Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Οχι TV αλλά συχνό σεξ απαιτεί ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων!

Tο πόσο καλό κάνει το σεξ στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου είναι κάτι λίγο-πολύ γνωστό.

Το ότι όμως το σεξ μετά τα πενήντα μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος «σύμμαχος» του εγκεφάλου στην προσπάθειά του να διατηρηθεί ακμαίος, είναι κάτι το οποίο δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς από την επιστήμη.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές περιοδικό γηριατρικής και γεροντολογίας «Age & Ageing», το οποίο δημοσιεύει πρωτότυπα άρθρα που σχετίζονται με τις παθήσεις της τρίτης ηλικίας (γηριατρική) και τις ψυχολογικές και συμπεριφορικές πτυχές τους (γεροντολογία).

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι ευεργετική όχι μόνο για τους μεσήλικες αλλά και για τους υπερήλικες, επειδή συμβάλλει στην ενίσχυση βασικών νοητικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η συγκέντρωση της προσοχής, η λήψη αποφάσεων, ο προγραμματισμός, ικανότητες οι οποίες μετά τα πενήντα αρχίζουν σταδιακά να εκπίπτουν λόγω της φυσιολογικής γήρανσης και «υπερφόρτωσης» των νευρικών δικτύων, τα οποία πλέον με δυσκολία ανανεώνονται.

Η έρευνα διεξήχθη από τις Βρετανίδες ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι στη Μ. Βρετανία, Χόλι Ράιτ (Hayley Wright) και Ρεμπέκα Τζενκς (Rebecca A. Jenks), πάνω σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο δείγμα ανθρώπων: 6.800 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 50 έως 89 ετών, οι οποίοι επί δώδεκα μήνες υποβάλλονταν σε τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η σεξουαλική τους ζωή επηρέαζε τις νοητικές τους ικανότητες, και ειδικότερα την ικανότητά τους να ανακαλούν λέξεις, η οποία σχετίζεται στενά με τη μνήμη, και την ικανότητά τους να εκτελούν στοιχειώδεις αριθμητικές πράξεις.

Οι εθελοντές κλήθηκαν επίσης να συμπληρώσουν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, συντροφική ή μοναχική, ενώ συναξιολογήθηκαν και άλλοι «εξωτερικοί» παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο ζωής ενός ατόμου, όπως το μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση, η κατάσταση της υγείας, οι καθημερινές συνήθειες, η φυσική άσκηση, οι κοινωνικές συναναστροφές και γενικότερα η ποιότητα της ζωής κάθε ατόμου.

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις των ερευνητριών ήταν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είχαν συχνές ερωτικές επαφές παρουσίαζαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης, τόσο στα λεκτικά όσο και στα αριθμητικά.

Οι άνδρες όμως συγκριτικά με τις γυναίκες φάνηκε να υπερτερούν στα τεστ εκτέλεσης αριθμητικών πράξεων, γεγονός που εμμέσως υποδηλώνει ότι οι άνδρες που κάνουν συχνά σεξ παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευκολία στην επίλυση τέτοιου τύπου προβλημάτων.

Σύμφωνα με τις δύο ερευνήτριες, αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να οφείλεται σε ορμονικά αίτια και πάντως χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Ηδη όμως τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να θεωρηθούν μια πρώτη σαφής ένδειξη για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το σεξ στη νοητική ευεξία των ατόμων που βρίσκονται στη μέση και την τρίτη ηλικία. Ενδειξη η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί από ειδικούς που ασχολούνται με τη συμβουλευτική ιατρική και την ψυχοθεραπευτική φροντίδα μεσηλίκων και υπερηλίκων.

Γηράσκω αεί... συνουσιαζόμενος

Ερευνα για σεξουαλική δραστηριότητα ηλικιωμένων
Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε προφανές και απολύτως δικαιολογημένο να αντιμετωπίζονται ιατρικά τα συνήθη προβλήματα της υγείας των ηλικιωμένων -πίεση, αρθριτικά, δυσπεψία, απώλεια μνήμης-, ενώ αποκλείαμε εκ των προτέρων ακόμη και την πιθανότητα τα άτομα μεγάλης ηλικίας να έχουν ερωτικές επιθυμίες οι οποίες, όταν μένουν ανικανοποίητες, τους δημιουργούν αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα αίτια αυτής της βολικής εθελοτυφλίας ως προς το ενήλικο σεξ είναι πολλά, το κυριότερο όμως θα μπορούσε ίσως να αναζητηθεί στην προκατάληψή μας ότι η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων εξαντλείται με το πέρας της ικανότητάς τους για αναπαραγωγή. Ισως έτσι εξηγείται γιατί οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, ενώ έχουν απομυθοποιήσει τις περισσότερες ηθικές προκαταλήψεις του παρελθόντος σχετικά με το σεξ, εξακολουθούν να νιώθουν αμηχανία ή και αποστροφή απέναντι σε κάθε δημόσια εκδήλωση της ερωτικής ζωής των υπερηλίκων.

Οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ υπερηλίκων αντιμετωπίζονται συνήθως ως ταμπού: άλλοτε με μεγάλη αμηχανία και ιλαρότητα κι άλλοτε ως αποκλειστικό προνόμιο κάποιων πλουσίων ή διασήμων.

Με περισσή υποκρισία αποδεχόμαστε και ενδεχομένως θαυμάζουμε τους κοτσονάτους παππούδες που «κυκλοφορούν» με μια νεαρή κοπέλα, ενώ με σεξιστικό αποτροπιασμό απαξιώνουμε τις «ξεμωραμένες γιαγιάδες» που παρασύρονται από το πάθος τους για ένα τεκνό.

Ενώ όμως η ερωτική έλξη ενός ακμαίου γέροντα για γυναίκες μικρότερης ηλικίας θεωρείται «απολύτως φυσική», η ανάγκη για μια νέα ερωτική ζωή ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένα άτομα θεωρείται συνήθως εντελώς «αφύσικη», αδιαμφισβήτητη ένδειξη γεροντικής άνοιας.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, τα πράγματα έχουν πλέον αρχίσει να αλλάζουν.

Οι σύγχρονοι παππούδες και κυρίως οι γιαγιάδες δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να συμβιβαστούν αμαχητί με τον «ουδέτερο» και «άχρωμο» κοινωνικό και βιολογικό ρόλο που τους επιφυλάσσει η κοινωνία μας.

Αρνούνται με όλες τους τις δυνάμεις να συμβιβαστούν με τον βολικό (για τους άλλους) αλλά απολύτως αποπνικτικό (για τους ίδιους) ρόλο του «αξιοσέβαστου, αλλά υπό απόσυρση πολίτη».

Εξάλλου, η δική τους γενιά ήταν η πρώτη που διεκδίκησε, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950, το δικαίωμα στον «ελεύθερο έρωτα».

Στην πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο το σεξ μεταξύ υπερηλίκων που μας δημιουργεί αποστροφή, αλλά μάλλον η ίδια η επίμονη βούληση των ατόμων της τρίτης ηλικίας να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή και τον έρωτα.

Η άρνησή τους δηλαδή να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τον σεξουαλικά αποστειρωμένο και αποστειρωτικό ρόλο του «γέρου» ή της «γριάς» που υποτίθεται ότι αρμόζει στην ηλικία τους.

Το Μυαλό Έχει Ένα Κουμπί Διαγραφής! Μάθε Πως να το Χρησιμοποιείς και Πάτα Τώρα το Delete!

Υπάρχει ένα παλιό ρητό στις νευροεπιστήμες που λέει «Νευρώνες που πάλλονται ταυτόχρονα, συνδέονται μεταξύ τους».

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε συγκεκριμένους νευρικούς δρόμους στο μυαλό μας, τόσο ισχυρότερο γίνεται το κύκλωμα που συνθέτουν. Αυτός είναι ο λόγος που δουλεύει ένα άλλο παλιό ρητό, «η πρακτική μας κάνει τέλειους». Όσο περισσότερο εξασκούμε ένα μουσικό όργανο, μια γλώσσα, μια ταχυδακτυλουργία ή οτιδήποτε παρόμοιο, τόσο ισχυρότερα γίνονται τα κυκλώματα στο μυαλό που είναι υπεύθυνα γι’ αυτές τις λειτουργίες.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν αυτά τα πράγματα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, στις μέρες μας οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ακόμα πτυχή αυτής της αλήθειας: Για να μάθουμε κάτι, ακόμα πιο σημαντικό από την εξάσκηση είναι η ικανότητα να ξεμάθουμε ή να σπάσουμε τις παλιές νευρωνικές συνδέσεις που ρυθμίζουν πράγματα που δεν μας είναι χρήσιμα πλέον. Αυτό ονομάζεται «συναπτικό κλάδεμα»
Πως και Γιατί Διαγράφονται Νευρωνικες Συνδέσεις:
Φανταστείτε το μυαλό σας σαν έναν κήπο, που στη θέση της καλλιέργειας λουλουδιών, φρούτων και λαχανικών, καλλιεργείτε συναπτικές συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες. Αυτές είναι οι συνδέσεις στις οποίες οι
νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και άλλες, ταξιδεύουν κατά μήκος τους.

Τα «Νευρογλοιακά κύτταρα» είναι οι κηπουροί του εγκεφάλου και δρουν έτσι ώστε να επιταχύνουν σήματα μεταξύ συγκεκριμένων νευρώνων. Υπάρχουν και άλλα πιο εξειδικευμένα νευρογλοιακά κύτταρα που απομακρύνουν σκουπίδια, ξεριζώνουν ζιζάνια, σκοτώνουν τα παράσιτα, σκαλίζουν το έδαφος. Αυτοί οι απαραίτητοι «κηπουροί» του εγκεφάλου σας ονομάζονται «μικρογλοιακά κύτταρα.» Η δουλειά τους είναι να «κλαδεύουν» τις συναπτικές συνδέσεις. Το ερώτημα είναι, πώς ξέρουν ποια να κλαδέψουν;

Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να διαλευκάνουν αυτό το μυστήριο, αλλά αυτό που ξέρουν είναι ότι οι συναπτικές συνδέσεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο «μαρκάρονται» από μια πρωτεΐνη, την C1q (αλλά και με άλλες). Όταν τα μικρογλοιακά κύτταρα ανιχνεύσουν την πρωτεΐνη αυτή, συνδέονται μαζί της και καταστρέφουν (ή κλαδεύουν αν θέλετε) τη συγκεκριμένη σύναψη.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στον εγκέφαλο ο ελεύθερος χώρος για να οικοδομήσουμε νέες και ισχυρότερες συνδέσεις ώστε να μπορούμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα.

Αυτός Είναι ο Λόγος που ο Ύπνος Είναι Τόσο Σημαντικός
Ο εγκέφαλός σας αυτοκαθαρίζεται όταν κοιμάστε!

Κάποιες φορές όταν μπορείτε να μάθετε κάτι νέο, ή να ξεκινήσετε μια νέα εργασία ή ένα χόμπι μπορεί να έχετε νιώσει ότι το μυαλό σας είναι γεμάτο και δε χωρά άλλες ιδέες και επιδεξιότητες. Λοιπόν, αυτό ακριβώς ισχύει κυριολεκτικά.

Όταν μαθαίνετε πολλά νέα πράγματα καινούργια για σας, ο εγκέφαλός σας χτίζει συνδέσεις, αλλά παραμένουν πολλές άλλες αδρανείς και ανεπαρκείς. Ο εγκέφαλός σας θα πρέπει να κλαδέψει πολλές από αυτές τις συνδέσεις και στη θέση τους να οικοδομήσει πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά μονοπάτια. Αυτό το κάνει όταν κοιμόμαστε.

Όταν κοιμάστε τα κύτταρα του εγκεφάλου συρρικνώνονται έως και 60% για να δημιουργηθεί χώρος ώστε τα νευρογλοιακά κύτταρα να φθάσουν και να απομακρύνουν τα απόβλητα. Έτσι κλαδεύονται οι συνάψεις.

Όταν ξυπνάμε μετά από μια ξεκούραστη νύχτα είμαστε σε θέση να σκεφτούμε καθαρά και γρήγορα. Είναι σαν να κάναμε ανασυγκρότηση στα κατακερματισμένα αρχεία του υπολογιστή.

Για τον ίδιο λόγω ο σύντομος ύπνος κατά την διάρκεια της μέρας είναι επωφελής για τις γνωστικές σας ικανότητες. Ένας υπνάκος για 10 ή 20 λεπτά δίνει στα μικρογλοιακά κύτταρα την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μακρινές συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούνται, να τις καταστρέψουν και να αφήσουν χώρο για να αναπτυχθούν νέες.

Το να κάνετε πνευματικές εργασίες με στέρηση ύπνου είναι σαν να προσπαθείτε να ανοίξετε δρόμο μέσα σε μια πυκνή ζούγκλα κρατώντας μόνο ένα μαχαίρι. Σε αυτό το κατάφυτο περιβάλλον τα βήματα προόδου θα είναι αργά και κουραστικά.

Αντίθετα, όταν σκέφτεστε ενώ ο εγκέφαλός σας έχει ξεκουραστεί καλά είναι σαν να περιπλανιέστε άνετα μέσα σε ένα μεγάλο πάρκο. Τα μονοπάτια είναι σαφή και οριοθετημένα και συνδέονται μεταξύ τους σε ευδιάκριτα σημεία, τα δέντρα είναι στη θέση τους, μπορείτε να δείτε εκατοντάδες μέτρα μπροστά σας την πορεία. Είναι αρκετά αναζωογονητικό.

Να Πως Μπορείς Να Ελέγχεις Τι Θα Διαγραφεί από το Μυαλό Σου:
Όπως είπαμε και πιο πριν, οι συναπτικές συνδέσεις που δεν χρησιμοποιείτε μαρκάρονται για να ανακυκλωθούν. Αυτές που παραμένουν είναι και αυτές που θα τροφοδοτηθούν και θα οξυγονωθούν. Έτσι, πρέπει να είστε προσεκτικοί για το τι σκέφτεστε.

Εάν ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο σκεπτόμενοι θεωρίες για το πως θα τελειώσει το «Game of Thrones» και πολύ λιγότερο για θέματα που αφορούν τη δουλειά σας, μάντεψε ποιες συνάψεις θα μαρκαριστούν για να ανακυκλωθούν.

Αν είστε σε κόντρα με κάποιον από τη δουλειά και αφιερώνετε το χρόνο σας στο πως θα τον εκδικηθείτε, και όχι στα έργα και στις ιδέες που έχετε σε εξέλιξη, θα σχηματίσετε ένα μεγάλο ιστό με συναπτικές οδούς ευφάνταστων σεναρίων εκδίκησης, αλλά φτωχές συνάψεις για τα έργα σας που θα οδηγήσουν σε κακές επινοήσεις.

Αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε, αυτό επικρατεί! Μπορείτε να πλοηγήσετε κυριολεκτικά το μυαλό σας και να επιλέξετε το τι θέλετε να γίνει δίνοντας προσοχή προς την κατεύθυνση υλοποίησής του.

Φυσικά, δεν μπορείτε να ελέγξει όλα όσα σας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πόσο σας επηρεάζουν. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει και να κατασκευάσετε τις δικές σας νευρωνικές συνδέσεις προς υλοποίησή του.

Αντί να ασχολείστε με πράγματα που σας κρατάνε στάσιμους, επικεντρωθείτε σε πράγματα που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Αντί να φαντάζεστε σενάρια που πιθανόν ποτέ δεν θα συμβούν, διαλογιστείτε. Καθάρισε το μυαλό σας. Φέρτε το μυαλό σας στο τώρα και χρησιμοποιήστε την ψυχική σας ενέργειά προς το μονοπάτι που σας ωφελεί.

Είναι πραγματικά ένα παιχνίδι στρατηγικής. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έξυπνα το μυαλό σας, να είστε έξυπνοι. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ασχολείστε με πράγματα που δεν σας ωφελούν, αυτό είναι που θα σας κάνει πιο έξυπνους.

Για να διαγράψετε κάτι, απλά, σταματήστε να σκέφτεστε γι ‘αυτό. Ακόμα και όταν κάποιος άλλος σας το υπενθυμίζει, εστιάστε την προσοχή σας κάπου αλλού. Αργά ή γρήγορα θα πάρει το δρόμο του και θα μαρκαριστεί για να οδηγηθεί στην ανακύκλωση.
share24.gr