Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

παράξενες έρευνες-τρώγοντας στο σκοτάδι,τρώμε λιγότερο και αδυνατίζουμε περισσότερο

«Δείπνο στο σκοτάδι» σε ένα σκοτεινό εστιατόριο,και οι πελάτες δεν βλέπουν το φαγητό που τρώνε.
Γιατί;
Γιατί όταν τρώμε στο σκοτάδι και η αίσθηση της όρασης μπαίνει σε δεύτερη μοίρα,ενισχύονται οι άλλες αισθήσεις μας,αυξάνεται η γαστρονομική απόλαυση και το σπουδαιότερο αδυνατίζουμε!!!
Ας δούμε πιό αναλυτικά πως συμβαίνει αυτό και γιατί εδώ και κάποια χρόνια έχουν ανοίξει τέτοια εστιατόρια -σκοτεινά εστιατόρια,dark restaurant-σε πολλά μέρη του κόσμου.
Αν, όπως λένε συχνά οι γκουρμέ: «Το μάτι είναι το ήμισυ του γεύματος», τι συμβαίνει εάν δεν μπορούμε να δούμε το φαγητό που τρώμε; Σύμφωνα με αυτά που μας λένε οι ερευνητές, το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση των άλλων αισθήσεων: «Μυρίζεις καλύτερα, είσαι πιο δεκτικός στις διαφορές της υφής, στη συνεκτικότητα και στη θερμοκρασία … είναι μια ολιστική εμπειρία»  Αλλά είναι πραγματικά αλήθεια; Το βασικό ερώτημα εδώ αφορά το πώς η απουσία μιας αίσθησης (συγκεκριμένα εδώ, της όρασης ) επηρεάζει την αντίληψη της τροφής μέσω των άλλων αισθήσεων και πώς και γιατί επηρεάζεται η κατανάλωση της τροφής-με πιό απλά λόγια,γιατί τρώμε πιο λίγο στο σκοτάδι;
Όταν τρώμε, λοιπόν, στο σκοτάδι τείνουμε να τρώμε λιγότερο, πιθανώς επειδή δεν μπορούμε να δούμε τι κάνουμε!
Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να χάνουμε βάρος,εκτός από την γαστρονομική απόλαυση!
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών με αντικείμενο την παχυσαρκία και το δείπνο στο σκοτάδι!!!
Η παχυσαρκία απασχολεί πολλούς ανθρώπους για αυτό και οι έρευνες που γίνονται στον τομέα αυτό είναι πάρα πολλές!
Κάποιες από αυτές είναι μέσα στα πλαίσια της κοινής λογικής κάποιες όχι,
και για του λόγου το αληθές ας δούμε τι λέει μία από αυτές-
λοιπόν όταν τρώμε στο σκοτάδι,τρώμε λιγότερο!!!
γιατί;
γιατί δεν βλέπουμε τι τρώμε!!!
Και αυτό συμβαίνει διότι η προσοχή μας εστιάζεται στις άλλες μας αισθήσεις και όχι μόνο σε ότι προτάσσει η όρασή μας!!!
Η καθηγήτρια Britta Renner, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Konstanz, στη Γερμανία, που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε:οι άνθρωποι αισθάνονται πιο γεμάτοι όταν τρώνε χωρίς να βλέπουν το φαγητό τους και συνεχίζει:
άλλος ένας λόγος που τρώμε λιγότερο όταν δεν βλέπουμε τα φαγητά είναι διότι μειώνεται η λεγόμενηηδονική πείνα – δηλαδή, η πείνα που συμβαίνει,όχι επειδή έχουμε αντικειμενική ανάγκη για τροφή, αλλά γιατί βλέπουμε όλα τα λαχταριστά φαγητά στο τραπέζι,και οι αντιστάσεις μας μειώνονται!!!
Εν κατακλείδι, το φαγητό με τα μάτια κλειστά μπορεί να προσφέρει ένα διακριτικό και φυσιολογικό μέσο για να αλλάξουμε την διατροφικής μας συμπεριφορά και να τρώμε λιγότερο!!!

ένα φουτουριστικό σχέδιο διάσωσης στα πεδία των μαχών

ένα φουτουριστικό σχέδιο διάσωσης στα πεδία των μαχών ο αμερικανικός στρατός θα «παγώνει» τη ζωή των τραυματιών

Ένα ακόμη πρότζεκτ βγαλμένο από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας προωθεί όπως αποκαλύπτεται η φημισμένη Υπηρεσία Ανάπτυξης Προηγμένων Τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού (DARPA). 


Με στόχο τον περιορισμό στο μέγιστο δυνατό επίπεδο των απωλειών στο πεδίο της μάχης οι επιστήμονες της DARPA αναζητούν τρόπους ώστε οι στρατιώτες που τραυματίζονται να συντηρούνται στην ζωή μέχρι να φτάσει σε αυτούς ιατρική βοήθεια ή μέχρι να τους μεταφέρουν σε κάποια ιατρική μονάδα. 

Οι επιστήμονες της DARPA έχουν αρχίσει να μελετούν τρόπους ανάπτυξης κάποιων μεθόδων οι οποίες θα περιορίζουν στο ελάχιστο ή ακόμη και να καταστέλλουν εντελώς τις βιοχημικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ο τραυματίας θα μοιάζει νεκρός αλλά δεν θα είναι και σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της ιδέας ο τραυματίας θα εισέρχεται σε μια κατάσταση «κατάψυξης» η οποία θα τον κρατάει στην ζωή μέχρι να έχει ιατρική βοήθεια. Το πρόγραμμα ονομάζεται Biostasis και όπως αναφέρει η DARPA σε ανακοίνωση της στόχος είναι η «επιβράδυνση της ζωής για να σώζεται η ζωή». 

Οι επιστήμονες της DARPA έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην μελέτη κάποιων μικροοργανισμών που παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά.
Τέτοιοι οργανισμοί είναι τα λεγόμενα βραδύπορα, μικροσκοπικά ζώα τα οποία μπορούν να επιβιώνουν σε συνθήκες απόλυτου ψύχους, παντελούς έλλειψης νερού ή υγρασίας ακόμη και υψηλής ακτινοβολίας.
Τα βραδύπορα το καταφέρνουν αυτό εισερχόμενα σε μια κατάσταση που ονομάζεται κρυπτοβίωση στην οποία όλες οι διεργασίες μεταβολισμού ενός οργανισμού δείχνουν να έχουν σταματήσει αλλά ο οργανισμός παραμένει ζωντανός.
«Η φύση είναι η πηγή έμπνευσης μας» δηλώνει ο Τριστάν Μακ Λιουρ-Μπέγκλι επικεφαλής του προγράμματος Biostasis.
To να καταστείλεις τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να ακούγεται εφικτό με τις σημερινές δυνατότητες που υπάρχουν.
Ομως το να καταστείλεις και να διατηρήσεις σε τέλεια κατάσταση τον οργανισμό ενός τραυματία μέχρι να φτάσει σε αυτόν ιατρική βοήθεια είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να βρεθούν τρόποι επίτευξης του. 

Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες της DARPA θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν διαφόρους τρόπους για να γίνεται καταστολή των βιοχημικών διεργασιών στα κύτταρα και τους ιστούς και στην συνέχεια θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο στο επίπεδο ενός ολόκληρου οργανισμού.
Ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί μια μέθοδος η οποία θα καταστέλλει όλες τις μετρήσιμες βιολογικές λειτουργίες ενός οργανισμού χωρίς παρενέργειες και ειδικότερα χωρίς να προκαλεί ζημιές στις κυτταρικές διεργασίες όταν ο οργανισμός θα βγαίνει από την καταστολή και θα επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση. 

πηγή του άρθρου:tovima.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

αποξηραμένα φρούτα φτιαγμένα από τα χέρια μας!

Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και αυτήν τη φορά φτιάξτε κάτι ασυνήθιστο, όπως αποξηραμένα φρούτα.
Επιλέξτε, λοιπόν, τα αγαπημένα σας φρούτα, καθώς και αυτά που προσφέρονται αυτήν την εποχή, και καλή σας επιτυχία!
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα ιδιαίτερα υγιεινό σνακ, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες.
Ικανοποιούν την επιθυμία σας για κάτι γλυκό που δεν θα σας επιβαρύνει με λιπαρά και χοληστερίνη. Μπορούν, επίσης, να εμπλουτίσουν τις πράσινες σαλάτες σας και να προστεθούν στα διάφορα φαγητά κατσαρόλας, κυρίως με κρέας, αλλά και στο ρύζι.
Η διαδικασία για να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι είναι απλή, ωστόσο είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος προκειμένου να αποξηρανθούν.
Αξίζει όμως τον κόπο, γιατί τα σπιτικά αποξηραμένα φρούτα είναι φτιαγμένα με τον πιο αγνό τρόπο.
Πάρα πολλά είδη φρούτων (μήλα, μπανάνες, αχλάδια, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα) είναι κατάλληλα για αποξήρανση και κυρίως αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (το καρπούζι, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποξηρανθεί, γιατί η περιεκτικότητά του σε νερό είναι μεγάλη).
1. Αποξηραμένες μπανάνες 
Υλικά
1 κιλό μπανάνες
Τρόπος παρασκευής
1. Επιλέγετε πολύ ώριμες μπανάνες (χωρίς όμως μαύρες κηλίδες), τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε ροδέλες.
2. Στρώνετε ένα ταψί ή τη σχάρα του φούρνου με λαδόχαρτο και τοποθετείτε πάνω τις ροδέλες.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 60° C, βάζετε τη λειτουργία του αέρα και τοποθετείτε μέσα το ταψί ή τη σχάρα.
4. Τις αφήνετε 5-6 ώρες. Τις αποσύρετε από τον φούρνο όταν έχουν αποξηρανθεί εντελώς, όταν δηλαδή έχουν ζαρώσει και έχουν αποκτήσει ευλυγισία.
5. Μόλις κρυώσουν, τις βάζετε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τις αποθηκεύετε σε σκοτεινό μέρος.
2. Αποξηραμένος ανανάς 
Υλικά
1 ανανάς
Τρόπος παρασκευής 
1. Καθαρίζετε τον ανανά, αφαιρώντας τον εξωτερικό του φλοιό, ώστε να μείνει με τη σάρκα του.
2. Τον κόβετε σε ροδέλες μετρίου πάχους και αφαιρείτε με ένα μυτερό μαχαίρι από το κέντρο τους το σκληρό τους σημείο.
3. Στρώνετε ένα ταψί ή τη σχάρα του φούρνου με λαδόχαρτο και τοποθετείτε πάνω τις ροδέλες.
4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 80° C, βάζετε τη λειτουργία του αέρα και τοποθετείτε μέσα το ταψί.
5. Τις αφήνετε περίπου 7-8 ώρες, φροντίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τις αναποδογυρίζετε. Τις αποσύρετε από τον φούρνο όταν έχουν αποξηρανθεί εντελώς, όταν δηλαδή έχουν ζαρώσει και έχουν αποκτήσει ευλυγισία.
6. Μόλις κρυώσουν, τις βάζετε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τις φυλάτε σε σκοτεινό μέρος.
3. Αποξηραμένα μήλα 
Υλικά
600 γρ. μήλα
1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
Τρόπος παρασκευής 
1. Επιλέγετε φρέσκα μήλα, χωρίς χτυπήματα και στίγματα, αλλά όχι ιδιαίτερα σκληρά. Πρέπει να είναι σχετικά ώριμα. Τα καθαρίζετε, αφαιρείτε τον ομφαλό με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο κουζίνας και τα κόβετε σε ροδέλες, προσέχοντας να είναι όλες κομμένες στο ίδιο πάχος (1 εκατοστό περίπου), ώστε να αποξηρανθούν ομοιόμορφα.
2. Επειδή τα μήλα μαυρίζουν γρήγορα, βυθίζετε καθένα που καθαρίζετε και κόβετε μέσα σε ένα γυάλινο μπολ με νερό και λεμόνι.
3. Μόλις ολοκληρώσετε το καθάρισμα και το κόψιμο των μήλων σε ροδέλες, τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε ελαφρά με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Στρώνετε τη σχάρα του φούρνου ή ένα ταψί με λαδόχαρτο και τοποθετείτε τις ροδέλες τη μία πλάι στην άλλη σε σειρές.
4. Βάζετε τις ροδέλες μήλου στον φούρνο, τον οποίο έχετε προηγουμένως προθερμάνει, θέτετε τη λειτουργία του αέρα, ρυθμίζετε τη θερμοκρασία στους 80° C και τις αφήνετε περίπου 5 ώρες, φροντίζοντας τις τελευταίες 3 ώρες να έχετε γυρίσει τις ροδέλες από την άλλη πλευρά.
5. Για να διαπιστώσετε αν οι ροδέλες είναι έτοιμες, τις πιέζετε. Αν δεν βγάλουν καθόλου χυμό και η επιφάνειά τους είναι στεγνή και σχετικά σκληρή, τις βγάζετε από τον φούρνο.
6. Μόλις κρυώσουν, τις βάζετε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και τις διατηρείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
4. Αποξηραμένα αχλάδια 
Υλικά
800 γρ. αχλάδια
1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
Τρόπος παρασκευής 
1. Επιλέγετε φρέσκα αχλάδια, χωρίς χτυπήματα και στίγματα. Τα καθαρίζετε, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους, ώστε να αποξηρανθούν ομοιόμορφα.
2. Επειδή τα αχλάδια μαυρίζουν γρήγορα, βυθίζετε καθένα που καθαρίζετε και κόβετε μέσα σε ένα γυάλινο μπολ με νερό και λεμόνι.
3. Μόλις ολοκληρώσετε το καθάρισμα και το κόψιμο των αχλαδιών σε φέτες, τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε. Στρώνετε τη σχάρα του φούρνου ή ένα ταψί με λαδόχαρτο και τοποθετείτε τις φέτες τη μία πλάι στην άλλη, προσέχοντας όμως να μην κολλάνε μεταξύ τους.
4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 80° C, βάζετε τη λειτουργία του αέρα και τις αφήνετε περίπου 8 ώρες, φροντίζοντας κατά διαστήματα να γυρίζετε τις φέτες από την άλλη πλευρά (περίπου ανά 2 ώρες).
5. Όταν αποξηρανθούν, τις βγάζετε από τον φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν.
6. Τις βάζετε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και τις φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Χρήσιμα TIPS

Η αποξήρανση των φρούτων στο σπίτι γίνεται στον φούρνο, τον οποίο ρυθμίζετε στον αέρα.
Ένα καλό μυστικό είναι να αφήνετε την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή (μια χαραμάδα) για να φεύγουν οι υδρατμοί.
Το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερο από τις διαστάσεις του φούρνου, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας άνετα παντού.
Για να σιγουρευτείτε ότι τα φρούτα είναι έτοιμα, πρέπει να είναι ευλύγιστα και όταν τα πιέζετε με το χέρι σας να μην αφήνουν υγρασία. Στην περίπτωση που κάποια αφήνουν ακόμα υγρασία, πρέπει να τα αφήσετε για επιπλέον ξήρανση στον φούρνο, γιατί αν αποθηκευτούν έτσι στο
βάζο, το αποτέλεσμα θα είναι να αλλοιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μετά την αποξήρανση ξεκολλάτε τα φρούτα αμέσως από το χαρτί ψησίματος.
Τα δοχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των αποξηραμένων φρούτων καλό είναι να είναι αποστειρωμένα και σκουρόχρωμα. Δεν πρέπει επίσης να τα γεμίζετε ασφυκτικά.

πηγή του άρθρου:www.vita.gr