Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Διαδίκτυο Σώματος

Στους ειδικούς θαλάμους covid-19 του Κλινικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Σαγκάης, για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των ασθενών χρησιμοποιούνται έξυπνα θερμόμετρα, που δεν χρειάζεται ο νοσηλευτής να έρθει σε επαφή με τον ασθενή. 
Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα προκαλεί ειδοποίηση στο ιατρικό προσωπικό, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να επέμβει άμεσα. 
Τα έξυπνα θερμόμετρα έχουν σχεδιαστεί από τη VivaLNK, μια startup εταιρεία με βάση τη Silicon-Valley, και αποτελούν ένα από τα πολλά ψηφιακά προϊόντα που αφορούν την περίθαλψη.
Τα φυσικά δεδομένα των ασθενών συλλέγονται μέσω συσκευών οι οποίες μπορούν να εμφυτευθούν, να εισαχθούν στο σώμα μέσω κατάποσης ή απλά να φορεθούν, δίνοντας τεράστιες ποσότητες πληροφοριών σχετικά με την υγεία. 
Το διαδίκτυο σώματος, όπως αρχίζουν να το ονομάζουν οι διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με αυτό τον τομέα τεχνολογίας, επικεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα και την υγεία του και στόχο έχουν, τι άλλο, από την ευημερία μας! 
Έξυπνα ρολόγια, οδοντόβουρτσες, βούρτσες μαλλιών αποθηκεύουν μοτίβα της καθημερινότητάς μας και έτσι το άτομο μπορεί να παρακολουθεί σε οθόνες τον ίδιο του τον εαυτό. 
Μια άλλη πτυχή του διαδικτύου του σώματος είναι και τα λεγόμενα ψηφιακά χάπια. 
Το 2017, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την πρώτη χρήση ψηφιακών χαπιών. 
Τα ψηφιακά χάπια περιέχουν μικροσκοπικούς αισθητήρες που μπορούν να δοθούν στον ασθενή με κατάποση, καθώς και φαρμακευτικές ουσίες. 
Μόλις το καταπιεί, ο αισθητήρας ενεργοποιείται στο στομάχι του ασθενούς και μεταδίδει δεδομένα στο smartphone ή σε άλλες συσκευές.
Αυτό που σήμερα σε πολλούς φαντάζει μια αθώα εξέλιξη της τεχνολογίας, που είναι προς το συμφέρον της ανθρωπότητας, δεν είναι παρά η εισαγωγή σε έναν κόσμο όπου η εξουσία θα έχει πρόσβαση σε απίστευτο όγκο πληροφοριών που θα μπορούν να κρίνουν την ασφάλιση του ατόμου, την καθημερινότητά του, την ιδιωτικότητά του και την αυτενέργειά του. 
Η πανδημία εκτίναξε και έβγαλε στο προσκήνιο τέτοιου είδους τεχνολογίες και η εξουσία τις παρουσιάζει ως απαραίτητες για την αντιμετώπιση της covid-19 αλλά και για μελλοντικές πανδημίες… 
Το συνδεδεμένο σώμα, μετατρέπεται σταθερά σε πειθήνιο όργανο της εξουσίας, που άγεται και φέρεται για το «καλό του και για το καλό των γύρω του». 
Η εξοικείωση των ανθρώπων με συσκευές που συλλέγουν πληροφορίες για το ίδιο, η τυφλή εμπιστοσύνη στην εξουσία για το σώμα, την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, η συνήθεια των συνεχών διαπιστεύσεων μέσω ψηφιακών κρατικών πλατφορμών, οδηγούν σε αδρανοποίηση της έννοιας της ιδιωτικότητας και της ελεύθερης επιλογής. 
Οδηγούν σε έναν επιθετικό αμοραλισμό ενάντια στην ίδια την ζωή, που δίνει χώρο στις νέες φυλακές της μεγάλης επανεκκίνησης. 
Οι ολοένα αυξανόμενες κατασκευασμένες επιθυμίες από την εξουσία, παρουσιάζονται ως ανάγκες και προαπαιτούμενα της ίδιας της ζωής. 
Ευτυχώς, σε κάποιους «τρελούς», αυτός ο νέος «εύκολος» ψηφιακός κόσμος, δεν βρίσκει απήχηση.
 anarchypress.wordpress.com