Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Colchicum - Κολχικό, το βότανο με την ισχυρότατη κολχικίνη, το λουλούδι που αγάπησε η Μήδεια περισσότερο και από τα παιδιά της

Colchicum -Κολχικό, το λουλούδι που αγάπησε η Μήδεια περισσότερο και από τα παιδιά της, …και πως το ξεχωρίζουμε από τον αθώο κρόκο.
Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν, πριν καν μπει, το φθινόπωρο.
Το κολχικό είναι πολυετές, βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου και δυτικής Ασίας, αλλά πλέον έχει μεταφερθεί σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική. 
Στη Ελλάδα απαντώνται 26 είδη.
Αυτό το πανέμορφο αλλά και πολύ δηλητηριώδες βότανο μεγαλώνει κυρίως σε υγρά μέρη, σε λιβάδια και ξέφωτα από δάση.
Τα άνθη είναι πολύ όμορφα, πολύ μεγάλα και πολύ ρόδινα.  
Το λουλούδι έχει και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα, 6 στήμονες και θηλυκά, 3 ύπερους.
Και εδώ είναι μια βασική διαφορά από τους κρόκους στους οποίους βρίσκουμε ΜΟΝΟ 3 στήμονες.
Από το βολβό εκφύεται ένας σωληνοειδής βλαστός, στην δε άκρη του σωλήνα αναπτύσσεται το άνθος με το περιάνθιο χωρισμένο σε έξι πέπαλα. 
Τα τέπαλα του είναι διακοσμημένα με ρόδινα στίγματα σαν μωσαϊκό. 
Τα φύλλα βγαίνουν πολύ μετά την ανθοφορία, την ερχόμενη άνοιξη κατευθείαν από το βλαστό χωρίς μίσχο.
Πολλοί τα λένε και φθινοπωρινούς κρόκους. 
Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. 
Το κολχικό-η κολχικίνη-μοιάζει πολύ με τους κρόκους* αλλά ΔΕΝ είναι και ούτε έχει καμία σχέση με αυτούς. 
Είναι πολύ κολχικά και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δηλητηριώδη, εξ αιτίας της πολύ τοξικής κολχικίνης Colchicine (αλκαλοειδές) που περιέχεται σε όλα τα μέρη του βοτάνου.
Η δηλητηρίαση από αυτό το βότανο μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό, γι’ αυτό και ονομάστηκε "φυτικό αρσενικό"
Συγκεκριμένο αντίδοτο δεν υπάρχει και η καλύτερη θεραπεία είναι η πλύση στομάχου.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες ώρες, είναι κάψιμο στο στόμα, 
στομαχικός πόνος, 
διάρροια και νεφρική ανεπάρκεια και λιγότερα από 2 γραμμάρια είναι ικανά να σκοτώσουν ένα παιδί.
Η κολχικίνη σαν φάρμακο και ίαμα
Η κολχικίνη έχει χαρακτηριστεί το νέο "όπλο" κατά του κορονοϊού. 
Η κολχικίνη είναι φυσική τοξική ουσία, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, οι δε μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας τη θεωρούσαν φάρμακο αλλά και ισχυρό δηλητήριο.
Ακόμα και σήμερα οι τοξικές επιδράσεις της κολχικίνης είναι σοβαρές. 
Δεν υπάρχει αντίδοτο και η υπερδοσολογία έχει υψηλή θνησιμότητα ενώ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με το δέρμα.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διαπιστώσει ότι το φυτό Colchicum autumnale, απ’ όπου παράγεται η κολχικίνη, ήταν πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών, γι’ αυτό και το ονόμασαν "η ψυχή των αρθρώσεων". 
Το εκχύλισμα του βοτάνου Colchicum autumnale το περιέγραψε για πρώτη φορά και το χρησιμοποίησε ως θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα ο Διοσκουρίδης στο έργο του "De Materia Medica". 
Επίσης για τη δηλητηριώδη δράση της κολχικίνης έγραψε και ο Θεόφραστος, ο οποίος στο έργο του "Περὶ φυτῶν ἱστορία", 
την περιγράφει ως ένα θανατηφόρο δηλητήριο με καθυστερημένη έναρξη δράσης και εξηγούσε την ισχυρή καθαρτική της δράση.
Το κολχικό είναι ένα από τα 700 φαρμακευτικά φυτά που περιγράφονται στο παλαιότερο ιατρικό κείμενο, τον πάπυρο του Ebers της αρχαίας Αιγύπτου, περίπου το 1550 π.Χ.
Από εκεί γνωρίζουμε σήμερα πως το κολχικό το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τον πόνο, τις φλεγμονές και τα οιδήματα.
Σήμερα η κολχικίνη σαν φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οξείας ρευματοειδούς αρθρίτιδας από το 1810. 
Από την έγκριση της κολχικίνης ως φαρμάκου για την ουρική αρθρίτιδα το 2009 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, υπήρξε αναβίωση του ενδιαφέροντος για έρευνα σχετικά με τις εφαρμογές της κολχικίνης.
Η κολχικίνη λαμβάνεται από τους βολβούς του Gloriosa superba της ίδιας οικογένειας, περιεκτικότητα σε κολχικίνη 0,9% περίπου και από το Colchicum autumnale, περιέχεται στους σπόρους, τα άνθη και τους βολβούς του βοτάνου. 
Επίσης η κολχικίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κληρονομικού Μεσογειακού πυρετού, την περικαρδίτιδα, τη νόσο Behcet, και την κολπική μαρμαρυγή.
Παράλληλα, πρόσφατες έρευνες την καθιστούν πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας καρδιαγγειακών διαταραχών.
Επίσης έχει την ικανότητα να σταματά τη διαίρεση των κυττάρων, κυτταροστατικό, αλλά η τοξικότητα του είναι αποτρεπτική για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του καρκίνου.
Οικογένεια: Colchicaceae
Γένος: Colchicum
Είδος: Colchicum autumnale
Binomial name: Colchicum autumnale L.
Το όνομα του κολχικού του προέρχεται από την Κολχίδα της μαύρης θάλασσας, τη σημερινή Γεωργία.
Η Μήδεια χρησιμοποίησε το κολχικό για να δολοφονεί τα 2 παιδιά της, Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα, ανέβηκε μετά σ' ένα άρμα που το έσερναν φτερωτοί δράκοντες και έφτασε στην Αθήνα, όπου ενώθηκε με τον Αιγέα και απέκτησε το Μήδο. Προσπάθησε όμως να δηλητηριάσει το Θησέα κι έτσι ο Αιγέας την έδιωξε κι εκείνη κατέφυγε κοντά στο γιο της, Μήδο, στην Ασία, στη χώρα που από το όνομά της ονομάστηκε Μηδία.
Προς το τέλος της ζωής της κατέβηκε στα Ηλύσια Πεδία, όπου και έγινε σύζυγος του Αχιλλέα, παραμένοντας αθάνατη.
Πως ξεχωρίζω το Κολχικό από το Κρόκο
Το χαρακτηριστικό διάκρισης είναι ότι οι στήμονες στο κολχικό είναι έξι ενώ στον κρόκο μόνο τρεις. 
Η αντίθεση αυτή είναι χαρακτηριστική για την αναγνώρισή τους.
Το κολχικό ανθίζει το φθινόπωρο όπως και κάποιες ποικιλίες του κρόκου.
Πέρα από το διαφοροποιητικό αριθμό των στημόνων ο κορμός του κρόκου είναι συμμετρικός με το σημείο ανάπτυξης του βλαστού στο κέντρο, αυτός του κολχικού είναι ασύμμετρος με το σημείο του βλαστού λίγο στο πλάι.
Ακόμα τα φύλλα του κρόκου είναι στενότερα και φέρουν μια λευκή γραμμή στη μέση, ενώ αυτά του κολχικού είναι πλατύτερα χωρίς τη γραμμή.
Η κολ­χι­κί­νη, προέρχεται α­πό τα φυ­τά της οι­κο­γέ­νειας των Colchicaceae, το Colchicum autumnale και Gloriosa superba, έ­χει ό­ψη ω­χρο­κί­τρι­νης ά­μορ­φης σκό­νης, η ο­ποί­α σκου­ραί­νει ό­ταν ε­κτε­θεί στο φως. 

Κολχικίνη: ο νέος μας σύμμαχος κατά της νόσου του Covid-19


Γράφει ο
Καρδιολόγος
Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής, ΥΓΕΙΑ
Τι είναι η κολχικίνη;
Η Κολχικίνη είναι ένα αρχαίο φάρμακο που προέρχεται από το φυτό Κρόκος Φθινοπωρινός (Colchicum autumnale). 
Έχει γνωστή αντιφλεγμονώδη δράση (δηλαδή μειώνει το φλεγμονώδες φορτίο είτε τοπικά είτε γενικευμένα στο ανθρώπινο σώμα) και η κύρια χρήση της σήμερα είναι στην ουρική αρθρίτιδα και στην οξεία και υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα. 
Παλαιότερα έχει δοκιμαστεί με θετικά αποτελέσματα στον οικογενή Μεσογειακό πυρετό και σε αυτοάνοσες παθήσεις όπως η νόσος του Behcet’s.  
Τέλος πειραματικά με ενθαρρυντικά αποτελέσματα δοκιμαστικά και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ποια είναι η φαρμακολογική δράση της κολχικίνης;
Η δράση της εντοπίζεται στην παρεμπόδιση των αλλαγών του σχήματος και της κίνησης των κυττάρων. 
Επίσης δρα εναντίον της φλεγμονής μειώνοντας τη δημιουργία του παραγόντων όπως της NLRP3 inflammasome και ακολούθως της σπουδαιότερης αρχικής Ιντερλευκίνης ΙL-Iβ. Κατ’ αυτό τον τρόπο σε παθήσεις όπως είναι η οξεία περικαρδίτιδα μειώνει την ποσότητα του υγρού ανάμεσα στα περικαρδιακά πέταλα και περιορίζει τη φλεγμονή. 
Έτσι λοιπόν η κολχικίνη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία και πρόληψη καταστάσεων συστημικής φλεγμονής.
Γιατί χρησιμοποιείται κατά της λοίμωξης του Κορωνοϊού;
Η εκτεταμένη φλεγμονή αποτελεί επίσης κύριο χαρακτηριστικό της μέτριας έως σοβαρής νόσου από Covid-19. 
Μέτρια σοβαρότητας θεωρείται η λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, αναπνευστική δυσκολία και πνευμονία, ενώ σοβαρή όταν, πέρα από τα προηγούμενα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη οξυγόνου στον ασθενή (κορεσμός κάτω από 92%). 
Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτές στις προαναφερθείσες ιδιότητες της κολχικίνης, ερευνητές τόσο από την Ελλάδα με την μελέτη GRECCO-19 (κύριος ερευνητής καθηγητής Δευτεραίος) όσο και από το εξωτερικό καναδική μελέτη COLCORONA δοκίμασαν να την εφαρμόσουν επιπρόσθετα της κλασικής αγωγής σε ασθενείς με λοίμωξη από Covid-19. 
Οι ερευνητές, δοκίμασαν την κολχικίνη σε ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί έκαναν τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη του εν λόγω φαρμάκου, ενώ οι υπόλοιποι τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη εικονικού φαρμάκου (placebo). 
Η καναδική αυτή μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς Covid-19 μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χορηγηθεί και να μελετηθεί η κολχικίνη;
Από τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο Covid-19, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο – δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα συμπεριλαμβανομένου και του μυοκαρδίου.
Δεν είναι απολύτως σαφές μέσω ποιου ακριβώς μηχανισμού το εν λόγω φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη Covid-19. 
Είναι πολύ απίθανο η κολχικίνη να έχει άμεσες αντιϊκές ιδιότητες, αλλά φαίνεται να μετριάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του σώματος και να αποτρέπει τις βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων.
Πότε και σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται κολχικίνη;
Κολχικίνη θα πρέπει να χορηγείται σε όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα. 
Επίσης σε ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες. 
Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος. 
Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.
Παρενέργειες και αντενδείξεις κολχικίνης
Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν συχνά γαστρεντερικές ενοχλήσεις (διάρροια) και σπανιότερα ουδετεροπενία. 
Οι υψηλές δόσεις μπορεί, επίσης, να βλάψουν το μυελό των οστών, οδηγούν σε αναιμία, και προκαλούν απώλεια μαλλιών. 
Σπάνια η κολχικίνη μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή θόλωση του κερατοειδούς και να απορροφηθεί μέσα στο σώμα, προκαλώντας συστηματική τοξικότητα. 
Απολύτως η κολχικίνη αντενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια. 
Η αθροιστική τοξικότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευρομυοπάθεια με αδυναμία, αυξημένη CPK, και αισθητικοκινητική πολυνευροπάθεια. Η τοξικότητα με κολχικίνη μπορεί να ενισχυθεί από την ταυτόχρονη χρήση στατινών και φιμπρατών.
hygeia.gr