Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Πλανήτης-9: Ένας κόσμος που δεν θα έπρεπε να υπάρχει

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά οι επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία για τον πλανήτη-9, έναν πλανήτη με μάζα συγκρίσιμη με αυτή του Ποσειδώνα, ο οποίος κινείται σε ελλειπτική τροχιά δέκα φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από ότι ο Πλούτων.
Από τότε οι θεωρητικοί προβληματίζονται σχετικά με το πώς αυτός ο πλανήτης θα μπορούσε να καταλήξει σε μια τέτοια απομακρυσμένη τροχιά.
Μια νέα μελέτη από το Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal Letters, εξετάζει ένα αριθμό σεναρίων και διαπιστώνει ότι πολλά από αυτά έχουν χαμηλές πιθανότητες.
Επομένως η παρουσία του πλανήτη-9 παραμένει λίγο μυστήριο. «Τα στοιχεία δείχνουν την ύπαρξη του πλανήτη-9, αλλά δεν μπορούμε για ορισμένα να εξηγήσουμε πώς προήλθαν», δηλώθηκε από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά οι επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία για τον πλανήτη-9, έναν πλανήτη με μάζα συγκρίσιμη με αυτή του Ποσειδώνα, ο οποίος κινείται σε ελλειπτική τροχιά δέκα φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από ότι ο Πλούτων.
Από τότε οι θεωρητικοί προβληματίζονται σχετικά με το πώς αυτός ο πλανήτης θα μπορούσε να καταλήξει σε μια τέτοια απομακρυσμένη τροχιά.
Μια νέα μελέτη από το Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal Letters, εξετάζει ένα αριθμό σεναρίων και διαπιστώνει ότι πολλά από αυτά έχουν χαμηλές πιθανότητες.
Επομένως η παρουσία του πλανήτη-9 παραμένει λίγο μυστήριο.
«Τα στοιχεία δείχνουν την ύπαρξη του πλανήτη-9, αλλά δεν μπορούμε για ορισμένα να εξηγήσουμε πώς προήλθαν», δηλώθηκε από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης.

Ο πλανήτης-9 περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο μας σε αποστάσεις περίπου 400 έως 1500 αστρονομικές μονάδες [egno: μια αστρονομική μονάδα (A.U.) είναι η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, ισοδύναμη με 149.597.870.700 μέτρα ακριβώς.
Ας σημειωθεί ότι η πρώτη μέτρηση της απόστασης αυτής έγινε από τον Ερατοσθένη – περίπου το 200 π.Χ. – ο οποίος εκτίμησε την απόσταση από τον Ήλιο στα 804 εκατομμύρια στάδια, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα, τιμή πολύ κοντά στην πραγματική].
Αυτή η απόσταση τοποθετεί τον πλανήτη-9 πολύ μακριά από όλους τους άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Διαμορφώθηκε εκεί ή διαμορφώθηκε κάπου αλλού και εγκαταστάθηκε στην ασυνήθιστη τροχιά του αργότερα;

Οι συγγραφείς της μελέτης (Gongjie Li αστρονόμος στο CfA και Fred Adams από το Πανεπιστήμιο του Michigan) πραγματοποίησαν εκατομμύρια προσομοιώσεις προκειμένου να εξετάσουν τρεις δυνατότητες:
Η πρώτη και πιο πιθανή εμπλέκει ένα διερχόμενο άστρο που τράβηξε τον πλανήτη-9 προς τα έξω. Μια τέτοια αλληλεπίδραση θα μπορούσε όχι μόνο να σπρώξει τον πλανήτη σε μια ευρύτερη τροχιά, αλλά και να κάνει επίσης την τροχιά του ελλειπτική.
Και καθώς ο Ήλιος διαμορφώθηκε σε ένα σμήνος άστρων με διάφορους γείτονες, τέτοιες αστρικές συναντήσεις ήταν περισσότερο κοινές στο πρώιμο ηλιακό μας σύστημα.
Ωστόσο, ένα άστρο-«εισβολέας» είναι πιο πιθανό να τράβηξε τον πλανήτη-9 τελείως μακριά και να τον έβγαζε από το ηλιακό σύστημα.
Οι Li και Adams βρήκαν μόνο ένα 10% πιθανότητα, στην καλύτερη περίπτωση, του πλανήτη-9 να καταλήγει στην τρέχουσα τροχιά του.

Ο αστρονόμος του CfA, Scott Kenyon, θεωρεί πως έχει τη λύση για τη δυσκολία αυτή.
Σε δυο εργασίες που υποβλήθηκαν στο περιοδικό Astrophysical Journal οι συγγραφείς (Scott Kenyon και Benjamin Bromley από το Πανεπιστήμιο της Utah) χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές και κατασκεύασαν αξιόπιστα σενάρια για τη διαμόρφωση του πλανήτη-9 σε μια ευρεία τροχιά.
Η απλούστερη λύση που προτείνεται είναι ότι ο πλανήτης-9 σχηματίστηκε πολύ πιο κοντά στον Ήλιο και μετά αλληλεπίδρασε με τους άλλους αέριους γίγαντες, ιδιαίτερα το Δία και τον Κρόνο.
Μια σειρά από βαρυτικά λακτίσματα τότε θα μπορούσαν να έχουν σπρώξει τον πλανήτη σταδιακά σε μια μεγαλύτερη και πιο ελλειπτική τροχιά.
Η έξοδος από το ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να αποφευχθεί από αλληλεπιδράσεις με τον δίσκο αερίων του ηλιακού συστήματος.

Τελικά, οι Li και Adams διερεύνησαν και δυο πιο «άγριες» δυνατότητες:
Ότι ο πλανήτης-9 είναι ένας εξωπλανήτης [ένας πλανήτης που περιφέρεται γύρω από ένα άστρο άλλο από τον Ήλιο μας] που «συνελήφθη» από ένα διερχόμενο αστρικό σύστημα ή είναι ένας ελεύθερα περιφερόμενος πλανήτης που «συνελήφθη» όταν παρασύρθηκε κοντά από το ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι ευκαιρίες για καθένα από τα σενάρια αυτά είναι λιγότερο από 2%.

Μισώ τους αδιάφορους, Του Αντόνιο Γκράμσι

Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου.

Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος.
Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή.
Γι' αυτό μισώ τους αδιάφορους.
Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας.
Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία.
Δρα παθητικά, αλλά δρα.
Είναι η μοιρολατρία.
Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις.
Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο.
Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα.
Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πέφτει πάνω σε όλους, συμβαίνει γιατί η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούλησή της, αφήνει να εκδίδονται νόμοι που μόνο η εξέγερση θα μπορέσει να καταργήσει, αφήνει να ανέβουν στην εξουσία άνθρωποι που μόνο μια ανταρσία θα μπορέσει να ανατρέψει.
Μέσα στη σκόπιμη απουσία και στην αδιαφορία λίγα χέρια, που δεν επιτηρούνται από κανέναν έλεγχο, υφαίνουν τον ιστό της συλλογικής ζωής, και η μάζα είναι σε άγνοια, γιατί δεν ανησυχεί. Φαίνεται λοιπόν σαν η μοίρα να συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα, φαίνεται σαν η ιστορία να μην είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο φυσικό φαινόμενο, μια έκρηξη ηφαιστείου, ένας σεισμός όπου όλοι είναι θύματα, αυτοί που τον θέλησαν κι αυτοί που δεν τον θέλησαν, αυτοί που γνώριζαν κι αυτοί που δεν γνώριζαν, αυτοί που ήταν δραστήριοι κι αυτοί που αδιαφορούσαν.
Κάποιοι κλαψουρίζουν αξιοθρήνητα, άλλοι βλαστημάνε χυδαία, αλλά κανείς ή λίγοι αναρωτιούνται: αν είχα κάνει κι εγώ το χρέος μου, αν είχα προσπαθήσει να επιβάλλω τη βούλησή μου, θα συνέβαινε αυτό που συνέβη;
Μισώ τους αδιάφορους και γι' αυτό: γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, κλαψούρισμα αιωνίων αθώων.
Ζητώ να μου δώσει λογαριασμό ο καθένας απ' αυτούς με ποιον τρόπο έφερε σε πέρας το καθήκον που του έθεσε και του θέτει καθημερινά η ζωή, γι' αυτό που έκανε και ειδικά γι' αυτό που δεν έκανε. Και νιώθω ότι μπορώ να είμαι αδυσώπητος, ότι δεν μπορώ να χαλαλίσω τον οίκτο μου, ότι δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα δάκρυά μου.
Είμαι ενταγμένος, ζω, νιώθω ότι στις συνειδήσεις του χώρου μου ήδη πάλλεται η δραστηριότητα της μελλοντικής πόλης, που ο χώρος μου χτίζει.
Και μέσα σ' αυτήν την πόλη η κοινωνική αλυσίδα δεν βαραίνει τους λίγους, μέσα σ' αυτήν κάθε συμβάν δεν οφείλεται στην τύχη, στη μοίρα, μα είναι ευφυές έργο των πολιτών. Δεν υπάρχει μέσα σ' αυτήν κανείς που να στέκεται να κοιτάζει από το παράθυρο ενώ οι λίγοι θυσιάζονται, κόβουν τις φλέβες τους.
Ζω, είμαι ενταγμένος.
Γι' αυτό μισώ αυτούς που δεν συμμετέχουν, μισώ τους αδιάφορους.
Αντόνιο Γκράμσι

Πρώην στέλεχος κραταιών εταιρειών τεχνολογίας προειδοποιεί...

Ξεχάσατε το smartphone σας στο σπίτι και τώρα νιώθετε νευρικότητα, αισθάνεστε ότι κάτι χάνετε;
Μπαίνετε να χαζέψετε στο Facebook, στο Instagram ή στο YouTube και καταλήγετε να χαραμίζετε όλη τη μέρα εκεί;
Η ημερήσια διάταξη θεμάτων που απασχολούν το μυαλό σας ορίζεται από τα θέματα που θέτουν τα σόσιαλ μίντια;
Δεν είστε εξαίρεση, ούτε και ευθύνεστε αποκλειστικά για αυτόν τον καθ’ όλα σύγχρονο εθισμό.
Η τεχνολογία έχει βρει τον τρόπο να κάνει κατάληψη στο μυαλό μας, υποστηρίζει ο Τρίσταν Χάρις, πρώην product manager της Google και νυν επικριτής των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, που, όπως λέει, έχουν βρει τρόπους να ελέγχουν και να χειρίζονται τη σκέψη και τον χρόνο μας.
«Το κινητό στην τσέπη σας είναι σαν ένας κουλοχέρης.
Κάθε φορά που το κοιτάτε είναι σαν να τραβάτε τον μοχλό για να δείτε αν κερδίσατε κάτι».
Ετσι περιγράφει ο Xάρις την κατάσταση εξάρτησης που έχουμε διαμορφώσει με τα τηλέφωνά μας, τον οποίο ο Τύπος στις ΗΠΑ χαρακτηρίζει «ό,τι κοντινότερο διαθέτει σε συνείδηση η Σίλικον Βάλεϊ».
Σκεφτείτε το, συμβαίνει.
Η εξάρτηση αυτή οδηγεί ακόμα και σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «κατά φαντασίαν δονήσεις» – όταν δηλαδή νομίζουμε ότι το κινητό μας δονείται ή χτυπάει, ενώ μπορεί να μην είναι καν εκεί.
«Η τεχνολογία πλέον κατευθύνει το τι σκέφτονται καθημερινά δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι», λέει ο Χάρις.
«Οι θρησκείες και οι κυβερνήσεις δεν έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στην καθημερινότητά μας».
Ο απόφοιτος του Στάνφορντ με προϋπηρεσία σε μεγαθήρια, όπως η Google, η Apple και η Apture, παράτησε την καριέρα αυτή για να στήσει το Time Well Spent, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που σκοπό έχει να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία εκμεταλλεύεται τα τρωτά μας σημεία, το πώς οι προγραμματιστές σχεδιάζουν τηλέφωνα και εφαρμογές, ώστε να απορροφούν όλο και περισσότερο χρόνο από τη ζωή μας, χρόνο που δεν επιθυμούμε απαραίτητα να δώσουμε.
Αύξηση εφηβικού άγχους
Ψυχολόγοι δε επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία αυξάνει γεωμετρικά το άγχος, ειδικά στους εφήβους, οι οποίοι είναι οι πιο επιρρεπείς.
Πλέον, ούτε εκείνοι ούτε εμείς έχουμε χρόνο για να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, κάτι που ψυχολογικά κρίνεται απαραίτητο.
Τα τηλέφωνά μας μετατρέπονται σε συσκευές που προκαλούν συνεχή διέγερση.
Ο ψυχολόγος Λάρι Ρόζεν και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Dominguez Hills στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν πως όταν οι άνθρωποι μένουν μακριά από τα κινητά τους, ο εγκέφαλός δίνει σήμα για την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλη.
Η κορτιζόλη δημιουργεί μια κατάσταση επιφυλακής στον εγκέφαλο, μας κάνει υπερευαίσθητους στο περιβάλλον, κάτι που π.χ. εξυπηρετούσε τον πρωτόγονο άνθρωπο γιατί τον κρατούσε ασφαλή.
Σήμερα απλώς μας οδηγεί στην ανάγκη να κοιτάξουμε το κινητό μας.
Τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να κατευθύνουν τα ένστικτά μας καλύτερα από ό,τι εμείς τα ελέγχουμε.
Τα Snapchat Streaks εθίζουν τους εφήβους στο να στέλνουν καθημερινά έστω ένα μήνυμα σε όλες τις επαφές τους, τα autoplay στο YouTube μας κρατούν περισσότερη ώρα εκεί, οι ειδοποιήσεις μας υπενθυμίζουν να τσεκάρουμε τις συσκευές μας.
Και πώς ξέρουμε πότε είναι κάτι που θέλουμε εμείς και πότε μας κατευθύνει η συσκευή;
«Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων», λέει ο Χάρις στο Wired.
«Κάποιες φορές αυτό είναι ευχάριστο.
Δεν είμαι ενάντια στην τεχνολογία. Απλώς σε αυτόν τον πόλεμο για την προσοχή μας η τεχνολογία μάς κατευθύνει προς τους δικούς της στόχους, όχι τους δικούς μας.
Απολαμβάνουμε αυτό που μας πείθει να κάνουμε, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ήταν επιλογή μας.
Ξεχνάμε αν το επόμενο βίντεο στο YouTube φορτώθηκε αυτόματα και ήμασταν ευχαριστημένοι που παρακολουθήσαμε.
Ομως, όλοι αυτοί που εργάζονται για να μας δώσουν το καλύτερο πιθανό επόμενο βίντεο δεν γνωρίζουν ότι είναι 2 π.μ. και μπορεί να πρέπει να κοιμηθούμε.
Δεν είναι στην ομάδα μας.
Είναι στην ομάδα αυτών που θέλουν να περάσουμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία...».

Ενα παγκόσμιο δίκτυο που καταπολεμά τις προκαταλήψεις για την άνοια

Τη Χιρόκο Σουγκαουάρα τη στενοχωρούσαν οι παρανοήσεις που υπήρχαν στη δημόσια συζήτηση σχετικά με την άνοια.
Οχι, επέμενε, η πάθηση δεν είναι λόγος ντροπής.
Οι ανοϊκοί ασθενείς δεν είναι ούτε τρελοί ούτε άχρηστοι.

Οι προβληματισμοί της την οδήγησαν το 2001 να ιδρύσει το Δίκτυο Πολιτικής για τη Φροντίδα στην Κοινότητα. Μία από τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης αυτής ήταν το σύστημα «Υποστηρικτών της Ανοιας», που στηρίζει ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η πρωτοβουλία αυτή γέννησε ένα κίνημα το οποίο επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.
Οι ρυθμοί της εξάπλωσής του εξέπληξαν ακόμη και τη Σουγκαουάρα, μια πρώην δημοσιογράφο και αρχισυντάκτρια, η οποία εστιάζει σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και που δραστηριοποιείται και σε άλλες οργανώσεις με παρόμοιους στόχους.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η 73χρονη κ. Σουγκαουάρα μίλησε στην εφημερίδα Asahi Shimbun για το δίκτυο που δημιούργησε και πώς έχει εξελιχθεί.

– Τι ακριβώς είναι οι «Υποστηρικτές της Ανοιας»;
Είναι άτομα που έχουν κατανοήσει σωστά την ασθένεια και είναι ικανοί να φροντίζουν όσους πάσχουν από αυτήν, όσο και τις οικογένειές τους.
Το πρόγραμμα επιμόρφωσής τους ξεκίνησε το 2005, και σήμερα υπάρχουν 9 εκατομμύρια «Υποστηρικτές» μόνο στην Ιαπωνία.
Το 2013, η Βρετανία ξεκίνησε ένα σύστημα «Φίλων της Ανοιας», κάνοντας αναφορά στο ιαπωνικό δίκτυο. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναπτύξει ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία.
Στην Ασία, το ίδιο έχουν κάνει η Νότια Κορέα και η Κίνα.
Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων έχει φτάσει περίπου τα 12 εκατομμύρια άτομα σε 11 χώρες (ώς τον Απρίλιο του 2017).
Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν σαφώς τις προσδοκίες μου.
Πιστεύω ότι αντανακλούν τον τεράστιο προβληματισμό που υπάρχει για την άνοια.

– Πώς προέκυψε η πρωτοβουλία;
Το 2004, όταν εργαζόμουν ως αρχισυντάκτρια σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας, το υπουργείο Υγείας και Εργασίας άλλαξε την ορολογία με την οποία αναφερόταν στην άνοια, καθώς θεωρήθηκε ότι οι όροι που χρησιμοποιούνταν εμπεριείχαν διακρίσεις εις βάρος των ανοϊκών.
Αξιωματούχοι του υπουργείου μού ζήτησαν τότε να συνεργαστώ μαζί τους στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για το ζήτημα.
Στο παρελθόν, η άνοια συνδεόταν με περιγραφές όπως «τρελός» ή «άχρηστος». Η πάθηση συνδεόταν με έντονα συναισθήματα ντροπής.
Για τον λόγο αυτόν, πολλοί Ιάπωνες έβλεπαν με φόβο τα γηρατειά.
Η άνοια θεωρούνταν ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο αντιμετώπιζε η Ιαπωνία καθώς γερνούσε ταχέως ως κοινωνία.
Ηταν σαφές ότι εκστρατείες με τη χρήση πόστερ και συμπόσια δεν επαρκούσαν για να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος.
Γι’ αυτό επινόησα την ιδέα ενός συστήματος που θα επέτρεπε σε οποιονδήποτε να μάθει για την άνοια, με τη στήριξη ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή μιας εταιρείας.

– Πώς γίνεται κάποιος μέλος;
Πρέπει πρώτα να παρακολουθήσουν ένα δωρεάν μάθημα 90 λεπτών που εξηγεί τα αίτια και τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά και τους τρόπους διαχείρισής της. Τέτοια μαθήματα διεξάγονται καθημερινά στην Ιαπωνία, σε περισσότερα από 100 σημεία.
Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν περιβραχιόνια που ονομάζονται «πορτοκαλί δαχτυλίδια», που λειτουργούν ως πιστοποιητικά παρακολούθησης του μαθήματος.
Αρέσει πολύ στον κόσμο η ιδέα του περιβραχιόνιου.
Σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν κονκάρδες με σχέδια του λουλουδιού μη-με-λησμόνει.
Στην αρχή, ορισμένοι δεν έδειξαν ενθουσιασμό για το σύστημα, αμφισβητώντας την αξία των μη ειδικών «υποστηρικτών».
Ωστόσο, το κρίσιμο θέμα δεν ήταν να δημιουργήσουμε νέους ειδικούς, αλλά να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό σωστά ενημερωμένων μη ειδικών, χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στους ανοϊκούς ασθενείς.
Αυτό θα συμβάλει σε μια κοινωνία που θα είναι πιο φιλεύσπλαχνη απέναντι στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.

– Τι οδήγησε στην εξάπλωση του συστήματος διεθνώς;
Το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ADI (Alzheimer’s Disease International) δημοσίευσαν μια έκθεση που παρουσίαζε την πρωτοβουλία μας ως ένα κίνημα με κρατική υποστήριξη και σκοπό την εξάλειψη των προκαταλήψεων στην κοινωνία σχετικά με την άνοια.
Ακόμη και οι αναπτυσσόμενες χώρες έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πρωτοβουλία μας, καθώς πιθανότατα κι αυτές θα αντιμετωπίσουν δημογραφικό πρόβλημα στο μέλλον.

– Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Αλτσχάιμερ;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2015 υπήρχαν 47,5 εκατομμύρια πάσχοντες από άνοια στον κόσμο.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.
Ο καθένας μας που γερνάει θα μπορούσε να νοσήσει από αυτήν την ασθένεια. Οσοι νοσούν μπορεί να μην ξέρουν την ώρα ή πού βρίσκονται, αλλά θα ήταν προτιμότερο να μπορούν να ζουν μέσα σε μια σχετική ηρεμία, με τους ανθρώπους γύρω τους να τους καθησυχάζουν αντί να τους επικρίνουν.
Είναι ένας τρόπος να προστατευθεί η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια.
Οι «Υποστηρικτές της Ανοιας» βοηθούν τον κόσμο να εξοικειωθεί με την ασθένεια. Ελπίζω η πρωτοβουλία να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Η ζωή είναι καλύτερη όταν δεν έχει νόημα

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ρόλος της φιλοσοφίας είναι η αναζήτηση του νοήματος της ζωής.
Αλλά ο Γάλλος φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος Αλμπέρ Καμί πίστευε ότι η ζωή είναι από τη φύση της κενή νοήματος.
Αν και, αρχικά, αυτή η άποψη φαίνεται να είναι καταθλιπτική, ο Καμί πιστεύει ότι μόνο αν αποδεχτούμε αυτό το γεγονός έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε, στον βαθμό του εφικτού, μια καλή ζωή.
Ο Καμί διατυπώνει αυτή την άποψη στο βιβλίο Ο μύθος του Σίσυφου.
Ο Σίσυφος ήταν ένας Έλληνας βασιλιάς ο οποίος είχε χάσει την εύνοια των θεών και είχε καταδικαστεί σε μια φρικτή μοίρα στον Κάτω Κόσμο.
Η αποστολή του ήταν να σπρώχνει έναν τεράστιο βράχο στην κορυφή ενός υψώματος, ο οποίος στη συνέχεια κατρακυλούσε πάλι στους πρόποδες.
Ο Σίσυφος έπρεπε τότε να κατέβει στους πρόποδες και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή την προσπάθειά του, η οποία δεν είχε τέλος.

Ο Καμί γοητεύτηκε από αυτόν τον μύθο επειδή εξέφραζε κάτι από την κενότητα και το παράλογο της ζωής μας.
Ο Καμί βλέπει τη ζωή σαν μια ατέλειωτη προσπάθεια για την πραγματοποίηση έργων που είναι εντελώς ανούσια.

Αναγνωρίζει ότι πολλά από αυτά που κάνουμε σίγουρα φαίνονται να έχουν νόημα, αλλά αυτό που προτείνει είναι κάτι πιο αδιόρατο.
Από τη μία, είμαστε ενσυνείδητα όντα που δεν μπορούμε παρά να ζήσουμε τη ζωή μας θεωρώντας ότι έχει κάποιο νόημα.
Από την άλλη, αυτό το νόημα δεν ενυπάρχει στο σύμπαν, αλλά μόνο στον νου μας.
Το σύμπαν δεν έχει νόημα ούτε σκοπό’ απλώς υπάρχει.
Αλλά επειδή, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όντα, έχουμε συνείδηση, αναζητάμε νόημα και σκοπό παντού.

Η αναγνώριση του παραλόγου
Το παράλογο, κατά τον Καμί, είναι αυτό που νοιώθουμε όταν συνειδητοποιούμε ότι το νόημα που δίνουμε στη ζωή δεν υφίσταται πέρα από τη συνείδησή μας.
Είναι το αποτέλεσμα της αντίφασης μεταξύ της αίσθησης που έχουμε για το νόημα της ζωής μας και της γνώσης ότι το σύμπαν δεν έχει νόημα.

Ο Καμί εξετάζει τι σημαίνει να ζούμε με αυτή την αντίφαση.
Ισχυρίζεται ότι μόνο αν αποδεχτούμε ότι η ζωή είναι κενή νοήματος και παράλογη είμαστε σε θέση να ζήσουμε ικανοποιητικά.
Αποδεχόμενοι το παράλογο, η ζωή μας μετατρέπεται σε μια διαρκή εξέγερση εναντίον του ανούσιου σύμπαντος, και μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι.

Αυτή την ιδέα ανέπτυξε περισσότερο ο φιλόσοφος Τόμας Νάγκελ, ο οποίος είπε ότι το παράλογο της ζωής βρίσκεται στη συνείδηση επειδή, όσο σοβαρά και αν πάρουμε τη ζωή, πάντοτε γνωρίζουμε ότι, από κάποια άποψη, αυτή η σοβαρότητα μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ο Καμί γεννήθηκε στην Αλγερία το 1913.
Έναν χρόνο αργότερα, ο πατέρας του σκοτώθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και έτσι τον Καμί ανέθρεψε η μητέρα του σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας.
Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αλγεριού, όπου πέρασε την πρώτη κρίση φυματίωσης, μια ασθένεια από την οποία έκτοτε θα υπέφερε σε όλη του τη ζωή.
Σε ηλικία 25 ετών εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου άρχισε να ασχολείται με την πολιτική.
Το 1935 έγινε μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά το 1937 τον διέγραψαν. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου συμμετείχε στη Γαλλική Αντίσταση, εκδίδοντας μια παράνομη εφημερίδα, και έγραψε πολλά από τα γνωστότερα έργα του, μεταξύ των οποίων και το μυθιστόρημα Ο ξένος.
Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, και δοκίμια, και το 1957 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Καμί σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 46 ετών, αποδεχόμενος την πρόσκληση ενός φίλου του να τον μεταφέρει οδικώς στο Παρίσι, παρότι είχε ήδη αγοράσει σιδηροδρομικό εισιτήριο.
Σημαντικά έργα
1942 Ο μύθος του Σίσυφου
1942 Ο ξένος
1947 Η πανούκλα
1951 Ο επαναστατημένος άνθρωπος
1956 Η πτώση

Νερό: Το μεγάλο σορτάρισμα και η αρπαγή της γεωργικής γης

Μεγαλοεπενδυτές επενδύουν έμμεσα στο νερό αγοράζοντας εκτάσεις που διαθέτουν αποθέματα νερού και είναι αυτάρκεις ως προς την άρδευσή τους.
Μεταξύ τους ο διαχειριστής κεφαλαίων Μπέρι και η οικογένεια Μπους.
Το τελευταίο καρέ στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα» μας πληροφορεί ότι ο δόκτωρ Μάικλ Μπέρι, ο sui generis διαχειριστής κεφαλαίων που πρώτος απ’ όλους εντόπισε τη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ και προέβλεψε την κρίση του 2008 θησαυρίζοντας, ασχολείται πλέον με ένα και μόνο προϊόν:
το νερό!
Η αναφορά αυτή και μόνο έκανε πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο να ψάχνονται προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς ακριβώς ο ιδιοφυής δόκτωρ Μπέρι επενδύει στο νερό και ποια νέα ευκαιρία για νέο πλουτισμό έχει διαγνώσει εδώ και οκτώ χρόνια.
Επενδύει σε εταιρείες ύδρευσης και διαχείρισης νερού;
Κάνει παιχνίδι με τις μετοχές πολυεθνικών που αγοράζουν ανά τον κόσμο δίκτυα ύδρευσης ή τα κατασκευάζουν σε υπανάπτυκτες περιοχές;
Επενδύει σε δικαιώματα νερού;
Την απάντηση έδωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε τον Δεκέμβριο του 2015 στο «New York Magazine».
Η δημοσιογράφος Τζέσικα Πρέσλερ τον ρώτησε:
«Επενδύετε στο νερό; Αυτό ακούγεται πολύ δυσοίωνο.
Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;».
Όπως ο ίδιος είπε, άρχισε να «ακτινογραφεί» τις επενδύσεις στο νερό το 2000 αντιλαμβανόμενος ότι το φρέσκο, καθαρό νερό δεν είναι, πλέον, δεδομένο.
Παράλληλα διαπίστωσε ότι η μεταφορά νερού είναι ανεφάρμοστη τόσο για πολιτικούς όσο και για πρακτικούς λόγους.
Έτσι ο Μπέρι διαπίστωσε ότι η επένδυση στην αγορά δικαιωμάτων νερού από μόνη της δεν έχει λογική γιατί είναι απλώς το δέντρο και ο ιδιοφυής επενδυτής για μια ακόμα φορά είδε το δάσος.
«Αυτό που έγινε σαφές σε μένα είναι ότι τα τρόφιμα είναι το μέσο για να επενδύσεις στο νερό.
Το να καλλιεργείς τρόφιμα σε περιοχές πλούσιες σε νερό και να τα πουλάς σε περιοχές που δεν έχουν νερό για να αναπτυχθούν καλλιέργειες, είναι το ζητούμενο».
Ο δρ Μπέρι διέγνωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για την ασφαλή «μεταφορά» νερού είναι τα ίδια τα προϊόντα!
«Ένα μπουκάλι κρασί χρειάζεται 400 μπουκάλια νερό για να παραχθεί!
Η ενσωμάτωση του νερού στα τρόφιμα είναι αυτό που θεωρώ ενδιαφέρον».
Έτσι ο Μπέρι δεν επενδύει ευθέως στο νερό με την αντίληψη που έχει ένας συμβατικός επενδυτής.
Επενδύει εμμέσως στο νερό αγοράζοντας γη που διαθέτει αποθέματα νερού, που είναι αυτάρκης ως προς την άρδευσή της.
Και ο λόγος που επενδύει σχεδόν αποκλειστικά, πλέον, στο νερό μέσω της αγοράς γης είναι ότι ποντάρει υπέρ της λειψυδρίας, υπέρ της κλιματικής αλλαγής.
Μόνο που δεν είναι ο μοναδικός, ούτε ο πρώτος, που εντόπισε τη νέα κερδοσκοπική ευκαιρία.
Γιατί από τους πρώτους επενδυτές σε γη με εν δυνάμει δικαιώματα στον υδροφόρο ορίζοντα είναι η οικογένεια Μπους κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Μπους του νεότερου!
Η μεγαλύτερη μπίζνα παγκοσμίως
Οι επενδύσεις ανά τον κόσμο σε γεωργική γη που διαθέτει δικό της υδροφόρο ορίζοντα και άρα μπορεί να καταστεί αυτάρκης ως προς την άρδευση είναι μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες παγκοσμίως.
Και δεν είναι τυχαίο ότι οι πολυεθνικές εδώ και σχεδόν μια δεκαετία κάνουν επενδύσεις σε εκτάσεις γης που διαθέτουν πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα στη Νότιο Αμερική, την Αφρική και την Ασία.
Άλλωστε, γη χωρίς νερό δεν έχει καμιά αξία αφού το νερό είναι το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη καλλιεργειών.
Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό στη γεωργία, αρκεί να υπολογίσουμε ότι το 70% του συνόλου του γλυκού νερού παγκοσμίως χρησιμοποιείται στη γεωργία.
Οι χώρες στις οποίες έχουν προσανατολίσει τις επενδύσεις τους τα κερδοσκοπικά funds είναι επίσης ευάλωτες ως προς το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του νερού και του υδροφόρου ορίζοντα.
Και γίνονται περισσότερο ευάλωτοι οι κάτοικοί της εξαιτίας των διμερών επενδυτικών συμφωνιών που υπογράφονται για την προσέλκυση των επενδυτών.
Αρπάζουν γη για το νερό
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (The International Institute for Sustainable Development) με θέμα «Επενδύσεις σε Γη και Δικαιώματα Νερού: Τα νομικά καθεστώτα που διακυβεύονται», η αύξηση των ξένων επενδύσεων στη γεωργική γη κατά την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση πρόσβασης σε υδάτινους πόρους.
Στο επίκεντρο αυτών των επενδύσεων είναι πλέον η Αφρική, που προβάλλεται ως η ήπειρος που διαθέτει τεράστιες αναξιοποίητες εκτάσεις και υδάτινους πόρους.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στην Αφρική – και όχι μόνο – η πραγματική αξία δεν βρίσκεται στη γη, αλλά στο νερό, και η διαδικασία προβλέπει ότι, όταν ένα κράτος υποδοχής επιτρέπει την εκμετάλλευση γεωργικών εκτάσεων, επιτρέπει σιωπηρά στον επενδυτή να χρησιμοποιήσει όσο νερό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των επενδύσεων, ακόμη και όταν δεν προβλέπεται ρητά από τη σύμβαση.
Σύμφωνα με ένα άλλο ινστιτούτο, το Worldwatch Institute, και την έκθεση «Η κατάσταση του Πλανήτη για το 2015» που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015, από το 2000 και μέχρι σήμερα περισσότερα από 360 εκατομμύρια στρέμματα γης, μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Ιαπωνίας, έχει αγοραστεί ή μισθωθεί από πολυεθνικές, ενώ σήμερα περισσότερα από 150 εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από τις πολυεθνικές.
Από το σύνολο των στρεμμάτων που έχουν πουληθεί σε πολυεθνικές, το 50% υπολογίζεται από το Worldwatch Institute ότι βρίσκεται στην Αφρική, ιδίως στις πλούσιες σε αποθέματα νερού χώρες όπως είναι το Κονγκό.
Η Ασία έρχεται δεύτερη, με τις πολυεθνικές να έχουν «αρπάξει» πάνω από 60 εκατομμύρια στρέμματα, κυρίως στην Ινδονησία.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι πολυεθνικές έχουν αγοράσει ή μισθώσει 40 εκατομμύρια στρέμματα γης που αντιστοιχούν στο 8% του συνολικού εδάφους της χώρας!
Η μεγαλύτερη χώρα - επενδυτής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που, αν και είναι πλούσια σε γεωργική γη, έχει αποκτήσει περίπου 70 εκατομμύρια στρέμματα σε άλλες χώρες, με funds από τη Μαλαισία να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 35 εκατομμύρια στρέμματα γης.
Η «αρπαγή» της γης επιταχύνεται από τις αυξανόμενες προκλήσεις που παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή τροφίμων, όπως το νερό, η ποιότητα του εδάφους και το κλίμα, παράγοντες που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη των καλλιεργειών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Worldwatch Institute, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 20% των υδροφορέων (σ.σ.: οι υπόγειες περιοχές στις οποίες συγκρατείται το νερό) έχει αντληθεί ταχύτερα από ό,τι ανατροφοδοτείται από τις βροχοπτώσεις, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά πολλούς βασικούς τομείς για την παραγωγή τροφίμων.
Η γη, όπως αναφέρει η έκθεση για την «Κατάσταση του Πλανήτη το 2015», υποβαθμίζεται λόγω της διάβρωσης και της υφαλμύρωσης, ενώ η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να προκαλέσει μια καθαρή μείωση από 0,2 έως 2% της απόδοσης των καλλιεργειών ανά δεκαετία κατά το υπόλοιπο του αιώνα, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.
Το Worldwatch Institute μιλά καθαρά για αρπαγή της γης επισημαίνοντας ότι η μεγάλη έκρηξη ξεκίνησε το 2005 ως απάντηση στην κρίση των τιμών των τροφίμων και την αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ξηρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και την Αυστραλία γιγάντωσαν το ενδιαφέρον των πολυεθνικών για αγορά γης σε άλλες περιοχές με αιχμή την Αφρική.
Οι κίνδυνοι από την αρπαγή της γης είναι ήδη ορατοί.
Οι μεγάλης κλίμακας αγορές γης συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των μικρών καλλιεργητών ενώ η μεταφορά πόρων από τις φτωχότερες χώρες προς τις πλουσιότερες αυξάνει την ευπάθεια των πρώτων, καθώς εκχωρούν τη δική τους προσβασιμότητα στη γη και στους υδάτινους πόρους σε ξένους επενδυτές και κυβερνήσεις.
Το δίκαιο του επενδυτή
Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην έκθεσή του με θέμα «Επενδύσεις σε Γη και Δικαιώματα Νερού: Τα νομικά καθεστώτα που διακυβεύονται» θέτει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις χώρες της Αφρικής και τους τοπικούς καλλιεργητές, αυτό του νομικού καθεστώτος που διέπει την κατανομή του νερού, νομικό καθεστώς που άλλαξε εκ βάθρων όταν τα κερδοσκοπικά funds άρχισαν να επενδύσουν στην αγορά γης.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του ISD, υπάρχουν πολλά νομικά καθεστώτα που διέπουν ή καλύτερα εμπλέκονται στο θέμα της κατανομής του νερού όσον αφορά τις επενδύσεις σε γεωργική γη.
Αν και το εθνικό δίκαιο του κράτους υποδοχής είναι η κύρια πηγή της νομοθεσίας, στη συνέχεια δεσπόζουσα θέση αναλαμβάνει το διεθνές δίκαιο των επενδύσεων έτσι όπως αυτό διατυπώνεται από τις επενδυτικές διακρατικές συνθήκες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των κρατών που αποτελούν τη βάση των ξένων επενδυτικών δικαιωμάτων αλλά και από τις ειδικές επενδυτικές συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των επενδυτών και των κυβερνήσεων.
Όπως σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ανάπτυξη, αυτές οι διακρατικές συμβάσεις αλλά και οι συμβάσεις μεταξύ κράτους και επενδυτών αλλάζουν ριζικά τους κανόνες του παιχνιδιού, δίνοντας στους ξένους επενδυτές πολύ ισχυρά νομικά δικαιώματα και τη δυνατότητα για την επιβολή των δικαιωμάτων επί της χρήσης του νερού σε περίπτωση αμφισβήτησης από τη διεθνή διαιτησία, διαδικασία που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δικαιώνουν τους ξένους επενδυτές έναντι του κράτους με το οποίο έχουν υπογράψει επενδυτική σύμβαση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου συμπληρώνεται και από άλλες πηγές που παράγουν δεσμευτικό δίκαιο, όπως είναι το διεθνές δίκαιο για τη διαχείριση των υδάτων, ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το περιβαλλοντικό δίκαιο.
Αυτά τα παράλληλα συστήματα δημιουργούν νομικές υποχρεώσεις για τα κράτη υποδοχής των επενδύσεων που θα πρέπει να εξασφαλίζουν στους πολίτες επαρκή πρόσβαση σε νερό, να εξασφαλίζουν τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να προλαμβάνουν ζητήματα ρύπανσης.
Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική αφού μόλις οι ξένοι επενδυτές αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα στη χρήση του νερού, αυτά τα δικαιώματα υπερισχύουν διεθνών, εθνικών και εθιμικών νόμων.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, επισημαίνουν οι ερευνητές του ISD, το δίκαιο των επενδυτών υπερισχύει των νομίμων δικαιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που η χρήση του νερού δεν προσδιορίζεται ρητώς στις επενδυτικές συμφωνίες.
Και αυτό γιατί το νερό θεωρείται de facto απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, άρα για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της επένδυσης.
Το αποτέλεσμα είναι οι τοπικοί καλλιεργητές να υποτάσσονται στα κερδοσκοπικά funds μη μπορώντας πρακτικά να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους αφού δεν έχουν πρόσβαση σε νερό!
20 φορές μεγαλύτερη έκταση από αυτήν της Ιρλανδίας απέκτησαν στις αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία χρόνια πολυεθνικές από τις χώρες του G8
2,3 δισεκατομμύρια στρέμματα αγοράστηκαν ή μισθώθηκαν σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 16 χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam
600 εκατομμύρια στρέμματα αγοράστηκαν ή μισθώθηκαν από επενδυτικές εταιρείες μόνο κατά το 2009, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
1.200.000 στρέμματα κατέχει η οικογένεια Μπους στην Παραγουάη, πάνω ακριβώς από τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα του πλανήτη
40 εκατομμύρια στρέμματα γης που αντιστοιχούν στο 8% του συνολικού εδάφους της χώρας έχουν αγοράσει ξένοι επενδυτές στην Παπούα Νέα Γουινέα
70 εκατομμύρια στρέμματα σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αγοράσει πολυεθνικές από της ΗΠΑ
150 εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από τις πολυεθνικές, σύμφωνα με το Worldwatch Institute
23 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε γεωργικές εκτάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες
 5 δισ. δολάρια σε Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ είναι οι επενδύσεις της Εκκλησίας σε αγροτικές εκτάσεις
20 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι είχαν επενδύσει το 2013 σε γεωργικές εκτάσεις τα funds που διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά προγράμματα
2 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργικές εκτάσεις στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη έχει επενδύσει το TIAA-CREF, το συνταξιοδοτικό ταμείο των Αμερικανών δασκάλων και καθηγητών
120 χρηματοδοτικά εργαλεία για την αγορά αγροτικής γης δημιουργήθηκαν από τις μεγάλες τράπεζες από το 2009 και μετά
20% των υδροφορέων έχει αντληθεί ταχύτερα από ό,τι ανατροφοδοτείται από τις βροχοπτώσεις, γεγονός που καταπονεί πολλούς βασικούς τομείς για την παραγωγή τροφίμων
Οικογένεια Μπους: Οι «βαρόνοι» του νερού
Η οικογένεια Μπους, των δυο Αμερικανών προέδρων, έχει αγοράσει 1.600.000 στρέμματα γης στη Νότια Αμερική ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας του κόσμου, ο οποίος εκτείνεται σε τέσσερις χώρες, και συγκεκριμένα την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.
Η πρώτη αγορά εκτάσεων γης πάνω στον τεράστιο υδροφόρο ορίζοντα έγινε από τον πατριάρχη της οικογένειας Μπους το 2005 και ήταν περίπου 1.200.000 στρέμματα.
Έναν χρόνο μετά, το 2006, η εγγονή του και κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζένα Μπους, ενώ βρισκόταν στην Παραγουάη για λογαριασμό της UNICEF προχώρησε στην αγορά ακόμα 400.000 στρεμμάτων γης στην περιοχή Τσάκο, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Παραγουάης με τη Βολιβία και τη Βραζιλία και δίπλα σε έκταση 800.000 στρεμμάτων που ανήκει στον παππού της.
Η γη που αγόρασαν, βρίσκεται πάνω σε υδροφόρο ορίζοντα που είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον υδροφόρο ορίζοντα του Τέξας και της Καλιφόρνιας.
Ο λόγος που η οικογένεια Μπους εδώ και έντεκα χρόνια επενδύει σε γη που αποδεδειγμένα έχει στα σπλάχνα της μεγάλα αποθέματα νερού είναι ότι αγοράζει γη με δικαιώματα νερού!
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, τον Απρίλιο του 2003, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι στα λεγόμενα τριπλά σύνορα (Παραγουάη - Βραζιλία - Αργεντινή) υπήρχαν πυρήνες τρομοκρατών και έτσι προχώρησαν σε μια ιδιότυπη εισβολή στη χώρα δημιουργώντας στην περιοχή αεροπορική βάση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο το ότι το μεγαλύτερο μέρος της γης που αγόρασε η οικογένεια Μπους πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του Γκουαρανί απέχει λίγα χιλιόμετρα από την αμερικανική βάση.

Νέα μόδα, το «αρχαίο» νερό: Οι κυνηγοί παγόβουνων, οι κίνδυνοι και η βιομηχανία του πιο καθαρού νερού στον πλανήτη

Είναι μια καινούργια "βιομηχανία" που δεν ακούγεται πολύ, αλλά γνωρίζει άνθιση:
Το κυνήγι των παγόβουνων και το εμπόριο νερού χιλιάδων ετών!
Το "αρχαίο" νερό που προέρχεται από τα παγόβουνα, θεωρείται το αγνότερο και κορυφαίας ποιότητας νερό που θα μπορούσαμε να πιούμε.
Είναι αποθηκευμένο εκεί εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, όταν η ατμόσφαιρα της γης ήταν ακόμα παντελώς αμόλυντη.
Το νερό αυτό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, με αναπόφευκτη την εμπορευματοποίησή του, με ό,τι συνεπάγεται.
Χρησιμοποιείται ως εμφιαλωμένο μεγάλης καθαρότητας, αλλά και για την παρασκευή βότκας υψηλής ποιότητας.
Η βότκα γενικά αποτελείται από περίπου 40% αλκοόλ - 60% νερό.
Κατά συνέπεια ένα μπουκάλι βότκας που παρασκευάστηκε από παγόβουνο είναι σχεδόν κατά το ήμισυ αρχαίο νερό, δηλαδή μιας εποχής πολύ πριν την βιομηχανική επανάσταση και την μόλυνση.
Οι ειδικές μετρήσεις για ακαθαρσίες και για ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι το νερό αυτό είναι κατά δέκα φορές λιγότερο όξινο από τα υπόλοιπα εμφιαλωμένα νερά, τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς ανώτερης ποιότητας από το νερό της βρύσης.
Πρόκειται για νερό μεταξύ 10.000 - 20.000 ετών και θεωρείται το πολυτελέστερο  που υπάρχει στο εμπόριο.
Εταιρίες που παρασκευάζουν βότκα υψηλής ποιότητας, αποκλειστικά με νερό από παγόβουνα, έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια επικερδέστατη βιομηχανία, με παραγωγή ακόμα και 200.000 κιβωτίων το χρόνο η καθεμιά.
Για να φτάσει αυτό το νερό στην κατανάλωση, ολόκληρες κοινότητες ψαράδων γύρω από το Νότιο και τον Βόρειο Πόλο έγιναν κυνηγοί παγόβουνων.
Τα παγόβουνα μπορεί να είναι της τάξης των 250 εκατομμυρίων τόνων το καθένα και ισοδυναμούν με το βάρος 1.000 ουρανοξυστών.
Αυτές οι τεράστιες μάζες πάγου ταξιδεύουν για τρία με πέντε χρόνια, αρχικά νότια, μετά προς τις ακτές της Γροιλανδίας και ύστερα προς την Νέα Γη όπου σχηματίζουν αυτό που λέγεται «λεωφόρος των παγόβουνων».
Ως και 600 παγόβουνα εμφανίζονται στην συγκεκριμένη «λεωφόρο» κάθε άνοιξη.
Σταδιακά μικραίνουν και λιώνουν.
Σε αυτή ακριβώς την φάση του ταξιδιού τους, είναι που... ψαρεύονται.
Η κλιματική αλλαγή, εξάλλου, όπως και η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη συμβάλλουν στο να ταξιδεύουν όλο και περισσότερα παγόβουνα στα νερά των θαλασσών.
Οι ψαράδες των παγόβουνων πρέπει να διαθέτουν μια ειδική άδεια, όπως συμβαίνει για το κυνήγι ή το ψάρεμα.
Δουλεύουν με μεγάλα σκάφη, ειδικά εξοπλισμένα με πανίσχυρο μηχανικό βραχίονα για να κόβει τεράστια κομμάτια από το παγόβουνο.
Με κάθε «δαγκωνιά» κόβεται πάγος που θα δώσει 1.000 λίτρα νερού.
Το κάθε τέτοιο σκάφος μπορεί να συλλέγει περίπου 1.000 τόνους πάγου το χρόνο, ποσότητα που δίνει μεταξύ 264.000 - 343.000 εκατομμύρια γαλόνια κορυφαίου ποιοτικά νερού.
Η Νέα Γη του Καναδά αποτελούσε μια από τις πιο διάσημες περιοχές επαγγελματιών ψαράδων του πλανήτη.
Μέχρι την δεκαετία του ’90, όταν η βιομηχανία αλιείας μπακαλιάρου κατέρρευσε με συνέπεια 40.000 άνθρωποι να χάσουν την δουλειά τους.
Σήμερα η περιοχή ζει πια από το ψάρεμα των παγόβουνων.
Με τις εταιρίες παραγωγής εμφιαλωμένου νερού πάγων και ακριβής βότκας η... συγκομιδή των παγόβουνων ευημερεί.
Η μάχη των παγόβουνων, όμως, ενέχει και μεγάλα ρίσκα.
Υπάρχει ο κίνδυνος τα παγόβουνα να αναποδογυρίσουν και να προκαλέσουν ένα μίνι τσουνάμι που εύκολα μπορεί να βυθίσει ακόμα και μεγάλα σκάφη.
Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα παγόβουνα χρηστικά.
Υπάρχουν καταγραφές από το 1800, με φιλοδοξίες να συρθούν παγόβουνα στην Ινδία προς πώληση "για 6 σεντ η λίβρα».
Την δεκαετία του 1970, μια ομάδα επιστημόνων από 18 χώρες προσπάθησε να εκπονήσει ένα σχέδιο για ρυμούλκηση παγόβουνων στην αραβική χερσόνησο και σε άλλες ξηρές περιοχές του πλανήτη όπου θα χρησιμοποιούνταν ως παροχή νερού.
Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω των τεχνολογικών και οικονομικών προκλήσεων που παρουσίαζε.
Όμως, ακόμη και σήμερα, επιστήμονες συνεχίζουν να εξυφαίνουν παρόμοια πλάνα, προς το παρόν θεωρητικά.
Το ζήτημα πάντα, όμως, είναι τι συμβαίνει όταν τα σχέδια περνάνε στην πράξη κι αν και κατά πόσο διαταράσσουν το περιβάλλον.
Είναι όλος ο πλανήτης για κατανάλωση, τελικά;

Ή μήπως τα τελευταία αποθέματα πραγματικά αμόλυντου νερού στην Γη πρέπει να γίνονται πανάκριβες... γκουρμεδιές;

βότανα και τρόποι χρήσης:έγχυμα

Ένας από τους βασικούς τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι το έγχυμα.

Το έγχυμα είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας των υπέργειων μερών των φυτών και των βοτάνων ειδικότερα των φύλλων και των λουλουδιών τους!
Είτε λοιπόν θέλουμε να παρασκευάσουμε  ιάματα , είτε θέλουμε να παρασκευάσουμε αναζωογονητικά και χαλαρωτικά ποτά ο τρόπος είναι ίδιος.
Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή εκχυλίζουμε ένα βότανο , με τον ίδιο και τα μείγματα των βοτάνων.
Μπορούμε  δε να πιούμε το ρόφημά μας κρύο ή ζεστό.
Η φαρμακευτική αξία πολλών βοτάνων έχει την έδρα της στα πτητικά αιθέρια έλαιά τους τα οποία διαχέονται στον αέρα αν δεν έχουμε φροντίσει να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος παρασκευής του εγχύματός μας!
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό!
Χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα ή βάζουμε ένα καπάκι πάνω στο δοχείο ή στο φλιτζάνι που ετοιμάζουμε το έγχυμά μας και χρησιμοποιούμε νερό που μόλις έχει βράσει.
Θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε την προτεινόμενη δοσολογία και την ποσότητα του βοτάνου που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, όταν τα χρησιμοποιούμε για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό όπως π.χ
για τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια,για να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα!
Πρότυπη ποσότητα:
Φλιτζάνι:Μία κουταλιά του τσαγιού (2-3 γρ) ξηραμένου ή τρεις κουταλιές του γλυκού (6-9 γρ) νωπού βοτάνου για ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό.
Δοχείο:20 γρ ξηραμένου ή 30 γρ νωπού βοτάνου για 500 ml βρασμένο νερό.
Έγχυμα στο δοχείο:
Βάζουμε το βότανο στο δοχείο μας και ρίχνουμε φρεσκοβρασμένο μόλις νερό.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε  για δέκα λεπτά να ολοκληρωθεί η εκχύλιση.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το έγχυμα σε ένα ποτήρι.
Αν το επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσετε μία κουταλιά μέλι αν και τα περισσότερα βότανα είναι καλό να τα πίνουμε  μόνα τους!
Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Το κόλπο γκρόσο της τροφής - Ουρανοξύστες καλλιεργειών με LED φωτισμό και high tech «έξυπνα» τρακτέρ

Αυτή την στιγμή, υπάρχουν πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.
Για να τραφεί, η ανθρωπότητα πήρε το 40% της συνολικής ξηράς του πλανήτη και το μετέτρεψε σε καλλιέργειες, χωράφια, βοσκότοπους για ζώα, όλα δηλαδή όσα χρειάζονται για να παραχθούν τα σιτηρά, τα λαχανικά και το κρέας που τρώμε.
Όμως, σύντομα θα βρεθούμε σε αδιέξοδο.
Ο πληθυσμός της γης αναμένεται να φτάσει τα 9.6 δισ. ως το 2050 και, σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή της τροφής κατά 70% μέχρι το 2050. Ειδάλλως, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με μαζικό υποσιτισμό.
Το πρόβλημα είναι ότι η γη στην οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε, στην συντριπτική της πλειοψηφία ήδη αξιοποιείται.
Ό,τι έχει μείνει είναι κορυφές βουνών, έρημοι ή η Ανταρκτική.
Αν θέλαμε να εκμεταλλευτούμε κι άλλη γη αυτό θα σήμαινε να καταστρέψουμε τα εναπομείναντα τροπικά δάση.
Οι επιστήμονες προσπαθούν πυρετωδώς να σχεδιάσουν νέους, αποτελεσματικούς τρόπους.
Ζητούμενο είναι αλλαγές που δεν θα καταστρέφουν παρθένα δάση και θα καλλιεργούν την ήδη καλλιεργούμενη γη, με μια σημαντική διαφορά.
Θα πρέπει να παράγουν 70% περισσότερες θερμίδες στην ίδια έκταση γης.
Κατέληξαν, λοιπόν, ότι το μέλλον των καλλιεργειών είναι:
Κάθετη καλλιέργεια
Είναι μετεξέλιξη της ιδέας του θερμοκηπίου.
Πρόκειται για καλλιέργειες σε ελεγχόμενο περιβάλλον που θα είναι ουσιαστικά ουρανοξύστες λαχανικών.
Δηλαδή υδροπονικές εξέδρες, σπονδυλωτές, που θα περιστρέφονται.
Θα έχουν πολλούς «ορόφους» καλλιεργειών, ο ένας πάνω από τον άλλο με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν όλοι αρκετό φως. Αυτά τα πολυόροφα, high-tech θερμοκήπια, ήδη υπάρχουν.
Το 2011, το παλιρροϊκό κύμα που προκάλεσε την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία εξαφάνισε την περισσότερη καλλιεργήσιμη γη κοντά στις ακτές του Χονσού, του μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας.
Τέσσερα χρόνια μετά, δημιουργήθηκαν στην χώρα εκατοντάδες «ουρανοξύστες» φυτών με κάθετες φάρμες καλλιεργειών όπου οι όροφοι περιστρέφονται αυτόματα στην διάρκεια της ημέρας για να έχουν το απαραίτητο φως.
Στις κατασκευές δεν χρησιμοποιείται χώμα, τα φυτά αναπτύσσονται με τις ρίζες τους εκτεθειμένες στον αέρα και απορροφούν θρεπτικά συστατικά από εμπλουτισμένη «ομίχλη».
Η μέθοδος λέγεται αεροπονική και χρησιμοποιεί συστήματα που ψεκάζουν τις επίτηδες εκτεθειμένες ρίζες των φυτών με ειδική ομίχλη γεμάτη θρεπτικά συστατικά.
Τέτοιες φάρμες - ουρανοξύστες φτιάχτηκαν και σε Σουηδία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Κίνα, ΗΠΑ και Ολλανδία.
Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να τις κάνουν αποδοτικές ακόμη και χωρίς καθόλου φυσικό φως.
Τα φυτά θα δέχονται μόνο LED φωτισμό σε φάσμα του κόκκινου και του μπλε, γιατί αυτό είναι το φάσμα που απορροφούν καλύτερα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έτσι τα φυτά θα αναπτύσσονται 20% πιο γρήγορα και θα χρειάζονται 91% λιγότερο φως. Επιπρόσθετα, ενώ η τεχνολογία LED διατηρεί το κόστος αυτής της μεθόδου υψηλό, οι τιμές LED αναμένεται να πέσουν στο μισό την επόμενη πενταετία.
Προβλέπουν ότι σύντομα, η πλειοψηφία αυτών που τρώμε θα καλλιεργούνται βιομηχανικά κάτω από φωτισμό LED σε ουρανοξύστες από μέταλλο και σκυρόδεμα.
Βελτίωση του «αισθητικού προβλήματος»
Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ, το 40% των προϊόντων που καλλιεργούνται δεν φτάνουν ποτέ στην αγορά και στην κατανάλωση.
Ο λόγος;
Κρίνονται υπερβολικά... άσχημα.
Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν ατελή στην εμφάνιση λαχανικά και φρούτα, και τα μαγαζιά αρνούνται να τα προμηθευτούν.
Με συνέπεια, η ζήτηση αποκλειστικά για «όμορφα» λαχανικά και φρούτα να διατηρεί τις τιμές υψηλά για να υπάρχει περιθώριο κέρδους, ενώ ταυτόχρονα κατασπαταλιέται απόλυτα φρέσκια και θρεπτική τροφή.
Άλλος ένας λόγος που όλο και περισσότερα φρέσκα προϊόντα καλλιεργούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
High tech «έξυπνα» τρακτέρ
Τα σιτηρά (καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, ρύζι) θα συνεχίσουν να καλλιεργούνται στην γη.
Γι' αυτό και γίνονται προσπάθειες τα εργαλεία για την καλλιέργεια, το πότισμα και την συγκομιδή να είναι με τεχνολογία αιχμής.
Ήδη υπάρχουν τρακτέρ εξοπλισμένα με GPS και αυτόματο σύστημα που οργώνει πάντα σε απόλυτα ευθείες γραμμές, ειδικά μηχανήματα-φυτευτές που ποτέ δεν ξαναφυτεύουν το ίδιο σημείο στο χώμα, πότισμα μέσω smartphones, αισθητήρες καλλιεργειών κλπ.
Κρέας εργαστηρίου
Στο παρελθόν, πολλοί πίστευαν ότι η απάντηση στο πρόβλημα της σίτισης του πλανήτη ήταν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.
Όμως τώρα οι ειδικοί αποφαίνονται ότι η γενετική τροποποίηση καλλιεργειών δεν θα καταφέρει να ταϊσει 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Επειδή μπορεί μεν με αυτή την μέθοδο να έγινε πιο εύκολη η ζωή των αγροτών, όμως δεν παρατηρήθηκε ικανή αύξηση στις συγκομιδές από το 2000.
Τώρα, λοιπόν, πιστεύουν ότι η λύση στο πρόβλημά μας είναι να σταματήσουμε να καταναλώνουμε κρέας.
Όμως, σύμφωνα με τον FAO, η ζήτηση για κρέας θα ανέβει κατά 2/3 στα επόμενα 40 χρόνια.
Έτσι γίνεται προσπάθεια να αντικατασταθεί το κρέας που προέρχεται από τα ζώα με κρέας που προέρχεται από το εργαστήριο.
Οι πρώτες απόπειρες είχαν απαγορευτικά υψηλό κόστος και γευστικό αποτέλεσμα μάλλον άσχημο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν άλλα 20 με 30 χρόνια για να γίνει το κρέας του εργαστηρίου εμπορικό σε μεγάλο κομμάτι της αγοράς.
Θα «ελευθερωθούν» 20 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μίλια γης
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αν καταφέρουμε μέσω των παραπάνω τεχνολογιών και μεθόδων να ταϊσουμε τους πάντες, θα υπάρξει μια ιδιαίτερα ευχάριστη «παρενέργεια».
Ως και 20 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μίλια γης που σήμερα χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες και παραγωγή τροφής, θα απελευθερωθούν.
Ο ιδανικός τους στόχος είναι ενώ σήμερα «τρώμε» το 40% της επιφάνειας της Γης, στο μέλλον να... τρώμε μόλις το 5%.
Η υπόλοιπη γη θα μπορεί να αφεθεί να επανέλθει στην φυσική της μορφή, με νέα, άγρια βλάστηση.
Δίνουν το εξής παράδειγμα.
Αν η κάθε πόλη μπορούσε να παράξει μόλις το 10% όσων καταναλώνει με τις μεθόδους που αναφέρθηκαν, αυτό θα δημιουργούσε τόσα φυσικά δάση παραπάνω που θα απορροφούσαν αρκετό διοξείδιο του άνθρακα για να «γυρίσουν» το ρολόι σε επίπεδα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα πίσω στο 1980.
Θεωρούν ότι τα κλιματικά οφέλη από δισεκατομμύρια τετραγωνικά μίλια καλλιεργήσιμης γης που θα επέστρεφε σε φυσική, άγρια κατάσταση θα ήταν ανεκτίμητα.
Κι όλα αυτά, με αρκετή τροφή για τον αυξανόμενο πληθυσμό.

Επειδή μου αρέσουν τα εκλεκτά πιάτα - γίγαντες στο φούρνο

γίγαντες!!!
υπέροχοι, γεμάτοι γεύση!
δεν χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης για να μαγειρευτούν.
μόνο να τους προσαρμόσουμε στα δικά μας γούστα και θα μας ξεπληρώσουν στο ακέραιο τις προσδοκίες του ουρανίσκου.
και θα χρειαστώ...
500gr γίγαντες
2 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, πολύ καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
4 με 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες
1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μου
αλάτι,
πιπέρι όσο μου αρέσει
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
2 ντομάτες ώριμες/ώριμες τριμμένες στον χοντρό του τρίφτη μου
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας - δικής μου πάντα παρασκευής
λάδι/ένα ποτήρι του κρασιού
και
πλένω πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό τους γίγαντες και τους
βράζω για μία ώρα σε μέτρια φωτιά**
εν τω μεταξύ σε ένα βαθύ τηγάνι γιαχνίζω πρώτα το κρεμμύδι μου και στη συνέχεια προσθέτω όλα μου τα λαχανικά και τα μπαχάρια εκτός από τον μαϊντανό και
τα γιαχνίζω για 2 με 3 λεπτά
ρίχνω τους γίγαντες, αφού πέρασε η μία ώρα βρασίματος και πιά έχουν σχεδόν βράσει, σε βαθύ ταψί
πάνω στους γίγαντες απλώνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και
πάνω, όλα μου τα υπόλοιπα λαχανικά που γιάχνισα στο τηγάνι 
ραντίζω με το λάδι μου και
τους ψήνω
σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά η μέχρι να μελώσουν!
τους σερβίρω ζεστούς αλλά και κρύους*
και
τους συνοδεύω με προζυμένιο ψωμί και μια σαλάτα, πάντα εποχής!
*δεν βάζω τα φαγητά μου στο ψυγείο, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, φροντίζω πάντα να κάνω την ανάλογη ποσότητα για το τραπέζι της ημέρας
**δεν μουλιάζω ποτέ τα όσπρια και φροντίζω πάντα να είναι νέας σοδιάς!
thalia

Σύντομος οδηγός διαλογισμού

Σύντομος οδηγός διαλογισμού - σε 5 βήματα

Η πιο κλασική και διαδεδομένη τεχνική διαλογισμού είναι αυτή της αναπνοής.
Είναι απλή, εύκολη, μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους, της νευρικότητας και της κατάθλιψης.
Η τακτική πρακτική της μάς βοηθάει επίσης να αλλάξουμε την καταναγκαστική σχέση που έχουμε με τον νου μας και να αρχίσουμε να βλέπουμε τις σκέψεις, όχι ως αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας, αλλά ως παροδικά αντικείμενα που εμφανίζονται μέσα στο χώρο της επίγνωσης.
Βήμα 1ο
Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα.
Ισιώστε την πλάτη σας, χαλαρώστε τους ώμους, κλείστε τα μάτια σας και ακουμπήστε τα χέρια σας πάνω στα πόδια σας (με τις παλάμες προς τα πάνω ή προς τα κάτω - όπως σας βολεύει).
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε τη μία παλάμη μέσα στην άλλη
Βήμα 2ο
Εστιάστε την προσοχή σας στην κοιλιά σας (ή στο στέρνο, ό,τι σας βολεύει καλύτερα) και αναπνέετε από τη μύτη.
Παρατηρήστε ότι όταν εισπνέετε η κοιλιά σας διαστέλλεται ελαφρά και όταν εκπνέετε συστέλλεται.
Αυτή η κίνηση είναι το αντικείμενο της προσοχής.
Βήμα 3ο
Κρατήστε την προσοχή σας στην κίνηση της κοιλιάς.
Αν σας βοηθάει μπορείτε να σκέφτεστε τη λέξη "διαστολή" όταν εισπνέετε και "συστολή" όταν εκπνέετε (ή στα αγγλικά "rising" και "falling", αντίστοιχα).
Μ' αυτό τον τρόπο ελέγχετε λίγο καλύτερα τον νου και αποτρέπετε την απόσπαση της προσοχής σας από τις σκέψεις.
Βήμα 4ο
Μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα παρατηρήσετε ότι η προσοχή σας θα φύγει από την κίνηση της κοιλιάς και θα ακολουθήσει κάποιες σκέψεις.
Αυτές οι σκέψεις μπορεί να αφορούν οτιδήποτε:
κάτι που θέλετε να κάνετε αργότερα, κάτι που έγινε χθες, ή ακόμα και να αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο να κάνετε διαλογισμό, μήπως χάνετε το χρόνο σας, και άλλα διάφορα.
Βήμα 5ο
Κάθε φορά που παρατηρείτε την προσοχή σας να έχει φύγει από την κίνηση της κοιλιάς και να έχει ακολουθήσει τον νου, επαναφέρετέ την στην κίνηση της κοιλιάς.
Είναι σημαντικό η επαναφορά αυτή να γίνεται χωρίς κριτική.
Αν επιθυμείτε να κρατήσετε την προσοχή σας στην κοιλιά σας χωρίς να την αποσπάει ο νους, απλά παρατηρήστε αυτή την επιθυμία που εκφράζεται με τη μορφή σκέψης. 
Και λίγη θεωρία...
Είναι φυσιολογικό ο νους να φλυαρεί και να δημιουργεί σκέψεις χρησιμοποιώντας όλες τις ικανότητές του (φαντασία, μνήμη, κριτική, κ.τ.λ.) σε συνεργασία με το κυρίαρχο συναίσθημα, το φόβο.
Ο νους θα προσπαθήσει να σας παρουσιάσει κάθε σκέψη ως σημαντική και θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι πρέπει να τον ακολουθήσετε.
Καθώς θα διαλογίζεστε θα αντιληφθείτε την ισχυρή μαγνητική του δύναμη και θα παρατηρήσετε ότι η προσοχή σας φεύγει από την κίνηση της κοιλιάς χωρίς να το έχετε αντιληφθεί.
Μην το πάρετε προσωπικά και μην σκεφτείτε ότι κάτι πάει στραβά.
Είναι απολύτως φυσιολογικό.
Η συγκέντρωση της προσοχής στην κίνηση της κοιλιάς, σε συνδυασμό με την επίγνωση που αναπτύσσεται κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε ότι η προσοχή σας έχει παρασυρθεί από τον νου, πρέπει να συνοδεύεται από αποδοχή. 

Μ' αυτό τον τρόπο ο διαλογισμός μάς βοηθάει να αναπτύξουμε την κατανόηση απέναντι σε φαινόμενα (όπως είναι ο νους) που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Η κατανόηση και η αποδοχή μάς διδάσκουν να μην επιθυμούμε να ελέγχουμε τις καταστάσεις, αλλά να τις παρατηρούμε με επίγνωση.
Η απουσία κριτικής απέναντι σε φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα μας, με τον καιρό μάς κάνει πιο ευέλικτους και πιο δεκτικούς στα φαινόμενα και τα γεγονότα της ζωής.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, ο διαλογισμός μάς βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ποια μοτίβα σκέψεων επαναλαμβάνονται από τον νου μας.
Μπορεί να είναι μοτίβα φόβου και ανησυχίας, σκέψεις για την εικόνα μας, επιθυμίες, εμμονές, ή οτιδήποτε άλλο.
Τέλος, όσον αφορά τη διάρκεια του διαλογισμού, αν ξεκινάτε τώρα μπορείτε να ορίσετε το χρονικό διάστημα στα 1-5 λεπτά και με τον καιρό να το αυξήσετε στα 20-30 λεπτά.
Δεν υπάρχει περιορισμός στο χρόνο, ούτε στο χώρο.
Περιμένοντας στη στάση του λεωφορείου, ή μέσα στο ταξί, ή σε μια αίθουσα αναμονής, όποτε και όπου θέλετε μπορείτε να παίρνετε κάποιες συνειδητές αναπνοές που θα σας επιτρέψουν να ανακόπτετε την εξάρτηση από τη φλυαρία του νου.
Νίκος Μπάτρας

«Η τέχνη του διαλογισμού»

 Εκείνο που είναι σημαντικό ...

«Εκείνο που είναι σημαντικό είναι η τέχνη του διαλογισμού.
Η λέξη «τέχνη» σημαίνει να βάζεις τα πάντα στη σωστή τους θέση.
Καταλαβαίνετε τη σημασία της λέξης;
 Δεν μιλάμε για ζωγραφική, για μουσική και λοιπά, αλλά για το να μπουν στη σωστή τους θέση όλα τα πράγματα της ζωής μας, της καθημερινής μας ζωής. 
Αυτό εννοούμε τέχνη του διαλογισμού, για να μην μπερδευόμαστε.
Και όταν υπάρχει τάξη στην καθημερινή μας ζωή, σωστή συμπεριφορά, και ένας νους που είναι εντελώς ήσυχος, τότε αυτός ο νους θα βρει από μόνος του αν υπάρχει κάτι απροσμέτρητο ή όχι.
Και μέχρι να το βρει κανείς αυτό - εκείνο που είναι η ύψιστη μορφή αγιότητας - η ζωή του είναι θολή, χωρίς σημασία, έτσι ακριβώς όπως είναι η ζωή των περισσότερων ανθρώπων».

Οι ηλίθιοι έχουν τους δικούς τους νόμους

Ο Κάρλο Τσιπόλα δημοσίευσε σημαντικά βιβλία Οικονομικής Ιστορίας,
αλλά κανένα τους δεν είχε τη διάδοση του δοκιμίου του για την ηλιθιότητας
Οι πέντε νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας όπως τους ανέλυσε το 1976 στο δημοφιλέστερο βιβλίο του ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Carlo Cipolla 
Carlo Cipolla 
Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
Σημαντικοί επιστήμονες κινδυνεύουν μερικές φορές να γίνουν γνωστοί για μια δημοφιλή δημοσίευσή τους η οποία δεν είχε στενή σχέση με την επιστήμη τους.

Ο Ιταλός Carlo Cipolla  (1922-2000), διάσημος καθηγητής του Μπέρκλεϊ, δημοσίευσε σημαντικά βιβλία Οικονομικής Ιστορίας, αλλά κανένα από αυτά δεν είχε τη διάδοση του δοκιμίου του Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας (1976).

Κατά τον Τσιπόλα υπάρχουν πέντε «νόμοι» της ανθρώπινης ηλιθιότητας.
Πρώτον, πάντοτε και αναπόφευκτα όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων μέσα σε έναν πληθυσμό.
Δεύτερον, η πιθανότητα κάποιος να είναι ηλίθιος είναι ανεξάρτητη από τη χαμηλή ή υψηλή επίδοσή του σε οποιονδήποτε τομέα.
Επιπλέον, το ποσοστό των ηλίθιων είναι το ίδιο σε κάθε κοινωνική ομάδα.
Οπως λέει ο Carlo Cipolla , υπάρχουν ηλίθιοι τόσο μεταξύ στρατηγών όσο και μεταξύ καθηγητών πανεπιστημίου.
Τρίτον, ηλίθιος είναι όποιος προκαλεί ζημιά σε άλλον άνθρωπο ή σε ομάδα ανθρώπων χωρίς να ωφεληθεί τίποτε ή παρ' ότι ζημιώνεται ο ίδιος.

Ο Carlo Cipolla  κατασκευάζει μια τυπολογία με κριτήριο το ποιος προκαλεί ζημιά σε ποιον και ποιος ωφελείται από τη ζημιά.
Ο ηλίθιος είναι ο ένας από τους τέσσερις τύπους ανθρώπων.
Υπάρχουν άλλοι τρεις, δηλαδή ο ευφυής, ο ανήμπορος (ακριβέστερη μετάφραση από τα ιταλικά: φουκαράς) και ο κακοποιός (ακριβέστερη μετάφραση: ληστής.
Η κατά τα άλλα καλή ελληνική μετάφραση πάσχει σε αυτά τα σημεία).
Ο ευφυής με τις ενέργειές του ωφελεί τους άλλους και επίσης ωφελείται ο ίδιος.
Ο φουκαράς ωφελεί μεν τους άλλους, αλλά ζημιώνεται ο ίδιος γιατί οι άλλοι τον εκμεταλλεύονται. Και ο ληστής ζημιώνει τους άλλους για να ωφεληθεί ο ίδιος.

Τέταρτον, οι μη ηλίθιοι πάντοτε υποτιμούν τις ζημιογόνες δυνατότητες των ηλίθιων.
Ξεχνούν ότι ο συγχρωτισμός με ηλίθιους αποδεικνύεται ένα ηλίθιο λάθος.
Και πέμπτον, οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι ηλίθιοι.
Μάλιστα ο Τσιπόλα διατείνεται ότι οι ηλίθιοι είναι ομάδα πιο ισχυρή από τη Μαφία και το «στρατιωτικό - βιομηχανικό πλέγμα».

Ηλίθιες πράξεις
Αν έπαυε κανείς να υπομειδιά διαρκώς κατά την ανάγνωση του βιβλίου και σκεφτόταν τους πέντε «νόμους» του Τσιπόλα, τότε θα μπορούσε να προβάλει τρεις αντιρρήσεις.
Πρώτον, κατά τον συγγραφέα ο ηλίθιος διακρίνεται από τους υπόλοιπους με βάση ένα εξωτερικό κριτήριο: το αν ζημιώνει τόσο τους άλλους όσο και τον εαυτό του (ή έστω δεν τον ωφελεί).
Αν και ο Τσιπόλα κάνει φευγαλέα αναφορά στο «γονίδιο της ηλιθιότητας», δεν προτείνει κάποια εγγενή χαρακτηριστικά που έχουν οι ηλίθιοι και μόνον αυτοί και εξαιτίας των οποίων προκαλούν ζημιές στους γύρω τους, χωρίς προσωπικό όφελος.

Αλλωστε, το αν πράγματι επήλθε ζημιά σε αυτόν που ενήργησε και στους γύρω του είναι μια υποκειμενική κρίση η οποία μπορεί να μεταβάλλεται κατά μήκος του χρόνου.
Αν μικρή ζημιά σήμερα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο όφελος για όλους σε μεταγενέστερο χρόνο, τότε ο ηλίθιος του σήμερα μπορεί να αποδειχθεί ο προνοητικός του αύριο ή ο διορατικός του μεθαύριο.

Δεύτερον, η ζημιά ή το όφελος δεν λογίζονται μονοδιάστατα.
Κανείς δεν διαμορφώνει τη ζωή του μόνο με όρους ζημιάς - οφέλους.
Μπορεί κάποιος να θεωρηθεί φουκαράς επειδή δεν τον ενδιαφέρουν τα προσωπικά οφέλη αλλά η επιτυχία της παγκόσμιας επανάστασης ή η σωτηρία μετά θάνατον.

Τρίτον, είναι εύλογο να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν ηλίθιες πράξεις, όχι ηλίθιοι άνθρωποι.
Δηλαδή η μονάδα ανάλυσης είναι η πράξη, όχι ο άνθρωπος.
Ο Τσιπόλα δεν το δέχεται αυτό, επειδή κατατάσσει τους ανθρώπους σε έναν από τους τέσσερις τύπους με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο των πράξεών τους.
Ωστόσο, όλοι μπορούμε να φερθούμε ηλίθια κάποιες φορές. Αυτό είναι κάτι που ομολογούμε συνήθως στον εαυτό μας σε στιγμές περισυλλογής.
Η ηλιθιότητα εξαρτάται από τα πολιτισμικά συμφραζόμενά της.
Δηλαδή, η κρίση εκείνου που φέρθηκε ηλίθια για τον εαυτό του, καθώς και η δική μας αποτίμηση της πράξης του, επηρεάζονται από το τι θεωρείται ηλίθιο και τι όχι κατά περιόδους σε κάθε κοινωνία.

Δημοφιλή αποφθέγματα
Οταν υπάρχει κρίση, η ανάλυση με βάση χαρακτηρισμούς προσώπων είναι δημοφιλής.
Ο Τσιπόλα γράφει ότι «σε μια χώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα το ποσοστό των ηλίθιων είναι σταθερό, ωστόσο παρατηρείται μεταξύ αυτών που κατέχουν την εξουσία μια δραματική εξάπλωση των ληστών με καλπάζουσα ηλιθιότητα... και μεταξύ όσων δεν μετέχουν στην εξουσία μια εξίσου ανησυχητική αύξηση των φουκαράδων».

Στα καθ' ημάς, είναι ευκολότερο για τους σχολιαστές της κρίσης να προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς των πρωταγωνιστών της παρά να ξεδιαλύνουν το κουβάρι που αποτελείται από κατασκευαστικά λάθη της ευρωζώνης, δομικές εθνικές παθολογίες, λαθεμένες αποφάσεις και συμπτώσεις γεγονότων.
Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικό.
Γι' αυτό, ας ξαναγυρίσουμε σε «νόμους» όπως π.χ. αυτόν του Χάνλον (κατ' άλλους του Χάινλαϊν) «ποτέ μην αποδίδεις στην κακοήθεια αυτό που εξηγείται επαρκώς με την ηλιθιότητα» και εκείνον του Αλέξανδρου Δουμά υιού: «Προτιμώ τους κακοποιούς από τους ηλίθιους, γιατί οι κακοποιοί μερικές φορές ξεκουράζονται».


Ο κ. Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Carlo Cipolla
Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
Μετάφραση Γιάννος Πολυκανδριώτης 
Εκδόσεις Κέδρος, 2012, 
δημοσιεύτηκε στο tovima.gr στις 31/03/2013 05:45
δημοσιεύτηκε στο tovima.gr στις 31/03/2013 05:45