Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Οι αριθμοί σοκάρουν — Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

ΠηγήLost in Europelocal police and reception centers data & EMN 2020
* Στοιχεία μόνο έως το 2019 για Ισπανία, Κύπρο, Τσεχία, Φινλανδία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία
H Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (IMCD) στις 25 Μαΐου, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και στη διάδοση της ευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής 116000, που παρέχει ζωτικής σημασίας υποστήριξη στα παιδιά που αγνοούνται ή κινδυνεύουν και στις οικογένειες που πλήττονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού, στην Ελλάδα το 2020 εξαφανίστηκαν 101 παιδιά, στην πλειοψηφία τους κορίτσια (74), τα περισσότερα στην ηλικιακή κατηγορία 13 με 10 ετών.
Συνολικά βρέθηκαν 93 παιδιά, ενώ εξακολουθούν να αναζητούνται 5. Για 2 παιδιά διακόπηκε η αναζήτηση ενώ άλλα 2 αφορούν σε διακρατική συνεργασία. Από προηγούμενα έτη εξακολουθούν να αναζητούνται 39 παιδιά.
Από αυτές τις 101 εξαφανίσεις, 64 περιστατικά αφορούσαν φυγές, 10 γονικές αρπαγές και 26 ανησυχητικές εξαφανίσεις.
Μεταξύ των παιδιών που εξαφανίστηκαν και δηλώθηκε η εξαφάνισή τους στο Χαμόγελο του Παιδιού, 24 ήταν πρόσφυγες ή μετανάστες.
Στοιχεία από τη λειτουργία των γραμμών 116000 το 2020
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση Missing Children Europe, συνολικά το 2020 απαντήθηκαν 42.662 κλήσεις από τις 22 ανοιχτές γραμμές που συμμετείχαν στην έρευνα -μεταξύ των οποίων και η ελληνική γραμμή- (σε σύγκριση με 55.284 από 23 ανοιχτές γραμμές την προηγούμενη χρονιά).
Στην πράξη όμως, αντιμετωπίστηκαν 8.857 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων υποθέσεων και ανοιχτών υποθέσεων από τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 7.582 περιπτώσεις το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 17%.
Από αυτές τις περιπτώσεις, σε 715 κατεγράφησαν στοιχεία βίας, κακοποίησης, παραμέλησης ή / και εκμετάλλευσης. Πάνω από το 81% αυτών των περιπτώσεων αφορούσαν παιδιά που το είχαν σκάσει από το σπίτι ή τη δομή που τους φιλοξενούσε και 13,15% αφορούσαν απαγωγές από γονείς.
Σύμφωνα με άλλες έρευνες, όπως αυτή που θα δείτε πιο κάτω, πολλά παιδιά σε διαδικασία μετανάστευσης αντιμετωπίζουν καταστάσεις κακοποίησης, βίας ή εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς και μέσα στην Ευρώπη. Αυτό δεν απεικονίζεται στα δεδομένα των τηλεφωνικών γραμμών, πιθανότατα λόγω ελλιπούς καταγραφής και έλλειψης εμπιστοσύνης αυτών των παιδιών στις αρχές.
Στην περίπτωση των εξαφανισμένων παιδιών που τελικά εντοπίστηκαν, λιγότερες περιπτώσεις επιλύθηκαν μέσω της δημοσιότητας (13,33%) και των ειδοποιήσεων εξαφάνισης όπως το Amber Alert (4,44%) σε σχέση με το 2019 (38%). Ενδεχομένως να έπαιξαν σε αυτό ρόλο οι περιορισμοί κίνησης που σχετίζονται με τον COVID-19.
Τα ασυνόδευτα ανήλικα που έχουν χαθεί στην Ευρώπη
Τα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες είναι μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν από την εμπορία ανθρώπων και την εξαναγκαστική εργασία. Ο αριθμός όσων από αυτά αγνοούνται, δεν αποτυπώνεται στις στατιστικές των τηλεφωνικών γραμμών για τα εξαφανισμένα παιδιά. Για την ακρίβεια, σπάνια αποτυπώνεται οπουδήποτε, καθώς τα παιδιά που το σκάνε από τα κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων δηλώνονται ως οικειοθελείς αποχωρήσεις και όχι εξαφανίσεις.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχει συλλέξει από 30 χώρες το Lost in Europe, ένα διευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογράφων, περισσότερα από 18.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη μεταξύ 2018-2020.
Όπως υπογραμμίζει το δίκτυο των δημοσιογράφων που ενεπλάκησαν στην έρευνα, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια το φαινόμενο της εξαφάνισης ασυνόδευτων παιδιών στην ΕΕ λόγω έλλειψης συγκρίσιμων δεδομένων.
Η Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 στην Ελλάδα
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης (φυγή εφήβου, απαγωγή, γονική αρπαγή, ανησυχητική εξαφάνιση) τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές.
Η Γραμμή 116000 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Οι κλήσεις προς την Γραμμή 116000 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, από καρτοτηλέφωνο ΔΕΝ απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.