα σκοτώνονται, για να μην διαταράξουν τα άλλα.
Αν επιτρέψεις στον διττό σου να επισκεφθεί το μέλλον σου κατά την διάρκεια του ύπνου σου, τότε, κανένα  κύτταρό σου δεν κινδυνεύει να επιβιώσει ή να πεθάνει χωρίς λόγο...
Ο επιστημονικός όρος είναι απόπτωση. - dr. Garnier Malet 
τα πάντα γίνονται κατανοητά με:
Το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον...
Ήρθε η ώρα!
dualself

όταν ανησυχείς για κάτι από πριν, όταν σχεδιάζεις και σκέφτεσαι αρνητικά, όταν ξεχνάς τι σε έχει φέρει μέχρι εδώ γίνεσαι μικρός σαν έντομο και τότε ο κόσμος υπερισχύει, χιλιάδες καρέ καταγράφουν στο σύμπαν την ήττα σου

''όνειρο''...
το "όνειρο" είναι το πιο αληθινό πράγμα που υπάρχει!!!!
το ''όνειρο'' είναι η πραγματικότητα χωρίς την παρουσία του χρόνου!!!
μόνο ένας άνθρωπος που ονειρεύεται μπορεί να δημιουργήσει πλούτο!!! 
όταν ανησυχείς για κάτι από πριν...
όταν σχεδιάζεις και σκέφτεσαι αρνητικά...
όταν ξεχνάς τι σε έχει φέρει μέχρι εδώ γίνεσαι...
γίνεσαι μικρός σαν έντομο και τότε...
και τότε ο κόσμος υπερισχύει...
χιλιάδες καρέ καταγράφουν στο σύμπαν την ήττα σου και...
όχι μόνο δεν θα μπορέσεις να αποκτήσεις περισσότερα, αλλά θα χάσεις και αυτά που νομίζεις ότι έχεις... 
κάνε την επανάστασή σου!!!!
διαφορετικά κάποια μέρα θα βρεθείς και εσύ να προσεύχεσαι μαζί με αυτό το πλήθος ελπίζοντας να εξευμενίσεις κάποια θεότητα έξω από τον εαυτό σου!!!
...αυτά τα λίγα...
παρμένα ανάμεσα από τα τόσα πολλά που μας λέει ο Dreamer του Stefano D'Anna...
ntina

World Heritage of photographers...

Stuart Franklin- China. Temple with shadow of a pine tree. 1998.
Τα βουνά Huang Shan, ανατολικά της Σαγκάης, είναι το πιο δημοφιλές φυσικό τουριστικό αξιοθέατο της Κίνας.
Κάθε χρόνο τα επισκέπτονται περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες.
Είναι τόσο δημοφιλή όσο το Grand Canyon και είναι παρόμοιου μεγέθους αφού καλύπτει μια έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων!!!
hiroji kubota
patrich zachmann
raghu rai
Steve McCurry
Steve McCurry
Steve McCurry

Stuart Franklin
GREECE. Athens. Restoration of the Parthenon.
Stuart Franklin
GREECE. Athens. Restoration of the Parthenon.
Peter Marlow
AUSTRALIA. UNESCO World Heritage Sites. The Queensland Wet Tropics. The Daintree River. 2004
Josef Koudelka
SPAIN. Region of Castile la Mancha. Toledo town. 1974.
Ian Berry
INDIA.
Steve McCurry
CAMBODIA. Angkor Wat. 1998.
Steve McCurry
CAMBODIA. Angkor Wat. 1998.
Steve McCurry
CAMBODIA. Angkor Wat. 1998.
Hiroji Kubota
CHINA. Lhasa. Tibet. 1981.
Patrick Zachmann
CHINA. Beijing. Great Wall of China. 2007.
Raghu Rai
INDIA.

Sebastião Salgado “Δεν είμαι πολεμικός ανταποκριτής. Το βασικό μου ενδιαφέρον είναι οι άνθρωποι που αποχωρίζονται το περιβάλλον τους. Αυτό για μένα είναι ο πόλεμος”.

Sebastião Salgado, ο Βραζιλιάνος οικονομολόγος που έγινε από τους πιο ακριβοπληρωμένους φωτογράφους...
Το 1979 γίνεται μέλος του magnum photos...
Το 1994 αποχωρεί από το magnum και ανοίγει δικό του γραφείο...
Το 2007 παρουσιάζει στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο μία ενότητα φωτογραφιών ατόμων εργαζομένων στις φυτίες καφέ,
από την Ινδία,
την Γουατεμάλα,
την Αιθιοπία και την Βραζιλία...
Σκοπός του, όπως ο ίδιος λέει, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προέλευση του δημοφιλούς αυτού ποτού...
Άλλοι τον θαυμάζουν...
Άλλοι τον αποθεώνουν...
Άλλοι τον κατηγορούν σαν τον πιο ακραίο φορμαλιστή φωτογράφο...
Άλλοι τον θεωρούν μάγο της φωτογραφίας...
Άλλοι τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύτηκε την δυστυχία των ανθρώπων,
φωτογραφίζοντάς τους, με αριστοτεχνικό είναι η αλήθεια τρόπο,
για να πλουτίσει...
-Ήρωες των πρώτων μου εικόνων ήταν οι εργάτες και οι δεινές συνθήκες εργασίας που αναγκάζονται να δουλεύουν. 
Το βιβλίο του “Workers” είναι γεμάτο από φωτογραφίες κακοπληρωμένων εργατών μεταλλίων της Αφρικής. 
Ο Sebastião Salgado θεώρησε πως με την κάμερά του θα μπορούσε να δείξει την τοξική σχέση του παιχνιδιού εξουσιών, 
ιδεολογιών, 
συμπεριφορών που αναπτύσσουν τα αφεντικά με τους ανθρώπους που δουλεύουν για εκείνα.
“Δεν είμαι πολεμικός ανταποκριτής” έχει δηλώσει ο φωτογράφος. 
“Το βασικό μου ενδιαφέρον είναι οι άνθρωποι που αποχωρίζονται το περιβάλλον τους. 
Αυτό για μένα είναι ο πόλεμος”.

Μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του ο Sebastião Salgado την έχει τραβήξει στο Benako.
-Το 1994  αρκετοί Ρουαντανοί θέλοντας να σωθούν άρχισαν να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους ψάχνοντας έξοδο στην Τανζανία και στο Κονγκό. 
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι...
Ο Salgado ακολούθησε το ταξίδι εκείνων των ανθρώπων με την κάμερά του.
Τους ακολούθησε σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο στην Τανζανία όπου στοιβάχτηκαν, μέσα σε τέσσερις μέρες, 350.000 άνθρωποι. 

Το θέαμα συνταράσσει και συγκλονίζει. 
Άνθρωποι στοιβαγμένοι σε έναν μικρο χώρο με τον ουρανό να κινείται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια τους. 
Οι πρόσφυγες στήνοντας αυτοσχέδια παραπήγματα προσπαθούν να αποφύγουν τις καταστροφικές για αυτούς επερχόμενες συνέπειες της φύσης.
-Το 1997 ο Σαλγκάδο βρέθηκε στη Ρουάντα. 
Και εγκαταστάθηκε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων που πολλές οικογένειες, 250.000 άνθρωποι, είχαν καταφύγει. 
Το θέατρο του πολέμου είχε ολοκληρωθεί. 
Προορίζονταν να επιστρέψουν στον τόπο τους.
Ο φόβος της επιστροφής ήταν μεγαλύτερος από τον φόβο της αποχώρησης. 
Και το ταξίδι της επιστροφής δεν ήταν εύκολο. 
Οι περισσότεροι πρόσφυγες αρνήθηκαν να επιστρέψουν σπίτια τους, προτίμησαν να χαθούν στα δάση του Κονγκό. 
Μόλις 40.000 κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Εγώ σας δείχνω μερικές από τις φωτογραφίες του...
Χρονολόγιο
1944: Γεννιέται στην πόλη Αϊμορές της Βραζιλίας.
1969: Διακόπτει τις σπουδές του στα οικονομικά προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας. 
Εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου ολοκληρώνει τις σπουδές του. Μετεγκατάσταση στο Λονδίνο, όπου εργάζεται στον Διεθνή Οργανισμό Καφέ. 
Η δουλειά αυτή του προσφέρει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Αφρική σε αποστολές της Παγκόσμιας Τράπεζας.
1973: Εγκαταλείπει τα οικονομικά για να αφιερωθεί στη φωτογραφία. 
Επιστροφή στο Παρίσι, όπου εργάζεται αρχικά ως αθλητικός φωτορεπόρτερ.
1977 - 1984: Ταξίδια στη Λατινική Αμερική από τα οποία θα προκύψει φωτογραφική συλλογή «Other Americas».
1979: Εντάσσεται στο φημισμένο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.
1986 - 1992: Ταξίδια στη Ρουάντα, στο Κονγκό, στην Αιθιοπία, στη Γιουγκοσλαβία, με φωτογραφικούς καρπούς τα έργα «Σαχέλ», «Migrations and portraits», «Workers» και «Africa».
1994: Ιδρύει, μαζί με τη γυναίκα του, το φωτογραφικό πρακτορείο Amazonas images. Την ίδια περίοδο, παίρνει την πρωτοβουλία να δώσει νέα ζωή στο δάσος δίπλα από το ράντζο της οικογένειάς του στη Βραζιλία φυτεύοντας 2,5 εκατομμύρια δέντρα.
1998: Ιδρύει, και πάλι μαζί με τη σύζυγό του, το Ινστιτούτο Terra με αποκλειστικό σκοπό την αναδάσωση και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της παιδείας.
2014: Οι Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο/γιος του φωτογράφου γυρίζουν το ντοκιμαντέρ "Το αλάτι της γης", 
που παρουσιάζει το έργο και τη ζωή του πολυβραβευμένου πλέον Salgado. Τελευταίο του έργο, το "Genesis": φωτογραφίες ζώων, τοπίων και κοινοτήτων που έχουν παραμείνει αναλλοίωτες από τον σύγχρονο πολιτισμό.
     ntina