Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Λιγότερο μοσχαρίσιο κρέας και περισσότερα φασόλια θα μειώσουν τους θανάτους κατά 5-7%

Διατροφή -Προειδοποίηση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Μην τρώτε μοσχαρίσιο κρέας

Η κατανάλωση λιγότερου βοδινού κρέατος και περισσότερων φασολιών θα μειώσει τους θανάτους κατά 5-7%

Το να γυρίσουμε την πλάτη στο μοσχαρίσιο κρέας υπέρ άλλων πηγών πρωτεϊνών θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο των αερίων θερμοκηπίου, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του WEF από το Oxford Martin School, κατέδειξε ότι το 2,4% των θανάτων που προκαλούνται παγκοσμίως από τη διατροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου.

Tο 2,4% των θανάτων παγκοσμίως προκαλούνται από τη διατροφή

Στις εύπορες χώρες, όπου η κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυξημένη, το ποσοστό των ζωών που θα μπορούσαν να γλυτώσουν ανέρχεται στο 5%, υπογραμμίζει το WEF, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο την ελίτ του επιχειρηματικού κόσμου στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, στην ανατολική Ελβετία.
Η έρευνα δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διατροφικά αίτια, όμως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση του κρέατος από άλλες πρωτεΐνες «θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια μάταιους θανάτους κάθε χρόνο».
Επιπλέον, η ζήτηση για κρέας θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να φθάσει στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050.
«Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση» προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WEF Ντόμινικ Γουορέι σε ένα δελτίο τύπου.

Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η καινοτομία στα προϊόντα, η βελτίωση της παραγωγής βόειου, χοιρινού κρέατος και του κρέατος των πουλερικών και οι προσπάθειες εκ μέρους των καταναλωτών να τροποποιήσουν τη διατροφή τους» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν απαρνηθούμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος.

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι αγελάδες που εκτρέφονται για το κρέας τους ή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγουν πολλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και καθώς η ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί, αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία. Αλλά αυτό που δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό μέχρι τώρα είναι ότι τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης μοσχαρίσιου κρέατος έχουν επιζήμια αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Εργαζόμενοι με τη Σχολή Oxford Martin στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσαν ότι η ενσωμάτωση εναλλακτικών επιλογών κρέατος και πρωτεϊνών σε δίαιτες θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη διατροφή κατά 5%.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις για το περιβάλλον. Το 2010, υπενθυμίζεται από τους συντάκτες, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσώπευε μονάχη της το ένα τέταρτο όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή.
Η κτηνοτροφία συνιστά επίσης μια απειλή για την ατμόσφαιρα της γης, εξαιτίας της έκλυσης από τα βοοειδή τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου και της αύξησης των βοσκότοπων σε βάρος των δασών, που απορροφούν τον άνθρακα.
«Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας» διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Μάρκο Λαμπερτίνι, σε ένα δελτίο τύπου.
«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει» τόνισε ο ίδιος.

Οι καλύτερες εναλλακτικές για την υγεία είναι τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι μυκοπρωτεΐνη,θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από μύκητες, μειώνοντας τους θανάτους κατά 5 έως 7%. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυτών των εναλλακτικών λύσεων, και στις υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης που παρέχουν.

πηγές και αναφορές:
www.weforum.org
cnn.gr