Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

H τεχνολογική ενίσχυση του σώματος θα μετασχηματίσει την ανθρώπινη ζωή

Είναι το μέλλον μετανθρώπινο;
H τεχνολογική ενίσχυση του σώματος θα μετασχηματίσει την ανθρώπινη ζωή
Η τεχνολογική επανάσταση του 21ου αιώνα μετασχηματίζει τις ανθρώπινες ζωές σε όλη την υδρόγειο.
Οι μετανθρωπιστές πιστεύουν ότι πρέπει να ενισχύσουμε το σώμα μας με τη νέα τεχνολογία
Οι στόχοι του μετανθρωπιστικού κινήματος συνοψίζονται από τον Mark O’Connell στο βιβλίο του To Be a Machine, το οποίο κέρδισε την περασμένη εβδομάδα το βραβείο Wellcome Book 

“Είναι η πεποίθησή τους ότι μπορούμε και πρέπει να εξαλείψουμε τη γήρανση ως αιτία θανάτου, ότι μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να αυξήσουμε το σώμα και το μυαλό μας,ότι μπορούμε και πρέπει να συγχωνευθούμε με μηχανές, τελειοποιώντας τους εαυτούς μας, με την εικόνα των δικών μας ανώτερων ιδεωδών ».

Η ιδέα της τεχνολογικής ενίσχυσης του σώματός μας δεν είναι καινούργια. 
Αλλά η έκταση,στην οποία οι μετανθρωπιστές υιοθετούν την έννοια είναι. Στο παρελθόν, κατασκευάσαμε συσκευές όπως ξύλινα πόδια, βοηθήματα ακοής, γυαλιά και ψεύτικα δόντια. 
Στο μέλλον, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εμφυτεύματα για να αυξήσουμε τις αισθήσεις μας έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε άμεσα την υπέρυθρη ή υπεριώδη ακτινοβολία ή να ενισχύσουμε τις γνωστικές μας διαδικασίες συνδέοντας τους εαυτούς μας σε κάρτες μνήμης. 
Τελικά, με τη συγχώνευση του ανθρώπου και της μηχανής, η επιστήμη θα παράγει ανθρώπους που θα έχουν πολύ αυξημένη νοημοσύνη, δύναμη και διάρκεια ζωής. μια σχεδόν ενσάρκωση των θεών.
Είναι ένας επιθυμητός στόχος; 
Οι υπέρμαχοι της μετανθρώπινης ιδέας πιστεύουν ότι θα αποκομίσουμε θεαματικές ανταμοιβές αν ξεπεράσουμε τα φυσικά εμπόδια και τους περιορισμούς που δεσμεύουν  ένα συνηθισμένο ανθρώπινο ον. 
Αλλά αν γίνει αυτό θα έθετε πολλά ηθικά προβλήματα και διλήμματα. 
Όπως υποδεικνύει στο βιβλίο του ο O’Connell, οι φιλοδοξίες του μετανθρωπισμού τώρα ανεβαίνουν στο πνευματικό μας πρόγραμμα. 
Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που μόλις αρχίζει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθρώπινη ενίσχυση γίνεται ολοένα και πιο εξελιγμένη – όπως θα αποδειχθεί στην έκθεση The Future Starts Here, η οποία είναι εν εξελίξει  στο μουσείο V & A του Λονδίνου αυτή την εβδομάδα. 
Τα αντικείμενα που θα εμφανιστούν θα περιλαμβάνουν “ρούχα που τροφοδοτούνται με ενέργεια”  το ανθρώπινο σώμα, από την αμερικανική εταιρεία Seismic . 
Τα ενδύματα αυτά,θα φοριούνται όπως ένα κανονικό ένδυμα, θα μιμούνται τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κίνησης και θα δίνουν στους χρήστες – συνήθως σε ηλικιωμένους και σε άτομα με μηχανικά προβλήματα- διακεκριμένη δύναμη, όπως π.χ όταν σηκώνονται από μια καρέκλα, όταν ανεβαίνουν σκάλες, όταν στέκονται για μεγάλα διαστήματα όρθια,όταν σηκώνουν βάρη.
Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι τεχνολογικές ή ιατρικές πρόοδοι γίνονται για να βοηθήσουν τους τραυματίες, τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους, αλλά στη συνέχεια υιοθετούνται και από υγιείς ή τους νέους για να ενισχύσουν τον τρόπο ζωής τους ή την απόδοσή τους. 
Η ερυθροποιητίνη του φαρμάκου αυξάνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε ασθενείς με σοβαρή αναιμία, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως παράνομη ενίσχυση των επιδόσεων από ορισμένους αθλητές για να βελτιώσει την ικανότητα κυκλοφορίας του αίματος τους και να μεταφέρει οξυγόνο στους μύες τους.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή, λένε οι ειδικοί. 
«Τώρα πλησιάζουμε την εποχή που για τα αθλήματα στίβου, όπως το σπριντ 100 μέτρων, οι αθλητές που τρέχουν με πόδια κατασκευασμένα από ανθρακονήματα θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν εκείνους που τρέχουν με φυσικά πόδια», λέει ο Dr, Blay Whitby, ειδικός της τεχνητής νοημοσύνης στο πανεπιστήμιο Sussex.
Το ερώτημα είναι: 
Όταν η τεχνολογία φτάσει σε αυτό το επίπεδο, θα είναι ηθικό να επιτρέψουμε στους χειρουργούς να αντικαταστήσουν τα άκρα κάποιου με λεπίδες από ανθρακονήματα, έτσι ώστε να μπορούν να κερδίσουν χρυσά μετάλλια; 
Ο Dr, Blay Whitby είναι σίγουρος ότι πολλοί αθλητές θα επιδιώξουν τέτοια χειρουργική επέμβαση. “Ωστόσο, εάν μια τέτοια επιχείρηση έρθει ενώπιον οποιασδήποτε επιτροπής δεοντολογίας, με την οποία ασχολήθηκα, δεν θα είχα κανένα δίλημμα. Είναι μια απωθητική ιδέα – να αφαιρέσουμε ένα υγιές άκρο για παροδικό κέρδος ».
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με την άποψη αυτή. 
Ο ειδικός της αυτοκινητοβιομηχανίας Kevin Warwick, του Πανεπιστημίου του Coventry, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να δίνεται άδεια ώστε κάποιος να αφαιρεί κάποιο φυσικό του άκρο και να το αντικαταστήσει με τεχνητές λεπίδες- artificial blades. 
“Γιατί είναι λάθος να αντικαταστήσετε τα προβληματικά ή ανεπαρκή  κομμάτια του σώματός σας με τεχνητά μέρη που θα σας επιτρέψουν να εκτελείται καλύτερα οτιδήποτε θέλετε,- ή που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε περισσότερο;” λέει.
Ο Warwick είναι ένας ενθουσιώδης κυβερνητικός που με τα χρόνια έχει εμφυτεύσει στο σώμα του διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. 
“Κάποιος μου επέτρεψε να δοκιμάσω εισόδους υπερήχων. 
Μου έδωσε μια αίσθηση νυχτερίδας, όπως ήταν. Έχω επίσης διασυνδέσει το νευρικό μου σύστημα με τον υπολογιστή μου έτσι ώστε να μπορώ να ελέγξω ένα ρομποτικό χέρι  και να βιώσω αυτό που έβλεπα. 
Το έκανα όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη, αλλά το ρομποτικό χέρι ήταν σε εργαστήριο στην Αγγλία"
Τέτοιες παρεμβάσεις ενισχύουν την ανθρώπινη κατάσταση, επιμένει ο Warwick και δείχνει το είδος των μελλοντικών ανθρώπων, όταν η τεχνολογία θα αυξάνει και τις επιδόσεις και τις αποδόσεις και τις αισθήσεις τους. 
Κάποιοι μπορεί να το θεωρούν ανήθικο. 
Αλλά ακόμη και οι αμφισβητίες όπως Whitby αναγνωρίζουν ότι όλα αυτά τα θέματα είναι πολύπλοκα. 
“Είναι ηθικό να παίρνετε δύο κορίτσια κάτω από την ηλικία των πέντε ετών και να τα εκπαιδεύετε να παίζουν τένις κάθε μέρα της ζωής τους μέχρι να αποκτήσουν το μυϊκό σώμα και τους σκελετούς των παγκόσμιων πρωταθλητών;» ρωτάει. 
Από αυτή την άποψη, η χρήση εμφυτευμάτων ή φαρμάκων για την επίτευξη του ίδιου στόχου δεν φαίνεται τόσο αξιοθρήνητη και κατακριτέα
Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα για όσους ασχολούνται με το μετανθρωπιστικό κίνημα
Πιστεύουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει τελικά στους ανθρώπους την ευκαιρία να ζήσουν για αιώνες, ανεπηρέαστοι – πιά – από τις αδυναμίες του ανθρώπινου σώματος. 
Τα προβληματικά και άρρωστα όργανα θα αντικατασταθούν από εκδόσεις υψηλότερης τεχνολογίας με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως ακριβώς οι λεπίδες από ανθρακονήματα, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη σάρκα, το αίμα και τα οστά των φυσικών άκρων. 
Έτσι, θα σταματούσαμε να στηρίζουμε την ανθρωπότητα στην “αδύναμή της έκδοση 1.0 και θα βαδίσουμε σε μία πολύ πιό ανθεκτική και ικανή 2.0 αντίστοιχη έκδοση”, όπως το έθεσε μια ομάδα.
Ωστόσο, η τεχνολογία που απαιτείται για την επίτευξη αυτών των στόχων βασίζεται σε μη πραγματοποιημένες ακόμα εξελίξεις της γενετικής μηχανικής, της νανοτεχνολογίας και πολλών άλλων επιστημών και μπορεί να διαρκέσει πολλές δεκαετίες για να τελειοποιηθούν και να πραγματοποιηθεί η επίτευξη. 
Ως αποτέλεσμα, πολλοί υποστηρικτές – όπως ο εφευρέτης και επιχειρηματίας Ray Kurzweil, ο πρωτοπόρος της νανοτεχνολογίας Eric Drexler και ο συν-ιδρυτής της PayPal Peter Thiel,υποστήριξαν την ιδέα,και σκοπό έχουν να φυλάξουν τα σώματά τους σε υγρό άζωτο και να τα διατηρήσουν κρυογονικά έως ότου η ιατρική επιστήμη φθάσει στο σημείο να μπορεί να τα αναβιώσει,να τα αναβαθμίσει και να τα ενισχύσει.
Τέσσερις τέτοιες κρυογονικές εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί τώρα: τρεις στις ΗΠΑ και μία στη Ρωσία. 
Η μεγαλύτερη είναι το ίδρυμα Alcor Life Extension στην Αριζόνα, του οποίου τα ψυγεία αποθηκεύουν περισσότερα από 100 σώματα, το προσωπικό τους αναφέρει ως “ασθενείς”, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει απόψυξή τους και τη φυσιολογική ανάστασή τους.
Είναι “ένας χώρος που χτίστηκε για να στεγάσει τα πτώματα των αισιόδοξων”, όπως λέει ο O’Connell στο ” To Be a Machine” .
Βέβαια δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας τεχνολογίας ή για την επιθυμία της. 
“Μία φορά είχα πάρει συνέντευξη από μια ομάδα κρυογονικών ενθουσιωδών – με έδρα την Καλιφόρνια – που ονομάζεται κοινωνία για την κατάργηση του ακούσιου θανάτου”, υπενθυμίζει ο αστρονόμος Royal Martin Rees. 
“Τους είπα ότι θέλω να τελειώσω τις μέρες μου σε μια αγγλική εκκλησία παρά σε ένα ψυγείο της Καλιφόρνιας. 
Με χαρακτήρισαν ως – παλιομοδίτη-ντεμοντέ “
Από την πλευρά του, ο Rees πιστεύει ότι όσοι επιλέγουν να καταψυχθούν με την ελπίδα ότι τελικά θα αποψυχθούν, θα επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενιές που θα αναγκαστούν να φροντίσουν αυτά τα αποψυχθέντα άτομα. 
“Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα άξιζαν καν της προσοχής”, προσθέτει ο Rees.
Τελικά, οι υποστηρικτές του μετανθρωπισμού προβλέπουν πως μια μέρα, οι άνθρωποι θα απελευθερωθούν από όλους τους σωματικούς περιορισμούς
Ο Kurzweil και οι οπαδοί του πιστεύουν ότι αυτό το σημείο καμπής θα επιτευχθεί γύρω στο έτος 2030, όταν η βιοτεχνολογία θα επιτρέψει μια ένωση μεταξύ ανθρώπων και πραγματικά νοημόνων υπολογιστών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Το προκύπτον μυαλό ανθρώπου-μηχανής θα είναι ελεύθερο να περιφέρεται σε ένα σύμπαν της ίδιας του της δημιουργίας, ανεβάζοντας τον εαυτό του κατά βούληση σε ένα “κατάλληλα ισχυρό υπολογιστικό υπόστρωμα”. 
Θα γίνουμε θεοί, ή πιθανότατα «παιδιά των αστεριών» παρόμοιοι με αυτούς του “2001: στην οδύσσεια του διαστήματος”.
Όλες αυτές οι ιδέες, έρευνες και μελέτες προέρχονται από την Καλιφόρνια και τη Silicon Valley,αλλά για πολλούς άλλους επιστήμονες και άλλους ανθρώπους, είναι πολύ μακρινοί και φανταστικοί στόχοι. 
Ακόμα όμως και ο ιδρυτής Tesla και SpaceX Elon Musk, ο επιχειρηματίας που θέλει να στείλει την ανθρωπότητα στον Άρη, πιστεύει ότι για να αποφευχθεί η αποφυγή της δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης, οι άνθρωποι πρέπει να συγχωνευθούν με τις μηχανές για να ενισχύσουν την ανθρώπινη διάνοια.
Πέραν όμως από τον Elon Musk,τον Peter Thiel,τον Ray Kurzweil και άλλους σαν αυτούς, υπάρχουν και αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επιμένοντας  και προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν τεχνολογίες που θα δημιουργούν ακόμα βαθύτερα χάσματα σε μια ήδη διαιρεμένη κοινωνία όπου μόνο μερικοί άνθρωποι θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοιες τεχνολογίες, ενώ πολλοί άλλοι θα χάνονται και θα καταστρέφονται.
Και ο Dr, Blay Whitby συνοψίζει. 
“Η ιστορία είναι γεμάτη με τις κακές συνέπειες μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι ανώτερες από άλλες ομάδες ανθρώπων”, είπε. 
“Δυστυχώς στην περίπτωση των βελτιωμένων ανθρώπων θα είναι πραγματικά ανώτεροι. 
Πρέπει να σκεφτούμε τις επιπτώσεις πριν είναι πολύ αργά. “
Από την πλευρά τους, οι μετανθρωπιστές υποστηρίζουν ότι το κόστος της βελτίωσης του ανθρώπινου οργανισμού θα καταρρεύσει αναπόφευκτα και αναφέρουν το παράδειγμα του κινητού τηλεφώνου, το οποίο όταν πρωτοκυκλοφόρησε ήταν πανάκριβο και μόνο οι πολύ πλούσιοι μπορούσαν να το έχουν, σήμερα όμως είναι κάτι που το έχουν ακόμα και μικρά παιδιά και σχεδόν όλα τα άτομα της οικογένειας, που ανήκει ουσιαστικά σε κάθε μέλος κοινωνία.
Έτσι, υποστηρίζουν, θα συμβεί και με την τεχνητή νοημοσύνη.
Πολλά από αυτά τα θέματα φαίνονται πολύ μακρινά αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις πρέπει να συζητηθούν επειγόντως. 
Ένα παράδειγμα δίνεται από το τεχνητό χέρι που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. 
Τα σημερινά προσθετικά άκρα περιορίζονται από την ταχύτητα της απόκρισης. Αλλά ο επικεφαλής του έργου Kianoush Nazarpour πιστεύει ότι σύντομα θα είναι δυνατή η δημιουργία βιονικών χεριών που θα μπορούν να αξιολογήσουν ένα αντικείμενο και να αποφασίσουν άμεσα πως να ανταποκριθούν.
“Θα είναι τεράστιο το όφελος, αλλά η χρήση του εγείρει πολλά ζητήματα.
Ποιος θα αποφασίζει: ο χρήστης ή το χέρι; 
Και αν χρησιμοποιείται για να φέρει σε πέρας ένα έγκλημα, ποιος θα είναι  τελικά ο υπεύθυνος, ποιος θα είναι υπεύθυνος  για τον έλεγχο; 
Δεν σκεφτόμαστε αυτές τις ανησυχίες και αυτό είναι που με ανησυχεί ».
Η θέση συνοψίζεται από τον καθηγητή βιοηθικής Andy Miah του Πανεπιστημίου Salford.
«Ο μετανθρωπισμός είναι πολύτιμος και μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφική άποψη, γιατί μας κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά για το εύρος των πραγμάτων που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι – αλλά και γιατί μας κάνει να σκεφτούμε κριτικά για ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς που νομίζουμε ότι υπάρχουν και που στην πραγματικότητα θα  ξεπεραστούν “, λέει. “Γιατί στην ουσία μιλάμε για το μέλλον του είδους μας”.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

αναφορές στο θέμα:
https://wellcomebookprize.org/
https://www.theguardian.com
https://www.alcor.org/
www.newstoday.com
http://www.thetruthseeker.co.uk
www.vam.ac.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου