Να δούμε πότε θα πούμε ένα μαζικό όχι σε ότι μας σερβίρουν!
Η ΕΕ εγκρίνει την πώληση σκόνης του αλευροσκούληκα που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία ως το νέο τρόφιμο.
Με νόμο μας εξαναγκάζουν να φάμε νοθευμένα τρόφιμα...
Και αυτό, χωρίς καμία αντίσταση στην υποβάθμιση των βασικών μας ανθρώπινων αναγκών.
Από τις 10 Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορεί να βρουν ένα καινούργιο και απρόσμενο συστατικό στα καθημερινά τους γεύματα - σκόνη που παράγεται από προνύμφες του αλευροσκούληκα/Tenebrio molitor επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία.
Η σκόνη του αλευροσκούληκα λαμβάνεται από αφυδατωμένες και αλεσμένες προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor, το οποίο βρίσκεται συχνά σε ντουλάπια που περιέχουν προϊόντα με βάση τα δημητριακά.
Σύμφωνα με ένα νέο κανονισμό της ΕΕ, έως και 4% αυτής της πρωτεΐνης με βάση τα έντομα μπορεί να προστεθεί σε ψωμί,
τυρί,
ζυμαρικά και σε πολλά άλλα προϊόντα.
Το συστατικό προέρχεται από τις προνύμφες του σκαθαριού του αλευριού/Tenebrio molitor και έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία για λόγους ασφαλείας και απολύμανσης, προωθείται ως βιώσιμη εναλλακτική διατροφική πρωτεΐνη και η διαδικασία της υπεριώδους ακτινοβολίας χρησιμοποιείται, λένε, για την αύξηση της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη D, αλλά, προσοχή, μας λένε, όσοι έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί λόγω πιθανής διασταυρούμενης αντιδραστικότητας.
Αυτό είναι το νέο τρόφιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλεύρι από αλευροσκούληκα!
Από δω και στο εξής θα έχουμε τη χαρά, μας λένε, να τρώμε και να γευόμαστε στο ψωμί μας,
στο τυρί μας,
στα ζυμαρικά μας,
στα μπισκότα μας,
στα κέικ μας,
στις μαρμελάδες μας και λίγο αλευράκι από το σκουλικάκι!
Και βέβαια στα περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα με βάση την πατάτα και ζυμαρικά.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων που διενήργησε αξιολόγηση το 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σκόνη προνυμφών αλευροσκώληκα* που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία είναι ασφαλής για κατανάλωση υπό τις προτεινόμενες συνθήκες και επίπεδα χρήσης.
"Η σκόνη ολόκληρων προνυμφών του Tenebrio molitor που έχει υποστεί επεξεργασία με ακτίνες UV είναι ασφαλής υπό τις προτεινόμενες συνθήκες και επίπεδα χρήσης! - δήλωσαν!
Βέβαια παρά την έγκριση, υπήρξαν αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχείρησαν να εμποδίσουν την απόφαση με την υποβολή ένστασης.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων απέρριψε την ένσταση με 39 ψήφους κατά, 32 υπέρ και 6 αποχές.
Όμως οι πολιτικοί της Ιταλίας εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την έγκριση.
"Η Ευρώπη επιμένει να φέρνει προνύμφες και άλλα σκουπίδια στα τραπέζια μας.
Η σημερινή ψηφοφορία στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια ακόμη προσβολή για τους αγρότες και τις διατροφικές παραδόσεις των χωρών μας"
δήλωσε ο Gian Marco Centinaio, αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, σύμφωνα με την Il Messaggero.
"Η ΕΕ θέλει τα έντομα στο τραπέζι;
Ας τα φάνε", δήλωσε η Silvia Sardone, ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την Il Giornale.
Έτσι τα προϊόντα που περιέχουν τη σκόνη αλευροσκούληκα που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία εμφανίστηκαν στα ράφια των καταστημάτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Βέβαια επισημαίνεται ότι ετικέτες πρέπει να αναφέρουν σαφώς ότι τα προϊόντα περιέχουν προνύμφες αλευροσκώληκα*, επεξεργασμένες με υπεριώδη ακτινοβολία και ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ιδίως σε άτομα που είναι αλλεργικά στα οστρακοειδή και στα ακάρεα.
https://greekcitytimes.com/2025/02/04/eu-approves-mealworm-powder-in-food/
https://www.jpost.com/science/science-around-the-world/article-840920
https://www.opindia.com/news-updates/eu-allows-uv-treated-mealworm-powder-as-a-food-ingredient-in-bread-cheese-and-pasta-products/
* σύμφωνα με το Ετυμολογικό και ερμηνευτικό λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, ο αλευροσκώληκας ή αλευροσκούληκο ή αλευροφάγος, είναι έντομο κολεόπτερο που συναντιέται στις αλευραποθήκες και του οποίου οι κάμπιες τρέφονται με αλεύρι, οι αλευροσκώληκες καταστρέφουν το αλεύρι.
Προσοχή λοιπόν τι αγοράζουμε:
Πολλοί και πολλές λένε πως είναι δύσκολη λύση, αλλά δεν έχουμε πολλές επιλογές, αυτή είναι και είναι η σωστότερη!
Δεν αγοράζουμε τίποτε αν δεν είμαστε σίγουροι τί περιέχει.
Ρωτάμε στο φούρνο τι άλευρα χρησιμοποιεί, γιατί μπορεί να έχουμε κάποια αλλεργία!
Δεν αγοράζουμε από όσους πουλάνε τέτοια απίστευτα σκευάσματα και που μας τα προτείνουν ως τρόφιμα.
Ενημερώνουμε κόσμο που ενδέχεται να μην ξέρει ότι αυτό που αγοράζει περιέχει έντομα.
εταιρείες επένδυσαν στα έντομα:
Η οικογένεια Σαράντη (Όλυμπος) επενδύει στα έντομα
Η ΕΕ εγκρίνει την πώληση σκόνης του αλευροσκούληκα που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία ως το νέο τρόφιμο.
Με νόμο μας εξαναγκάζουν να φάμε νοθευμένα τρόφιμα...
Και αυτό, χωρίς καμία αντίσταση στην υποβάθμιση των βασικών μας ανθρώπινων αναγκών.
Από τις 10 Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορεί να βρουν ένα καινούργιο και απρόσμενο συστατικό στα καθημερινά τους γεύματα - σκόνη που παράγεται από προνύμφες του αλευροσκούληκα/Tenebrio molitor επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία.
Η σκόνη του αλευροσκούληκα λαμβάνεται από αφυδατωμένες και αλεσμένες προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor, το οποίο βρίσκεται συχνά σε ντουλάπια που περιέχουν προϊόντα με βάση τα δημητριακά.
Σύμφωνα με ένα νέο κανονισμό της ΕΕ, έως και 4% αυτής της πρωτεΐνης με βάση τα έντομα μπορεί να προστεθεί σε ψωμί,
τυρί,
ζυμαρικά και σε πολλά άλλα προϊόντα.
Το συστατικό προέρχεται από τις προνύμφες του σκαθαριού του αλευριού/Tenebrio molitor και έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία για λόγους ασφαλείας και απολύμανσης, προωθείται ως βιώσιμη εναλλακτική διατροφική πρωτεΐνη και η διαδικασία της υπεριώδους ακτινοβολίας χρησιμοποιείται, λένε, για την αύξηση της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη D, αλλά, προσοχή, μας λένε, όσοι έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί λόγω πιθανής διασταυρούμενης αντιδραστικότητας.
Αυτό είναι το νέο τρόφιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλεύρι από αλευροσκούληκα!
Από δω και στο εξής θα έχουμε τη χαρά, μας λένε, να τρώμε και να γευόμαστε στο ψωμί μας,
στο τυρί μας,
στα ζυμαρικά μας,
στα μπισκότα μας,
στα κέικ μας,
στις μαρμελάδες μας και λίγο αλευράκι από το σκουλικάκι!
Και βέβαια στα περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα με βάση την πατάτα και ζυμαρικά.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων που διενήργησε αξιολόγηση το 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σκόνη προνυμφών αλευροσκώληκα* που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία είναι ασφαλής για κατανάλωση υπό τις προτεινόμενες συνθήκες και επίπεδα χρήσης.
"Η σκόνη ολόκληρων προνυμφών του Tenebrio molitor που έχει υποστεί επεξεργασία με ακτίνες UV είναι ασφαλής υπό τις προτεινόμενες συνθήκες και επίπεδα χρήσης! - δήλωσαν!
Βέβαια παρά την έγκριση, υπήρξαν αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχείρησαν να εμποδίσουν την απόφαση με την υποβολή ένστασης.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων απέρριψε την ένσταση με 39 ψήφους κατά, 32 υπέρ και 6 αποχές.
Όμως οι πολιτικοί της Ιταλίας εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την έγκριση.
"Η Ευρώπη επιμένει να φέρνει προνύμφες και άλλα σκουπίδια στα τραπέζια μας.
Η σημερινή ψηφοφορία στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια ακόμη προσβολή για τους αγρότες και τις διατροφικές παραδόσεις των χωρών μας"
δήλωσε ο Gian Marco Centinaio, αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, σύμφωνα με την Il Messaggero.
"Η ΕΕ θέλει τα έντομα στο τραπέζι;
Ας τα φάνε", δήλωσε η Silvia Sardone, ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την Il Giornale.
Έτσι τα προϊόντα που περιέχουν τη σκόνη αλευροσκούληκα που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία εμφανίστηκαν στα ράφια των καταστημάτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Βέβαια επισημαίνεται ότι ετικέτες πρέπει να αναφέρουν σαφώς ότι τα προϊόντα περιέχουν προνύμφες αλευροσκώληκα*, επεξεργασμένες με υπεριώδη ακτινοβολία και ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ιδίως σε άτομα που είναι αλλεργικά στα οστρακοειδή και στα ακάρεα.
https://greekcitytimes.com/2025/02/04/eu-approves-mealworm-powder-in-food/
https://www.jpost.com/science/science-around-the-world/article-840920
https://www.opindia.com/news-updates/eu-allows-uv-treated-mealworm-powder-as-a-food-ingredient-in-bread-cheese-and-pasta-products/
* σύμφωνα με το Ετυμολογικό και ερμηνευτικό λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, ο αλευροσκώληκας ή αλευροσκούληκο ή αλευροφάγος, είναι έντομο κολεόπτερο που συναντιέται στις αλευραποθήκες και του οποίου οι κάμπιες τρέφονται με αλεύρι, οι αλευροσκώληκες καταστρέφουν το αλεύρι.
Προσοχή λοιπόν τι αγοράζουμε:
- άρτοσκευάσματα
- μπάρες δημητριακών
- μπισκότα
- ζυμαρικά
- σάλτσες
- πατατάκια
- πιάτα με βάση τα όσπρια και τα λαχανικά
- πίτσες
- προϊόντα ζυμαρικών γάλατα και σκόνες
- ανάλογα κρέατος εναλλακτικά για χορτοφάγους
- σούπες
- καλαμποκάλευρα
- μπύρες
- αναψυκτικά
- σοκολάτες,
- ξηρούς καρπούς και σπόρους
- σνακς και παρασκευάσματα κρέατος και πολλά άλλα, ενδέχεται να περιέχουν αλεύρι από αλευροσκωληκα!
Και να μαγειρεύουμε πλέον στο σπίτι, με ελεγμένα τρόφιμα!Πολλοί και πολλές λένε πως είναι δύσκολη λύση, αλλά δεν έχουμε πολλές επιλογές, αυτή είναι και είναι η σωστότερη!
Δεν αγοράζουμε τίποτε αν δεν είμαστε σίγουροι τί περιέχει.
Ρωτάμε στο φούρνο τι άλευρα χρησιμοποιεί, γιατί μπορεί να έχουμε κάποια αλλεργία!
Δεν αγοράζουμε από όσους πουλάνε τέτοια απίστευτα σκευάσματα και που μας τα προτείνουν ως τρόφιμα.
Ενημερώνουμε κόσμο που ενδέχεται να μην ξέρει ότι αυτό που αγοράζει περιέχει έντομα.
εταιρείες επένδυσαν στα έντομα:
Η οικογένεια Σαράντη (Όλυμπος) επενδύει στα έντομα
Διαβάζουμε στον οικονομικό ταχυδρόμο:
Όσον αφορά τους Έλληνες, ακόμη και η γενιά Ζ, η πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και µεγάλωσε µε τα έξυπνα τηλέφωνα και δεν γνωρίζει πώς είναι να ζεις χωρίς social media, στην πλειονότητά της διστάζει να ασχοληθεί με την εντομοφαγία.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε –μεταξύ άλλων- η μελέτη των Καμενίδου,
Μάμαλη,
Γκίτσα,
Μυλωνά,
Σταυριανέα: Είναι η γενιά z έτοιμη να ασχοληθεί με την εντομοφαγία;
όπου αποκαλύπτεται ότι οι Έλληνες Gen Zers σε ποσοστό 70,9% θεωρεί απίθανο ή εντελώς απίθανο να φάει έντομα.
Η αηδία, οι εξωγενείς και ενδογενείς ενδείξεις και οι αρνητικές στάσεις αποτελούν γι’ αυτούς τα κύρια εμπόδια στην ενασχόληση με την εντομοφαγία!
...θα σας άρεσε να σας σερβίρουν ένα πιάτο σαν το παρακάτω;
περισσότερες πληροφορίες:
ntina