Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Τι είναι η permaculture μεταφραζόμενο στα ελληνικά "μόνιμη καλλιέργεια" ;

Η λέξη permaculture αποτελεί σύμμειγμα των λέξεων permanent agriculture και permanent culture.
Στα ελληνικά έχει πολλές αποδόσεις. 
Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τον ορισμό αεικαλλιέργεια ο οποίος προέρχεται από τις λέξεις αειφόρος + καλλιέργεια γιατί πιστεύω πως είναι η πιο πιστή ελληνική απόδοση της λέξης permaculture. 
Ωστόσο, επειδή βλέπω πως ο καθένας προτιμάει κάτι διαφορετικό, έχω αποφασίσει να χρησιμοποιώ κυρίως τη λέξη περμακουλτούρα, γιατί πλέον είναι διεθνής όρος
Στα ελληνικά επίσης χρησιμοποιούνται οι όροι Συνεχής Καλλιέργεια, Διαρκής Καλλιέργεια, Μόνιμη Καλλιέργεια και (λιγότερο συχνά γιατί χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς) Αειφόρος Καλλιέργεια.
Τι είναι η περμακουλτούρα - permaculture;
Η περμακουλτούρα είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής και εφαρμόζεται παντού από το χωριό μέχρι την πόλη. Ουσιαστικά μας δείχνει πώς μπορούμε να πορευτούμε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία.
Με άλλα λόγια, ότι χρειάζεται για να ζήσεις χωρίς «σκοτούρες» όπως έλεγε η γιαγιά μου, σου τα παρέχει η γη και το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι είναι ένα ανοιχτό μυαλό για να τα συνδυάσεις με αρμονικό τρόπο.
Στα ελληνικά έχει πολλές αποδόσεις. 
Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τον ορισμό αεικαλλιέργεια ο οποίος προέρχεται από τις λέξεις αειφόρος + καλλιέργεια γιατί πιστεύω πως είναι η πιο πιστή ελληνική απόδοση της λέξης permaculture. 
Ωστόσο, επειδή βλέπω πως ο καθένας προτιμάει κάτι διαφορετικό, έχω αποφασίσει να χρησιμοποιώ κυρίως τη λέξη περμακουλτούρα, γιατί πλέον είναι διεθνής όρος
Στα ελληνικά επίσης χρησιμοποιούνται οι όροι Συνεχής Καλλιέργεια, Διαρκής Καλλιέργεια, Μόνιμη Καλλιέργεια και (λιγότερο συχνά γιατί χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς) Αειφόρος Καλλιέργεια.
Τι είναι η περμακουλτούρα - permaculture;
Η περμακουλτούρα είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής και εφαρμόζεται παντού από το χωριό μέχρι την πόλη. Ουσιαστικά μας δείχνει πώς μπορούμε να πορευτούμε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία.
Με άλλα λόγια, ότι χρειάζεται για να ζήσεις χωρίς «σκοτούρες» όπως έλεγε η γιαγιά μου, σου τα παρέχει η γη και το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι είναι ένα ανοιχτό μυαλό για να τα συνδυάσεις με αρμονικό τρόπο.
Στα ελληνικά έχει πολλές αποδόσεις. 
Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τον ορισμό αεικαλλιέργεια ο οποίος προέρχεται από τις λέξεις αειφόρος + καλλιέργεια γιατί πιστεύω πως είναι η πιο πιστή ελληνική απόδοση της λέξης permaculture. 
Ωστόσο, επειδή βλέπω πως ο καθένας προτιμάει κάτι διαφορετικό, έχω αποφασίσει να χρησιμοποιώ κυρίως τη λέξη περμακουλτούρα, γιατί πλέον είναι διεθνής όρος
Στα ελληνικά επίσης χρησιμοποιούνται οι όροι Συνεχής Καλλιέργεια, Διαρκής Καλλιέργεια, Μόνιμη Καλλιέργεια και (λιγότερο συχνά γιατί χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς) Αειφόρος Καλλιέργεια.
Τι είναι η περμακουλτούρα - permaculture;
Η περμακουλτούρα είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής και εφαρμόζεται παντού από το χωριό μέχρι την πόλη. Ουσιαστικά μας δείχνει πώς μπορούμε να πορευτούμε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία.
Με άλλα λόγια, ότι χρειάζεται για να ζήσεις χωρίς «σκοτούρες» όπως έλεγε η γιαγιά μου, σου τα παρέχει η γη και το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι είναι ένα ανοιχτό μυαλό για να τα συνδυάσεις με αρμονικό τρόπο.
Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ζουν στεκόμενοι υποστηρικτικά προς τη Γη και με ευγένεια.
Όσο ασχολείστε με την permaculture, τόσο θα καταλαβαίνετε πως μέχρι και σε ένα διαμέρισμα μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές που θα κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή σας και στην κατάσταση του πλανήτη.
Η  Έλενα Συμεωνίδου, επεκτείνει τον ορισμό της περμακουλτούρας:
Η περμακουλτούρα είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη που βασίζεται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και στόχος της είναι ο σχεδιασμός ενός αειφόρου τρόπου ζωής, δηλαδή ενός τρόπου ζωής που δεν δανείζεται από το μέλλον αλλά αντιθέτως εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων για τις επερχόμενες γενιές. 
Αφορά και ασχολείται με όλες τις πλευρές της ζωής, το οικιστικό περιβάλλον, την ενέργεια, την παραγωγή τροφής, την προσαρμοστικότητα στις αενάως μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής, την ανθρώπινη συνεργασία και την ομαλή και δημιουργική συμβίωση όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη. 
Συνδυάζει την πανάρχαια με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και τεχνολογία έτσι ώστε να υλοποιήσει την ηθική θεωρητική της βάση: φροντίζουμε τον πλανήτη, φροντίζουμε τους ανθρώπους, βάζουμε όρια στη κατανάλωση και μοιραζόμαστε δίκαια το πλεόνασμα.
Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από τη μετάφραση της ιστοσελίδας What is Permaculture του Ινστιτούτου Περμακουλτούρας της Αυστραλίας, το οποίο αποτελεί έναν από τους φορείς με ηγετικό ρόλο στο κίνημα Περμακουλτούρας παγκοσμίως.
Η λέξη permaculture, νεολογισμός του Bill Mollison, αποτελεί σύμμειγμα των λέξεων permanent agriculture και permanent culture. 
Πρόκειται για ένα σύστημα σχεδιασμού και διαχείρισης αγροτικά παραγωγικών συστημάτων, που έχουν την ποικιλομορφία, τη σταθερότητα και την προσαρμοστικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων. 
Στοχεύει στην αρμονική ενσωμάτωση του ανθρώπου στο τοπίο που τον περιβάλλει – και στη διαμόρφωση του τοπίου αυτού έτσι ώστε να εξασφαλίζει στον άνθρωπο τροφή, ενέργεια, ασφάλεια και τις υπόλοιπες υλικές και μη-υλικές ανάγκες του με βιώσιμο τρόπο. 
Χωρίς μόνιμη καλλιέργεια (permanent agriculture) η κοινωνική σταθερότητα δεν είναι εφικτή.
Η σχεδιασμός σύμφωνα με τις αρχές της περμακουλτούρας είναι ένα σύστημα σύνθεσης νοητικών, υλικών και στρατηγικών στοιχείων σε ένα μοντέλο που λειτουργεί για να ωφελήσει τη ζωή σε όλες της τις μορφές.
Η φιλοσοφία που διέπει την περμακουλτούρα είναι της συνεργασίας και όχι του ανταγωνισμού με τη φύση· της παρατεταμένης και προσεκτικής παρατήρησης και όχι της παρατεταμένης και άλογης δράσης· της προσέγγισης των ζωντανών συστημάτων για όλες τις λειτουργίες τους και όχι μόνο για την απόδοση ενός και μοναδικού προϊόντος από αυτά·  
και της διαχείρισης των οικοσυστημάτων με τρόπο που να τους επιτρέπει να εκδηλώνουν την ιδία τους εξέλιξη.
Η Περμακουλτούρα στη Φύση και την Κοινωνία
Καθώς η βάση της  περμακουλτούρας είναι ο σχεδιασμός με στόχο τη βελτίωση ενός συστήματος, μπορεί τούτη να προστεθεί σε οποιαδήποτε άλλη ηθική εκπαίδευση ή προσόντα τα οποία εξασκούμε, και είναι εν δυνάμει εφαρμόσιμη σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Εντούτοις, επικεντρώνεται σε ήδη κατοικημένη και σε αγροτική γη. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της γης χρήζει επείγουσας αποκατάστασης και επανασχεδιασμού. 
Ένα βέβαιο αποτέλεσμα της χρήσης της γνώσης και των δεξιοτήτων που μας δίνει η περμακουλτούρα […] θα είναι η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη από την ανθρώπινη χρήση για την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων. 
Και αυτά τα οικοσυστήματα πρέπει να πάψουμε να τα βλέπουμε κάτω από το πρίσμα της “χρησιμότητάς τους στους ανθρώπους”, παρά μόνο με την πολύ ευρεία έννοια της υγείας του πλανήτη.
Η πραγματική διαφορά ανάμεσα σε ένα καλλιεργημένο (σχεδιασμένο) οικοσύστημα και σε ένα φυσικό είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ειδών (και της βιομάζας) στην καλλιεργημένη οικολογία προορίζεται για τη χρήση των ανθρώπων ή των ζώων που αυτοί εκτρέφουν. Αποτελούμε ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των ειδών στη φύση, και έχουμε στην άμεση διάθεσή μας μόνο ένα πολύ μικρό μέρος από τα προϊόντα, τη “σοδειά” αυτού του συνόλου. 
Ο σχεδιασμός της ανθρώπινης κατοικίας είναι ανθρωπο-κεντρικός, με την έννοια ότι αποσκοπεί κυρίως στη κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών.
Αυτός είναι ένας λογικός στόχος, αλλά είναι ανάγκη να τον εμπλουτίσουμε με μία φυσικο-κεντρική ηθική, που αποσκοπεί κυρίως στην προστασία της φύσης. 
Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τη φύση εάν δεν ελέγξουμε την απληστία μας και εάν δεν φροντίσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κοντά στο χώρο που ζούμε. 
Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, μπορούμε να αποσυρθούμε από ένα μεγάλο μέρος της γης που τώρα καλλιεργείται με τις συμβατικές γεωργικές μεθόδους και να αφήσουμε αυτή τη γη να ευημερήσει.
[…]
Έχουμε κακοποιήσει το περιβάλλον και ξεφορτωθεί τα απόβλητά μας σε οικοσυστήματα που δεν χρειαζόταν να διαταράξουμε στο ελάχιστο, εάν σχεδιάζαμε και χρησιμοποιούσαμε κατάλληλα τα σπίτια και τους κήπους μας.
Εάν χρειάζεται να καθορίσουμε έναν κώδικα δεοντολογίας για τα φυσικά οικοσυστήματα, ας είναι ο παρακάτω:
1.    Ανυποχώρητη αντίθεση στη περαιτέρω διατάραξη των φυσικών δασών που έχουν απομείνει, και όπου οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί βρίσκονται ακόμη σε ισορροπία
2.    Δυναμική αποκατάσταση και σταθεροποίηση των υποβαθμισμένων και κατεστραμμένων φυσικών συστημάτων
3.    Δημιουργία φυτικών συστημάτων για την προσωπική μας χρήση στην ελάχιστη δυνατή έκταση γης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την συντήρησή μας
4.    Δημιουργία καταφυγίων για φυτά και ζώα σπανίων ή απειλούμενων ειδών
Η Περμακουλτούρα είναι ένα σύστημα σχεδιασμού που ασχολείται κατά κύριο λόγο με το σημείο 3 στον παραπάνω κώδικα, αλλά όσοι άνθρωποι έχουν υπεύθυνη δράση στη ζωή τους εν γένει προσυπογράφουν στην πραγματικότητα και τα δύο πρώτα σημεία. […]

Η permaculture βασίζεται στη συνεργασία με τη φύση, την φροντίδα για τη Γη και τους ανθρώπους της, οπότε μας δίνει μόνιμες λύσεις για μια μόνιμη κουλτούρα και έχει εφαρμογές σε: διαχείριση ενέργειας και φυσικών πόρων, υπαίθριες εκτάσεις και προστατευόμενες φυσικές περιοχές, διαχείριση απορριμάτων, δημόσιους χώρους, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, κτήματα και κήπους, αυλές, μπαλκόνια και ζαρντινιέρες αστικών κατοικιών. 

dr.Δημήτρης Γάκης:Εκπληκτικό: Στην Αγγλία το 90% έχει αντισώματα κατά του Covid-19. Στην Ελλάδα πόσο;

Από το χρονολόγιο του dr Δημητρίου Γάκη

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΟ 90% ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Covid-19. Στην Ελλάδα πόσο;

#Σε μελέτη των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, Μαντσεστερ, του τμήματος Δημόσιας υγείας του Υπ. Υγείας και της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας της Μεγ. Βρετανίας, ανιχνεύθηκε, σε πανεθνικής κλίμακος ευρεία μελέτη, η ύπαρξη αντισωμάτων κατά του κορωνοιού
#Ανιχνεύθηκαν τόσο αντισώματα που παράγονται μετά νόσηση (αντι-Ν, αντι-S) όσο και μετά εμβολιασμό (αντι-S) ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.
#Το 89,8% βρέθηκαν να έχουν αντισώματα!!! Δηλαδή οι 9 στους 10 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Βρετανούς! ( τα παιδιά οι Βρετανοί τα αφήνουν , σωστά, εκτός κάθε συζήτησης για εμβολιασμό και συλλογική ανοσία)
#Γιατί στην Ελλάδα, πριν πάρουν τα «φαιδρά» και εν πολλοίς αλληλοσυγκρουόμενα μέτρα, δεν προχώρησαν σε αντίστοιχη μελέτη;
#Παίρνοντας υπ´ όψιν μου το επίπεδο εμβολιασμού στην χώρα μας (62% μία και 50% δύο δόσεις στους ΕΝΗΛΙΚΕΣ) και των νοσήσεων (περίπου 20% του πληθυσμού) υπολογίζω ότι θα πρέπει να έχουμε 70-80% του ενήλικου πληθυσμού με αντισώματα.
#Το ξαναλέω, ότι, μην ελπίζετε σε «ανοσία αγέλης»! Δεν υπάρχει στους κορωνοιούς! Εάν υπήρχε θα είχε ήδη επιτευχθεί !
#Και μην αντιδράτε, γιατί ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ, σε αυτό που λέω εδώ και μήνες, η ΙΝΔΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ που έχει τσακίσει το «υποτιθέμενο» τείχος ανοσίας σε πλήρως εμβολιασμένα κράτη…
#Αφήστε, λοιπόν την τρομοκράτηση των πολιτών και τις Δικτατορικές τάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό…https://www.ons.gov.uk/.../coronaviruscovid19in.../7july2021
Υ.Γ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που ΕΧΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ δεν πρέπει να εμβολιασθούν. ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (κάτω των 18 για την Ιατρική).Και σταματείστε να παραποιείτε τα όσα , επιστημονικά και τεκμηριωμένα, γράφω.

dr Δημήτριος Κούβελας: Θεσμοθέτηση οικογενειακού ιατρού.

Από το χρονολόγιο του dr Δημήτρη Κούβελα

Ο dr Δημήτριος Κούβελας είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.*

Λοιπόν για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα:
1. οι τίτλοι των ειδήσεων, αλλά και ξεκάρφωτα αποσπάσματα και εκφορές λόγου δεν είναι δηλώσεις. Είναι δηλωτικές της πρόθεσης του σχολιαστού.
Για παράδειγμα από που συνάγεται η αντιεμβολιαστική μου θέση; Από το ότι δεν τα συστήνω σε άτομα που δεν κινδυνεύουν;
Γιατί δεν επιλέγεται το ότι τα συστήνω σε άτομα που τα χρειάζονται;
Γιατί λένε ότι δηλώνω ότι είναι επικίνδυνα και όχι, το αληθές, ότι είναι ασφαλή, και για να γίνουν ασφαλέστερα, να αναφέρονται όλες οι δυνητικές ανεπιθύμητες με κίτρινη κάρτα και να μην προσπαθεί ο κάθε σχετικός/άσχετος να βρει αιγιαλό συσχέτιση που δεν είναι δυνατον να βρεθεί ιατρικά για μεμονωμένα περιστατικά;
2. Πάντα μνημονεύω το ρόλο της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Γιατι δεν γίνεται σχόλιο για την έλλειψη πρωτοβάθμιας ή τη μη στελέχωση των δομών υγείας ή την άρνηση προμήθειας μονόκλωνικων αντισωμάτων;
Ή λοιπόν διαβάζονται όλα και γίνεται αντιληπτό και το γράμμα και το πνεύμα του κειμένου ή κάνουμε διευκρινιστικές ερωτήσεις για να καταλάβουμε καλύτερα, ιδίως αν δεν έχουμε και τις ειδικές γνώσεις.
(Τις οποίες όμως πως να τις πάρει κανείς όταν κουράζεται στις πρώτες σελίδες;)
3. Πέρυσι όλοι ρωτούσαν για το πότε θα ανακαλυφθούν φαρμακευτικά προϊόντα.
Η θέση μου ήταν να γίνει ότι χρειάζεται, και είναι εφικτό σήμερα (ΠΦΥ) και να αφήσουν την έρευνα να κάνει τη δουλειά της, αναφέροντας ότι μπορεί (και αλήθεια ήταν πιθανότερο) να μην βρεθεί εγκαίρως κάτι.
Αυτή η πρόβλεψη σχετιζόταν με τους χρόνους περάτωσης όλων των ελέγχων, των προκλινικών και των κλινικών μελετών, αλλά και το χρόνο που η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ επιβάλλει για τη διαδικασία έγκρισης.
Κανείς δεν έβαλε ως τίτλο το βασικό μήνυμα.
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, αλλά «δεν θα βγουν εμβόλια».
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, αφελής και οριακά νοήμον, δεν είναι το τι λέγεται, αλλά το τι προβάλλεται και το τι γίνεται αντιληπτό.
Επειδή σήμερα μου έγινε η «παρατήρηση» να προσέχω επικοινωνιακά, η απάντηση είναι ότι, όσο και αν προσέχει κάποιος και όσο και να γνωρίζει την τέχνη της επικοινωνίας, αν ανακρίνεται από 2-3 άτομα, διακόπτεται πριν ολοκληρώσει την απάντηση, ο συνομιλητής «συνοψίσει συμπερασματικά», μετά την «συζήτηση» και βάλει ταμπέλα, το πνεύμα χάνεται και το γράμμα αλλοιώνεται σημαντικά.
Πρέπει να λοιπόν να παρθούν αποφάσεις

10 τροφές που ωφελούν 10 μέρη του σώματος

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος εκπλήξεις και φαίνεται πως είναι όλα τόσο καλά οργανωμένα που πολλές φορές μοιάζει με θαύμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παρακάτω τροφές της φύσης, οι οποίες όχι μόνο κάνουν καλό σε συγκεκριμένα μέρη του οργανισμού μας, αλλά ορισμένες… μοιάζουν και σε αυτά. Δείτε τι κάνει καλό πού και εντάξτε το στη διατροφή σας, για να παραμείνετε υγιείς.
Καρότο–μάτι
Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, μια βιταμίνη πρόδρομος της βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στη μείωση της πιθανότητας να αναπτύξει κάποιος εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και απώλεια όρασης σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ντομάτα–καρδιά
Μια φέτα ντομάτας έχει τμήματα, όπως και η ανθρώπινη καρδιά, συν του ότι έχουν ίδιο χρώμα. Πέραν των συμπτώσεων, όμως, οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτική δράση για το καρδιαγγειακό και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άντρες και γυναίκες. Επειδή, μάλιστα, φαίνεται ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη, προτιμήστε να την καταναλώνετε βραστή, ψητή, σε σάλτσες κ.ο.κ.
Καρύδια–εγκέφαλος
Το σχήμα του καρυδιού είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο και θυμίζει κατά πολύ τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με τις πτυχώσεις του, το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο. Εκτός του ότι τον θυμίζουν, τα καρύδια του κάνουν και καλό, χάρη στα ωμέγα-3 τους, τα καλά αυτά λιπαρά που έχει φανεί ότι ενισχύουν τη λειτουργία του και είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξή του.
Μπανάνα–χαμόγελο
Είναι διάσημη για την περιεκτικότητά της σε κάλιο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς. Εκτός αυτού, όμως, έχει και άλλη μια σημαντική ιδιότητα, αφού μπορεί να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Συγκεκριμένα, η μπανάνα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ που όταν περάσει στο πεπτικό μας, συμβάλλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παράγεται στον εγκέφαλο και μας προκαλεί καλή διάθεση, χαλάρωση, και ηρεμία, κάτι σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Μανιτάρι–αυτί
Κόψτε στη μέση ένα λευκό μανιτάρι και θα δείτε ότι θυμίζει σε ένα βαθμό το ανθρώπινο αυτί. Η βιταμίνη D τους είναι αυτή που φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της ακοής μας και να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας απώλειας αυτής σε μεγαλύτερες ηλικίας, συν του ότι είναι σημαντική για την υγεία των οστών, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Σταφύλι–πνεύμονες
Το σταφύλι θυμίζει λίγο τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου μικρά κομμάτια ιστού επιτρέπουν στο οξυγόνο να περάσει. Ως προς τα οφέλη του, το σταφύλι περιέχει προανθοκυανιδίνη, μια χημική ουσία που φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από αλλεργίες.
Σέλινο-οστά
Με χαμηλή θερμιδική αξία και βιταμίνες όπως Α, C, και Ε, το σέλινο αποτελεί σούπερ τροφή για τα πιάτα μας. Κάνει, επίσης, καλό στα κόκαλα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και μαγνήσιο, η οποία μπορεί μεν να είναι μικρή, αλλά συμβάλλει στο να φτάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Τζίντζερ–στομάχι
Η πιπερόριζα (γνωστή και ως τζίντζερ) θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει πολύ στομάχι στο σχήμα της, ενώ χρησιμοποιούνταν εδώ και χιλιάδες χρόνια για πεπτικά και στομαχικά προβλήματα. Το τζίντζερ περιέχει τζιντζερόλη, ένα φυτοχημικό που βρίσκεται μάλιστα στη λίστα του Αμερικάνικου Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις ουσίες που εμποδίζουν τη ναυτία και τον εμετό.
Γλυκοπατάτα–πάγκρεας
Μια από τις ιδιότητες της γλυκοπατάτας είναι να βοηθά στην ισορροπία του γλυκαιμικού φορτίου και να προωθεί την υγιή λειτουργία του παγκρέατος, κάτι που προσφέρουν επίσης κι άλλα τρόφιμα πορτοκαλί χρώματος, όπως τα καρότα, το καλαμπόκι και η κολοκύθα. Σημαντικό ρόλο παίζει και πάλι η βήτα-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην παγκρεατική υγεία.
Κόκκινα φασόλια–νεφρά
Στο εξωτερικό ονομάζονται “kidney beans” ακριβώς γιατί μοιάζουν με νεφρά και εκτός του ότι συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, παίζουν το ρόλο τους και στην υγεία των νεφρών. Όσοι έχουν υγιή νεφρά, τα φασόλια αυτά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας τους, ενώ αν υπάρχει νεφροπάθεια, θα πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα καλίου που λαμβάνετε, το οποίο υπάρχει και στα φασόλια αυτά.
Το άρθρο έγραψε η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου getactive.gr