Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Τι δεν κάνει ένας ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!
1. Δεν αφήνει το δράμα, να τον κατευθύνει
Ο εγκέφαλός του λειτουργεί σαν το ραδιόφωνο. Επικεντρώνεται σ' αυτά, που του δίνουν χαρά και χαμόγελο, όπως το ραδιόφωνο συντονίζεται στο σταθμό της επιλογής μας, αφήνοντας στην άκρη κάθε τι που τους φορτίζει αρνητικά.
Ας πορευτούμε μακριά από την ανοησία των γύρω μας, προσπαθώντας να επικεντρωθούμε στα θετικά και δεν θα αργήσει η στιγμή, που θα βλέπουμε δυσκολότερα τα αρνητικά.
2. Δεν σπαταλά το χρόνο του στην αυτολύπηση
Ο ισχυρός συναισθηματικά άνθρωπος δεν κάθεται να στεναχωρηθεί για τον άσχημο τρόπο, που του φέρθηκαν οι άλλοι. Αντιθέτως αναλαμβάνει την ευθύνη της ζωής του, της δουλειάς του, προσπαθεί να διορθώσει ό,τι διορθώνεται, έχοντας πάντα στο μυαλό του πως η ζωή δεν είναι πάντα ούτε εύκολη, ούτε δίκαιη. Γιατί ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων, αλλά η ικανότητά να τα κανείς.
Γι' αυτό, καλό είναι να κοιτάμε τι έχουμε και όχι τι χάσαμε, αφού αυτό που μετράει δεν είναι αυτό που χάνουμε, αλλά τι κάνουμε με ό,τι μας μένει.
3. Δεν χρειάζεται πολλά για να είναι ευτυχισμένος
Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος ξέρει πολύ καλά πως η ευτυχία είναι στάση ζωής. Με άλλα λόγια η ευτυχία του δεν εξαρτάται από την επίλυση του ενός ή του άλλου θέματος. Δεν συνδέεται με την απόκτηση πραγμάτων, ανθρώπων, κοινωνικού status. Ευτυχία είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα και πώς μπορεί κανείς να το εκτιμήσει.
4. Δεν συγκρίνει την πορεία του με των άλλων.
Η κοινωνική σύγκριση είναι ο κλέφτης της ευτυχίας. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε χωρίς να μπαίνουμε σε σύγκριση με τους άλλους, τη στιγμή που ο καθένας χρειάζεται το δικό του χρόνο εξέλιξης και έχει να διανύσει τη δική του πορεία εξέλιξης. Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος, το γνωρίζει καλά αυτό.
5. Δεν ζηλεύει την ευτυχία και την επιτυχία των άλλων.
Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος μπορεί πραγματικά να εκτιμήσει και να χαρεί για την επιτυχία των άλλων, ούτε ζηλεύει αν κάποιος πετύχει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εκείνος, αφού γνωρίζει πως η επιτυχία εξαρτάται από σκληρή δουλειά και μεθοδευμένη προσπάθεια. Δεν φοβάται να δουλέψει σκληρά και έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.  Αυτή η εμπιστοσύνη άλλωστε είναι που δεν του αφήνει κανένα χώρο για φθόνο. Όταν υπάρχει αυτοεκτίμηση δεν υπάρχει κανένας λόγος για ζήλια.
6. Δεν περιμένει τα πάντα να είναι εύκολα
Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος δεν βλέπει τις αποτυχίες ή τις καθυστερήσεις σαν λόγους για να παραιτηθεί από την προσπάθειά του. Αντιθέτως τις χρησιμοποιεί σαν μέσο για να γίνει καλύτερος. Είτε προσπαθεί για τη βελτίωση της υγείας του, είτε της δουλειάς του, έχει κατανοήσει καλά πως κάθε βήμα απαιτεί χρόνο και το ίδιο και οι αλλαγές.
7. Δεν λέει "δεν μπορώ".
Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος, γνωρίζει πολύ καλά, πως όποιος θέλει να κάνει κάτι, θα βρει και τον τρόπο να το κάνει. Αν πάλι δεν θέλει, θα βρει κι ένα μακρύ κατάλογο δικαιολογιών για να το αποφύγει. 
Καλό είναι να σταματήσουμε να λέμε "θα ήθελα..." ή "ας μπορούσα" και να το αντικαταστήσουμε με το "θέλω" ή το "μπορώ". Ας βάλουμε σε κουτί τα "δεν μπορώ" και τα όνειρά μας σε σχέδια.
8. Δεν αφήνει τους πειρασμούς να τον αποσπάσουν.
Επικεντρώνεται στα όνειρά του και δεν τα θυσιάζει για κάτι εφήμερο.
9. Δεν είναι ανυπόμονος
Τα καλά πράγματα δεν έρχονται σ' αυτούς που περιμένουν. Τα καλά έρχονται σε κείνους που προσπαθούν και εργάζονται για να πετύχουν με υπομονή και σύνεση. Αν ξέρουμε τι θέλουμε ας προχωρήσουμε με ένα βήμα τη μέρα, προς την κατεύθυνση αυτή.
10. Δεν κάνει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.
Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος δεν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Τα παραδέχεται και μαθαίνει από αυτά, αποκτώντας πείρα και ικανότητα να παίρνει σωστότερες αποφάσεις.
11. Δεν αντιστέκεται στην αλλαγή
Ούτε και την αποφεύγει, γνωρίζοντας πως πολλές φορές, αυτό είναι αδύνατο. Έτσι, είναι πρόθυμος να δοκιμάσει αλλαγές πιστεύοντας στην ικανότητά του να προσαρμόζεται και να απαντά στις προκλήσεις.
12. Δεν σπαταλά χρόνο και ενέργεια για πράγματα, που δεν μπορεί να ελέγξει
Ξέρει πολύ καλά, πως μερικές φορές το μόνο που μπορεί να ελέγξει κανείς είναι η στάση του. Άλλωστε η εσωτερική γαλήνη ξεκινά από τη στιγμή, που θα επιλέξουμε να μην επιτρέψουμε σε ένα τυχαίο γεγονός ή και πρόσωπο, να ελέγξει τα συναισθήματά μας.
13. Δεν κολλά σε κάθε λέξη που λένε οι άλλοι γι' αυτόν.
Ακούει τη δική του καρδιά και τη δική του διαίσθηση. 
Καλό είναι να προσπαθούμε να μην παίρνουμε τα πράγματα, που λένε οι άλλοι για μας, προσωπικά. Στην πραγματικότητα τα λόγια τους αντανακλούν τη δική τους εικόνα, όχι τη δική μας. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε και ποιους έχουμε γύρω μας.
14. Δεν πιστεύει πως όλοι είναι εν δυνάμει εχθροί του.
Ο συναισθηματικά ισχυρός άνθρωπος επιλέγει να βλέπει την καλοσύνη στους άλλους. 
Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας και ας πλησιάσουμε τους ανθρώπους, αφού όταν επιλέγουμε την καλοσύνη των ανθρώπων, καταλήγουμε να τροφοδοτούμε με καλοσύνη τον ίδιο μας τον εαυτό.
15. Δεν είναι κύριο μέλημά του να τα έχει καλά με όλους.
Δεν φοβάται να πει "όχι" ή να μιλήσει όταν αυτό, είναι απαραίτητο. Προσπαθεί να είναι δίκαιος και υπομονετικός, αλλά αποδέχεται την απογοήτευση των άλλων όταν δεν πληρεί τις προσδοκίες τους. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν μπορούμε να τους ευχαριστούμε όλους. Όπως λέει και το τραγούδι: "σ' όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε"...
16. Δεν πιστεύει πως είναι ποτέ αργά, για να ξεκινήσει κανείς απ' την αρχή. 
Επειδή κάποια πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περιμένουμε ή όσο γρήγορα θέλουμε, αυτό δεν είναι λόγος για να χάσουμε τον εαυτό μας. Εξάλλου ο χρόνος κυλάει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και είναι προτιμότερο να ζήσουμε έτσι, ώστε κοιτάζοντας πίσω, να μπορούμε να πούμε πως δώσαμε στη ζωή μας τον καλύτερό μας εαυτό.
   Αν νομίζετε πως κάποιο από τα παραπάνω ή και όλα, αξίζει την προσοχή σας ή την υιοθέτησή σας, κάντε το!
πηγή πληροφοριών:toperiodikomas.blogspot.com

Στην Υεμένη η ανθρωπότητα ψυχορραγεί...

           
                                             γράφει ο Στέφανος Μαντζαρίδης στο enfo.gr
Το όνομα της ήταν Amal. Amal στα αραβικά σημαίνει ελπίδα. Η ελπίδα πέθανε στην Υεμένη...

Υπάρχει μια γωνιά του πλανήτη όπου παιδιά σαν την Amal δεν θα μεγαλώσουν ποτέ...
Υπάρχει μια γωνιά του πλανήτη που τα παιδιά πεθαίνουν σαν τις μύγες μα κανείς δεν στρέφει το βλέμμα του σ’ αυτήν…
Υπάρχει μια γωνιά του πλανήτη που οι βόμβες πέφτουν σαν καταρρακτώδη βροχή μα καμία πορεία διαμαρτυρίας δεν θα γίνει γι αυτήν…
Υπάρχει μια γωνιά του πλανήτη που σε λίγο καιρό δεν θα ζουν άνθρωποι μα κανείς δεν δίνει δεκάρα…
Υπάρχει μια γωνιά του πλανήτη που δε λίγο καιρό θα υπάρχει μονάχα στο σελίδες των βιβλίων της ιστορίας μα κανείς δεν ασχολείται μ’ αυτήν…
Υπάρχει μια γωνιά του πλανήτη που εκλιπαρεί για βοήθεια μα το μόνο που αντικρίζει είναι οι πλάτες όλων μας…

Υεμένη…
Μια ολόκληρη γενιά κοντεύει πια να σβήσει. Να χαθεί σαν να μην υπήρξε ποτέ της. 22 εκατομμύρια άνθρωποι, το 80% του πληθυσμού της χώρας, εκλιπαρούν για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς βλέπουν τη ζωή τους να χάνεται μέρα με την ημέρα.

Ανάμεσα τους 11 εκατομμύρια παιδιά… 400.000 παιδιά κινδυνεύουν άμεσα με υποσιτισμό, 5.000 παιδιά έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους ενώ 2 εκατομμύρια βρίσκονται εκτός σχολείου λόγω της καταστροφής ως τώρα 2.500 σχολείων από τους συνεχείς βομβαρδισμούς από τη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με την UNICEF, κάθε 10 λεπτά της ώρας πεθαίνει κι ένα παιδί στην Υεμένη από πείνα, αρρώστιες ή βομβαρδισμούς...

3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει ως τον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς, την ώρα που σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή και καθαρό πόσιμο νερό.
Η χολέρα έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της θερίζοντας όσους έχουν καταφέρει να παραμείνουν ακόμα ζωντανοί. Την ώρα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα καταγεγραμμένα σε 58 αναπτυσσόμενες χώρες κρούσματα χολέρας είναι 110.000, στην Υεμένη σύμφωνα με την ίδια μελέτη ξεπερνούν το 1.000.000…

Κι όμως…
Κανένας δεν στρέφει το βλέμμα του στη γωνιά αυτή του πλανήτη… Κανένα μεγάλο Μ.Μ.Ε. δεν αφιερώνει χρόνο στα δελτία του στην πολύπαθη αυτή χώρα, έστω και με τον γεμάτο υποκρισία τρόπο που το κάνει για άλλα πολύπαθα  μέρη. Κανένας μεγάλος δημοσιογραφικός οργανισμός δεν οργανώνει αποστολές στη χώρα. Κανένας δεν μιλάει γι αυτήν, κανένας δεν συγκινείται... Οι εικόνες των σκελετωμένων από την πείνα και τις στερήσεις παιδιών της Υεμένης που εμφανίζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν μοιάζουν να απασχολούν κανέναν από εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις.
Καμία βοήθεια, κανένα δάκρυ, καμία ντροπή…

Η αιτία της αδιαφορίας της Δύσης αλλά και του Αραβικού κόσμου;
Μα τι άλλο πέρα από το ότι τον ρόλο του θύτη επωμίζονται τα αγαπημένα παιδιά των Η.Π.Α., οι Σαουδάραβες. Ποιος να τολμήσει να υψώσει το ανάστημα σε μια χώρα που διατηρεί άριστες εμπορικές σχέσεις με τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Ποιος θα τολμήσει να φωνάξει ως εδώ στη χώρα που αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες οπλικών συστημάτων της Δύσης; Ποιος άραγε;

Η αφορμή για το δράμα της Υεμένης δεν είναι άλλη από τα γνωστά παιχνίδια εξουσίας. Από το 2015 μέχρι σήμερα ένας από τους πιο άγριους εμφυλίους πολέμους διεξάγεται στη χώρα λόγω της αποτυχημένης μετάβασης της εξουσίας από τον επί 33 χρόνια Πρόεδρο της χώρας Σάλεχ στον νέο Πρόεδρο Μανσούρ Χάντι, γεγονός που οδήγησε στην εξορία σε Σαουδαραβικό έδαφος τον δεύτερο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία που ζητούσε η Σαουδική Αραβία για να επέμβει στην Υεμένη. Από την άλλη πλευρά τον απερχόμενο Πρόεδρο υποστηρίζει ανοιχτά το Ιράν με αποτέλεσμα να μετατραπεί η Υεμένη σε Κρανίου Τόπο...

Πραγματική όμως αιτία του εγκλήματος που συντελείται στην Υεμένη δεν είναι άλλη από τον κόλπο του Άντεν και κατ’ επέκταση τα στενά Μπαμπ ΕΛ Μαντέμπ που ενώνουν τη Μεσόγειο και τη Διώρυγα του Σουέζ με τον Ιδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό αντίστοιχα. Στενά που αποτελούν στρατηγικό σημείο για το διεθνές εμπόριο καθώς σχεδόν όλο το εμπόριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία περνάει από το σημείο αυτό… 4,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μετακινούνται, ακόμα, καθημερινά μέσω των στενών, γεγονός που κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη λύσσα για επικράτηση στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να σβήνει με μαρτυρικό τρόπο ένας ολόκληρος λαός.
Ποιος όμως να δώσει σημασία στα παιδιά της Υεμένης όταν παίζονται τόσα συμφέροντα; Ποιος στην ‘’πολιτισμένη’’ Δύση να δακρύσει για τα παιδιά που πεθαίνουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο όταν για αυτόν οι αριθμοί έχουν μεγαλύτερη αξία από τους ανθρώπους;
Ποιος; Απλά, κανείς!

Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά τον κορωνοϊό

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μας προστατέψει από τον κορωνοϊό, ενεργοποιώντας ιντερφερόνες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Ο ρινοϊός είναι η πιο γνωστή αιτία του κοινού κρυολογήματος, το οποίο ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 
Μια νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική ωστόσο, αναφέρει πως η έκθεση στον ρινοϊό μπορεί να μας προστατεύσει έναντι του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
H μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό πειραματικής ιατρικής "Journal of Experimental Medicine", από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Φόξμαν και κατέδειξε πως ο ιός του κρυολογήματος πυροδοτεί την ενεργοποίηση γονιδίων, τα οποία με τη σειρά τους κινητοποιούν άμεσα τη δράση των ιντερφερονών, μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να «φρενάρουν» την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS-CoV-2 μέσα στους ιστούς των αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον ρινοϊό.
Η κ. Φόξμαν ανέφερε ότι «η πυροδότηση αυτής της άμυνας στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19 δημιουργεί υποσχέσεις για την πρόληψη ή και τη θεραπεία της λοίμωξης». 
Αυτό μπορεί να συμβεί, εφόσον χορηγηθούν ιντερφερόνες, που βρίσκονται ήδη σε μορφή φαρμάκου.
Οι ίδιοι ερευνητές είχαν δημοσιεύσει μελέτες πριν χρόνια οι οποίες είχαν δείξει ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορούν να προστατεύουν από τη γρίπη, ενώ από ότι φαίνεται οι ρινοιοί έχουν ανάλογο όφελος και έναντι του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.
Με βάση τα αποτελέσματά της, τις πρώτες τρεις μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης Covid-19 το ιικό φορτίο στους ιστούς των ανθρωπίνων αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ώρες. 
Ωστόσο η αναπαραγωγή του κορωνοϊού επιβραδύνεται δραστικά ή και σταματά τελείως στους ιστούς που έχουν επίσης εκτεθεί στο ρινοϊό.
Αντίστοιχα προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στα κατοπινά στάδια της Covid-19 τα υψηλά επίπεδα ιντερφερονών μπορεί να πυροδοτούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς σχετίζονται με χειρότερη εξέλιξη της νόσου. 
Παρόλα αυτά στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης οι ιντερφερόνες είναι εξαιρετικά πιθανό να παρέχουν σημαντικό όφελος.
Με βάση τα νέα ευρήματα μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους, οι λοιμώξεις από άλλους ιούς όπως τη γρίπης τείνουν να είναι λιγότερες τις περιόδους του χρόνου κατά τις οποίες τα κρυολογήματα είναι συχνά.
Οι ειδικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή κι αναφέρουν ότι μοιάζει πολύ πιθανό μετά από μια μακρά περίοδο σχεδόν εξαφάνισης της γρίπης και των κρυολογημάτων λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού (αποστάσεις, μάσκες κ.α.), οι «παραδοσιακοί» ιοί να επανέλθουν και μάλιστα δριμύτεροι.

Οι καλαμιές στο φύσημα του αέρα...

στο φόντο του ουρανό
οι κορυφές των καλαμιών
ψάχνουν τον αέρα
ntina

Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας...

...ο κόσμος ο μικρός,ο μέγας...
Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα
Και είδα και θαύμασα
Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς κατ΄εικόνα
και ομοίωσή μου :
Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή
και γαλήνιοι αμφορείς
και λοξές δελφινών ράχες
η Ίος η Σίκινος η Σέριφος η Μήλος
...και είναι…
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ…
...και είναι από το…
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ...
ntina

Έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου!

Θεέ!!!
Ο καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξει τέτοιο φως!!!
Το φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνει, μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Ελλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. -  Ανδρέας Εμπειρίκος

Πώς σε καταστρέφουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Ο Βρετανός γιατρός Chris van Tulleken αποφάσισε να υποβάλλει τον εαυτό του, σε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. 
Ο Tulleken διάλεξε να τρέφεται με 80% υπερεπεξεργασμένες τροφές, επί ένα μήνα, παρότι ακολουθούσε μια ισορροπημένη διατροφή, με μόλις 20-30% υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Καλό είναι να διασαφηνίσουμε ότι τα τρόφιμα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. 
Αρχικά τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως είναι οι απλές τομάτες), 
τα επεξεργασμένα (όπως είναι οι τομάτες σε κονσέρβα) και υπερεξεργασμένα (όπως είναι έτοιμη σάλτσα τομάτας).
Η διαιτολόγος Ro Huntriss δήλωσε ότι η περιστασιακή κατανάλωσή υπερεπεξεργαμένων δεν αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία.
Ο Τulleken από την άλλη, ο οποίος είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του BBC, «What are we Feeding our Kids?» (μτφ: Τι ταΐζουμε τα παιδιά μας;) ανέφερε ότι «ήθελα να δω τι αντίκτυπο θα είχε πάνω μου μία δίαιτα με πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα».
Έτσι λοιπόν αύξησε την ποσότητα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από το 30% στο 80% για το χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. 
Ένα μήνα περίπου αργότερα διαπίστωσε ότι υπέφερε από αίσθημα καψίματος στο στομάχι, νωχελικότητα, κακή ποιότητα ύπνου, χαμηλή λίμπιντο και πιο συχνά αρνητικά συναισθήματα. 
«Ένιωθα δέκα χρόνια πιο μεγάλος. 
Δεν συνειδητοποίησα ότι οφειλόταν στο φαγητό μέχρι που σταμάτησα αυτή τη δίαιτα», δήλωσε ενώ πήρε 7 κιλά σε μόλις 28 μέρες.
Ο Τulleken προχώρησε σε σαρώσεις της εγκεφαλικής του δραστηριότητας οι οποίες έδειξαν πως περιοχές που ήταν υπεύθυνες για το αίσθημα της ανταμοιβής, συνδέθηκαν αυτή τη φορά με άλλες που ευθύνονται για τις επαναληπτικές, «αυτόματες» συμπεριφορές. 
«Το να τρέφομαι με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι κάτι που απλά μου λέει ο εγκέφαλός μου να το κάνω, χωρίς εγώ να το θέλω», εξήγησε ο Βρετανός γιατρός, υπογραμμίζοντας ότι η αντίδρασή του έμοιαζε πολύ με αυτές σε ουσίες που θεωρούνται εθιστικές, όπως ο καπνός, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
«Αν μπορεί να το κάνει αυτό, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες στον 42χρονο εγκέφαλό μου, τι κάνει στα αναπτυσσόμενα μυαλά των παιδιών μας», πρόσθεσε.
Ο Δρ. Tulleken επιχείρησε να συγκρίνει μαζί με έναν από τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, τον Δρ. Kevin Hall δύο διαφορετικές δίαιτες με ίδια ποσοστά λίπους, ζάχαρης, αλατιού και φυτικών ινών. 
Η μόνη διαφορά τους ήταν ότι η μία αποτελείτο από μη επεξεργασμένα τρόφιμα και η άλλη από 80% υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. 
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν και στις δύο ομάδες είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε τρόφιμα και σταματούσαν να τρώνε μόνο όταν το ήθελαν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα άτομα που έτρωγαν κατά κύριο λόγο υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, περίπου 500 θερμίδες παραπάνω σε ημερήσια βάση, παίρνοντας ένα κιλό μέσα σε δύο εβδομάδες.
Παράλληλα έκαναν κι εξετάσεις αίματος στους συμμετέχοντες οι οποίες έδειξαν μία αύξηση του επιπέδου της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την πείνα.
Παρατηρήθηκε επίσης πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, έτρωγαν πιο γρήγορα από τους άλλους με τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα – γεγονός που ευθύνεται για στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, όπως έχουν αποδείξει και παλαιότερες μελέτες.
 «Ήταν πολύ δύσκολο να σταματήσω να τρώω. Έπιασα τον εαυτό μου να αναζητά φαγητό πολύ πιο συχνά», λέει από τη μεριά του ο Tulleken, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως «δεν νομίζω ότι κανείς σε οποιαδήποτε εταιρεία τροφίμων έχει πρόθεση να παχύνει τους ανθρώπους». «Η παρενέργεια του πραγματικά νόστιμου φαγητού είναι πως είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς να τρώει» κατέληξε.
Τα αποτελέσματα του πειράματος του Tulleken ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.

in2life.gr :με πληροφορίες από το BBC

taneatisgaleras:περισσότερες πληροφορίες και:scroll.in/video