Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Η καθημερινή θέα της θάλασσας είναι καλύτερη και από τη θέα του πρασίνου για τη μείωση του στρες

Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εισοδήματος κ.α., η θέα της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Τυχεροί όσοι μένουν πάνω στη θάλασσα ή έστω τη βλέπουν από μακριά, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι πιο ήρεμοι.
Οι άνθρωποι που, από το σπίτι τους ή το γραφείο τους, βλέπουν τη θάλασσα κάθε μέρα, έχουν σημαντικά μικρότερο ψυχολογικό στρες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη βρήκε ότι η θέα της θάλασσας είναι ανώτερη και από τη θέσα του πρασίνου.
Όσοι καθημερινά έβλεπαν δάση ή πάρκα από το σπίτι τους, δεν είχαν ανάλογο όφελος στην μείωση του στρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια γεωγραφίας της υγείας Άμπερ Πίρσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Health and Place", μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας Γουέλιγκτον της Ν.Ζηλανδίας, συσχετίζοντας τη θέα που είχε ο καθένας, με το επίπεδο του στρες του.

Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εισοδήματος κ.α., η θέα της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Όσον αφορά το πράσινο ή το βουνό, που φαίνεται να «χάνουν» σε σχέση με τη θάλασσα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι εν μέρει μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε φυσικούς και τεχνητούς χώρους πρασίνου.
Ενώ η θέα της θάλασσας είναι τελείως φυσική, του πρασίνου συνήθως περιλαμβάνει και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδικές χαρές, γήπεδα, πάρκα κ.α.).

«Ίσως αν συγκρίναμε τη θάλασσα μόνο με παρθένα δάση, να βρίσκαμε κάτι άλλο», είπε η Πίρσον, η οποία επίσης ανέφερε ότι είναι ασαφές κατά πόσο η θέα μιας λίμνης ή ενός ποταμού μειώνει εξίσου το στρες, όσο η θέα του ωκεανού ή μιας θάλασσας.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα μπορεί να ενδιαφέρουν όσους αρχιτέκτονες. ασχολούνται με την χωροταξία των πόλεων.
health.liberal.gr

Μυστηριώδης τρύπα, πιο μεγάλη από τη μισή Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Ανταρκτική

Πλήρη άγνοια δηλώνουν οι επιστήμονες για το τι την προκάλεσε αλλά και τον μελλοντικό αντίκτυπο της στο περιβάλλον

Μία μυστηριώδης τρύπα το μέγεθος της οποίας είναι μεγαλύτερο από τη… μισή Ελλάδα, εντόπισαν οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τορόντο και του προγράμματος SOCCOM στους πάγους της Ανταρκτικής πριν από ένα μήνα!

Σύμφωνα με το National Geographic, η νέα αποκάλυψη των επιστημόνων προέκυψε κατά τη διάρκεια μελέτης μιας άλλης τεράστιας τρύπας που είχε εμφανιστεί πέρυσι.
Η νέα αυτή μυστηριώδης τρύπα υπολογίζεται πως έχει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θεωρείται η μεγαλύτερη «polynya» ( έτσι ονομάζουν οι επιστήμονες το συγκεκριμένο φαινόμενο) στη Θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα.

Ο σκληρότατος χειμώνας της Ανταρκτικής καθιστά την εύρεση τέτοιων τρυπών δύσκολη, επομένως και τη μελέτη τους.
Ο Kent Moore, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες με σκοπό να βρουν τι ακριβώς προκαλεί την εμφάνιση τέτοιων τρυπών μετά από τόσα χρόνια, ενώ θεωρεί πως ενδεχομένως το νέο αυτό άνοιγμα να το χρησιμοποιούν θηλαστικά ώστε να αναπνέουν.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο που αυτή η polynya εξαφανίστηκε για 40 ολόκληρα χρόνια και τώρα επέστρεψε» τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη εάν αυτή η polynya θα επηρεάσει τους ωκεανούς και το κλίμα της Ανταρκτικής ή αν σχετίζεται κάπως με την κλιματική αλλαγή.  «Δεν κατανοούμε ακόμη το μελλοντικό αντίκτυπο της τρύπας» είπε.
newsbeast.gr

περί αστρολογίας-ο Δίας στον Σκορπιό από 10/10

Ο Δίας εισέρχεται στις 10 Οκτωβρίου στο ζώδιο του Σκορπιού στις 16:20 μ.μ. στον 8ο οίκο και θα παραμείνει ως τις 08/11 του 2018
Ποιες θα είναι οι επιρροές του;

Ο Δίας εισέρχεται στις 10 Οκτωβρίου στο ζώδιο του Σκορπιού στις 16:20 μ.μ. στον 8ο οίκο και θα παραμείνει ως τις 08/11 του 2018, αλλάζοντας αρκετά τα πράγματα στο παγκόσμιο σκηνικό, ένας παθιασμένος Δίας που θα λειτουργήσει ευεργετικά αλλά και παθιασμένα, πράγμα που μπορεί να φέρει και αρνητικά αποτελέσματα, μην ξεχνάμε ότι ο Δίας στην παγκόσμια αστρολογία συμβολίζει τη θρησκεία, τους ιερείς αλλά και την εξουσία που μπορεί να υπάρχει μέσα σε αυτά, έτσι ο Δίας στον Σκορπιό μπορεί να φέρει αρκετό φανατισμό όσον αφορά θρησκευτικά κινήματα και γενικότερα το πέρασμα σε μία νέα τάξη πραγμάτων και νέων θρησκειών μπορεί να υπάρξει, αφού ο Δίας στο Σκορπιό θα βοηθήσει αρκετά στην πνευματική ανάπτυξη αλλά και στην προβολή προς τα έξω πιο πνευματικών τάσεων αλλά και ανακαλύψεων, νέων πραγμάτων, τα οποία έχουν μείνει κρυφά ως προς το κοινό.
Ο Δίας θέλει να επεκτείνει αλλά είναι και αρκετά δοτικός σε αυτό το ζώδιο, συμβολίζει επίσης το δικαστικό σύστημα αλλά και τον πλούτο του έθνους, πράγμα που ο Δίας στον Σκορπιό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά αφού μπορεί να φέρει περισσότερη ευκολία ως προς τη διεκπεραίωση θεμάτων που αφορούν δικαστικά, νομικά θέματα αλλά και γενικότερα τα οικονομικά των ανθρώπων, βέβαια δεν θα είναι όλα ρόδινα, αφού ο Δίας κάνει τετράγωνο με τον αστεροειδή Ceres στο Λέοντα μέσα στον 6ο οίκο, που θα φέρει αρκετές δυσκολίες ως προς την εργατική τάξη που συμβολίζει ο 6ος  οίκος και μπορεί να φέρει δυσκολία όσον αφορά τα υλικά αγαθά αλλά και πληρωμές μέσα στις εργατικές τάξεις.
Όμως ο Δίας στον Σκορπιό θα δώσει ιδιαίτερη δυναμική, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν οι άνθρωποι, να ανταπεξέλθουν σε νέες φορολογίες αλλά και θα φέρει νέους πόρους γενικότερα που μπορεί να προκύψουν, το επτάγωνο με τον Κρόνο θα βοηθήσει αρκετά να ισορροπήσει η αρνητική όψη που κάνει ο Δίας με την Ceres, φέρνοντας καλύτερα δεδομένα μετά το πέρασμα των δυσκολιών.
Ο 8ος οίκος κυβερνά τις οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη και ο Δίας σε δεκάγωνο με τον Άρη αλλά και την Αφροδίτη, φαίνεται πως γενικά θα χρειαστούν αρκετά στέρεες βάσεις αλλά και κανόνες για να μπορέσει να αναπτυχθούν σωστά οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη, αλλά και να υπάρξουν κέρδη από αυτά.
Η Αφροδίτη και ο Άρης μέσα στον 7ο οίκο που έχει να κάνει με τις συνεργασίες με άλλα κράτη, αλλά και γενικότερα με ηγέτες, δείχνει πως είναι σημαντικό να περάσουν οι σχέσεις με τα άλλα κράτη σε άλλο επίπεδο για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.
Ο 8ος οίκος κυβερνάει επίσης τις οικονομικές σχέσεις του κράτους, τα χρέη που έχει ένα κράτος, η αντίθεση Δία-Ουρανού μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά ώστε να αποδεσμευτεί η χώρα από παλαιότερα χρέη, αλλά και να βρεθεί μία νέα οδός ώστε να υπάρξει περισσότερος ισομερισμός και δικαιοσύνη όσον αφορά την αποπληρωμή των χρεών της, αλλά και μία νέα οπτική πάνω στο ζήτημα αυτό, το μόνο που θέλει προσοχή είναι οι δεσμεύσεις που χρειάζεται να γίνουν γα αυτό. Επίσης ο 8ος οίκος σχετίζεται με την θνησιμότητα και έτσι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια επιδημίες αλλά και ασθένειες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη χώρα αλλά και τους ανθρώπους, όπως και με τα ασφαλιστικά ταμεία πράγμα που μπορεί να φέρει καλύτερη διεκπεραίωση θεμάτων με ότι σχετίζεται με αυτά, αλλά και με τους εχθρούς του κράτους, μυστικές υπηρεσίες και μυστικά κρατών έτσι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια διαρροές, ζητήματα με μυστικές υπηρεσίες αλλά και να γίνουν μυστικές συμφωνίες.
Θα διευθετηθούν ευκολότερα ζητήματα μέσα σε προσωπικές σχέσεις που εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό, όπως και οικονομικά ζητήματα, ρυθμίσεις με το δημόσιο τομέα και χρέη, θέματα δικαστικών υποθέσεων που μπορεί να έχουν κολλήσει για επί σειρά ετών, τώρα θα μπορέσουν να βρουν τη λύση τους, αλλά και την υποστήριξη από άτομα τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν πλέον ουσιαστικά.
Ο Δίας στον Σκορπιό, φέρνει γενικότερα κέρδη από άλλους ανθρώπους και βοήθεια που πολλές φορές έρχεται απρόσμενα, μπορεί να φέρει αρκετά θετικά πράγματα μόνο που το πάθος που έχει σε αυτή τη θέση μπορεί να φέρει και αρκετές εκπλήξεις, αρκετή ώθηση σε πάθη και γενικότερα ώθηση προς καταστάσεις αλλά και πράγματα τα οποία δεν είναι και τόσο θετικά, όπως χρήση φαρμάκων και ουσιών, ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν όπως και χρειάζεται αρκετή προσοχή στο φαγητό και στην κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης ή αλατιού.
Δρ. Φιλοσοφίας – Παραψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Η μοναξιά των ανθρώπων

Γιατί το τραύμα της μοναξιάς είναι βαθύ, βαθαίνει μέσα στο χρόνο, ριζώνει στο παρελθόν, αντιστέκεται γεμάτο αμφιβολία στο δώρο της αλλαγής.

Ας ξεκινήσουμε με μία λεξιλογική διάκριση:
Αυτή ανάμεσα στις έννοιες της μοναξιάς και της μοναχικότητας.
Η μοναχικότητα αναφέρεται στο να είναι κανείς μόνος, χωρίς συντροφιά, συνήθως με τη θελησή του, επειδή επιλέγει να ζει μόνος του, χωρίς παρέα, η τάση απομόνωσης από το κοινωνικό περιβάλλον…
Από την άλλη η έννοια της μοναξιάς είναι περισσότερο αναφορική μιας εσωτερικής κατάστασης.
Είναι μία αίσθηση για το πώς νιώθουμε, πώς βιώνουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.
Γι αυτό και μπορεί να νιώθουμε μοναξιά ακόμα κι αν έχουμε σχέσεις ( φίλους, σύζυγο, παιδιά, συνεργάτες).
Η μοναξιά μας αποξενώνει.
Γινόμαστε σιωπηλοί θεατές της ζωής μας και της ζωής των άλλων, σκιές μιας καθημερινότητας που εξελίσσεται μέσα μας και δίπλα μας.
Μοναξιά έχει το πένθος, ο φόβος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η απόρριψη, το bullying.
Μοναξιά επιφέρει η έλλειψη αγάπης και πάνω απ’όλα η γονεϊκή απόρριψη.’
Τα παιδιά, ακόμα και όταν γίνονται ενήλικες, ενήλικες που μεγάλωσαν χωρίς αγάπη και αποδοχή από τους γονείς τους, βιώνουν ένα έντονο συναίσθημα μοναξιάς που συνήθως καταφέρνουν να το ξεπεράσουν μόνο όταν αγαπήσουν και αγαπηθούν πραγματικά σε κάποια φάση της ζωής τους.
Αυτό ακριβώς είναι το φάρμακο για τη μοναξιά:
Η αγάπη!
Tα υπόλοιπα, όπως χρήματα, επαγγελματική καταξίωση, αναγνώριση, όλα, λειτουργούν ως παρηγορητική αγωγή.
Χρήσιμη πολύ και αυτή αλλά ανεπαρκής για να “γιατρευτούν” οι πληγές. Γιατί το τραύμα της μοναξιάς είναι βαθύ, βαθαίνει μέσα στο χρόνο, ριζώνει στο παρελθόν, αντιστέκεται γεμάτο αμφιβολία στο δώρο της αλλαγής.
Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και στους ανθρώπους που πενθούν.
Αυτοί συναντούν τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως απότομα, απρόσκλητα, απρόσμενα.
Χάνοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο, έναν άνθρωπο που έχεις μάθει να ζεις μαζί του, να τον αγαπάς και να σε αγαπάει, η ζήση μας φτωχαίνει και σε μεγάλο βαθμό χάνει το νόημα της- τουλάχιστον όπως το είχαμε γνωρίσει μέχρι τότε.
Θέλει χρόνο και υπομονή απ’ αυτόν που πενθεί (και κατανόηση απ΄το περιβάλλον του, προκειμένου να κάνει υπομονή και να του δώσουν το χρόνο που χρειάζεται…) μέχρι το τραύμα σιγά σιγά να επουλωθεί, μέχρι καινούρια νοήματα να διαμορφωθούν και να τοποθετηθούν δίπλα στα παλαιότερα.
του Γιάννη Ξηντάρα – Ψυχολόγου
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαικού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.
emeis.gr

Το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς για το χώρο της αναζήτησης: Εκδόθηκε το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα!

Αποτελεί δίχως αμφιβολία το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς (ίσως και κάτι περισσότερο) για το χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης. Ύστερα από 46 χρόνια παραμονής του σε βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το περίφημο ημερολόγιο του πατέρα της Ελληνικής Παραψυχολογίας, Άγγελου Τανάγρα (1877-1971), εκδίδεται για πρώτη φορά όντας προσιτό στους αναγνώστες.

Το μέλος της Κοινότητας του Μεταφυσικού και υπ. Δρ. Δημοσιογραφίας, Νικόλαος Κουμαρτζής, είχε αναλάβει εδώ και χρόνια το δύσκολο έργο της μεταγραφής/σχολιασμού των κειμένων του Τανάγρα.
Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη: ένας ογκώδης τόμος 650 σελίδων, προλογιζόμενος από πολλούς Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς, που εμπεριέχει μοναδικές πληροφορίες, τόσο για τη δράση της περίφημης Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών (συμπεριλαμβανομένων και δημοσιευμάτων της εποχής), όσο και μοναδικές μαρτυρίες από ιστορικά γεγονότα που τάραξαν το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, μέσα από τα μάτια του ίδιου του Τανάγρα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος και φέρει τον τίτλο “Άγγελος Τανάγρας: Το χαμένο Ημερολόγιο”.
Εκδίδεται δε με αφορμή το επερχόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Παραψυχολογίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα το διάστημα 20-23 Ιουλίου του τρέχοντος έτους στο ξενοδοχείο Τιτάνια (μάθετε περισσότερα εδώ), για πρώτη φορά ύστερα από 87 χρόνια και το Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Ψυχοφυσιολογίας που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Άγγελου Τανάγρα.

Η Κοινότητα του Μεταφυσικού αισθάνεται υπερήφανη που τα μέλη της εξακολουθούν εδώ και πάνω από μία δεκαετία να “τροφοδοτούν” τον εκδοτικό χώρο με ποιοτικές μελέτες, πόσο μάλλον όταν αυτές χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ποιότητας και πρωτοτυπίας, καθιστώντας τες μοναδικές στις συνειδήσεις του αναγνωστικού κοινού. Καλοτάξιδο ευχόμαστε!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:.
// Ένα χαµένο ηµερολόγιο, ξεχασµένο για δεκαετίες σε µία βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, µας διηγείται την ιστορία του “Ανθρώπου των Θαυµάτων”…

Μέσα στη δίνη των επάλληλων πολέµων στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας επιστήµονας τολµάει και δρα ενάντια στη καθεστηκυία τάξη… ενάντια στο ανερχόµενο κίνηµα του Πνευµατισµού και τους υποστηρικτές του (από καθηγητές πανεπιστηµίου έως πρωθυπουργούς της χώρας), φέρνοντας στην Ελλάδα την επιστηµονική µελέτη των ψυχικών φαινοµένων.

Και το όνοµα αυτού, Άγγελος Τανάγρας· αρχίατρος και απόστρατος ναύαρχος του Πολεµικού Ναυτικού, αναγνωρισµένος λογοτέχνης στην ίδια εκδοτική στέγη µε τους Κωστή Παλαµά και Πηνελόπη Δέλτα, ιδρυτής της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών και «πατέρας» της ελληνικής παραψυχολογίας.
Πειράµατα τηλεπάθειας µε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαλεύκανση εγκληµάτων και διαλέξεις για την αστυνοµία, µαθήµατα παραψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο, ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα.
Και όλα αυτά, σε µία εποχή που οι διανοούµενοι δηµιουργούσαν πνευµατιστικούς κύκλους πιστεύοντας ότι επικοινωνούν µε πνεύµατα νεκρών.

Από τους κοσµικούς χορούς των ξακουστών µεγάρων της παλαιάς Αθήνας έως την κοσµοπολίτισσα Σµύρνη του 1920, από τα πεδία µαχών του «ατυχούς» ελληνοτουρκικού πολέµου έως τους ακαδηµαϊκούς κύκλους των διεθνών συνεδρίων παραψυχολογίας, βιώστε τη δόξα και συνάµα την ανείπωτη φρίκη µέσα από τις εµπειρίες του συγγραφέα· ζήστε ξανά, σαν να ήσασταν παρόντες, την εποχή που διαµόρφωσε, όσο καµία άλλη, τη νεότερη Ελλάδα.

«[…] κυριολεκτικά γοητεύθηκα από το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα, του οποίου ο λόγος είναι τόσο πειστικός, ακριβής και σαφής, ώστε, τουλάχιστον όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα αυτά, να μπορούν να αναγνωρίσουν τη γνησιότητά τους.» – Δρ. Στέφανος Παϊπέτης, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Ο Τανάγρας υπήρξε μία ηγετική φυσιογνωμία ικανή να εμπνεύσει, έχοντας ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο που ήταν ευδιάκριτο στις εργασίες της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών…» – Lisette Coly, Πρόεδρος του Parapsychology Foundation, Νέα Υόρκη

«Το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη στο έργο του σημαντικού αυτού επιστήμονα.» – Δρ. Ανδρέας Βέγλης, Πρόεδρος τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ.

Επιπλέον, προλογίζουν οι:
Δρ. Σ. Θεοδοσίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Δρ. C. A. Roe, Πρόεδρος του Parapsychological Association (ΗΠΑ).
Δρ. Κ. Κουρέλης, Κολέγιο Franklin & Marshall, ΗΠΑ,
και απόγονος του Δρ. Άγγελου Τανάγρα.
Δρ. R. Evrard, Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης, Γαλλία.
Δρ. M. Varvoglis, Πρόεδρος του Institut Métapsychique International, Γαλλία.
Δρ. Χρ. Φραγκονικολόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κάτοχος έδρας Jean Monnet, Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δρ. A. Parra, Instituto de Psicologia Paranormal, Αργεντινή.
Δρ. P. Mulacz, Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αυστρία.

Το βιογραφικό του Νικόλαου Κουμαρτζή:
Ο Νικόλαος Κουµαρτζής είναι υπ. διδάκτορας Δηµοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, συνιδρυτής του οµίλου Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και συγγραφέας τεσσάρων προσωπικών βιβλίων, δεκάδων συλλογικών έργων και εκατοντάδων άρθρων σε ελληνικά και αγγλόφωνα περιοδικά.

Υπήρξε υπότροφος των Parapsychology Foundation, Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και International Hellenic University, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται µε το Parapsychological Association ως Art Director του οργανισµού.

Έχει συγγράψει δύο βιβλία µε θέµα τον επιστηµονικό κλάδο της παραψυχολογίας: Η Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας (Εκδόσεις Δαιδάλεος) και Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα (Εκδόσεις ΔΙΟΝ).

Εν έτει 2017 συνδιοργάνωσε και προήδρευσε ως Arrangment Chair στο 60ο Διεθνές Συνέδριο Παραψυχολογίας στην Αθήνα, 87 χρόνια µετά το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ψυχικών Ερευνών που έγινε στην πρωτεύουσα υπό τη διοργάνωση του Δρ. Άγγελου Τανάγρα.
metafysiko.gr

Οι Έλληνες είναι οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη

Οι πιο παχύσαρκοι άνθρωποι  στην Ευρώπη, είναι οι Έλληνες  σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». 

Και είναι πράγματι εντυπωσιακό πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι αντί να χάνουν βάρος -καθώς έχουν επιστρέψει στο μαγειρευτό φαγητό για λόγους οικονομίας - βάζουν περισσότερα κιλά κι αυτό γιατί οι φτηνές τροφές δεν είναι και υγιεινές, όχι όλες τουλάχιστον! 


Όσο περνάνε τα χρόνια τα ποσοστά της παχυσαρκίας στη χώρα μας αυξάνονται, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλα είναι και τα ποσοστά της παιδικής και της εφηβικής παχυσαρκίας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας που είναι η 11η Οκτωβρίου, ο διατροφολόγος-διαιτολόγος, Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί στο star.gr ποιος είναι ο λόγος που η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία.
«Οι λόγοι είναι περιβαλλοντικοί. Συνήθως προτιμάμε μη υγιεινά παχυντικά φαγητά γιατί είναι πιο φτηνά απ’ ό, τι τα υγιεινά και φυσικά πιο νόστιμα. Τα fast food  παραδείγματος χάριν είναι πιο φτηνά αλλά και περισσότερα. Επίσης υπάρχουν πολλά μηχανήματα που έχουν πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα όπως τσιπς, σοκολάτες κ.α» επισημαίνει και προσθέτει:

«Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρώνε μεγάλες μερίδες φαγητού. Αν πάνε λοιπόν σε ένα fast food και θέλουν να φάνε λίγο παραπάνω, το χάμπουργκερ είναι πιο φτηνό απ’ ότι μία σαλάτα γι’ αυτό και κάποιος θα το προτιμήσει. Γενικά πρέπει να αλλάξουμε την διατροφική μας συμπεριφορά, και να είμαστε ενημερωμένοι ως καταναλωτές. Γενικά πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό. Να κάνουμε μία υγιεινή διατροφή χωρίς να κάνουμε υπερβολικές δίαιτες ούτε και να παίρνουμε χάπια.»
Όχι μόνο οι ενήλικοι αλλά και τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας.

«Αυτό προκύπτει και από μελέτη που έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Η συμβολή των γονιών είναι σημαντική. Πρέπει να παρακινούν τα παιδιά τους να γυμνάζονται και να ασκούνται μαζί τους. Σημαντικό είναι να κάθονται στο τραπέζι με το παιδί τους και να τρώνε όλοι μαζί επιλέγοντας υγιεινά γεύματα. Δεν θα πρέπει να στερούνται κάτι αλλά να το τρώνε με μέτρο».

Σύμφωνα με την ίδια επιστημονική έρευνα, οι χώρες που βρίσκονται στο άλλο άκρο, με τους πιο λιποβαρείς ανθρώπους που είναι επίσης επικίνδυνο είναι οι:  Αιθιοπία,  Νίγηρα,  Σενεγάλη, η Ινδία, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ και Καμπότζη.
αυτά λέει ο διαιτολόγος Tάσος Παπαλαζάρου στο...
star.gr

γενική πρόγνωση καιρού-Σάββατο 14/10/2017


Ηλιοφάνεια με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις, πυκνότερες κατα διαστήματα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο βόρειο Αιγαίο, στην Εύβοια και στην Κρήτη, περιμένουμε το Σάββατο 14/10/2017.
Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 13 έως 26 και τοπικά 27 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 9 έως 24 στη βόρεια Ελλάδα, από 11 έως 26 στη δυτική Ελλάδα, από 10 έως 21 στο βόρειο Αιγαίο και από 14 έως 25 και τοπικά 26 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από τα βόρεια, έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο και έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γενικά αίθριο καιρό με τοπικές μόνο νεφώσεις κατά περιόδους αναμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 και τοπικά 23  βαθμούς.
ΑΤΤΙΚΗ
Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 4 και τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς.
weather.gr