Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Η διατροφή MIND μειώνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 53%

η Δρ Martha Clare Morris ανέπτυξε τη διατροφή Mind,η οποία  μειώνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 53% 

*Της Patricia Faust
Η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα. Εντοπίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.
Πολλοί, ίσως, θεωρούν ότι η άνοια είναι απλώς αναπόφευκτη και έρχεται με τα γηρατειά.

Δεν είναι έτσι.
Η επιστήμη έχει δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της ζωής σας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Rush έχει δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της εκφυλιστικής νόσου.

Η δίαιτα MIND
Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH) αποτελεί συνδυασμό της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία περιλαμβάνει ψάρια, πράσινα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί και της DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία προτείνεται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Η δίαιτα Mind αναπτύχθηκε από την Δρ Martha Clare Morris και τους συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.
Η Morris εξειδικεύεται σε θέματα Επιδημιολογίας, Νευρολογίας, Διατροφής και Διαιτολογίας, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια ερευνά τη σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ, της γνωσιακής δυσλειτουργίας και της διατροφής.

Το κύριο εύρημα της έρευνας έδειξε ότι το συγκεκριμένο διαιτολόγιο μπορεί να μειώσει την επίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο, και έτσι να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας. 

Η διατροφή MIND μείωσε τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 53% στους συμμετέχοντες που την ακολουθούσαν αυστηρά.
Επίσης, παρατηρήθηκε μια μείωση του κινδύνου κατά 35% σε εκείνους οι οποίοι δεν ακολουθούσαν πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή.
Η διατροφή MIND αποτελείται από 15 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων 10 "υγιεινών ομάδων τροφίμων" και 5 "ανθυγιεινών ομάδων τροφίμων".

Τα τρόφιμα για υγιή εγκέφαλο

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι και πράσινες σαλάτες): Τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα
Άλλα λαχανικά: Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
Ξηροί καρποί: Πέντε μερίδες την εβδομάδα
Μούρα: Δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
Φασόλια: Τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα
Προϊόντα ολικής αλέσεως: Τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα
Ψάρια: Μια φορά την εβδομάδα
Πουλερικά (γαλοπούλα ή κοτόπουλο): Δύο φορές την εβδομάδα
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το ως κύριο μαγειρικό λάδι
Κρασί: Ένα ποτήρι την ημέρα

Ανθυγιεινά τρόφιμα προς αποφυγή

Κόκκινο κρέας: Λιγότερο από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα 
Βούτυρο και μαργαρίνη: Λιγότερο από μία κουταλιά της σούπας ημερησίως 
Τυρί: Λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής και γλυκά: Λιγότερο από πέντε μερίδες την εβδομάδα
Τηγανητά ή γρήγορο φαγητό: Λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα

Ακόμη και αν δεν τηρείτε αυστηρά το διαιτολόγιο, τα τρόφιμα που επιλέγονται είναι εξαιρετικά επωφελή τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για την καρδιά.
Εκτός από το Αλτσχάιμερ, η δεύτερη σε συχνότητα άνοια είναι η αγγειακή άνοια.
Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ίδια είδη τροφίμων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και προλαμβάνουν τα συμπτώματα του διαβήτη, μπορεί να καθυστερήσουν το Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια.

Ωστόσο, αν και ο υγιεινός τρόπος διατροφής βοηθάει την υγεία του εγκεφάλου, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν συνδυαστικά η σωματική άσκηση, η πνευματική διέγερση, η κοινωνικοποίηση, ο καλός ύπνος και η μείωση του στρες. 

*Η Patricia Faust είναι γεροντολόγος με εξειδίκευση σε θέματα υγείας, λειτουργίας και γήρανσης του εγκεφάλου.
πηγή: hebestbrainpossible.com - απόδοση: enallaktikos.gr
πηγή του άρθρου: www.enallaktikos.gr
photo: google.gr

Υγιεινή διατροφή,άσκηση και κοινωνικές επαφές βελτιώνουν την καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου

Η υγιεινή διατροφή,η άσκηση και κοινωνικές επαφές  βελτιώνουν την καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου

Η άσκηση και η καλή διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου.
Μερικοί από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία συνδέονται στενά με την υγεία του εγκεφάλου.
Ξεκινώντας από έναν υγιή τρόπο ζωής, ο οποίος συντελεί στην υγεία της καρδιά αποτρέπει επίσης και τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας.
"Δεν είναι ευφημισμός, είναι σχεδιασμός και πειθαρχία και συνήθεια", δήλωσε ο νευρολόγος Δρ. Lee Schwamm, καθηγητής στο Harvard Medical School  και του American Heart Association.
Με το εγκεφαλικό επεισόδιο να είναι ο Νο 2 δολοφόνος παγκοσμίως και Νο. 5 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κύρια αιτία της αναπηρίας, είναι καιρός να επιστήσουμε την προσοχή στην πρόληψη του εγκεφαλικού και στη συνολική υγεία του εγκεφάλου επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες.
Μια αποτελεσματική προσέγγιση ώστε να προφυλάσσουμε την καρδιάς μας και να διατηρούμε την ευεξία του εγκεφάλου μας είναι η "Life's Simple 7", ένας κατάλογος συμπεριφορών που συνιστάται  για την υγεία του εγκεφάλου.
Οι επτά όροι είναι:
Δραστηριοποίηση, έλεγχος της χοληστερόλη, υγιεινή διατροφή,αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο και πάντα μέσα στα όρια, έλεγχος του βάρους, έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και διακοπή του καπνίσματος.
Εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και ομοιότητες
Όλο και περισσότερο, οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της αιφνίδιας γνωστικής εξασθένησης και της απώλειας της φυσικής λειτουργίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και της προοδευτικής μείωσης της γνωστικής κατάστασης  που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer.
"Η άνοια είναι σαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε αργή κίνηση", δήλωσε ο Schwamm, εξηγώντας ότι μικρές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβούν με διαφορετικούς τρόπους με την πάροδο του χρόνου.
Αυτά μπορούν να χτίσουν το ένα το άλλο, ενεργώντας τελικά σαν "μια μικρή πυρκαγιά που δεν μπορεί να περιοριστεί".
Με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
-Πτώση γωνίας στόματος - η μια πλευρά του προσώπου παρουσιάζει αδυναμία ή μουδιάζει, το στόμα στραβώνει και το το χαμόγελο δεν είναι συμμετρικό.
-Αδυναμία άκρων - ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι ή και στο πόδι, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.
-Δυσχέρεια λόγου - ο λόγος είναι μπερδεμένος ή ο ασθενής αδυνατεί να μιλήσει καθαρά.
-Και όταν εμφανιστούν συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου ζητάμε άμεση ιατρική βοήθεια.
Η υγεία του εγκεφάλου καθορίζεται
Έχοντας έναν υγιή εγκέφαλο σημαίνει να μπορούμε να δώσουμε προσοχή, να λάβουμε και να αναγνωρίσουμε πληροφορίες, να μάθουμε και να θυμόμαστε, να λύσουμε προβλήματα και να λάβουμε αποφάσεις, να υποστηρίξουμε την κινητικότητα και να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας.
Τα προληπτικά μέτρα στη λίστα του Life's Simple 7,και η σημασία της άσκησης δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε ο Schwamm, ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει τους ασθενείς του να αρχίσουν να βλέπουν την άσκηση ως δώρο και όχι ως αγγαρεία.
Η σωματική άσκηση πρέπει να γίνει μια καθημερινή ρουτίνα,όπως η πληρωμή των λογαριασμών, η προετοιμασία για τη δουλειά μας,η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο και τόσες άλλες ρουτίνες. "Είναι σημαντικό, οπότε βρίσκετε το χρόνο μέσα στη μέρα να ασκήστε" λέει ο γιατρός.
Η άσκηση δεν πρέπει να συνεπάγεται δαπανηρές συμμετοχές σε εξοπλισμό ή γυμναστήρια. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ. Και μπορείτε να ξεκινήσετε με σύντομες χρονικές περιόδους άσκησης.
"Το θέμα δεν είναι να ανέβεις στο όρος Everest την πρώτη σου μέρα", λέει  ο dr Schwamm. Το κύριο πράγμα είναι να ξεκινήσετε τη σωματική δραστηριότητα και να μην τη διακόψετε.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μια εποικοδομητική ζωή εάν έχουν τις ψυχικές τους ικανότητες ακόμα κι αν είναι σωματικά μειωμένες, είπε.
"Αυτή είναι μια ψευδαίσθηση", επισημαίνει. "Σωματικές ικανότητες και ψυχικές ικανότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες".
Παρόλο που δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς η εγκεφαλική και η νοητική πτώση, η μετάβαση σε έναν υγιή τρόπο ζωής μπορεί να θεωρηθεί ως μια επένδυση στη σωματική, συναισθηματική και οικονομική ευημερία του ατόμου και της οικογένειας.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υγεία του εγκεφάλου έχει ως επακόλουθο τη συναισθηματική ευεξία και ευτυχία,και για να παραμείνουμε ευτυχισμένοι και ο  εγκέφαλος μας να είναι ενεργός και υγιής,μεταξύ των "κανόνων"  και "τρόπων" ένας από τους καλύτερους είναι η διατήρηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων με άλλους ανθρώπους.

                     πηγή του άρθρου:https://botanologia.gr/ygieini-diatrofi-kai-askisi-veltionoyn-tin-kardia-kai-tin-ygeia-toy-egkefaloy/

Λύνοντας τον Κώδικα του Διοσκουρίδη

 Εξαιτίας της αναγνώρισης της μακραίωνης φαρμακευτικής τους δράσης, ορισμένα βότανα κάλλιστα θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να αξιοποιηθούν εμπορικά χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές, γυναικολογικές και καταπραϋντικές δράσεις τους

 Ελάχιστο χρόνο είχε στη διάθεσή του ο φοιτητής στη βιβλιοθήκη της μονής, ώσπου να αρχίσουν να τον αναζητούν.
Είχε ψάξει ήδη τα αρχεία της Βιέννης, της Βενετίας και της Νάπολης, είχε δει το έγγραφο του Λονδίνου και τώρα ήταν η σειρά της Μεγίστης Λαύρας, στο Αγιον Ορος.
 Πάλευε ώρες τώρα μήπως βρει κάποιο στοιχείο να συνδέσει με τις ψηφίδες που έλειπαν από τον Κώδικα του Διοσκουρίδη.
Μόνον ένα μέρος των χειρογράφων είχε σωθεί από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει παλαιότερα στη μονή.
Ο Επαμεινώνδας Ευεργέτης, διδάκτωρ πλέον του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μοιάζει στο μυθιστορηματικό ήρωα Ρόμπερτ Λάνγκτον του Νταν Μπράουν στους «Πεφωτισμένους» και τον «Κώδικα Ντα Βίντσι», αλλά τα στοιχεία είναι αληθινά.
Καιρό τώρα, για τις ανάγκες της διδακτορικής του διατριβής, έσπαζε το κεφάλι του να βρει τι κρύβεται στις σημειώσεις του Διοσκουρίδη, στρατιωτικού ιατρού, πατέρα της φαρμακογνωσίας, που έζησε τον 1ο αι. μ.Χ. και είχε καταγράψει τις φαρμακευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Αλλα φυτά είχαν ταυτοποιηθεί και άλλα περίμεναν το πλήρωμα του χρόνου.
Και μπορεί να πήρε τις απαιτούμενες άδειες από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, αλλά τα χειρόγραφα του Διοσκουρίδη, παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε από τον Γαληνό, ώς ένα βαθμό μέχρι σήμερα αποτελούν αίνιγμα για τους επιστήμονες, αφού υπάρχει αταυτοποίητο υλικό και διαφορετικές προσεγγίσεις.
 Σκιανδανθή
Ο Ελληνας επιστήμονας κατάφερε να προχωρήσει εις βάθος την έρευνα στην οικογένεια των Σκιαδανθών, δηλαδή να ταυτοποιήσει τα βότανα που αναφέρονται στο έργο του Διοσκουρίδη και το άνθος τους μοιάζει με μορφή ομπρέλας, και μάλιστα τα 43 από τα 44.
Για την ακρίβεια, μόνο στον Κώδικα της Νάπολης De Materia Medica, ο Διοσκουρίδης από τα Ανάζαρβα της Κιλικίας καταγράφει 40 Σκιαδανθή.
Μεταξύ αυτών ο Ελληνας ερευνητής κατόρθωσε να αναγνωρίσει τα φυτά:
κραταίονον,
πύρεθρον,
ψύλλιον,
κάχρυ,
δαύκος,
οινάνθη,
μύππις,
λιγουστικόν,
πευκέδανον,
ψευδοβούνιον,
σεσέλι αιθιοπικόν,
ηρύνγειον,
ζμυρνιόν κ.ά.
Η διασύνδεση των αναγνωρισμένων βοτανικών με τις εθνοβοτανικές καταγραφές του Κώδικα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εσχάτως προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», Σέρκου Χαρουτουνιάν, συμπλήρωσε τη διεθνή τεκμηρίωση για τις χρήσεις 21 γενών και ο ίδιος παρουσίασε πρωτότυπες πληροφορίες σχετικά με 22 διαφορετικές φαρμακευτικές χρήσεις για 13 γένη και 19 είδη.
Εξαιτίας της αναγνώρισης της μακραίωνης φαρμακευτικής τους δράσης, ορισμένα βότανα κάλλιστα θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να αξιοποιηθούν εμπορικά χάρη στις αντιφλεγμονώδεις,
αντιπυρετικές,
γυναικολογικές και
καταπραϋντικές δράσεις τους. 

Πώς κατάφερε η μάγισσα Κίρκη να κρατήσει τον Οδυσσέα κοντά της τόσον καιρό;
Κατά τη μυθολογική εκδοχή, μεταμορφώνοντας τους συντρόφους του σε χοίρους.
Ο Ομηρος στην «Οδύσσεια» και ο Διοσκουρίδης, εξηγεί ο ερευνητής Επαμεινώνδας Ευεργέτης, αναφέρονται στο φυτό μώλυ.
Ο ίδιος εκτιμά ότι πιθανόν να ήταν ένα είδος παραισθησιογόνου.
Το φυτό μώλυ δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη και οι πληροφορίες είναι πως έχει λευκό άνθος και μαύρη ρίζα.
Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται και στη συμβολή του φλοιού της ιτιάς στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων, στη βοήθεια για τα αφροδίσια και συγκεκριμένα για τον έρπητα μέσω του εκχυλίσματος των ανθών της ελιάς, στο «βιάγκρα» της εποχής, που ήταν ο μανδραγόρας και μάλιστα το έδιναν για κατανάλωση στους ελέφαντες, ώστε να παρακινηθούν κατ' ευθείαν για αναπαραγωγή, το φυσικό «πρόζακ», το λεγόμενο σπαθόχορτο ή βάλσαμο.
Το σημαντικό είναι ότι ο Διοσκουρίδης, ο οποίος πιθανότατα έλαβε τις ιατρικές του γνώσεις σε κάποιο Ασκληπιείο, πιθανόν της Ταρσού ή και της Αλεξάνδρειας, ανέφερε πως ό,τι περιέγραφε ο ίδιος το έχει δοκιμάσει.
Το πιο γνωστό έργο του στρατιωτικού ιατρού ήταν το «Περί ύλης ιατρικής», ενώ του αποδίδονται και τα «Περί απλών φαρμάκων», «Περί παιωνίας και όσα ποιείν δύναται», αλλά και η δεκατετράτομη ιατρική βίβλος κατά παραγγελία της Κλεοπάτρας.
Αμφισβητούμενα ως προς την πατρότητά τους είναι τα έργα: «Περί δηλητηρίων φαρμάκων και της αυτών προφυλακής και θεραπείας», «Περί ιοβόλων εν ω και περί λυσσώντων κυνών» και «Περί λίθων».
 Εμπορική εφαρμογή
Νέα πεδία στην επιστημονική έρευνα καθώς και στη φαρμακολογία και το εμπόριο ανοίγει η ταυτοποίηση και η απόσταξη των 44 ειδών από τα 31 γένη ελληνικών Σκιαδανθών που αναφέρει ο Διοσκουρίδης, εκ των οποίων τα 25 είναι ενδημικά της Ελλάδας.
Από τα είδη αυτά, για τα 29 μελετήθηκαν τα αιθέρια έλαιά τους για πρώτη φορά διεθνώς και τα 14 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στα έλαια αυτά ανιχνεύτηκαν συνολικά 147 συστατικά.
Η συγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης των ειδών σε αιθέριο έλαιο και η ποσοτική σύστασή τους ανέδειξαν τα παρακάτω έξι είδη ως νέες πηγές οκτώ φυσικών προϊόντων, όπως:
Bupleurum fruticosum, δηλαδή λεμονένιο και α-πινένιο, Echinophora tenuifolia Tutin: β-φελλανδρένιο και α-πινένιο, Anethum graveolens L.: α-φελλανδρένιο και μεθυλο-ευγενόλη, Peucedanum officinalle L.: 1-βορνυλικός αιθυλεστέρας, Cachrys cristata DC: μυρκένιο, Chaerophyllum sp. L.: cis-οκιμένιο.
Διαπιστώθηκε η βιοδραστικότητα 24 αιθερίων ελαίων, που είναι τοξικά κατά των προνυμφών κουνουπιών του γένους Culex pipiens.
Σημαντική εντομοκτόνο δράση, με δραστική συγκέντρωση ίση ή μικρότερη με 90 mg/L που επέφερε τη θανάτωση του 95% των προνυμφών κουνουπιών και ίση ή μικρότερη με 65 mg/L για τη θανάτωση του 50% των προνυμφών κουνουπιών, επέδειξαν τα αιθέρια έλαια από 11 είδη των ελληνικών Σκιαδανθών που αποδείχθηκαν σημαντικοί παράγοντες για τη βιολογική καταπολέμηση των κουνουπιών: Athamanta densa, Pimpinella tragium, Oennanthe pimpinelloides, Pimpinella rigidula, Echinophora tenuifolia, Sclerochrton junceum, Chaerophyllum heldreichii, Peucedanum neumayeri, Laserpitium pseudomeum, Anethum graveolens, Bupleurum fruticosum.
 
 πηγή του άρθρου:enet.gr