Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Ρύπανση - είτε ατμοσφαιρική είτε ηχορύπανση: Είναι οι serial killers της καθημερινότητάς μας

Ρύπανση - είτε ατμοσφαιρική είτε ηχορύπανση: Τα χάλια μας
    Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα, και μεις οι πολίτες αυτής της χώρας συναγωνιζόμαστε ποιος θα την κρατήσει καθαρότερη και ποιος θα κάνει τον λιγότερο θόρυβο.
     ΔΕΝ πετάμε ποτέ τα σκουπίδια μας σε κοινόχρηστους χώρους ή όπου βρούμε,
σε πεζοδρόμια,
σε πλατείες,
σε παιδικές χαρές,
όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος.
     Εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας το μόνο που προσέχουμε είναι να την κρατήσουμε καθαρή.
Προς θεού εμείς είμαστε πολιτισμένοι, κρατάμε από καλή γενιά, μακρυά από εμάς τέτοιες πρακτικές.
     ΔΕΝ αφήνουμε ποτέ τα κατοικίδιά μας να κάνουν την ανάγκη τους μέσα στη μέση του δρόμου γιατί δεν θέλουμε να γκρεμοτσακιστεί κάποιος συνάνθρωπός μας αν κατά τύχη τα πατήσει.
    Είμαστε φιλόζωοι εμείς, έχουμε κατοικίδια και επειδή πολύ τα αγαπάμε τα έχουμε σκλαβωμένα σε βεράντες-κλουβιά.
Και από την πολύ καλοπέραση γαβγίζουν μέρα νύχτα.
Και αν κάποιος θέλει να κοιμηθεί ή αν κάποιο παιδί έχει εξεταστική και πρέπει να διαβάσει, εμείς είμαστε φιλόζωοι, προς θεού δεν μαλώνουμε το κατοικίδιό μας, δεν βλέπετε που του έχουμε διαθέσει ολόκληρη βεράντα.
Και τα παιδιά που θέλουν να διαβάσουν ή αν κάποιος θέλει να κοιμηθεί, ας ανοίξει το κλιματιστικό και ας κλείσει και τα παντζούρια, να μη βλέπει θεού πρόσωπο,να απομονωθεί για να μπορέσει να κοιμηθεί και να διαβάσει.
Εμείς είμαστε φιλόζωοι, δεν μαλώνουμε τα ζώα.
Προς θεού εμείς είμαστε πολιτισμένοι, κρατάμε από καλή γενιά, μακρυά από εμάς τέτοιες πρακτικές.
    Εμείς δεν παράγουμε καυσαέρια και ούτε αφήνουμε παρκαρισμένο το αυτοκίνητο επί μισή ώρα, και το κλιματιστικό ανοιχτό γιατί ο κύριος πρέπει να ψωνίσει και η κυρία μέσα πρέπει να είναι στη δροσιά.
     Τι και αν οι ρύποι, ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση, εκτοξεύονται στα ύψη.
Εμείς ποτέ τέτοια πράγματα,είμαστε πολιτισμένοι.
Εμείς είμαστε πολιτισμένοι,δεν βλέπετε τι ακριβά αυτοκίνητα οδηγούμε,
τι ακριβά τσιγάρα καπνίζουμε,
τι ρούχα φοράμε.
Εμείς δεν κλείνουμε ποτέ τις διαβάσεις των πεζών, οι πεζοί έχουν την απαίτηση να περνάνε από εκεί που παρκάρουμε εμείς τα αυτοκίνητά μας.
Δεν έχουν κατανοήσει οι πεζοί ότι οι λευκές αυτές γραμμές είναι εκεί για να παρκάρουμε εμείς και όχι για να περνούν αυτοί.
    Προς θεού εμείς είμαστε πολιτισμένοι, θα κλείναμε όλες τις διαβάσεις και τα πεζοδρόμια;
Εξ άλλου υπάρχει και ο δρόμος,τι δεν καταλαβαίνουν οι πεζοί,τόσο δύσκολο είναι να κατέβουν στο δρόμο να περπατήσουν;
     Και η μάνα με το καροτσάκι γιατί παραπονιέται και δυσανασχετεί;
Τόσο δύσκολο είναι να κάτσει στο σπίτι της;
Εμείς είμαστε πολιτισμένοι και σεβόμαστε το συνανθρωπό μας, τώρα αν κλείνουμε τις διαβάσεις, που κακώς είναι για τους πεζούς, το κάνουμε για να μην μπορεί να περάσει κάποιος απέναντι και τον χτυπήσει κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο.
Και όλοι εμείς τα ντελιβερι με τα μηχανάκια το μόνο που προσέχουμε είναι πως να διατηρούμε το περιβάλλον αμόλυντο.
Όχι, ποτέ, όλοι εμείς οι ντελιβεράδες, δεν αφήνουμε να ουρλιάζει και να στριγκλίζει μέρα-νύχτα το μηχανάκι μας και να εκτοξεύει δεκάδες ντεσιμπέλ και χιλιάδες μονάδες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Όχι, ποτέ, εμείς τρέχουμε για το μεροκάματα, είμαστε εργαζόμενοι εμείς, και επειδή είμαστε και ευαισθητοποιημένοι τα μηχανάκια μας δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον ούτε με θόρυβο ούτε με καυσαέριο.
Εμείς ποτέ τέτοια πράγματα, είμαστε πολιτισμένοι.
Όλοι εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας είμαστε πολιτισμένοι, δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον το οποίο μας φιλοξενεί γιατί έχουμε σκεφτεί (;) πως θα το χρειαστούν και τα παιδιά μας.
Μα τι;
Είναι δυνατόν να αφήσουμε μια χαβούζα στα παιδιά μας και έναν πλανήτη πνιγμένο στο θόρυβο.

    Αν τύχει δε και είμαστε και οδηγοί σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων-των τρόλεϊ για τους μη γνωρίζοντες, ποιός μας πιάνει.
Εκεί να δείτε μεγαλεία.
Είμαστε τόσο προσεχτικοί που ούτε ένας κόκος καυσαερίου δεν φεύγει από τα οχήματά μας.
Ούτε ένα ντεσιμπέλ θορύβου παραπάνω.
Απλά όταν είμαστε στις αφετηρίες για μισή ώρα τι να κάνουμε, δεν πληρώνουμε και το ρεύμα από τη στέπη μας, ο Έλληνας φορολογούμενος το πληρώνει, ανάβουμε τα κλιματιστικά και όποιον πάρει ο χάρος.
     Διαβάζουνε παιδιά και ο υπερβολικός θόρυβος τα εξουθενώνει;
    Δεν το γνωρίζαμε ότι ζούνε παιδιά στις γειτονιές, εμείς ξέρουμε πως ζούνε σε καταπράσινα λιβάδια με γαργαριστά νερά, άκου ζουν παιδιά στις γειτονιές!
Και έτσι και αλλιώς τα παιδιά ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ από χίλια δυό πράγματα κάθε μέρα, τι πάρα πάνω κακό θα τους κάνει ο θόρυβος από τα κλιματιστικά ΠΕΝΤΕ-5- ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, που παραμένουν στις αφετηρίες, επί μισή ώρα το καθένα, πυκνοκατηκοιμένων περιοχών όπως είναι το ΓΑΛΑΤΣΙ
Υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι που θέλουν να ξεκουραστούν και να γυρίσουν στις δουλείες τους;
Δεν το γνωρίζαμε ρε παιδιά ότι δουλεύουν και άλλοι αφού μόνο εμείς δουλεύουμε.
Αν όντως δούλευαν και άλλοι άνθρωποι και είχαν ανάγκη μιά στάλα ξεκούραση εμείς θα τους την στερούσαμε;
     Θα ανοίγαμε τα κλιματιστικά ειδικά 12 η ώρα τη νύχτα με 23 βαθμούς θερμοκρασία ή το πρωί στις 5 η ώρα;
Μα τι λέτε;
Προς θεού είμαστε πολιτισμένοι, μακρυά από μας τέτοιες πρακτικές.
Θα ξυπνούσαμε τα παιδιά των συνανθρώπων μας από τις 5 το πρωί, απλά δεν καταλάβατε ότι κάθε φορά κάνουμε τσεκ κάθε λίγο και λιγάκι να δούμε αν δουλεύει το κλιματιστικό, δεν νομίζουμε να σας ενοχλεί αυτό, ε;
Το περιβάλλον;
Ειδικά το περιβάλλον
εμείς οι οδηγοί ειδικά των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων-των τρόλεϊ για τους μη γνωρίζοντες-το προσέχουμε σαν τα μάτια μας.
Και όταν ανοίγουμε τους πετρελαιοκινητήρες όταν παραμένουμε αραχτοί και λάιτ για μισή ώρα στην αφετηρία το κάνουμε από πλήξη.
Να έχουμε να κάνουμε κάτι και εμείς, δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι τόση ώρα.
Μυρίζει πετρέλαιο και γεμίζει ο αέρας ρύπους; Ελάτε καλέ που σας μύρισε πετρέλαιο.
Ανοίγουμε καμιά δεκαριά φορές ο καθένας τον πετρελειοκινητήρα να ξεμουδιάσουμε και σας μολύνουμε την ατμόσφαιρα.
Είπαμε- Προς θεού εμείς είμαστε πολιτισμένοι,κρατάμε από καλή γενιά, μακρυά από εμάς τέτοιες πρακτικές.
Εμείς λοιπόν οι ΠΟΛΙΤΕΣ αυτής της χώρας που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ, συνεπικουρούμενοι και από την κυβέρνησή μας, κάθε μέρα, μα κάθε μέρα προσπαθούμε να διαφυλλάξουμε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, τις ηθικές αξίες που μας ονοματίζουν ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και βέβαια σεβόμαστε την ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου.
Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ελευθερία μας συνεχίζεται, ακόμα και πέρα από εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
Αν κάποιος, κάπου, κάποτε είπε πως αυτό λέγεται "ασυδοσία" και αν κάποιοι ακόμα σήμερα πιστεύουν αυτή την αρχαία ρύση  πλανώνται πλάνην οικτράν και ας ξεχάσουν την όποια ελευθερία τους.

Δεν τα πιστεύετε;
Να ακούσω τις αντιρρήσεις σας.
Αλήθεια οι υπεύθυνοι τι κάνουν για όλα αυτά;
Μας λένε κάθε μέρα ότι "κόπτονται" για το περιβάλλον.
Μας λένε όλη μέρα, ότι το μόνο που έχει σημασία για αυτούς είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Τι έχουν κάνει ειδικά οι υπεύθυνοι των μέσων μαζικής μεταφοράς, ειδικά όταν γνωρίζουν πολύ καλά, πόσο καταστροφική είναι οι καθημερινότητα των πολιτών που ζουν γύρω από τις αφετηρίες ειδικά των τρόλευ;
Τι έχουν κάνει οι υπεύθυνοι για να σταματήσει η καταστρατήγηση της ζωής των πολιτών από τις αυθερεσίες κάποιων υφισταμένων τους;
TI;

Ακολουθούν αποτελέσματα ερευνών-αν θέλετε διαβάστε τα

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κρίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

«Τα τελευταία έξι χρόνια, το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμεινε υψηλό και λίγο πολύ σταθερό, με τις συγκεντρώσεις να σημειώνουν μείωση σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής», αποκαλύπτει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

«Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων», επισημαίνει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός παραμένει ο ίδιος μετά τη δημοσίευση της προηγούμενης έκθεσης του ΠΟΥ για το ίδιο θέμα πριν από δύο χρόνια.

«Η μόλυνση του αέρα μας απειλεί όλους, αλλά πιο πολύ τους πιο φτωχούς και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους», σημειώνει στην ανακοίνωση του ΠΟΥ ο γενικός διευθυντής του Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- αναπνέουν καθημερινά φονικές αναθυμιάσεις από φούρνους και ρυπογόνα καύσιμα μέσα στο σπίτι τους», πρόσθεσε.
Μαζί με την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουμε και την ηχορύπανση
Η ηχορύπανση εξελίσσεται σε πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους κατοίκους και τους διαχειριστές πολιτικής στη Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κατά τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., στη Δυτική Ευρώπη χάνονται κάθε χρόνο συνολικά 1.000.000 υγιή έτη προσδόκιμης ζωής από κυκλοφοριακούς θορύβους. Αυτή η εκτίμηση είναι συντηρητική, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τα ανεξάρτητα ευρωπαϊκά κράτη, ούτε για το σύνολο των ηχητικών οχλήσεων, επομένως δεν είναι εύκολος ο συνολικός ευρωπαϊκός απολογισμός του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου