Τρίτη 10 Απριλίου 2018

AlterEgo:Η συσκευή που μπορεί να ακούσει την εσωτερική μας φωνή.

AlterEgo: Οι ερευνητές αναπτύσσουν συσκευές που μπορούν να ακούσουν την εσωτερική μας φωνή

Τα νέα ακουστικά που κατασκεύασαν οι ερευνητές μπορούν να ακούν την εσωτερική μας φωνή και να την καταγράφουν στον υπολογιστή μας,ακόμα και να συνομιλούν μαζί μας ενώ εμείς παραμένουμε σιωπηλοί.
Το AlterEgo, μπορεί να μεταγράψει λέξεις που λέμε εσωτερικά-από μέσα μας-,χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που συνδέονται με το δέρμα μας.
Το AlterEgo είναι μιά λευκή πλαστική συσκευή, που φοριέται στο κεφάλι, και για να ακούσει την εσωτερική μας φωνή χρησιμοποιεί τέσσερα ηλεκτρόδια που εφαρμόζουν στο δέρμα.
Τα ηλεκτρόδια μπορούν να «πιάσουν» τα αμυδρά νευρομυικά σήματα που δημιουργούνται στο πρόσωπο και στο σαγόνι, όταν μιλάμε με τον εαυτό μας.
“Σκεφτήκαμε κάπως έτσι: θα μπορούσαμε να έχουμε μια πλατφόρμα πληροφορικής που να μπορεί να “ενωθεί” με μας,να μετατραπεί σε προέκτασή μας, κάτι σαν μια εσωτερική επέκταση της δικής μας γνώσης; ”εξήγησε Arnav Kapur* ο οποίος ηγήθηκε της ανάπτυξης του συστήματος στα εργαστήρια Media Lab του ΜΙΤ
Ο Kapur περιγράφει το AlterEgo ως συσκευή “επαυξημένης νοημοσύνης” και την παρουσίασαν για πρώτη φορά στο συνέδριο Intelligent User Interface  στο Τόκιο.
Το AlterEgo είχε μια μέση ακρίβεια μεταγραφής περίπου 92% σε μια δοκιμή 10 ατόμων με περίπου 15 λεπτά προσαρμογής το κάθε άτομο, αλλά  οι επιδόσεις του συστήματος θα πρέπει να βελτιωθούν δήλωσε ο Arnav Kapur.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών και βελτιώσεων , οι ερευνητές συλλέγουν πληθώρα δεδομένων σχετικά με πιο περίπλοκες συνομιλίες, με την ελπίδα να χτίσουν εφαρμογές με πολύ πιο εκτεταμένα λεξιλόγια. “Είμαστε στη μέση της συλλογής δεδομένων και τα αποτελέσματα φαίνονται ευοίωνα”, λέει ο Kapur. “Νομίζω ότι θα πετύχουμε μια πλήρη συζήτηση κάποια μέρα.”
Έτσι οι δημιουργοί θέλουν το AlterEgo ακόμα πιό κοντά στο σημείο όπου  οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με τις μηχανές μόνο με τη σκέψη τους. Οραματίζονται ένα μέλλον στο οποίο δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι να  πληκτρολογούν κάτι στη μηχανή αναζήτησης της Google, ούτε καν να θέτουν το ερώτημα δυνατά,αλλά  νοητικά.
Ο τελικός στόχος είναι να γίνει λιγότερο δύσκολη και πιο οικεία η διασύνδεση με την τεχνητή νοημοσύνη της Google, της Alexa,του Amazon. Να επιτρέπεται στους ανθρώπους να επικοινωνούν μαζί τους με τρόπο που να μην ακούγονται από τους άλλους. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι. Είναι κάτι εφικτό.
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι χρήστες θα πρέπει να φορούν μια συσκευή κολλημένη στο πρόσωπό τους, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες και θα μπορεί στο μέλλον να ξεπεράσει τέτοια εμπόδια.
“Δεν θα ήταν ωραίο να επικοινωνείτε σε ένα περιβάλλον όπου κανονικά δεν θα μπορούσατε;”, δήλωσε ο Thad Starner, καθηγητής πληροφορικής στη Georgia Tech. “Μπορείτε να φανταστείτε να έχετε αυτή τη δυνατότητα επικοινωνίας σε ένα περιβάλλον με υψηλό θόρυβο, όπως το θάλαμο διακυβέρνησης ενός αεροπλανοφόρου ή ακόμα και χώρους με πολλά μηχανήματα, όπως μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή ένα τυπογραφείο;».

AlterEgo:Η συσκευή που μπορεί να ακούσει την εσωτερική μας φωνή.
news.mit.edu
http://news.mit.edu/
*Arnav Kapur, ο ερευνητής του Fluid Interfaces group at the MIT Media Lab, επιδεικνύει το AlterEgo.
Image: Lorrie Lejeune/MIT
Lorrie Lejeune
ntina