Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

βότανα και έκζεμα

έκζεμα:και κάποια άτομα ταλαιπωρούνται κατά καιρούς από τα συμπτώματά του 

για αυτό
ας δούμε τι λέει και η "μεγάλη εγκυκλοπαίδεια των θεραπευτικών φυτών" και ποια είναι κάποια από τα γενικά γιατρικά που μας δίνει
και διαβάζουμε:
βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:
1) μέντα-mentha piperita,
στελάραια-stellaria media
ίαμα 1ο:
φτιάχνουμε λοσιόν μέντας,ετοιμάζοντας έγχυμα με άνα κουταλάκι του γλυκού βότανο σε ένα φλιτζάνι νερό.
μόλις είναι έτοιμο το σουρώνουμε και πλένουμε απαλά-απαλά την προσβεβλημένη περιοχή δυό με τρις φορές την ημέρα!
ίαμα 2ο:
κάνουμε επάλειψη με αλοιφή
ή με κρέμα
η με φρεσκοστυμμένο χυμό στελλαρίας έως πέντε φορές την ημέρα!
εναλλακτική δυνατότητα:
προσθέτουμε δυό σταγόνες μινθέλαιο σε ένα κουταλάκι του γλυκού από οποιοδήποτε παρασκεύασμα στελλαρίας
2) gotu kola-centella asiatica*
ίαμα 1ο:
βάζουμε σκόνη στην προσβεβλημένη περιοχή δυό με τρις φορές τη μέρα!
εναλλακτικά αναμιγνύουμε τη σκόνη με τόση ποσότητα νερού όση ώστε να σχηματιστεί μιά πηχτή πάστα και κάνουμε επάλειψη στην προσβεβλημένη περιοχή μιά με δυό φορές τη μέρα!
~~~~~~~~~~~~~~~
*η gotu kola,έχει την ικανότητα να διεγείρει τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου μέσα από τους ινοβλάστες του δέρματος-ομάδα κυττάρων του δέρματος-και, ως εκ τούτου,βοηθά στο μηχανισμό της επούλωσης.
~~~~~~~~~~~~~
αυτά διαβάζουμε στην εγκυκλοπαίδεια των φυτών και των βοτάνων για το έκζεμα και τα βότανα
σελ:300
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:botanologia.blogspot.gr

Ούρσουλα Λε Γκεν: Την απωθούσε στην αρχή το sci fi, αλλά έγινε... σταρ


η αγαπημένη συγγραφέας Ούρσουλα Λε Γκεν έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 σε ηλικία 88 ετών!!!

δεν μπορείς να συντρίψεις τις ιδέες με το να τις καταστέλλεις.
Μπορείς να τις συντρίψεις, μόνο όταν τις αγνοείς.
Όταν αρνείσαι να σκεφτείς, αρνείσαι να αλλάξεις.
Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όταν η (μάλλον ιστορική πια) σειρά επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων Κάκτος συμπεριέλαβε, μαζί με τους Αρθουρ Κλαρκ, Ρόμπερτ Χένλαϊν, Ισαάκ Ασίμοφ, Αλτζες Μπάντρις, Λουκιανό (τον «Ικαρομένιππό» του) και μια γυναίκα: ήταν η Ούρσουλα Λε Γκεν. Βλέποντας το όνομα μιας γυναίκας στον κατάλογο των τίτλων, με το φτωχό μου, παιδικό μυαλό, θεώρησα πως πρόκειται για παραφωνία.
Τόσα ήξερα.
Οι εκδόσεις Κάκτος ήξεραν καλύτερα:
η Ούρσουλα Λε Γκεν ήταν από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ένα από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο της ε.φ. διεθνώς.
Ο θάνατός της, προχθές, στην ηλικία των 88, έκλεισε έναν τεράστιο κύκλο όχι μόνο εκρηκτικής, πολυδιάστατης δημιουργικότητας σε πολλά λογοτεχνικά είδη αλλά και μιας φωνής που η επίδρασή της υπήρξε καθοριστική και όχι μόνο στους οπαδούς του sci fi.

Κόρη ανθρωπολόγων, γεννήθηκε το 1929, πέρασε από το Κολούμπια και το Παρίσι, παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, την ίδια στιγμή που διάβαζε αχόρταγα έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού, κυρίως τον υπέροχο Ιρλανδό Λόρδο Ντάνσανι.

Παραδόξως, η επιστημονική φαντασία την απωθούσε αρχικά:
παραήταν ανδρική, μιλιταριστική για τα γούστα της.
Χρειάστηκε να φτάσει στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για να ξεκινήσει έναν τεράστιο κύκλο λογοτεχνικής παραγωγής εισάγοντας στην επιστημονική φαντασία μιαν αισθαντικότητα και ένα όραμα κατανόησης ανάμεσα σε κόσμους μακρινούς και φαινομενικά ξένους μεταξύ τους.
Οπως στο αριστουργηματικό «Το αριστερό χέρι του σκότους» (εκδ. Locus 7 - Αλλωστε, 2007), ένα εκπληκτικά σύγχρονο μυθιστόρημα όπου η στερεοτυπική έμφυλη ταυτότητα αποκτά μια ρευστότητα που όχι μόνο δεν εμποδίζει την επαφή αλλά οδηγεί και σε μια βαθύτερη επικοινωνία.
Στις αρχές του 21ου αιώνα θα αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε εκ νέου την Ούρσουλα Λε Γκεν.
~~~~~~~~~~~
πηγή άρθρου:kathimerini.gr
photo:google.gr

Κλωνοποιήθηκαν οι πρώτες μαϊμούδες...σειρά έχει ο άνθρωπος

Κλώνος Χούα Χού-
Πηγή: EPA/ Qiang Sun and Mu-ming Poo-
Chinese Academy of Sciences

 γεννήθηκαν οι πρώτες μαϊμούδες κλώνοι

Ένα ακόμη βήμα για την κλωνοποίηση ανθρώπων έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, οι οποίοι για πρώτη φορά παγκοσμίως κλωνοποίησαν δύο μαϊμούδες με την ίδια τεχνική που είχε κλωνοποιηθεί το διάσημο πρόβατο «Ντόλι» στη Σκωτία πριν 20 χρόνια περίπου.
Οι μακάκοι Χούα Χούα και Ζονγκ Ζονγκ γεννήθηκαν πριν έξι και οκτώ εβδομάδες αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κιανκ Σαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Cell".
Αναπτύσσονται κανονικά και περισσότεροι κλώνοι τους πρόκειται να δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι κλωνοποποιημένες μαϊμούδες, που είναι γενετικά ταυτόσημες, θα χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για τις ανθρώπινες ασθένειες, όπως καρκίνους, μεταβολικές και αυτοάνοσες παθήσεις.

Όμως ήδη εκφράστηκαν ανησυχίες από άλλους επιστήμονες ότι ανοίγει ο -κατηφορικός- δρόμος για τη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων, ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι η κινεζική τεχνική είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη για ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Τον δρόμο είχε ανοίξει η «Ντόλι» που είχε κλωνοποιηθεί το 1996 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και υπήρξε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό από ενήλικο κύτταρο.
Έκτοτε πολλά άλλα θηλαστικά έχουν κλωνοποιηθεί, όπως αγελάδες, χοίροι, κουνέλια, σκύλοι, γάτες και τρωκτικά.

Η τεχνική περιλαμβάνει τη μεταφορά DNA από τον πυρήνα ενός σωματικού (μη εμβρυικού) κυττάρου στο ωάριο ενός δωρητή, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το δικό του DNA.
Το ωάριο γονιμοποιείται και το αναπτυσσόμενο έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα ενός θηλυκού ζώου που παίζει το ρόλο παρένθετης μητέρας.

Οι Ζονγκ Ζονγκ και Χούα είναι τα πρώτα πρωτεύοντα (περιλαμβάνουν τις μαϊμούδες, τους πιθήκους και τον άνθρωπο) που κλωνοποιούνται με αυτή τη μέθοδο.
Χρειάστηκαν 79 αποτυχημένες προσπάθειες, εωσότου οι Κινέζοι το καταφέρουν, ενώ διαβεβαίωσαν ότι ακολούθησαν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς και τις ηθικές προδιαγραφές για τις έρευνες σε ζώα.

Οι Κινέζοι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, αν και έσπασαν το τεχνικό φράγμα για την κλωνοποίηση πρωτευόντων, δεν σκοπεύουν να επιδιώξουν την κλωνοποίηση ανθρώπων.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:cnn.gr

Η φύση δεν εκδικείται, απαντάει ως πλανήτης είτε το κατανοούμε, είτε όχι...

....ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει κάτι στη σωτηρία του πλανήτη μας,ίσως αυτό ακούγεται ουτοπικό, ιδεαλιστικό...
η τέχνη ξέρετε έχει πολλούς σκοπούς,να γράψει ιστορία, να εκπαιδεύσει, αλλά και να λειτουργήσει θεραπευτικά...
το εκκρεμές κινείται σε δύο κατευθύνσεις...
αν η τέχνη αποτελεί μέσο για να θρέψουμε τον ναρκισσισμό μας τότε είναι μάταιη''

Κρυπτονομίσματα και Bitcoin - Μια σύντομη ανάλυση για «αρχάριους»

To 2017, είναι μια χρονιά, που αρκετοί από εμάς ακούσαμε ή μάθαμε για το ‘’bitcoin’’.
Τι είναι ακριβώς και τι κρύβεται πίσω από αυτό;
Παρακάτω θα γίνει μια σύντομη-εισαγωγική ανάλυση για να κατανοήσουμε όλοι περί τίνος πρόκειται.

Το bitcoin, ανήκει σε μια κατηγορία που ονομάζεται ‘’κρυπτονόμισμα’’ (cryptocurrency).
Το κρυπτονόμισμα, είναι ένα ψηφιακό ή εικονικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί ως μέσο συναλλαγών, όπως δηλαδή ένα οποιοδήποτε νόμισμα. Δηλαδή, τείνει να πάρει την μορφή χρήματος.
Το βασικό όμως στοιχείο ενός κρυπτονομίσματος, είναι ότι στηρίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας (cryptography), μιας μεθόδου που δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία.

Σε σχέση με τη βασική δομή ενός κρυπτονομίσματος, αυτό που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή να το ελέγχει. Στα κυρίαρχα νομίσματα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, όπως το δολάριο και το ευρώ, υπάρχουν κεντρικές αρχές όπως π.χ. η κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση κλπ. που καθορίζουν και ελέγχουν το νόμισμα.
Έτσι, το κρυπτονόμισμα, φαίνεται να λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα δίχως τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των κεντρικών αρχών.
Ωστόσο, παρόλο που δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή να εκδίδει το κρυπτονόμισμα, αυτοί που στην ουσία το εκδίδουν , είναι οι λεγόμενοι ‘’miners’’ και με απλά λόγια πρόκειται για άτομα ( ο καθένας μπορεί να το επιχειρήσει) που χρησιμοποιούν την τεχνολογία των υπολογιστών για να εκδώσουν κάποια ‘’εικονική’’ ποσότητα κρυπτονομισμάτων (επειδή η ακριβής ανάλυση της κρυπτογραφίας και της έννοιας του ‘’mining’’ μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση του άρθρου, θα αναλυθεί σε επόμενα άρθρα).
Πέρα από τους miners, κάποια άλλα κρυπτονομίσματα απλά χρησιμοποιούν εναλλακτική τεχνολογία και γνωστοποιούν εξαρχής τη συνολική ποσότητα των κρυπτονομισμάτων που διαθέτουν στην αγορά.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να αναφέρουμε συνοπτικά, μερικά βασικά στοιχεία ενός κρυπτονομίσματος.

1) Απουσία κεντρικής αρχής
2) Ανωνυμία συναλλαγών και χρήση δίχως προσωπικά στοιχεία
3) Μικρό κόστος συναλλαγών χωρίς δέσμευση ποσού
4) Αποστολή κρυπτονομίσματος δίχως περιορισμό τόπου και χρόνου
5) Το απόθεμα των κρυπτονομισμάτων είναι γνωστό σε όλους και οποισδήποτε μπορεί να συμμετέχει στην έκδοσή του
6) Χρήση της τεχνολογίας για την απλούστευση και βελτίωση

Όπως παρατηρούμε, το κρυπτονόμισμα έχει αρκετά στοιχεία του χρήματος και υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά καταστήματα που το δέχονται σαν χρήμα για τις αγορές.
Όμως, η πορεία μέχρι τώρα, μας δείχνει ότι το κρυπτονόμισμα έχει μορφή περιουσιακού στοιχείου με κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Μερικά από τα πιο γνωστά, που ακούμε πιο συχνά, είναι το bitcoin, το ethereum, το ripple, το litecoin και πολλά άλλα.

Ενδεικτικά, ας πάρουμε το παράδειγμα του bitcoin.
Πρόκειται για το πρώτο πετυχημένο κρυπτονόμισμα που παρουσιάστηκε από το 2009.
Το 2014 και το 2015, μπορούσε να το αγοράσει κάποιος κατά μέσο όρο, σε τιμή κάτω από 500 δολάρια.
Το 2016, άρχιζε να παρουσιάζει μια ανοδική πορεία και στις αρχές του 2017, άρχισε να ξεπερνάει τα 1000 δολάρια.
Από το καλοκαίρι του 2017, η τιμή αρχικά διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 2000 δολάρια, ενώ φτάνοντας το Σεπτέμβρη του 2017, το 1 bitcoin άξιζε κοντά 5000 δολάρια.
Ωστόσο, το επόμενο και τελευταίο τρίμηνο του 2017, φαίνεται να είναι το αποκορύφωμα του bitcoin, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου, η τιμή του ξεπέρασε οριακά τα 20.000 δολάρια στιγμιαία.
Ύστερα από αυτήν την τρομερή άνοδο, άρχισε να μειώνεται, ακολουθώντας μια σταθερή πορεία στα 13.000-13.500 δολάρια.
Έτσι, όποιος είχε αγοράσει bitcoin το διάστημα 2014-2015, τώρα θα μπορούσε να τα πουλήσει σε τιμή περίπου 40 φορές υψηλότερη.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και από αρκετές μαρτυρίες διεθνώς, τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν μέχρι στιγμής κερδοσκοπικά.
Άλλες απόψεις, θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα στηρίζουν τις παράνομες δραστηριότητες και τη φοροδιαφυγή εξαιτίας της ανωνυμίας και της απουσίας της κεντρικής αρχής ελέγχου.
Το μόνο σίγουρο που μπορούμε να συμπεράνουμε μέχρι στιγμής, είναι ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που είναι αρκετά ευμετάβλητα, έτσι ώστε να αντικαταστήσουν το ‘’παραδοσιακό χρήμα’’.
Ωστόσο, η τεχνολογία και η καινοτομία που κρύβεται από πίσω, έχουν αρκετό ενδιαφέρον.
Το 2018, θα είναι μια χρονιά που θα μας δείξει ενδεχομένως ποια θα είναι η πορεία των κρυπτονομισμάτων και αν ήρθαν για να μείνουν.
πηγή άρθρου:huffingtonpost.gr

2017: Στο πλουσιότερο 1% κατέληξε το 82% του παγκόσμιου πλούτου

Το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε πέρυσι σε παγκόσμιο επίπεδο κατέληξε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Oxfam.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς.
Επίσης, από το 2010 ο πλούτος της λεγόμενης «οικονομικής ελίτ» αυξάνεται κατά μέσο όρο περί το 13% σε ετήσια βάση. 

Η κορύφωση καταγράφηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2016 και του Μαρτίου του 2017, σε μια περίοδο κατά την οποία σημειώθηκε «η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία του αριθμού των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια», με ρυθμό που έφθανε τον έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε δύο ημέρες.

Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται πως «σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και υπερεκπροσωπούνται στις λιγότερο καλοπληρωμένες και επισφαλέστερες θέσεις απασχόλησης».
πηγή του άρθρου:imerodromos.gr

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τώρα τον έλεγχο χάνουμε;

Του Θωμά Γιούργα
Τα επόμενα λίγα χρόνια, το αργότερο μέχρι το 2030, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό (self-driving cars) θα έχουν κατακλύσει τους δρόμους.
Ήδη τα πρώτα self-driving cars εξετάζονται σε ελεγχόμενους δρόμους των Η.Π.Α, ενώ η ρύθμιση της τεχνητής του νοημοσύνης είναι αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης.
Για παράδειγμα, τι θα κάνει ένα αυτοκίνητο δίχως οδηγό στην περίπτωση αναπόφευκτης σύγκρουσης –θα στρίψει προς το πεζοδρόμιο όπου βρίσκονται δύο μικρά παιδιά ή θα πέσει πάνω σε 4 ενήλικες;
Τα σενάρια είναι αναρίθμητα και η συμβολή των Ηθικών και πολιτικών φιλοσόφων αναγκαία (σκεφτείτε πόσες δουλειές θα χαθούν εξαιτίας της αντικατάστασης οδηγών από self-driving οχήματα).

Η προοπτική της ενσωμάτωσης βαθιάς τεχνητής νοημοσύνης στην ζωή μας είναι προ των πυλών.
Ήδη μηχανές όπως το Google search, translators, κινητά τηλέφωνα περιέχουν αρκετά προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Εμείς ως άνθρωποι (agents) έχουμε κάνει ένα σημαντικό outsourcing των ικανοτήτων μας και της ταυτότητας μας στις έξυπνες μηχανές.
Κάναμε outsourcing την γνώση σε μηχανές αναζήτησης, κάναμε outsourcing την μνήμη μας σε υπολογιστές και κινητά, και το επόμενο βήμα που έρχεται απειλητικά είναι να κάνουμε outsourcing την κρίση μας για άλλους ανθρώπους σε applications που μέσα από πολύπλοκους αλγόριθμους θα μας «ενημερώνουν» για το αν ένας άγνωστος άνθρωπος που κάθεται απέναντι μας είναι ομοφυλόφιλος, αν είναι αξιόπιστος, αν είναι τεμπέλης, κλπ

Αυτή η παραχώρηση της ταυτότητας και των ικανοτήτων μας στην τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να προκαλέσει τεράστια ηθικά ρήγματα και διλήμματα στην καθημερινή συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους.
Ακόμα χειρότερα, σε ένα δυστοπικό σενάριο, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από κρατικούς και εταιρικούς κολοσσούς για τον έλεγχο, την καταστολή, την χειραγώγηση πολιτών και της κοινωνίας (ειδικά σε ένα καθεστώς σκληρού νεοφιλελευθερισμού όπως το σημερινό).
Αυτές οι προκλήσεις βρίσκονται πολύ κοντά μας, ή μάλλον είναι τεχνολογικά ήδη εδώ και περιμένουμε να τις συναντήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Δύο διαδικασίες μπορούν μας προστατεύσουν μπροστά στην απειλή δυστοπικών σεναρίων χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
Πρώτον, η εφαρμογή της τόσο προηγμένης τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης να μην πέσει στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων.
Δεύτερον και σημαντικότερο, να κατασκευάσουμε και να εντάξουμε ΑΜΕΣΑ, μαθήματα συναισθηματικής εκπαίδευσης από τις πρώτες βαθμίδες του σχολείου. Στοχεύοντας στο να δημιουργήσουμε συναισθηματικά καλλιεργημένους, αυτόνομους και με κριτική σκέψη πολίτες, οι οποίοι δεν θα εμπιστεύονται περισσότερο τον ψηφιακό εαυτό τους από τον πραγματικό εαυτό τους.

*Έμπνευση του τίτλου οι προφητικοί στίχοι της Ναταλίας Γερμανού στο τραγούδι του Σάκη Ρουβά.
πηγή του άρθρου:nostimonimar.gr