Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Βότανα και τρόποι χρήσης : Κρύα διαβροχή ή έκχυση βοτάνου σε κρύο νερό

Ένας από του τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι και η κρύα διαβροχή
Κρύα διαβροχή – ας δούμε τι και πως:
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε τα βότανά μας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικούς τρόπους.
Οι τρόποι αυτοί είναι παραδοσιακοί και παραμένουν οι ίδιοι μέχρι σήμερα
Κάθε τρόπος είναι κατάλληλος για διαφορετική ανάγκη του οργανισμού μας.
Τα εισπνεόμενα με ατμούς βότανα π.χ βοηθούν να ανακουφιστεί το αναπνευστικό μας σύστημα από διάφορες ενοχλήσεις.
Οι γαργάρες με εγχύματα και αφεψήματα καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό ,χαλαρώνουν και ηρεμούν  το νευρικό μας σύστημα , θεραπεύουν το πεπτικό μας.
Τα στοματικά διαλύματα καταπραΰνουν και θεραπεύουν τα στοματικά έλκη και μολύνσεις.
Τα έλαια και τα αιθέρια έλαια για μασάζ ανακουφίζουν και θεραπεύουν τους μυϊκούς πόνους.
Εκτός από το έγχυμα σε ζεστό νερό έχουμε και τα εγχύματα κρύας διαβροχής.
Με την κρύα διαβροχή των βοτάνων η έκχυση γίνεται σε κρύο νερό και αφορά , όπως στην έκχυση σε ζεστό νερό,  τα μαλακά και τρυφερά μέρη του βοτάνου μας όπως:
μίσχους ,
φύλλα ,
άνθη ,
σπόροι....

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει ταινία τις ανθρώπινες σκέψεις

Μέχρι στιγμής το σύστημα
έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 50%
στο να μαντέψει τί βλέπει ένας άνθρωπος  

Φιλόδοξο επιστημονικό εγχείρημα

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να «διαβάζει» την ανθρώπινη σκέψη αλλά να την μετατρέπει σε εικόνα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cerebral Cortex.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ζονγκμίνγκ Λίου των Σχολών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ, ζήτησαν από τρεις γυναίκες να βλέπουν εκατοντάδες βίντεο και την ίδια στιγμή ένα μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) κατέγραφε την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.

Παράλληλα, ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο (convolutional neural network) βαθιάς μάθησης και επεξεργασίας εικόνας «μάθαινε» να συσχετίζει τις εικόνες στις ταινίες με τα εγκεφαλικά μοτίβα των γυναικών.
Από ένα σημείο και μετά, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε μόνο του να προβλέψει τι έβλεπαν οι εθελόντριες και, με βάση αυτή την εκτίμηση, οι ερευνητές ήταν σε θέση να κάνουν μια γενική απεικόνιση του περιεχομένου του εγκεφάλου.

Μέχρι στιγμής το σύστημα -αναλύοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα- έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 50% στο να μαντέψει τί βλέπει ένας άνθρωπος και άρα τι επεξεργάζεται ο εγκέφαλός του, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε 15 κατηγορίες αντικειμένων και δραστηριοτήτων (πουλί, αεροπλάνο, σωματική άσκηση κ.α.).

Αν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει εκπαιδευθεί σε δεδομένα από μια γυναίκα, αλλά δοκιμάσει να μαντέψει το περιεχόμενο του εγκεφάλου μιας άλλης γυναίκας, τότε το ποσοστό επιτυχίας του πέφτει στο 25%.

Το σύστημα έχει αρχίσει ήδη να αναπαράγει την εικόνα αυτού που έχει ένας άνθρωπος στον εγκέφαλό του, αλλά προς το παρόν οι παραγόμενες στατικές εικόνες μοιάζουν με στίγματα, όπως αυτά των pixel.

Όμως, οι ερευνητές θεωρούν ότι το σύστημα θα προοδεύσει στην πορεία και κάποτε θα είναι σε θέση να «μεταφράσει» τις σκέψεις ή ακόμη και τα όνειρα σε ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή και, τελικά, σε ταινίες.
health.in.gr

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης όπου «χιονίζει» αντηλιακό

Στον ασυνήθιστο καυτό εξωπλανήτη «χιονίζει» διοξείδιο του τιτανίου,
η βασική δραστική ουσία των αντηλιακών 

Ο Κέπλερ-13Ab απέχει 1.730 έτη φωτός από τη Γη

Αστρονόμοι ανακάλυψαν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble έναν ασυνήθιστο καυτό εξωπλανήτη όπου «χιονίζει» διοξείδιο του τιτανίου, τη βασική δραστική ουσία των αντηλιακών.

Ο εξωπλανήτης είναι ο Κέπλερ-13Ab, σε απόσταση 1.730 ετών φωτός από τη Γη, ένας από εξαπλωνήτες με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχουν ποτέ βρεθεί, καθώς φθάνει τους 2.700 βαθμούς Κελσίου στη φωτεινή πλευρά που βλέπει μόνιμα στο μητρικό άστρο.

Στην αντίθετη πλευρά, τη μόνιμα σκοτεινή, που είναι πολύ πιο κρύα, μεταφέρεται με τους ανέμους οξείδιο του τιτανίου, το οποίο συμπυκνώνεται σε κρυσταλλικές νιφάδες, σχηματίζει νέφη και τελικά πέφτει στην επιφάνεια με την μορφή χιονιού.

Οι ερευνητές (μεταξύ των ερευνητών ο Άγγελος Τσιάρας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου), με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Τόμας Μπίτι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας The Astronomical Journal.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων βασίζονται στις φασματοσκοπικές παρατηρήσεις που έκαναν με την κάμερα ευρέος πεδίου του Hubble στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, στο μήκος κύματος του εγγύς υπέρυθρου.
news.in.gr

Γιατί η Δήμητρα εξάπτει τη φαντασία των επιστημόνων;

Το Dawn αποκαλύπτει έναν απρόσμενα
σύνθετο γεωατμοσφαιρικά κόσμο στη Δήμητρα

Ο μεγαλύτερος νάνος πλανήτης στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία έχει μπει στο μικροσκόπιο της NASA, η οποία έχει στείλει ένα σκάφος εξερεύνησης και παρατείνει συνεχώς την παραμονή του εκεί αφού όπως φαίνεται η Δήμητρα κρύβει πολλά μυστικά

Λαΐνας Θοδωρής
Η NASA ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι αποφάσισε να παρατείνει για δεύτερη φορά (σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της) την αποστολή του σκάφους Dawn στον νάνο πλανήτη Δήμητρα, το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία.
Γιατί οι επιστήμονες επιμένουν στην εξερεύνηση της Δήμητρας;
Ποια μυστικά μπορεί να κρύβει;
Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον γεμάτο εκπλήξεις, όπως αποδείχθηκε, γιγάντιο βράχο του ηλιακού μας συστήματος.

Η αποστολή 
Οταν ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα η Δήμητρα, αν και αρχικά θεωρήθηκε πλανήτης, τελικά οι επιστήμονες εκείνης της εποχής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο απλώς για έναν μεγάλο αστεροειδή.
Ομως η Δήμητρα όπως φαίνεται ασκούσε μια παράξενη έλξη στους επιστήμονες, οι οποίοι κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι πρέπει να ταξιδέψουμε σε αυτήν και να τη γνωρίσουμε από κοντά.
Η NASA αποφάσισε να στείλει ένα σκάφος στη Δήμητρα και τον Μάρτιο του 2015 το σκάφος έφτασε στον νάνο πλανήτη κάνοντας μια στάση πρώτα σε έναν μικρότερο νάνο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, την Εστία.

Οι πρώτες παρατηρήσεις και μετρήσεις του Dawn έδειξαν ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Δήμητρας είναι μείον 113 βαθμοί Κελσίου.
Διαπιστώθηκε ότι ο νάνος πλανήτης αποτελείται από ένα παράξενο μείγμα βράχων και πάγου σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα, που οι επιστήμονες δεν έχουν δει αλλού στο ηλιακό μας σύστημα.
Η Δήμητρα, που έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών, διαθέτει στην επιφάνειά της πολύ νερό σε μορφή πάγου, η προέλευση του οποίου παραμένει επίσης απροσδιόριστη.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υπόγειου νερού ή και ένας υπόγειος ωκεανός, όπως στον δορυφόρο Εγκέλαδο, αν και το πιθανότερο είναι ότι αυτός υπήρξε κάποτε, αλλά όχι πια σήμερα.
Ο,τι κι αν συμβαίνει, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι η Δήμητρα μπορεί ακόμη και τώρα να φιλοξενήσει (μικροβιακή) ζωή.

Ακόμη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον νάνο πλανήτη φορτισμένα ηλιακά σωματίδια, καθώς ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά με τη Δήμητρα, από το οποίο συμπεραίνεται ότι η τελευταία ίσως διαθέτει μια ασθενή ατμόσφαιρα.
Οι κρατήρες και το ηφαίστειο

Το Dawn αμέσως μόλις έφτασε στη Δήμτρα εντόπισε δύο ασυνήθιστα λαμπερές κηλίδες μέσα στη λεκάνη ενός κρατήρα διαμέτρου 98 χλμ.
Ο κρατήρας ονομάστηκε Occator.
Η φύση αυτών των κηλίδων παραμένει αδιευκρίνιστη, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι πρόκειται για πάγο ή άλατα που ήρθαν στην επιφάνεια λόγω κάποιας πρόσκρουσης.
Αλλοι επιστήμονες εικάζουν ότι πιθανώς πρόκειται για ένα ηφαίστειο που αντί για πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει νερό.
Αργότερα διαπιστώθηκε ότι στον κρατήρα σχηματίζεται τακτικά ομίχλη, η παρουσία της οποίας σύμφωνα με τους ειδικούς ενισχύει το σενάριο της παρουσίας πάγου σε αυτόν.
Ανάλογο φαινόμενο εντοπίστηκε στη συνέχεια και σε έναν ακόμη κρατήρα της Δήμητρας, τον Kupalo.
Το Dawn εντόπισε στη Δήμητρα ένα όρος που έλαβε την ονομασία Ahuna Mons.
Το όρος έχει ύψος περίπου πέντε χιλιάδες μέτρα με απότομες αλλά ομαλές πλαγιές και από ψηλά μοιάζει με μια γιγάντια πυραμίδα.
Ολα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το όρος αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ηφαίστειο πάγου (κρυοηφαίστειο), το οποίο εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε μάλιστα σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια.
Προς το παρόν παραμένει ασαφές με ποια υλικά τροφοδοτείται το κρυομάγμα του εν λόγω ηφαιστείου.
Το κρυομάγμα πιθανώς αποτελείται από ένα μείγμα αλάτων χλωρίου ή αμμωνίας και παγωμένου νερού.
Πάντως ορισμένοι πλανητικοί επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι όντως το Ahuna Mons είναι κρυοηφαίστειο και περιμένουν περισσότερα στοιχεία επ' αυτού.

Τα υλικά της ζωής
Πριν από 7 μήνες η NASA ανακοίνωσε ότι το Dawn εντόπισε πάνω στη Δήμητρα οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα, μόρια που αποτελούν τους θεμελιώδεις λίθους της ζωής στη Γη.
Οι οργανικές ουσίες φαίνεται να έχουν σχηματισθεί στον ίδιο τον πλανήτη και να μην προέρχονται από πτώσεις αστεροειδών ή κομητών.
Ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Κριστίνα Ντε Σάνκτις του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας στη Ρώμη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», δήλωσαν ότι η Δήμητρα εμφανίζει ομοιότητες με τους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου Ευρώπη και Εγκέλαδο, οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς.

Είναι η πρώτη σίγουρη ανακάλυψη οργανικών μορίων σε σώμα που βρίσκεται στη μεγάλη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία.
Τέτοια οργανικά μόρια έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί σε μετεωρίτες και αστεροειδείς.
Οι οργανικές ουσίες στη Δήμτρα είναι κυρίως συγκεντρωμένες σε μια περιοχή έκτασης περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή χημική σύσταση αυτών των οργανικών μορίων.

Η νέα εξερεύνηση
Μετά την απόφαση για τη νέα παράταση το Dawn θα πάρει εντολές αλλαγής τροχιάς από το κέντρο ελέγχου στη Γη (το Εργαστήριο Αεριώθησης JPL στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας) για να κατέβει χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά, σε ύψος έως 200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Δήμητρας, ενώ έως τώρα δεν είχε πλησιάσει χαμηλότερα από τα 385 χιλιόμετρα.
Προτεραιότητα για τους επιστήμονες, κατά τη δεύτερη παράταση της αποστολής, αποτελεί το να συλλέξουν στοιχεία μέσω του φασματομέτρου ακτίνων γάμμα και νετρονίων του σκάφους, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνθεση του ανώτερου στρώματος της Δήμητρας και της ποσότητας του πάγου που περιέχει.

Ακόμη το Dawn θα τραβήξει με την κάμερά του εικόνες της γεωμορφολογίας της Δήμητρας και θα κάνει ορυκτολογικές μετρήσεις μέσω ενός άλλου φασματομέτρου που διαθέτει.
Οταν το σκάφος ξεμείνει από καύσιμα υδραζίνης, θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά γύρω από τον μικρό πλανήτη, σαν τεχνητός δορυφόρος του.
Για να προφυλαχθεί η Δήμητρα από μια πιθανή μόλυνση με γήινα μικρόβια, εάν το Dawn έπεφτε πάνω της, επελέγη η λύση μιας σταθερής τροχιάς στο διηνεκές, ακόμη κι όταν πια δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γη, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του 2018.
tovima.gr

Netflix: Η πλατφόρμα που άλλαξε τις τηλεοπτικές μας συνήθειες

Ο Κέβιν Σπέισι και η Ρόμπιν Ράιτ πρωταγωνιστούν στο «House of Cards»,
τη σειρά που έβαλε το Netflix στον χάρτη των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών

Με πάνω από 100 εκατ. συνδρομητές σε όλον τον κόσμο φαίνεται να δείχνει τον δρόμο για το μέλλον σειρών και ταινιών, την ώρα που η τηλεόραση όπως την ξέραμε αργοσβήνει

Με συνδρομητές που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο το Netflix αποτελεί ίσως το πιο επιτυχημένο παράδειγμα πλατφόρμας που δίνει απάντηση στις ανάγκες των σύγχρονων τηλεθεατών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Στο Netflix, που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες στον υπολογιστή του, στο tablet ή στο smartphone ή ακόμα και στην τηλεόραση, αφού τη συνδέσει με το Internet, όποτε εκείνος το επιλέξει.

Αλλο μοντέλο τηλεόρασης
Η τηλεόραση, όπως τουλάχιστον την είχαμε συνηθίσει ως πριν από λίγο καιρό, «αργοπεθαίνει», καθώς οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες την έχουν ουσιαστικά καταστήσει μια συνήθεια του παρελθόντος.
Και μόνο η σκέψη ότι θα περιμένει κανείς να δει την αγαπημένη του εκπομπή μια συγκεκριμένη ώρα, σε ένα συγκεκριμένο κανάλι, ενώ θα υφίσταται κάθε τόσο το «μαρτύριο» των διαφημιστικών διαλειμμάτων, για τους περισσότερους πλέον καταναλωτές τηλεοπτικού προϊόντος είναι απλώς αδιανόητη.

Το συγκεκριμένο μοντέλο τηλεόρασης ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν, τουλάχιστον για τις ηλικίες τις οποίες οι διαφημιζόμενοι στην τηλεόραση αποκαλούν «δυναμικό κοινό», δηλαδή μεταξύ 23 και 45 ετών.
Το Netflix αλλά και οι άλλες παρόμοιες πλατφόρμες, όπως η Hulu και η Amazon, έχουν παίξει καίριο ρόλο σε αυτό.
Το Netflix κλείνει εφέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του και μέσα στο διάστημα αυτό έχει γίνει ένας από τους πλέον σοβαρούς ανταγωνιστές των παραδοσιακών τηλεοπτικών καναλιών. Ιδρύθηκε το 1997 από τον Ριντ Χάστινγκς και τον Μαρκ Ράντολφ και στην αρχή έδινε τη δυνατότητα στους συνδρομητές του να νοικιάζουν βίντεο μέσω του ταχυδρομείου.

Ωστόσο, όπως συνέβη με τη μουσική βιομηχανία, τις εφημερίδες και τα βιβλία, το Διαδίκτυο έφερε βαθιές αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες και οι ενοικιάσεις βίντεο αποτελούν και αυτές μία από τις συνήθειες που έχουν πλέον γίνει παρελθόν.
Ο Χάστινγκς είχε τη διορατικότητα να προβλέψει τις εξελίξεις αυτές και το 2007 άρχισε να προωθεί την ιδέα του streaming μέσω του Internet κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να πείσει τα κινηματογραφικά στούντιο και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα να του παραχωρήσουν τα δικαιώματα των παραγωγών τους.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η συμφωνία που υπέγραψε το 2008 με το καλωδιακό δίκτυο Starz να προβάλλει τις ταινίες για τις οποίες είχε αποκτήσει τα δικαιώματα τηλεοπτικής προβολής. Ως το 2009 οι συνδρομητές του είχαν φτάσει τα 12 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Πρωτογενείς παραγωγές
Δύο χρόνια αργότερα το Netflix ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο παιχνίδι της παραγωγής των δικών του ταινιών και σίριαλ.
Η πρώτη του παραγωγή ήταν το πολιτικό θρίλερ «House of Cards», για την οποία η εταιρεία επένδυσε 100 εκατ. δολάρια για τους δύο πρώτους κύκλους.
Το «House of Cards» που μεταδόθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013 έγινε μια από τις πλέον επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.
Η απόφαση να είναι διαθέσιμα όλα τα επεισόδια του κύκλου την ίδια ημέρα έφερε επανάσταση στις τηλεοπτικές μας συνήθειες κάνοντας μόδα το binge watching, δηλαδή να βλέπει κανείς 13 επεισόδια μιας σειράς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
Η επόμενη μεγάλη επιτυχία της πλατφόρμας ήταν η σειρά «Orange is the new black».

Πριν από λίγο καιρό το Netflix ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει 8 δισ. δολάρια για την παραγωγή πρωτογενούς προγράμματος το 2018.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει 80 νέες ταινίες ξεπερνώντας την παραγωγή των τριών μεγαλύτερων στούντιο του Χόλιγουντ μαζί.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η πλατφόρμα κατέγραψε 5 εκατομμύρια νέους συνδρομητές, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στα ύψη η τιμή των μετοχών της.

Το Netflix στην Ελλάδα
Η πρώτη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ στην οποία έγινε διαθέσιμο το Netflix ήταν ο Καναδάς.
Σήμερα η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε 190 χώρες και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το πρόγραμμά της από την Αγία Πετρούπολη ως την Αθήνα και το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Στη χώρα μας η πλατφόρμα άρχισε να είναι διαθέσιμη από τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε έχουν γίνει τεράστια άλματα στην προβολή ταινιών και σειρών με ελληνικούς υπότιτλους.
Οι Έλληνες τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα τρία πακέτα που προσφέρει η εταιρεία και τα οποία κυμαίνονται από 7,99 ως 11,99 ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο ευκρίνειας και τον αριθμό των συσκευών στις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει τα προγράμματα της αρεσκείας του.

Ο ελληνοαμερικανός διευθυντής
Ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος, διευθυντής προγράμματος του Netflix, είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους στο Χόλιγουντ.
Χειριζόμενος ένα μπάτζετ δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την παραγωγή ταινιών και σίριαλ και οι επιλογές του έχουν κάνει την πλατφόρμα έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κινηματογραφικού και τηλεοπτικού προϊόντος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα οι παραγωγές του έχουν βραβευθεί επανειλημμένα σε διοργανώσεις όπως οι Χρυσές Σφαίρες και τα ΕΜΜΥ.  

Η μάχη της τηλεθέασης
Πόσοι θεατές παρακολουθούν τα προγράμματα του Netflix;
Είναι μια ερώτηση που «καίει» τους ανταγωνιστές της πλατφόρμας, καθώς δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία τηλεθέασης.
Για τον λόγο αυτόν η εταιρεία μετρήσεων τηλεθέασης Nielsen ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι αρχίζει να συμπεριλαμβάνει και τα προγράμματά του στις μετρήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nielsen, δεν θα δημοσιοποιεί τις μετρήσεις αυτές, αλλά θα τις κάνει γνωστές σε άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Disney και η Warner Bros.
Τα σχέδια της Nielsen προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά του Netflix, το οποίο κρατάει τα σχετικά δεδομένα  επτασφράγιστο μυστικό και εκπρόσωποι της πλατφόρμας έσπευσαν να εκφράσουν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των μετρήσεων.
Οι καλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές του Netflix 
«House of Cards»:
Με πρωταγωνιστές τον Κέβιν Σπέισι και τη Ρόμπιν Ράιτ, είναι ένα σκοτεινό θρίλερ με φόντο τις πολιτικές ίντριγκες στην Ουάσιγκτον και στον Λευκό Οίκο.
Είναι η σειρά που έβαλε το Netflix στον χάρτη των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών.
Εχουν μεταδοθεί πέντε κύκλοι και έχει ανακοινωθεί ότι έχει εγκριθεί ακόμα ένας κύκλος.

«Orange is the new black»:
Είναι η δεύτερη μεγάλη επιτυχία της πλατφόρμας και διαδραματίζεται μέσα σε μια γυναικεία φυλακή. Μέχρι στιγμής έχουν μεταδοθεί πέντε κύκλοι και έχουν εγκριθεί άλλοι δύο.

«Black Mirror»:
Είναι μια σειρά από αυτοτελή επεισόδια και αφηγείται ιστορίες από το παρόν ή το σκοτεινό μέλλον. Οι δύο πρώτοι κύκλοι ήταν βρετανικής παραγωγής και τον Σεπτέμβριο του 2015 το Netflix ανέλαβε την παραγωγή δύο ακόμα κύκλων.
Η σειρά έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές και ο τέταρτος κύκλος αναμένεται να μεταδοθεί σε λίγο καιρό.

«Stranger Things»:
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από ταινίες τρόμου της δεκαετίας του '80 η σειρά αφηγείται τις περιπέτειες μιας παρέας πιτσιρικιών που έρχονται αντιμέτωπα με υπερφυσικές καταστάσεις.
Ο πρώτος κύκλος μεταδόθηκε τον Ιούλιο του 2016 και ετοιμάζεται ήδη ο δεύτερος.

«The Crown»:
Η πρώτη σεζόν της σειράς καλύπτει την περίοδο από τον γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, το 1947, ως τη διάλυση του αρραβώνα της αδελφής της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον Πίτερ Τάουνσεντ το 1955.
Θα ολοκληρωθεί σε έξι σεζόν και 60 επεισόδια που θα καλύπτουν τη ζωή της Ελισάβετ ως σήμερα.

«Making a murderer»:
Μια από τις καλύτερες σειρές ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών.
Αποτελείται από 10 επεισόδια και περιγράφει τις περιπέτειες του Στίβεν Εϊβερι που έμεινε 18 χρόνια στη φυλακή καταδικασμένος για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ.
tovima.gr

ΠΟΥ: 2.500 Έλληνες νεκροί κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης

Άλλα 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν επειδή αναπνέουν συνεχώς μολυσμένο αέρα μέσα στα σπίτια τους (π.χ. από ξυλόσομπες).
Το πρόβλημα είναι πιο οξύ στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι νομίζουμε.
Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν πιο μολυσμένο αέρα απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένες, αλλά «η ρύπανση προσβάλλει πρακτικά όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε η κυρία Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, παρουσιάζοντας νέα έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού για την ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.
«Είναι ένα θέμα δημοσίας υγείας και η αντιμετώπισή του είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να θεωρείται ο αέρας καθαρός σε μία περιοχή, ο ετήσιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μg/m3.
Το όριο αυτό αφορά όλα τα PM διαμέτρου 10 μικρονίων (PM10) και κάτω, και έχει θεσπιστεί επειδή τα σωματίδια αυτά μπαίνουν με την αναπνοή στον οργανισμό και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.
Ειδικότερα, για τα PM10 είναι 20 μg/m3 ενώ για τα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μg/m3.
Ωστόσο στη χώρα μας η μέση ετήσια συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι 34 μg/m3, όπως έδειξαν μετρήσεις σε δέκα περιοχές της χώρας (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Πειραιάς, Αθήνα, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα), σύμφωνα με τη νέα έκθεση.
Η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM10 (26 μg/m3) καταγράφηκε στη Σίνδο και η μεγαλύτερη (42 μg/m3) στη Λυκόβρυση.
Αντίστοιχα, η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 (8 μg/m3) καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και η μεγαλύτερη (16 μg/m3) στη Λυκόβρυση.
Με βάση αυτές τις μετρήσεις και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι 2.500 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των  πόλεων.
3.000 πόλεις
Η νέα έκθεση βασίσθηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 3.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Όπως έδειξε, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα ποιότητας του αέρα είναι χειρότερα από αυτά που θέτει ο ΠΟΥ.
Μοιραία λοιπόν χάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές - το 11,6% των συνολικών, παγκόσμιων θανάτων ή 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ.
Το σχεδόν 90% των θανάτων αυτών συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, με σχεδόν δύο στους τρεις να καταγράφονται στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό.
Το 94% των θανάτων οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ τα υπόλοιπα σε βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις στις οποίες αυξάνει την ευπάθεια η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στην πραγματικότητα, «η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σιωπηρός δολοφόνος διότι παρότι δεν την βλέπουμε πάντοτε, αποτελεί αιτία μερικών πολύ συνηθισμένων ασθενειών» σημειώνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ στην έκθεσή τους.
Έτσι, το 36% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 35% των θανάτων από ΧΑΠ, το 34% των θανάτων από εγκεφαλικό και το 27% των θανάτων από καρδιοπάθεια οφείλονται στην ρύπανση, εκτιμά.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 2.500 στη χώρα μας, οι οποίοι χάνονται κάθε χρόνο από νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εγκεφαλικά εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα κατοίκους του πλανήτη αναπνέουν μολυσμένο αέρα στις πόλεις όπου ζουν, με συνέπεια 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν ετησίως τη ζωή τους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
ygeia.tanea.gr

Οι «μικροστιγμές θετικότητας» μπορεί να αλλάξουν τη ζωή μας

Μερικά εύκολα, καθημερινά βήματα για να αλλάξετε προς το καλύτερο τη ζωή σας

Θέλετε να αυξήσετε την ευεξία σας;

Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα να βάλετε στην καθημερινότητά σας «μικροστιγμές θετικότητας», οι οποίες αθροιστικά και με τον καιρό μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή σας.

Αυτό συνιστά μια αμερικανίδα ψυχολόγος, η οποία πιστεύει ότι ο βαθμός κατά τον οποίο μπορούμε να αποκομίσουμε θετικά συναισθήματα από τις καθημερινές δραστηριότητές μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ευτυχισμένοι θα είμαστε.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει η δρ Μπάρμπρα Φρέντρικσον, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, και άλλοι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ότι τα έστω και σύντομα θετικά συναισθήματα ρυθμίζουν αποτελεσματικά το στρες και την κατάθλιψη και προάγουν την ψυχική και τη σωματική υγεία.

Μάλιστα, μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί στο να αναπτύσσει θετικά συναισθήματα, φροντίζοντας να ασχολείται με δραστηριότητες οι οποίες εγγενώς τα παράγουν, αναφέρει η εφημερίδα «New York Times».
Αν, δε, μοιράζεται αυτή τη διαδικασία με άλλους ανθρώπους, τα οφέλη στην υγεία του θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, γράφει η δρ Φρέντρικσον στο βιβλίο της «Love 2.0: Finding Happiness and Health in Moments of Connection» (εκδ. Plume).

Μερικές δραστηριότητες που μπορεί να γεννήσουν θετικά συναισθήματα είναι οι εξής, σύμφωνα με τη Φρέντρικσον και άλλους ειδικούς:
* Να κάνετε καλά πράγματα για τους άλλους.
Θα τους κάνετε να νιώσουν πιο χαρούμενοι – όπως και εσείς οι ίδιοι άλλωστε.
Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να κουβαλήσετε μια βαριά τσάντα ή να δώσετε οδηγίες στον δρόμο σε έναν ξένο.
* Να θαυμάζετε τον κόσμο γύρω σας.
Μπορεί να είναι ένα δέντρο, ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, ο καταγάλανος ουρανός, ένα όμορφο κτίριο ή ένα ρούχο που φορά ένας άλλος άνθρωπος.
* Αναπτύξτε και καλλιεργήστε σχέσεις.
Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί με φίλους και συγγενείς αυξάνουν τα συναισθήματα αυτοαξίας και μακροπρόθεσμα την υγεία και τη μακροζωία.
* Θέστε στόχους τους οποίους μπορείτε να πετύχετε.
Μπορεί να θέλετε να βελτιώσετε το τένις σας, να διαβάσετε περισσότερα βιβλία ή να γίνετε εξπέρ στο Sudoku.
Αρκεί να θέσετε έναν ρεαλιστικό στόχο, διότι αν είναι ανέφικτος ή μη πρακτικός θα σας δημιουργήσει αναίτιο στρες.
* Μάθετε κάτι νέο.
Μπορεί να είναι ένα άθλημα, μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, ένα παιχνίδι, οτιδήποτε ενσταλάζει μέσα σας το αίσθημα της επιτυχίας και σας κάνει να νιώθετε αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.
Και πάλι, όμως, να είστε ρεαλιστές για τον χρόνο και τον κόπο που θα χρειαστείτε για να τα καταφέρετε.
* Αποδεχθείτε τον εαυτό σας με τις ατέλειες και τα στραβά του.
Αντί όμως να εστιάζετε σε αυτά, να ρίχνετε βάρος στα θετικά σας σημεία και στα επιτεύγματά σας.
* Εξασκήστε την αντοχή σας.
Αντί να αφήνετε την απώλεια, το στρες, την ανεπάρκεια και τα ψυχικά τραύματα να σας καταβάλλουν, να τα χρησιμοποιείτε ως εμπειρίες μάθησης και εφαλτήρια για ένα καλύτερο μέλλον.
Μην ξεχνάτε την έκφραση:
«Οταν η ζωή σού δίνει λεμόνια (σ.σ. συμβολίζουν τις πίκρες), κάν’ τα λεμονάδα».
* Εξασκήστε την ενσυνειδητότητά σας.
Αναμασώντας τα προβλήματα του παρελθόντος ή τις δυσκολίες του μέλλοντος, εξαντλείτε τα ψυχικά αποθέματά σας και στερείτε την προσοχή από τις τρέχουσες απολαύσεις.
Πάψτε να αναλώνεστε με ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε και εστιάστε στο «εδώ και τώρα».
Καλή ιδέα θα ήταν να κάνετε ένα μάθημα διαλογισμού.
ygeia.tanea.gr