Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αυτισμός:Ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί σε βρέφη ηλικίας 3 μηνών με ένα απλό ΗΕΓ

Αυτισμός:Μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση;Ναι λένε οι ερευνητές,μπορεί να γίνει διάγνωση του αυτισμού από την ηλικία των 3 μηνών!

Με τη χρήση ενός απλού και φθηνού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να διαγνώσουν σε βρέφη τη διαταραχή του αυτισμού με μεγάλη ακρίβεια
Η διάγνωση του αυτισμού είναι άκρως δύσκολη, ιδίως στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports» δείχνει ότι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μια κοινή, φθηνή εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει ή να αποκλείσει την πιθανότητα να πάσχει ένα παιδί από κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος ακόμη και από την ηλικία των τριών μηνών.

Μη παρεμβατική μέθοδος χαμηλού κόστους

«Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι μια μη παρεμβατική μέθοδος χαμηλού κόστους η οποία μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στα τσεκ-απ που γίνονται στα βρέφη» αναφέρει ο Τσαρλς Νέλσον, διευθυντής στα Εργαστήρια Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και ένας εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης και προσθέτει: «Η αξιοπιστία της εξέτασης στο να προβλέπει εάν ένα παιδί θα αναπτύξει αυτισμό ανοίγει τον δρόμο της πολύ πρώιμης παρέμβασης, πολύ πριν εμφανιστούν προβλήματα στη συμπεριφορά. Αυτή η στρατηγική μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη έκβαση πολλών παιδιών και ακόμη και να προλάβει την εμφάνιση συμπεριφορών που συνδέονται με τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος».
Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν δεδομένα από το μεγάλο πρόγραμμα Infant Sibling Project (ονομάζεται πλέον Infant Screening Project) το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και έχει ως στόχο να χαρτογραφήσει βρέφη που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας διαταραχής του αυτιστικού φάσματος ή δυσκολίες στη γλώσσα και στην επικοινωνία.

Αλγόριθμοι EEG κάνουν ακριβείς προβλέψεις και δίνουν την απάντηση

Ο William Bosl αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής της Υγείας και Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ο οποίος επίσης εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης στο πρόγραμμα Υπολογιστικής Πληροφορικής της Υγείας, εργάζεται εδώ και περίπου μια δεκαετία επάνω σε αλγόριθμους για την ερμηνεία των σημάτων του εγκεφαλογραφήματος. Η έρευνά του έχει δείξει ότι ακόμη και ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που φαίνεται φυσιολογικό περιέχει «βαθιά» δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τη λειτουργία, τα μοτίβα συνδεσιμότητας των νευρώνων καθώς και τη δομή του εγκεφάλου και τα οποία μπορούν να εντοπιστούν μόνο με τους κατάλληλους αλγορίθμους.
Ο καθηγητής William Bosl χρησιμοποίησε δεδομένα που αφορούσαν τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα 99 βρεφών τα οποία εθεωρείτο ότι αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο διάγνωσης για αυτισμό (είχαν μεγαλύτερο αδελφάκι με τέτοια διάγνωση) καθώς και 89 βρεφών που ανήκαν σε ομάδα χαμηλού κινδύνου για αυτισμό (δεν είχαν αδελφάκι με διάγνωση για διαταραχή του αυτιστικού φάσματος).
Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα διεξήχθησαν όταν τα μωρά ήταν τριών, έξι, εννέα, 12, 18, 24 και 36 μηνών – στα μωρά τοποθετήθηκε ένα δίχτυ με 128 αισθητήρες ενόσω εκείνα κάθονταν στην αγκαλιά της μαμάς τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη συμπεριφορά των βρεφών με βάση ένα κατάλληλο διαγνωστικό εργαλείο.

Υψηλή ακρίβεια και ευαισθησία

Ο δρ Μποσλ χρησιμοποίησε τους αλγορίθμους που ανέπτυξε για να «ερμηνεύσει» την εγκεφαλική δραστηριότητα των μωρών – οι αλγόριθμοί του αντικατόπτριζαν διαφορές στο πώς είναι καλωδιωμένος ο εγκέφαλος καθώς και πώς επεξεργάζεται και ενσωματώνει τις πληροφορίες. Οι αλγόριθμοι προέβλεψαν την κλινική διάγνωση για διαταραχή του αυτιστικού φάσματος με υψηλή ακρίβεια και ευαισθησία, που σε κάποιες ηλικίες ξεπερνούσε το 95%.
«Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Η ακρίβεια πρόβλεψης για διαταραχή του αυτιστικού φάσματος άγγιζε το 100% στην ηλικία των εννέα μηνών. Ημασταν επίσης σε θέση να προβλέψουμε το πόσο σοβαρή ήταν η διαταραχή με αρκετά μεγάλη αξιοπιστία και πάλι ως την ηλικία των εννέα μηνών» σημειώνει ο καθηγητής Μποσλ. Εκτιμά ότι ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που ξεκινά κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού αλλά δεν είναι απαραίτητο πάντα να εκδηλωθεί. Και άλλοι παράγοντες στους οποίους εκτίθεται το παιδί στην πορεία της ζωής του παίζουν τον ρόλο τους.

Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

«Πιστεύουμε ότι τα βρέφη που έχουν ένα μεγαλύτερο αδερφό με αυτισμό μπορούν να φέρουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη αυτισμού,» λέει ο Nelson. «Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος, ίσως αλληλεπιδρώντας με έναν άλλο γενετικό ή περιβαλλοντικό παράγοντα, οδηγεί μερικά βρέφη να αναπτύξουν αυτισμό – σαφώς όχι όλα, αφού γνωρίζουμε ότι τέσσερα από τα πέντε βρέφη δεν αναπτύσσουν αυτισμό».
Η ικανότητα παρακολούθησης της νευροαναπτυξιακής ανάπτυξης ενός μωρού με απλά μέτρα EEG θα μπορούσε να προσφέρει στους γιατρούς έναν ακριβή τρόπο παρακολούθησης του αυξανόμενου εγκεφάλου και να επιτρέψει την έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις πιθανών διαγνώσεων αυτισμού.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports .
Πηγή: νοσοκομείο παιδιών της Βοστώνης
αναφορές:
www.sciencedaily.com
newatlas.com

Ο τοξικός αέρας που αναπνέουμε είναι ο πιο θανατηφόρος ρύπος

Τοξικός αέρας και σωματίδια στον αέρα
Ο πιο θανατηφόρος ρύπος είναι αυτός που αναπνέουμε κάθε μέρα
Όταν σκεφτόμαστε τους κινδύνους για την υγεία, πολλά έρχονται στο μυαλό μας: κακή διατροφή, τροχαία ατυχήματα, εθισμός στα ναρκωτικά.
Αλλά σπάνια θεωρούμε επικίνδυνη την έκθεση μας στα σωματίδια του αέρα που αναπνέουμε.
Ο dr Doug Brugge, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής,στο νέο του βιβλίο “Σωματίδια στον αέρα: Ο πιο θανατηφόρος ρύπος είναι αυτός που αναπνέουμε κάθε μέρα” μας λέει κάτι διαφορετικό.*
Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ότι τρεις από τις δέκα κορυφαίες αιτίες της κακής υγείας και του θανάτου παγκοσμίως οφείλονται σε σωματιδιακή ύλη.
Η καύση εσωτερικών στερεών καυσίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες και η έκθεσή μας στα λεπτά και εξαιρετικά μικρά σωματίδια , τα οποία μπαίνουν βαθιά στους πνεύμονές μας,τα οποία όμως επειδή δεν τα βλέπουμε διότι είναι λιγότερο ορατά,πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν και δεν μας επηρεάζουν,κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο λάθος.Τα σωματίδια αυτά είναι είναι εξαιρετικά επιβλαβή και άκρως επικίνδυνα για την συνολική μας υγεία.
Το πιο επικίνδυνο σωματιδιακό υλικό είναι το αποτέλεσμα της καύσης ξύλου, του άνθρακα, της βενζίνης -τα άκρως επικίνδυνα καυσαέρια- και άλλων ορυκτών καυσίμων.
Αυτά τα σωματίδια είναι μικρά: κάνουν τα μόρια της σκόνης που βλέπουμε σε μια ακτίνα του ήλιου  να μοιάζουν με ογκόλιθοι συγκριτικά, λέει ο καθηγητής Doug Brugge στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστήμιου Tufts και ανώτερος συνεργάτης του Tisch.
Είναι παρόντα τα επικίνδυνα αυτά σωματίδια, ακόμα και όταν κοιτάζουμε έξω και βλέπουμε καθαρό μπλε ουρανό.
Και για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως στην Κίνα και την Ινδία, είναι ακόμα πιο επικίνδυνα λόγω της πολλή μεγάλης κυκλοφορίας, της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις πολλές εστίες φωτιάς.
Το σύντομο βιβλίο ο dr Doug Brugge, που γράφτηκε με στόχο την εκπαίδευση και την αφύπνιση του κοινού, περιγράφει λεπτομερώς τους κινδύνους που προκαλούνται από τα τοξικά σωματίδια στους ανθρώπους που τα αναπνέουν,στις γυναίκες που χρησιμοποιούν εσωτερικές εστίες μαγειρέματος σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, σε άτομα που επηρεάζονται από παθητικό κάπνισμα και γενικά σε όλους μας που αναπνέουν αυτά τα σωματίδια.
Στην έρευνά του ο καθηγητής ,ο οποία είναι επίσης συμπρόεδρος του Κοινοτικού Κέντρου Έρευνας του Κολλεγίου Tisch, έχει δείξει τις βλαβερές συνέπειες των εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων στους ανθρώπους που ζουν κοντά στους αυτοκινητόδρομους και συνεχίζει την έρευνα για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία από όλες τις οδικές αρτηρίες,μικρές και μεγάλες  στην υγεία.
Σε ερώτηση πώς τα σωματίδια επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία ο καθηγητής είπε:
Doug Brugge: Υπάρχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά οι καρδιαγγειακές επιδράσεις – κυρίως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια – είναι τα πιό συχνότερα και τα πιό επικίνδυνα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές έρευνες εν εξελίξει ,οι οποίες ερευνούν το πώς και το γιατί η ρύπανση οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα στοιχεία ήδη δείχνουν ότι τα σωματίδια προκαλούν αυξημένη φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων ασθενειών,από αναπνευστικά έως καρδιαγγειακά.
Υπάρχουν πάμπολλες  ενδείξεις ότι η σωματιδιακή ύλη επηρεάζει επίσης τις νευρολογικές λειτουργίες όπως ο αυτισμός και η νόσος του Alzheimer, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους.
Αυτές οι νευροτοξικές επιδράσεις της σωματιδιακής ύλης γίνονται όλο και περισσότερο αναγνωρίσιμες και ανιχνεύσιμες  και φαίνεται να είναι πολύ σημαντικές και επικίνδυνες.
Μεταξύ των ερευνών που προΐσταται ο καθηγητής είναι και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία,και όπως λέει:
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να καταστήσουμε ορατή την αόρατη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μια οθόνη υπολογιστή 
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
Διαβάστε επίσης:Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα εκατομμύρια περιστατικά διαβήτη κάθε χρόνο
πηγή και αναφορές
:https://medicalxpress.com/ news / 2018-09-toxic-air.html
https://tischcollege.tufts.edu/people/faculty/doug-brugge
*Particles in the Air
The Deadliest Pollutant is One You Breathe Every Day

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα εκατομμύρια περιστατικά διαβήτη κάθε χρόνο

Ατμοσφαιρική ρύπανση και διαβήτης
Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία
Μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη,ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή
Μελέτες της Ιατρικής Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο St. Louis συνδέει την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση,ακόμα και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή,με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη παγκοσμίως και επισημαίνει πως η μείωση της ρύπανσης θα οδηγούσε  σε πτώση των περιπτώσεων διαβήτη σε χώρες με έντονη ρύπανση, όπως η Ινδία αλλά και σε χώρες με λιγότερη ρύπανση όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο διαβήτης είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ασθένειες, επηρεάζοντας περισσότερα από 420 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και 30 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Οι κύριοι παράγοντες του διαβήτη είναι η κατανάλωση ανθυγιεινής διατροφής, η καθιστική ζωή η παχυσαρκία, αλλά πρωτεύοντα ρόλο,σύμφωνα με τις νέες έρευνες, παίζει η ρύπανση του αέρα,που δυστυχώς μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιό απειλητική.
«Η έρευνά μας δείχνει μια σημαντική σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του διαβήτη παγκοσμίως.Διαπιστώσαμε αυξημένο κίνδυνο, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θεωρούνται σήμερα ασφαλείς από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλές ομάδες συμφερόντων της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι τα σημερινά επίπεδα είναι υπερβολικά αυστηρά και πρέπει να χαλαρώσουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς ασφαλή και πρέπει να ενισχυθούν».-Ziyad Al-Aly, MD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον
Ενώ τα αυξανόμενα στοιχεία έχουν υποδείξει τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του διαβήτη, οι ερευνητές δεν προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν αυτή τη σχέση μέχρι σήμερα.
“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, υπήρξαν αρκετές έρευνες για τη σχέση της ρύπανσης με τον διαβήτη. Σκοπός της νέας έρευνας είναι να συσχετιστούν όλες οι μελέτες προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή και κατανοητά συμπεράσματα”όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Al-Aly.
Για να εκτιμήσουν τη ρύπανση του εξωτερικού αέρα, οι ερευνητές εξέτασαν τα σωματίδια, τα μικροσκοπικά κομμάτια σκόνης, βρωμιάς, καπνού, αιθάλης και υγρών σταγονιδίων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τέτοια σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και να εισβάλουν στην κυκλοφορία του αίματος, και να γίνουν η αιτία πολλών ασθενειών,όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο και νεφρικές νόσους.
Στον διαβήτη, η ρύπανση μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλεί φλεγμονή, εμποδίζοντας το σώμα να μετατρέψει τη γλυκόζη του αίματος σε ενέργεια που το σώμα χρειάζεται για να διατηρήσει την υγεία του.
Συνολικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ρύπανση συνέβαλε σε 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη παγκοσμίως το 2016, που αντιπροσωπεύει περίπου το 14% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως το συγκεκριμένο χρόνο. Εκτίμησαν επίσης ότι το 2016 χάθηκαν 8,2 εκατομμύρια χρόνια υγιεινής ζωής λόγω του διαβήτη που σχετίζονται με τη ρύπανση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 14% όλων των ετών υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω διαβήτη από οποιαδήποτε αιτία.
Το μέτρο της απώλειας της υγιεινής ζωής αναφέρεται συχνά ως «χρόνια ζωής με αναπηρία».
Η ομάδα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, σε συνεργασία με επιστήμονες του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας των Υποθέσεων Βετεράνων, εξέτασε τη σχέση μεταξύ σωματιδίων και κινδύνου διαβήτη αρχικά αναλύοντας δεδομένα από 1,7 εκατομμύρια παλαίμαχους των Η.Π.Α. οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 8,5 ετών. Οι βετεράνοι δεν είχαν ιστορίες διαβήτη.
Στη συνέχεια, εξετάστηκαν εκ νέου όλες οι έρευνες που αφορούσαν τον διαβήτη και την ατμοσφαιρική ρύπανση και επινοήθηκε ένα πρότυπο για την αξιολόγηση του κινδύνου διαβήτη σε διάφορα επίπεδα μόλυνσης.
Η ρύπανση του αέρα αποτελεί ένα σοβαρό αλλά αόρατο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση διαφόρων χρόνιων παθήσεων και πρόωρου θανάτου.
Τέλος, ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease, η οποία διεξάγεται ετησίως με συνεισφορές ερευνητών παγκοσμίως.
Τα δεδομένα συνέβαλαν στην εκτίμηση των ετήσιων περιπτώσεων διαβήτη και των υγιών χρόνων ζωής που χάθηκαν λόγω ρύπανσης.
Οι ερευνητές μεταξύ άλλων διαπίστωσαν  ότι ο συνολικός κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη που σχετίζεται με τη ρύπανση αυξάνεται περισσότερο προς χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, όπως η Ινδία, που δεν διαθέτουν πόρους για συστήματα περιβαλλοντικού μετριασμού και πολιτικές για καθαρό αέρα.
Για παράδειγμα, οι χώρες που πλήττονται από τη φτώχεια αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από το διαβήτη και μεταξύ αυτών βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Παπούα-Νέα Γουινέα η Γουιάνα, στις δε πλουσιότερες χώρες όπως η Γαλλία, η Φινλανδία και η Ισλανδία ο κίνδυνο απλά μετριάζεται .
Στις ΗΠΑ, το κατώτατο όριο ρύπανσης του EPA είναι 12 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, το υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θεωρείται ασφαλές για το κοινό, όπως ορίζεται από τον νόμο για τον καθαρό αέρα του 1990 και επικαιροποιήθηκε το 2012.
Ωστόσο, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, η ομάδα του Aly παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη στα 2,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Βάσει των δεδομένων, μεταξύ ενός δείγματος βετεράνων που εκτίθενται σε ρύπανση σε επίπεδο μεταξύ 5 και 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περίπου το 21% ανέπτυξε διαβήτη.
Όταν η έκθεση αυτή αυξάνεται στα 11,9 έως 13,6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, περίπου το 24% της ομάδας ανέπτυξε διαβήτη.
Μια διαφορά 3% φαίνεται μικρή, αλλά αντιπροσωπεύει μια αύξηση 5.000 έως 6.000 νέων περιπτώσεων διαβήτη ανά 100.000 άτομα μέσα σε ένα χρόνο.
Τον Οκτώβριο του 2017, η Επιτροπή Lancet για τη ρύπανση και την υγεία δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει τα κενά γνώσης σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία. Μία από τις συστάσεις της ήταν να καθοριστεί και να ποσοτικοποιηθεί η σχέση μεταξύ ρύπανσης και διαβήτη.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ypeka:http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=708