Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Πως να ενισχύσουμε με τη διατροφή τα οστά μας

Η λέξη οστεοπόρωση σημαίνει «πορώδη οστά».

Είναι η νόσος εκείνη του οστού που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της οστικής μάζας και θεωρείται «σιωπηλή νόσος», γιατί η οστική απώλεια μπορεί να εξελίσσεται αθόρυβα χρόνια.
Στην Ελλάδα έχει βρεθεί ότι σε άτομα άνω των 60 χρόνων 19% των γυναικών και 11% των ανδρών παρουσιάζουν οστεοπόρωση· περίπου 500.000 γυναίκες και 50.000 άνδρες πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση, ενώ από κάποιας μορφής οστεοπόρωση πάσχει το 35% των Ελληνίδων άνω των 50 ετών.
Οι πάσχοντες έχουν λεπτά, εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα - και οι συνέπειες περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο, συνεχή κίνδυνο καταγμάτων έπειτα από πτώση και αυξημένη πιθανότητα κύφωσης της σπονδυλικής στήλης.
Η αλήθεια είναι ότι οι δρομείς είναι ώς έναν βαθμό προστατευμένοι χάρη στην τακτική άσκηση που συμβάλλει στην επιβράδυνση της μείωσης της οστικής πυκνότητας, η οποία σχετίζεται με την ηλικία.
Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να προσέξει κανείς: τη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, μα και τα γονίδια.
«Είναι σημαντικό να τρεφόμαστε σωστά από νωρίς ώστε να αποτρέψουμε την οστεοπόρωση αργότερα», λέει ο εξειδικευμένος στην Αθλητική Διατροφή βρετανός ειδικός Πολ Τσάμπερλεν.
«Η κακή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης, η οποία εξελίσσεται μέσα σε δεκαετίες», παρατηρεί στο αμερικανικό περιοδικό «Runner's World».
Εδώ είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συνιστά:
Ασβέστιο
Το σώμα σας χρειάζεται ασβέστιο για πολλές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του νευρικού συστήματος· αν δεν υπάρχει επάρκεια τότε αντλείται από τα οστά σας!
Ο Πολ Τσάμπερλεν λέει: «Εάν η λήψη ασβεστίου από τη διατροφή είναι χαμηλή, απελευθερώνονται ορμόνες που διεγείρουν την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά - ουσιαστικά διασπώνται τα οστά για να απελευθερωθεί το ασβέστιο πίσω στο αίμα για να διατηρηθεί η ομοιόστασή του».
Τι να τρώτε
Η μαμά είχε δίκιο που σας μάλωνε για να πιείτε το γάλα σας: τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου για τα οστά σας.
Άλλες καλές πηγές είναι ο σολομός και οι σαρδέλες, τα φασόλια, τα σύκα, τα καρύδια και διάφοροι σπόροι.
Βιταμίνη C
Εντάξει, η βιταμίνη C συνιστάται για τα πάντα, αλλά για καλό λόγο.
Και πρόκειται για ένα βασικό κομμάτι της υγιεινής «οστικής διατροφής» σας. «Η βιταμίνη C βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου για την κανονική λειτουργία του χόνδρου και των οστών» εξηγεί ο βρετανός διατροφολόγος.
Τι να τρώτε
Φρούτα όπως τα πορτοκάλια αλλά και πιο εξωτικά όπως η παπάγια και ο ανανάς, μα και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι πιπεριές, είναι όλα εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.
Βιταμίνη D
Επίσης γνωστή ως «βιταμίνη ηλιοθεραπείας», η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα υγιή οστά.
«Βοηθά το ασβέστιο να απορροφάται από τα τρόφιμα και έτσι βοηθά στον έλεγχο της οστικής απορρόφησης», αναφέρει ο Τσάμπερλεν.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα με τη μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια η έλλειψη βιταμίνης D είναι σπάνια.
Πάντως μπορεί κανείς να συμπληρώσει βιταμίνη D από τροφές.
Τι να τρώτε
Κρόκους αβγών, λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και το σκουμπρί, τυρί.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μέταλλο για την υγεία των οστών, σύμφωνα με τον Τσάμπερλεν, χάρη στον ρόλο του στη διαδικασία σχηματισμού κολλαγόνου. Παίζει επίσης ρόλο σε αυτό που είναι γνωστό ως δραστηριότητα οστεοβλάστης, η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα δημιουργούν τα οστά.
Τι να τρώτε
Βοδινό κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων καβουριών και στρειδιών, κάσιους, φασόλια.
Βιταμίνη K
«Η βιταμίνη Κ απαιτείται για τον σχηματισμό των οστών και μπορεί να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στην πρόληψη των καταγμάτων».
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες τείνουν να στερούνται αυτής της βιταμίνης, προσθέτει ο ειδικός.
Τι να τρώτε
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λαχανίδες, μαρούλι, λάχανο, κάλε, σπανάκι), natto (ιαπωνικό φαγητό από ζύμη σόγιας) και ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, σκληρό τυρί, τυρί κότατζ, κεφίρ).
πηγή συνταγής:tanea.gr

Πως θα αντιμετωπίζαμε την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής στο διάστημα;

Θετική η στάση των περισσοτέρων

Δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν - οι περισσότεροι αστροφυσικοί και οι αστρονόμοι είναι σίγουροι γι' αυτό.

Ότι υπάρχει ζωή κάπου στο διάστημα, θεωρείται αρκετά πιθανό, ακόμη και ο διάσημος επιστήμονας Στήβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι υπάρχουν εξωγήινοι.
Φυσικά κανείς δεν έχει καμία γνώση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτές οι μορφές ζωής - ίσως όχι απαραίτητα όπως φαίνονται στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά για πολύ καιρό οι αστρονόμοι έχουν κάνει πολλά για να οδηγήσουν στην αναζήτηση πλανητών με βιώσιμες συνθήκες στο διάστημα.
Αλλά η ανθρωπότητα έχει μια ερώτηση να θέσει:
Τι θα κάνουμε αν τελικά βρούμε ζωή μακριά από τον πλανήτη Γη;
Πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι, θα είναι ως επί το πλείστον θετικοί ή αρνητικοί σε ένα τέτοιο μήνυμα;

Φυσικά, ο καθένας πρέπει πρώτα να απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση.
Και θα πρέπει επίσης να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της μορφής της ζωής αυτής.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.
Η μελέτη τους, που παρουσιάστηκε στο Ώστιν στο επιστημονικό συνέδριο AAAS, έδειξε σαφώς ότι οι περισσότεροι βλέπουν θετικά την ενδεχόμενη επαφή με ζωή στο διάστημα.

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές επέλεξαν πέντε άρθρα εφημερίδων σχετικά με διαφορετικές ανακαλύψεις, οι οποίες προκάλεσαν αναταραχή τα τελευταία χρόνια:
Η αμφιλεγόμενη ανακάλυψη υποτιθέμενων απολιθωμένων βακτηριακών ιχνών σε μετεωρίτη του Άρη από το 1996 ή η ανακάλυψη επτά πλανητών που μοιάζουν με τη Γη, πέρυσι.

Τα άρθρα εξετάστηκαν από ερευνητές χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό που ονομάζεται Linguistic Inquiry and Word Count (LIWC). Το σύστημα, το οποίο δεν υπήρξε εδώ και πολύ καιρό, αναγνωρίζει ποια συναισθήματα που συνδέονται με τις λέξεις, είναι θετικά ή αρνητικά.
Ο υπολογιστής έδωσε ένα σαφές αποτέλεσμα:
Οι συντάκτες των άρθρων, και μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως οι «New York Times» και η «Washington Post», έδειξαν να έχουν ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θετικών συναισθημάτων.

Σε ένα δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 500 - τυχαία επιλεγμένους - ανθρώπους να γράψουν μερικές προτάσεις για το πώς θα ανταποκρίνονταν στις ειδήσεις ενός υποθετικού μικροβιακού ευρήματος στο διάστημα.
Και πώς, κατά την εκτίμησή τους, όλοι οι άλλοι θα αντιδρούσαν.
Για να γίνει αυτό, έθεσαν στους συμμετέχοντες ορισμένες ερωτήσεις και συμπεριέλαβαν επίσης αυτά τα κείμενα στο λογισμικό ανάλυσης.

Και πάλι, οι θετικές αντιδράσεις ήταν περισσότερες.
«Αυτό θα ήταν πολύ συναρπαστικό - ακόμα κι αν ήταν μόνο μια πρωτόγονη μορφή ζωής», έγραψε ένας συμμετέχων.

Οι ερευνητές έκαναν μια άλλη δοκιμή:
Χώρισαν 500 εθελοντές σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να γράψουν τις απόψεις τους για το άρθρο σχετικά με τα υποτιθέμενα μικροβιακά απολιθώματα.

Και πάλι οι απαντήσεις για την εξωγήινη ζωή ήταν στην πλειοψηφία τους θετικές.
«Πολλοί φαίνεται να έχουν εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι η ζωή σε έναν πλανήτη διαφορετικό από τη Γη είναι εφικτή», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Μαικλ Βαρνουμ.

Γιατί οι άνθρωποι φαίνεται να σκέφτονται θετικά για την εξωγήινη ζωή; «Ίσως μας αρέσει ακριβώς η ιδέα να μην είμαστε μόνοι», λέει ο Βαρνουμ.
πηγή του άρθρου:tovima.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

6,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

18.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κάθε χρόνο, 6,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των θυμάτων του HIV/AIDS, της ελονοσίας, της φυματίωσης και των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων, και ειδικότερα του άνθρακα, ευθύνονται για μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας.
Επιπλέον, η ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων οδηγεί σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου για το μαγείρεμα ή την θέρμανση χρησιμοποιούνται στερεά καύσιμα, κηροζίνη ή ακατάλληλες ύλες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται πλέον η πιο επικίνδυνη μορφή ρύπανσης και αποτελεί την τέταρτη αιτία πρόωρης θνησιμότητας παγκοσμίως, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τους διατροφικούς κινδύνους και το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη πρόκληση που απειλεί την ανθρώπινη ευημερία, ζημιώνει το φυσικό κεφάλαιο και περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη.
Όμως, θα μπορούσε να προληφθεί.
Περισσότερο ευάλωτα είναι τα υπερήλικα άτομα και μάλιστα εκείνα που πάσχουν από πνευμονικά και καρδιακά νοσήματα.
Επίσης, ιδιαίτερες επιπτώσεις παρουσιάζονται στις παιδικές ηλικίες, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας όπως και την εκδήλωση χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών και άσθματος.
Αυξάνονται επίσης οι κίνδυνοι καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και παιδικού καρκίνου, απειλώντας 1,5 εκατομμύριο παιδιά ετησίως.
     Πλήγμα για την οικονομία                                                                            
Το 92% του πληθυσμού της Γης ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας.
Οι απειλές για την ανθρώπινη υγεία ισοδυναμούν με απώλειες εισοδήματος και τεράστιες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέτοντας εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.
Πολλοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Παγκόσμια Τράπεζα επιχειρούν να υπολογίσουν το κόστος από τους πρόωρους θανάτους με οικονομικές παραμέτρους, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής να διαθέσουν πόρους για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα, επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας για να μειωθούν οι επικίνδυνες εκπομπές ρύπων, να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή και, το σημαντικότερο, να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι, το 2013, το συνολικό κόστος των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπέρασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, οι θάνατοι αντρών και γυναικών παραγωγικής ηλικίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 225 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες εργατοώρες.
Ειδικότερα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας υπολογίζεται ότι κοστίζει στη Βρετανία 7,6 δισ. δολάρια ετησίως, στις Η.Π.Α. 45 δισ. δολάρια και στην Γερμανία 18 δισ. δολάρια.
Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), σχεδόν όλοι οι θάνατοι που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττουν χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Οι πρόωροι θάνατοι έχουν μειωθεί στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., αλλά έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Το 2012, οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση ανήλθαν σε 1.000.000 στην Κίνα και σε πάνω από 600.000 στην Ινδία, όπου βρίσκονται 13 από τις 20 πόλεις με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο. Στην κατάταξη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), η Γεωργία βρίσκεται στην κορυφή, με περίπου 300 θανάτους ανά 100.000 άτομα, η Βουλγαρία έρχεται στην τέταρτη θέση, ενώ η Κίνα κατατάσσεται έκτη, με 150 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
     Επιδοτήσεις 10 εκατομμύριων δολαρίων το λεπτό για τα ορυκτά καύσιμα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, έως 5,3 τρις δολάρια ετησίως ανέρχονται οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.
Υπολογίζεται ότι η διακοπή τους θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, ένα τεράστιο βήμα προς την αντιστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η διακοπή των επιδοτήσεων θα αποτρέψει επίσης 1,6 εκατομμύρια πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας, αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης σε πολλές χώρες.
     Κλειδί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Μπροστά στους σημαντικούς περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) είναι στο κέντρο της ενεργειακής στρατηγικής που χαράσσει και η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής.
Στην προσπάθεια επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας, διαμορφώνεται ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον όπου οι επενδύσεις για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων ΑΠΕ κερδίζουν ολοένα έδαφος.
Η αξιοποίηση των ΑΠΕ εξασφαλίζει σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, λόγω της μείωσης των ρύπων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική 20-20-20 προβλέπει ότι, μέχρι το 2020, πρέπει να υπάρξει 20% μείωση των εκπομπών, 20% παραγωγή της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ και 20% εξοικονόμηση ενέργειας για όλα τα κράτη μέλη. 
Στη βάση ενός συντονισμένου μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, η Ελλάδα ενσωματώνει τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες στην ενεργειακή πολιτική, μέσα από ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης εκπομπών ρύπων, το οποίο επικαιροποιήθηκε και αποτέλεσε τον πρώτο Οδικό Χάρτη για την ενέργεια, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, με ποσοτικοποιημένες, κοστολογημένες και περιβαλλοντικά απόλυτα συμβατές δράσεις.

Άρθρο της Καθ. Αγνής Βλαβιανού Αρβανίτη,
Προέδρου και Ιδρύτριας της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής
www.biopolitics.gr
πηγή:emeis.gr