Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας, ιδίως Αλτσχάιμερ, λόγω του θορύβου από οχήματα και τρένα

Η συχνή και μακρόχρονη έκθεση των ανθρώπων στους θορύβους από την κυκλοφορία των οχημάτων και των τρένων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, ιδίως Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική μελέτη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μανουέλα Καντουάρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal(BMJ)», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου δύο εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τον κίνδυνο άνοιας με τον τόπο κατοικίας και την εγγύτητά της σε μεγάλο δρόμο ή σε σιδηροδρομική γραμμή. 
     Στη διάρκεια των περίπου δέκα ετών της μελέτης διαγνώστηκαν 103.500 νέα περιστατικά άνοιας, εκ των οποίων 31.219 Αλτσχάιμερ, 8.664 αγγειακής άνοιας και 2.192 άνοιας σχετιζόμενη με νόσο Πάρκινσον.
Διαπιστώθηκε ότι η κατά μέσο όρο δεκαετής έκθεση ενός ανθρώπου στον θόρυβο οχημάτων ή τρένων, ιδίως όσων ζούσαν στις πιο εκτεθειμένες πλευρές των κτιρίων, σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε είδους άνοιας, με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ να είναι κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερος για έκθεση σε θορύβους αυτοκινήτων έντασης άνω των 55 ντεσιμπέλ και 24% μεγαλύτερος για θορύβους τρένων άνω των 50 ντεσιμπέλ, σε σχέση με θορύβους κάτω των 40 ντεσιμπέλ. 
     Στην περίπτωση μιας άλλης μορφής άνοιας, της αγγειακής, μόνο ο θόρυβος των δρόμων και όχι των τρένων βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.
Παράλληλα, οι θόρυβοι και από άλλες δραστηριότητες (αεροδρόμια, βιομηχανίες κ.α.) μπορεί να ενέχονται στην επιβάρυνση της υγείας. 
Οι πιθανές εξηγήσεις για την επίπτωση του θορύβου στην υγεία περιλαμβάνουν την πρόκληση απελευθέρωσης ορμονών του στρες, τη διαταραχή του ύπνου, τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α. 
Ο θόρυβος μπορεί επίσης να επιδεινώσει παθήσεις όπως η υπέρταση, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τον κίνδυνο άνοιας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 15% των ετήσιων περιστατικών άνοιας στη Δανία μπορεί να αποδοθούν στους θορύβους, πράγμα που -εφόσον επιβεβαιωθεί- σημαίνει ότι η μείωση των θορύβων συνιστά σημαντική παρέμβαση προτεραιότητας από άποψη δημόσιας υγείας. Παγκοσμίως οι άνθρωποι με άνοια αναμένεται να υπερβούν τα 130 εκατομμύρια το 2020. 
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωση άνοιας. 
     Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τους θορύβους με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη και παχυσαρκία.
Οι θόρυβοι από τις μεταφορές και μετακινήσεις θεωρούνται ο δεύτερος χειρότερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη μετά την ρύπανση του αέρα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα πέμπτο(20%)των Ευρωπαίων εκτίθενται σε θορύβους οχημάτων, τρένων, αεροπλάνων κ.α. πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο των 55 ντεσιμπέλ.

Γιατί αξίζει να αντιμετωπίζουμε τις ιώσεις στο σπίτι -και όχι μόνο τώρα με τον κορωνοϊό!

Πάρα πολλά περιστατικά τα οποία φθάνουν στο παιδιατρείο, στην πραγματικότητα δεν έπρεπε καν να έρχονται. Θα έπρεπε οι γονείς να μπορούν να τα χειριστούν μόνοι τους. 
Γιατί οι γονείς έχασαν τα τελευταία χρόνια την ικανότητα διαχείρισης ασθενειών;

Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν λείπει τώρα πια από τις οικογένειες η γιαγιά που στις περασμένες δεκαετίες μεγάλωνε 6-7 παιδιά και έβλεπε τον γιατρό ίσως μια φορά το χρόνο, πολλές φορές και σπανιότερα. 
Αν δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα, αυτά τα παιδιά δεν έβλεπαν πρακτικά ποτέ στη ζωή τους γιατρό. 
Αν δεν υπάρχει πια η γιαγιά και οι γενιές χωρίζονται, ποιος άλλος θα εκπαιδεύσει και θα στηρίζει με τέτοιο τρόπο τους γονείς; 
Ποιος άλλος θα τους μάθει ροφήματα, εντριβές, τι να κάνουν και τι να αποφύγουν; 
Δεν αναφέρομαι σε φάρμακα, αναφέρομαι σε ένα μεγάλο πλήθος πραγμάτων που παίζουν ρόλο για ένα άρρωστο παιδί, από τη διατροφή μέχρι το τι θα φορέσει στο κρεβάτι και το αν θα κάνει ή όχι μπάνιο και σε τι θερμοκρασία.
Ο παιδίατρος ίσως δεν προλαβαίνει, ίσως δεν μπαίνει στον κόπο να διδάξει ή ίσως δεν συμφωνεί με τις φυσικές θεραπείες, ή δεν τις γνωρίζει ή… μπαίνει το οικονομικό στη μέση.
Υπάρχουν σίγουρα διάφοροι λόγοι. 
Αυτό που ενδιαφέρει εμένα, είναι το δικό μας το κίνητρο ως γονείς.  
Περιττές επισκέψεις στο ιατρείο
Με βάζει σε σκέψεις όταν έρχεται μια οικογένεια στο ιατρείο και βλέπω πως υπήρξε πλήρης αδυναμία αντιμετώπισης μιας (αντιμετωπίσιμης) ασθένειας. 
Κλασικό παράδειγμα: το παιδί έχει 3-4 μέρες πυρετό και βήχα. 
Έχουν δώσει 3-4 φορές Depon, έχουν κάνει κάποιες ρινοπλύσεις με ορό και στεναχωριούνται γιατί δε βελτιώνεται η κατάσταση. 
Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν και απλά δεν τα έχουν μάθει. 
Σε μια περίπτωση βήχας-πυρετός υπάρχουν 5-6 πράγματα που θα πρέπει αυτόματα να βγαίνουν από το “τσεπάκι” και να εφαρμόζονται. 
Έτσι το παιδί πιθανότατα δε θα είχε καταλήξει καν σε εμένα.  
Συμβουλές του Dr. Google
Πολλοί γονείς προσπαθούν αλλιώς: Μπαίνουν στο Google και διαβάζουν μερόνυχτα. 
Το πρόβλημα είναι πως, αν και το Google τα ξέρει όλα, δεν έχετε απολύτως καμία εγγύηση ποιότητας. Ο καθένας μπορεί στο διαδίκτυο να γράψει ότι θέλει. 
Αλλά ακόμα και όταν διαβάζετε από μια σοβαρή ιστοσελίδα, τελικά δεν ξέρετε ποιο από όλα αυτά που βρίσκετε αφορά τη δική σας περίπτωση. 
Αυτό σας δυσκολεύει και σας φοβίζει πολλές φορές, με αποτέλεσμα να καταλήγετε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο γρήγορα στο γιατρό.
Φόβος ανάληψης ευθύνης από τους γονείς
Αυτή τη συζήτηση την κάνω συχνά στο ιατρείο, εξηγώντας πως συστήνω πάντα οι γονείς να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις πρώτες μέρες μιας ίωσης, και να μας συμβουλεύονται όταν βλέπουν, αντί για στασιμότητα τις πρώτες μέρες και βελτίωση στη συνέχεια, αντίθετα μια επιδείνωση. Πολλοί γονείς μου απαντούν πως δε θέλουν και φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη: «ΕΣΥ είσαι ο γιατρός». 
Η απάντησή μου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι: «Ναι, βέβαια είμαι εγώ ο γιατρός. Αλλά: Είστε απόλυτα σίγουροι γι' αυτό που λέτε; Βαθιά μέσα σας θέλετε πράγματι να παραμείνετε σε αυτή τη θέση εξάρτησης; Να μην έχετε ακόμα ιδέα και να έχετε τόσο ελάχιστο έλεγχο της κατάστασης;
Σκεφτείτε το και πρακτικά. Ο γιατρός ΔΕΝ είναι πάντα μαζί σας. Είναι στο ιατρείο και η γνώση που αναμφίβολα έχει, παραμένει μαζί του μετά το μισάωρο ραντεβού σας. Εσείς πάτε σπίτι και τις υπόλοιπες 23,5 ώρες της ημέρας έχετε εσείς το παιδί.»

Κανείς δε γνωρίζει το παιδί σας όσο εσείς.
‘Ενα εξίσου σημαντικό θέμα είναι πως ο γιατρός μπορεί να γνωρίζει γενικά πολλά πράγματα για τις ασθένειες και τα παιδιά γενικότερα, αλλά αυτό το συγκεκριμένο παιδί κανένας στον κόσμο δεν το γνωρίζει καλύτερα από εσάς. 
Σας εγγυώμαι πως αν βάλω εσάς, το γιατρό και το παιδί σε ένα δωμάτιο και το παιδί σιγά σιγά αρρωσταίνει, θα το αντιληφθείτε εσείς πρώτα και όχι ο γιατρός. Εσείς θα δείτε πως έχουν αρχίσει να γυαλίζουν τα μάτια του, πως παίζει διαφορετικά με τα παιχνίδια του απ' ότι συνήθως, εσείς θα καταλάβετε ότι κάτι έχει αλλάξει. Ολες αυτές τις μικροαλλαγές μπορείτε εσείς 100 φορές καλύτερα από το γιατρό να τις αξιολογείτε, να τις αντιλαμβάνεστε πολύ νωρίς και να παρεμβαίνετε γρήγορα.
Αυτάρκεια στο σπίτι
Και οι γονείς που τα καταφέρνουν μόνοι τους; 
Μάγοι είναι;
Εχετε γνωρίσει ποτέ γονείς οι οποίοι είναι λίγο “εναλλακτικοί”; 
Γονείς που χειρίζονται μόνοι τους αυτά τα θέματα και δεν πηγαίνουν στο γιατρό παρά μόνο σπάνια; 
Αν τους έχετε γνωρίσει θα έχετε προσέξει πως γενικώς τα προβλήματα και οι ασθένειες σε αυτές τις οικογένεις περνούν απείρως πιο εύκολα. 
Τους ρωτάτε τι έκαναν σε κάποια περίπτωση και σας λένε π.χ. πως αφαίρεσαν κάποιες τροφές, ήξεραν ποιο γιατροσόφι να φτιάξουν, έφτιαξαν κάποια ροφήματα, έδωσαν ένα σιρόπι ή έφτιαξαν μια αλοιφή, χορήγησαν κάποιο ομοιοπαθητικό και κάπως έτσι σχεδόν μαγικά έλυσαν το πρόβλημα χωρίς το παιδί να έχει πάρει πολλά φάρμακα, πολλές φορές και καθόλου και σας λένε πως «α, για τέτοια θέματα δεν πάμε στο γιατρό». 
Σχεδόν εκνευριστικό, σωστά;
Σας διαβεβαιώ πως αυτοί οι άνθρωποι ούτε μάγια κάνουν προφανώς, ούτε για αυτά τα οποία κάνουν χρειάζεται κάποιο δίπλωμα πανεπιστημίου. 
Εχουν απλά μάθει κάποια βασικά βήματα και σημαντικές αρχές, και τα ακολουθούν.
Διαχείριση παιδικής ασθένειας στο σπίτι (ίωση, βήχας κλπ)
Αυτό που θέλω να μεταδώσω εγώ με τη δουλειά μου στο διαδίκτυο είναι η ανάγκη από την πλευρά μας ως γονείς να γνωρίζουμε αυτά τα «βασικά». Να ξέρουμε να αξιολογήσουμε, να θεραπεύσουμε, να μη ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ, να μην αγχωνόμαστε και να μη μας ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ τόσο πολύ η ασθένεια. Να λέμε πως «αυτό θα περάσει και ξέρω και τον τρόπο».
Ας δούμε αρχικά ΓΙΑΤΙ πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά;
1. Άνεση
Οταν ξέρουν οι γονείς τι να κάνουν, τα πάντα περνούν πιο ευχάριστα και ανώδυνα για όλους, ξεκινώντας από το παιδί. 
Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού: Αρρωσταίνετε. 
Αισθάνεστε άσχημα, πονοκέφαλο, ζαλάδες , κρυάδες, κακή διάθεση. Και τι γίνεται συνήθως; 
Έρχεται η μαμά, σας βγάζει την πιτζάμα, σας βάζει ρούχα, σας βάζει στο αυτοκίνητο, πάτε στο γιατρό, περιμένετε μέσα στη φασαρία και στα φώτα της αίθουσας αναμονής. 
Μπαίνετε μέσα, εξετάζεστε. 
Παίρνει η μαμά τη συνταγή, βγαίνετε, ξανά στο αυτοκίνητο, πάτε στο φαρμακείο. Ξαναπεριμένετε, μετά ξανά αυτοκίνητο και τέλος φτάνετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στο σπίτι και ξεκινάει η διαδικασία.
Ένα άρρωστο παιδί αισθάνεται και αναρρώνει πάντα καλύτερα στο σπίτι, στο δικό του αγαπημένο περιβάλλον.
2. Ηρεμία
Όταν αναλαμβάνετε εσείς οι γονείς το χειρισμό των ασθενειών, όλα κυλούν πιο ήρεμα.
Υπάρχει πολύ λιγότερη φασαρία, κίνηση και μετακίνηση γιατί όλα γίνονται από το “αρχηγείο” σας, δηλαδή από το σπίτι. 
Κι ακόμα κι όταν χρειαζόμαστε κάτι απ' έξω, παίρνουμε τηλέφωνο κάποιον «εθελοντή» και του ζητάμε να μας το φέρει, ενώ εμείς έχουμε το χρόνο και την ευχέρεια να επικεντρωθούμε στην παρατήρηση και στη φροντίδα του παιδιού. 
Έχουμε το χρόνο να φτιάξουμε τρόφιμα, ροφήματα, να κάνουμε εντριβές και ότι άλλο χρειάζεται και, όσο κι αν ακούγεται αστείο: Όταν κάποιος γνωρίζει να το διαχειριστεί έτσι την κατάσταση, η διαδικασία της ίασης είναι μια μάλλον ξεκούραστη διαδικασία. 
Διότι και το ίδιο το παιδί χρειάζεται ηρεμία και ξεκούραση για να γίνει καλά, και εσείς οι γονείς σαν φροντιστές χρειάζεστε ηρεμία και ξεκούραση όσο γίνεται. 
3. Ασφάλεια
Όταν κατανοήσετε πως μπορείτε να την αναλάβετε σε πολύ μεγάλο βαθμό την διαδικασία της ίασης εσείς οι ίδιοι, αισθάνεστε πολύ λιγότερη ανασφάλεια. 
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όταν δε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό γιατί κοιμάται/λείπει/δουλεύει/πήρε το παιδί του το κινητό και το έριξε στην τουαλέτα. 
Δεν πρέπει να στενοχωριέστε αν ο γιατρός της περιοχής σας δεν έχει πάντα την ίδια άποψη με εσάς. 
Κατέχετε εσείς οι ίδιοι τη γνώση, και ξέρετε τι να κάνετε. 
Και μια πιο πρακτική άποψη του θέματος είναι η εξής: η παραμονή στο σπίτι είναι συχνά η πιο ασφαλής επιλογή και για το παιδί σας. 
Μένοντας στο σπίτι δεν έχει τον κίνδυνο να κολλήσει κάτι επιπλέον, ερχόμενο σε επαφή με άλλα άρρωστα παιδιά. 
Πολλές φορές λέω στους γονείς ότι το πιο “επικίνδυνο” μέρος ολόκληρης της πόλης είναι η αίθουσα αναμονής του ιατρείου και τα επείγοντα του παιδιατρικού νοσοκομείου. 
4. Εσωτερική γαλήνη 
Λέγοντας «εσωτερική γαλήνη» εννοώ το αντίθετο του άγχους που θα έχουμε στην περίπτωση που αρρωστήσει το παιδί και… δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. 
Οι περισσότεροι γονείς που μαθαίνουν σιγά σιγά ένα σύστημα διαχείρισης παιδικών ασθενειών λένε ότι πραγματικά αισθάνονται οι ίδιοι πολύ πιο σίγουροι και ήρεμοι, κάτι που μεταδίδουν τόσο στους γύρω τους, όσο και στο ίδιο το παιδί που αισθάνεται πως «η μαμά και ο μπαμπάς έχουν τον έλεγχο, ξέρουν τι κάνουν και θα με βοηθήσουν να γίνω καλά. Δεν κάθονται απλά από πάνω μου με τα μάτια διάπλατα, ανήσυχοι και τσιτωμένοι μήπως ανέβηκε 0,3 ο πυρετός.» 
Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό για ένα παιδί, γιατί αισθάνεται πως όλα θα πάνε καλά. 
Η γαλήνη πλημμυρίζει την οικογένεια. 
Η ασθένεια ανήκει στην καθημερινότητα και δεν είναι “Συναγερμός, το παιδί αρρώστησε!”.
read more:www.kemper.gr

Ευθύνες για το δικαίωμα επιλογής έναντι ευθυνών για το «δικαίωμα» επιβολής

από το χρονολόγιο του dr.Κωνσταντίνου Φαρσαλινού:https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1948856068599468

Η νέα μόδα ορισμένων υποτιθέμενων ειδημόνων και διαμορφωτών κοινής γνώμης είναι να αποδίδουν ευθύνη για το θάνατο μη-εμβολιασμένου από COVID σε όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα επιλογής, διότι, λέει το αφήγημα, οι τελευταίοι τους παρέσυραν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
Εδώ και καιρό, απέναντι στο δικαίωμα επιλογής κυριαρχεί το σύνθημα ότι “ο μαζικός υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κοινωνικό δικαίωμα”. 
Ένα ανατριχιαστικό, απαξιωτικό και μεσαιωνικού χαρακτήρα σύνθημα, που αναμεταδίδεται αδιακρίτως. 
Μαντέψτε ποιοι εξέφραζαν τέτοιου τύπου συνθήματα. 
Το βρήκατε, είναι ένα σύνθημα που κάνει τα μεγαλύτερα απόβλητα και τα μεγαλύτερα αποβράσματα της ιστορίας να φουσκώνουν από υπερηφάνεια μέσα από τον πραγματικό τους τάφο αλλά και από τον ηθικό τάφο όπου τους έθαψε η ανθρωπότητα.
Η τακτική αυτή σας θυμίζει κάτι; 
Διαφέρει μήπως από τις πρακτικές της χούντας, που βάφτιζαν τους υπερασπιστές της δημοκρατίας ως επικίνδυνους για την τάξη και την ασφάλεια, και υπεύθυνους για τις διώξεις και τους βασανισμούς αντιφρονούντων; 
Διαφέρει από τις τακτικές άλλων καθεστώτων, που φαντασιώνονταν απειλές και κινδύνους από κοινωνικές ομάδες, και εξέδιδαν τα διατάγματα για την προστασία του λαού και του κράτους; 
Και στις δύο περιπτώσεις, πληθώρα προθύμων, “ηθικολόγων” χειροκροτητών (πληρωμένων και μη), υιοθετούσαν τις “αγνές προθέσεις” ως κίνητρο πίσω από τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Διότι αυτά τα καθεστώτα είχαν πάντα ως κεντρική στρατηγική τη δημοπρασία συνειδήσεων, και ήταν αρκετοί οι πρόθυμοι συμμετέχοντες. Μόνο που, αργότερα, οι ίδιοι κύριοι κρύβονταν. Δεν υπήρχε όμως επιστροφή από τις κόκκινες γραμμές που τόλμησαν να καταπατήσουν και να ξεπεράσουν.
Εφόσον λοιπόν κάποιοι μας αναγκάζουν, ας ξεκαθαρίσουμε τα αυτονόητα.
Ευθύνη έχει ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ.
Όταν κάποιος επιλέγει για τον εαυτό του, έχει και την ευθύνη της επιλογής.
Όταν κάποιος ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, είτε έμμεσα είτε άμεσα, έχει την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη της επιλογής.
Και πάμε στα κρίσιμα ερωτήματα.
- Ποιος επέλεξε και επέβαλλε τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας που οδήγησε σε σχεδόν 14.000 θανάτους μέχρι σήμερα;
- Ποιος επέλεξε και επέβαλε τη στρατηγική των lockdown που πέταξαν στα σκουπίδια δισεκατομμύρια πόρων, και οδήγησαν στη φτώχεια, στη μιζέρια και στην ψυχική νόσο χιλιάδες συμπολίτες μας;
- Ποιος επέλεξε και επέβαλε την αδράνεια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αφήνοντας μόνο τα νοσοκομεία να διαχειριστούν την πανδημία ακόμη και σε επίπεδο διαγνωστικού ελέγχου, που πιθανότατα οδήγησε σε θανάτους;
- Ποιος επέλεξε και επέβαλε τα εκατομμύρια οριζόντια, τυφλά και επαναλαμβανόμενα (δηλαδή άχρηστα) τεστ που οδήγησαν σε κατασπατάληση δισεκατομμυρίων χωρίς πρακτικό όφελος, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν σε κάτι χρήσιμο;
- Ποιος επέλεξε και επέβαλε τη διάλυση του συστήματος υγείας με τις αναστολές υγειονομικών, ακόμη και όσων είχαν νοσήσει που έχουν συντριπτικά καλύτερη ανοσία από τους πλήρως εμβολιασμένους που δεν έχουν νοσήσει;
- Ποιος επέλεξε και επέβαλε τη στέρηση υπηρεσιών υγείας από συμπολίτες μας μέσω της διεστραμμένης και αντικοινωνικής πολιτικής υποχρεωτικοτήτων που οδήγησε σε κλείσιμο κλινικών και θα οδηγήσει σε βλάβες και θανάτους λόγω έλλειψης υπηρεσιών υγείας;
- Ποιος επέλεξε και επέβαλε τη στέρηση (άμεση ή έμμεση) της προσωπικής επιλογής χρήσης μιας προληπτικής παρέμβασης με γνωστές σχετιζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και τις περισσότερες καταγεγραμμένες μετά την παρέμβαση ανεπιθύμητες ενέργειες στην σύγχρονη ιστορία της ιατρικής για προληπτικά σκευάσματα μαζικής χρήσης;
- Ποιος επέλεξε και επέβαλε την φτωχοποίηση οικογενειών και την στέρηση της (πληρωμένης) ασφάλειάς τους με τις αναστολές, και το διχασμό και φτωχοποίηση (οικονομική και ηθική) της κοινωνίας με τη χυδαία προσέγγιση και στρατηγική διαχείρισης;
Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα σας δώσει και την απάντηση για το ποιος έχει την ευθύνη που του αναλογεί για τους θανάτους και την προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική και ηθική καταστροφή που βιώνουμε. 
Η ευθύνη δεν καθορίζεται από το κίνητρο, ούτε από το θεωρητικό και προφητευόμενο αποτέλεσμα, καθορίζεται ΜΟΝΟ από το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. 
Από προφητείες για τείχη ανοσίας και επιχειρήσεις ελευθερίας χορτάσαμε, και τα εναποθέσαμε ήδη στα σκουπίδια, εκεί όπου εξ’ αρχής ανήκαν.
Προσοχή λοιπόν, γιατί αυτή η κουβέντα θα αποκαλύψει τους πραγματικούς θύτες και αυτούς που έχουν γεμίσει τα χέρια τους με δάκρυα και αίμα, ενώ ταυτόχρονα σφυρίζουν αδιάφορα παριστάνοντας τους "σωτήρες" μας...
Μην σας μπερδεύουν λοιπόν οι εικόνες κάποιων ανέμελων υπευθύνων που παίζουν videogames στη ΔΕΘ και κάνουν βόλτες με τρακτέρ στη Γεωργική Σχολή, πρωτόγνωρες εικόνες που παραπέμπουν σε υποσαχάρια μπανανία και αναδεικνύουν την πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.
Πριν από 18 μήνες, δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 400.000 ευρώ σε ασθενή που απεβίωσε, με αιτιολογικό ότι ο ιατρός παρέλειψε να ενημερώσει τον ασθενή ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εφαρμοσθείσας ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ μεθόδου σε σχέση με άλλες, ώστε ο τελευταίος να παράσχει την έγκυρη συναίνεσή του. https://tinyurl.com/3em7bhd7
Ο γιατρός ήταν τυχερός επειδή δεν θέλησαν οι ενάγοντες να κινήσουν την ποινική διαδικασία εναντίον του. 
Ας δοκιμάσουν οι επόμενοι την τύχη τους.
Έχω πάντως ακόμη μεγαλύτερη αμφιβολία για την τύχη όσων επιβάλλουν ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ, κι όχι θεραπευτικές, παρεμβάσεις. 
Δεν ξέρω αν σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι αρκετό το “έτυχε”. 
Δεν ξέρω αν σε αυτές τις περιπτώσεις η άρνηση συμπλήρωσης κίτρινης κάρτας, επειδή “έτυχε”, θα σώσει ή θα βυθίσει ακόμη περισσότερο τον πραγματικό αυτουργό. 
Η κίτρινη κάρτα συμπληρώνεται ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΥΧΕ, διότι μόνο το "έτυχε" γνωρίζουμε όταν διαπιστώνουμε στην κλινική πράξη ένα ανεπιθύμητο συμβάν με χρονολογική συσχέτιση.
Και για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα τεκμηριώσει κάποιος που έκανε παρέμβαση ΧΩΡΙΣ τη θέληση του ασθενούς και κατέληξε στο θάνατο, ότι έτσι έπρεπε να γίνει. 
Πράξη που έγινε παρά τη θέληση ασθενούς, και κατέληξε σε θάνατο.... 
Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση εκείνου που θα το αντιμετωπίσει. Επικίνδυνα νομικά μονοπάτια…
Το ίδιο επικίνδυνα νομικά μονοπάτια αναμένω και για το ζήτημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. 
Ακόμη δεν έχουμε μάθει πόσοι ασθενείς με COVID πέθαναν στην Ελλάδα λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης, για παράδειγμα από Acinetobacter και Klebsiella (μη τυχαία παραδείγματα). 
Αλήθεια, δεν είναι κανείς υπεύθυνος για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις; 
Μόνες τους εμφανίζονται, είτε σε ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους; 
Δεν υπάρχουν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας; 
Γίνονται αυτά που πρέπει; 
Τι θα συμβεί αν ένας ασθενής που ταλαιπωρήθηκε, ή συγγενής ασθενούς που κατέληξε με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, απευθυνθεί σε ένα δικαστήριο για να αποδοθούν ευθύνες; 
Θα φταίει η κακή τύχη;
Ένας γνωστός ειδήμονας, διαμένων σε νησί της Ευρώπης, είπε σήμερα δημόσια ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα (τα οποία χλεύαζε λίγους μήνες πριν) θα πρέπει να χορηγούνται μόνο σε εμβολιασμένους διότι αυτό είναι το ηθικό.
Θέλω πολύ να γνωρίσω το γιατρό που θα επιλέξει τη θεραπεία όχι με βάση την ανάγκη και το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά με βάση τον εμβολιασμό. 
Δεν ξέρω όμως ποια φυλακή θα πρέπει να επισκεφθώ για να τον γνωρίσω, διότι δεν ξέρω ποια φυλακή έχει πτέρυγα για τέτοιου τύπου εγκλήματα.
Μια τελευταία μελέτη (προδημοσίευση) ανάλυσης βλάβης-οφέλους των εμβoλίων, αναφέρει ότι σε υγιή αγόρια ηλικίας 12-17 ετών η εμφάνιση καρδιακών ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό (μυοκαρδίτιδας) είναι 2,1 έως 13,7 φορές ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ (ανάλογα με την ηλικία και την έξαρση του επιδημικού κύματος) από την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο για COVID. https://tinyurl.com/y3evuxnj
Τα στοιχεία που αναλύθηκαν ήταν οι νοσηλείες COVID από το CDC (που καταγράφονται με απόλυτη ΑΚΡΙΒΕΙΑ) και τα συμβάματα που καταγράφηκαν στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS (που γνωρίζουμε παραδοσιακά ότι ΥΠΟΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ τα συμβάματα).
Ορισμένοι λαλίστατοι στα μέσα αντικειμενικής μονοφωνίας παιδίατροι, και οι αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες, τα γνωρίζουν αυτά; 
Ή εφαρμόζουν το δόγμα "υπερτονίζουμε αυτά που θέλουμε και υποτονίζουμε αυτά που δεν θέλουμε" να ακουστούν;
Οι επιστήμονες που παρουσιάζουν στα ίδια μέσα αντικειμενικής μονοφωνίας αναλύσεις μελετών, θα τη δουν αυτή τη μελέτη ή θα τους ξεφύγει όπως συνέβη και με το άρθρο του Nature για την αδυναμία επίτευξης τείχους ανοσίας (που το θυμήθηκαν μετά από 5,5 μήνες - https://tinyurl.com/wwntfwr3);
Κι αν κάποια στιγμή βρεθούν τα δικαστήρια σε ανάγκη να δουλεύουν υπερωρίες για να ανταπεξέλθουν στον όγκο των υποθέσεων, ποιος φαντάζεστε ότι θα εκλιπαρεί για ακαταδίωκτα και επιείκεια; 
Εκείνος που υπερασπίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής, ή εκείνος που αποφασίζει, διατάσσει και επιβάλλει σε όλους τους υπόλοιπους;
Όποιοι νομίζουν ότι θα κρύβονται και θα καλύπτονται πίσω από ψευδεπίγραφα ακαταδίωκτα, να έχουν υπόψη ότι πάντα στην ιστορία ο καιρός είχε γυρίσματα. 
Παίζουν με την τύχη τους, και κινδυνεύουν να καταλήξουν στην αναζήτηση μελλοντικών καταφυγίων σε ακαταδίωκτων.
Το κίνημα γελοιοποίησης της δημοκρατίας, πολιτισμικής εκτροπής, εξευτελισμού της ιατρικής με Gigabyte δεδομένων, δωροκάρτες και τιμωρίες, κατάργησης του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του, και επιβολής του κοινωνιοπαθούς liberal ολοκληρωτισμού, δεν θα σωθεί ούτε από τον επιστημονικό ψευτο-μανδύα ούτε από την πολιτική ψευδο-ορθότητα των χυδαίων πρακτικών που εφαρμόζει ένας θίασος ανίκανων.
Δεν απασχολεί κανέναν ποιον εμπιστεύεστε και τί επιλέγετε. 
Το μόνο που μας απασχολεί είναι να έχετε δικαίωμα να εμπιστεύεστε όποιον θέλετε, και να κάνετε αυτό που θα επιλέξετε.
 Όταν χάσετε το δικαίωμα της επιλογής, θα καταλάβετε την έννοια της λέξης τρομοκρατία, όπως την καταλαβαίνουν σήμερα εκείνοι που το έχουν υποστεί ήδη από τους τρομοκράτες της επιστήμης και της πολιτικής. 
Κανείς δεν θέλει να έρθει η σειρά του να βιώσει την τρομοκρατία, διότι το βάπτισμα θα είναι επώδυνο.