Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

dr. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: Νικοτινικοί χολινεργικοί αγωνιστές και SARS-CoV-2

από το χρονολόγιο του dr. κωνσταντίνου Φαρσαλινού:
https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1900222103462865
Νικοτινικοί χολινεργικοί αγωνιστές και SARS-CoV-2
Η φαρμακευτική εταιρεία Oyster Point Pharma ανακοίνωσε (σε προδημοσίευση και δελτίο τύπου) τα αποτελέσματα μελέτης σε ανθρώπινα κύτταρα και μικρής μελέτης σε πιθήκους της επίδρασης ενός νικοτινικού χολινεργικού αγωνιστή (βαρενικλίνη σε ρινικό spray) στο SARS-CoV-2, με αναφερόμενη ελλάτωση του ιικού φορτίου και αντι-ιική δράση.
Δελτίο τύπου: https://tinyurl.com/t27tpnmn
Προδημοσίευση: https://tinyurl.com/yuj9hc9a
Nα σημειώσω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ πρώιμα ακόμη. Εγραστηριακή μελέτη σε κύτταρα και μικρός αριθμός πειραματόζωων, που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε οριστικά συμπεράσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν μέχρι να δούμε την κλινική εφαρμογή του.
Από τον Απρίλιο του 2020 έχουμε αναπτύξει την επιστημονική υπόθεση για τη συμμετοχή του χολινεργικού συστήματος και του χολινεργικού αντιφλεγμονώδους δικτύου στη νόσο COVID-19. https://tinyurl.com/jx5fubjk
Πριν από ένα χρόνο μάλιστα προτείναμε μεταξύ άλλων και τη βαρενικλίνη ως πιθανή θεραπευτική επιλογή. https://tinyurl.com/5vyz2h4w (ΕΙΚΟΝΑ 2),
Σε άλλη δημοσίευση (Δεκέμβριος 2020) είχαμε πραγματοποιήσει in silico μελέτη για αρκετούς νικοτινικούς χολινεργικούς αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και τη βαρενικλίνη.
https://tinyurl.com/tpjtnxr6 (EIKONA 3).
Αναμένουμε την κλινική εφαρμογή λοιπόν. Μέχρι τότε, δε ξέρουμε πως θα εξελιχθεί...

Μικρές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα προκαλούν μεγάλες αλλαγές στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη

Στον διαβήτη, μικροσκοπικά σύμπλεγμα "βήτα κυττάρων" που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας δεν παράγουν αρκετή ορμόνη για να διατηρήσουν τους ανθρώπους υγιείς και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ανεβαίνουν.
Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Molecular Metabolism, το εργαστήριο Weir- Weir lab, παρουσίασε πληθώρα νέων δεδομένων σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται τα β-κύτταρα σε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. 
Η εργασία παρέχει σημαντικές πρόσθετες ενδείξεις επίδρασης "τοξικότητας στη γλυκόζη" που βοηθά στην ανάπτυξη τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2.
Στον διαβήτη, το σύμπλεγμα β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγει ινσουλίνη αδυνατεί να παράγει αρκετή ποσότητα και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν.
Μελετώντας τα β-κύτταρα σε αρουραίους εργαστηρίου των οποίων τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ήταν ελαφρώς αυξημένα, το εργαστήριο Weir- Weir lab- 
βρήκε αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση που επηρεάζουν όχι μόνο το πόσο καλά λειτουργούν τα κύτταρα αυτά αλλά και την ικανότητά τους να διαιρούνται και να αναπτύσσονται, καθώς και την ευπάθειά τους σε αυτοάνοσες καταστάσεις και την φλεγμονή.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των β-κυττάρων αρχίζουν να συμβαίνουν όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι μόλις αυξημένα, ακόμα εντός του εύρους προ-διαβήτη. «Αυτές οι ελαφρώς υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης είναι αρκετές για να συγχέουν πραγματικά το κύτταρο», λέει Gordon Weir, MD, ανώτερος ερευνητής και ανώτερος ιατρός προσωπικού στο Joslin Diabetes Center.
Ο Gordon Weir, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μελετά εδώ και καιρό ένα περίεργο φαινόμενο στο διαβήτη τύπου 2 που ονομάζεται απελευθέρωση ινσουλίνης πρώτης φάσης και το πώς αυτή τερματίζεται καθώς εξελίσσεται η ασθένεια.
Σε υγιή άτομα με φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εξήγησε ο Weir, το σώμα αποκρίνεται γρήγορα στη γλυκόζη με μεγάλη έκκριση ινσουλίνης.
 «Εάν, στη συνέχεια, λάβετε άτομα που έχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, πάνω από 100 mg / dl, το οποίο εξακολουθεί να μην είναι στην περιοχή του διαβήτη, αυτή η απελευθέρωση ινσουλίνης πρώτης φάσης είναι μειωμένη. 
Και όταν το επίπεδο φτάσει πάνω από 115 mg/dl, έχει εξαφανιστεί. 
Έτσι σχεδόν όλα τα β-κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το οξύ ερέθισμα». 
Σε προηγούμενη έρευνα, ο Gordon Weir, και οι συνεργάτες του μελέτησαν αυτό το φαινόμενο σε αρουραίους που τα χειρούργησαν για να δημιουργήσουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και διαπίστωσαν ότι τα β-κύτταρα των αρουραίων εκκρίνουν λιγότερη ινσουλίνη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, γονίδια που εμπλέκονται στην έκκριση ινσουλίνης ήταν πολύ δραστικά στα β-κύτταρα.
Πιο εντυπωσιακές αλλαγές ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην γονιδιακή έκφραση που θα μπορούσαν να κάνουν τα κύτταρα πιο ευάλωτα. 
Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές σχετίζονται με την ανάπτυξη των κυττάρων - τα υγιή β-κύτταρα μπορεί να ανταποκριθούν στα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αντιγράφοντας τα ίδια, αλλά αυτά τα κύτταρα δεν κατάφεραν να διαιρεθούν. 
Επιπλέον, τα κύτταρα έδειξαν πολλές διαφορές στην έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στη φλεγμονή των κυττάρων και την αυτοανοσία.
Το εύρημα μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση του γρήγορου θανάτου των β-κυττάρων που οι ασθενείς συνήθως βιώνουν λίγο πριν διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 1, είπε ο Gordon Weir.
Θα μπορούσε επίσης να ρίξει φως στο «μήνα του μέλιτος» που κάποιοι άνθρωποι βιώνουν μετά τη διάγνωση, μια περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθούν. 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν οι θεραπείες με ινσουλίνη μπορούν να επαναφέρουν τα υπόλοιπα βήτα κύτταρα σε ελαφρά αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, τα κύτταρα μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα, επισημαίνει ο Gordon Weir
Gordon C. Weir: Μικρές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα προκαλούν μεγάλες αλλαγές στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

dr. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: Πως μια "διάψευση" συντηρεί και παρατείνει δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες καχυποψίες

από το χρονολόγιο του dr. κωνσταντίνου Φαρσαλινού:
https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1900027640148978
"Fact" checking vs. true facts
Πως μια "διάψευση" συντηρεί και παρατείνει δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες καχυποψίες
Ένα θέμα που διακινείται στα μέσα ενημέρωσης από χθες αφορά τη "διάψευση" για 4 πιλότους της British Airways που, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές στο διαδίκτυο, πέθαναν πρόσφατα και έγινε προσπάθεια να συνδεθούν οι θάνατοι με τον εμβολιασμό.
Το θέμα δεν διακινείται επειδή έχει ιδιαίτερη ουσία και σημασία αλλά επειδή αποτελεί όχημα και εργαλείο επίθεσης απέναντι στον Dimitrios Kouvelas.
Άλλωστε ακούμε ακόμη και δημόσια να τον χαρακτηρίζουν ψεκασμένο αντι-εμβολιαστή (παρόλο που ο ίδιος έχει εμβολιαστεί πλήρως, όπως έχει δηλώσει δημόσια).
Οπότε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (για λόγους άσχετους με το πραγματικό θέμα) να αναλύσουμε αυτή τη "διάψευση".
Το θέμα το είδα για πρώτη φορά στο Reuters στις 17 Ιουνίου (https://tinyurl.com/u55h3ppu - EIKONA 1). Όπως γνωρίζετε, δεν το σχολίασα ποτέ, για έναν απλό λόγο:
δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη δημόσια πληροφορία ούτε για τον εμβολιασμό τους ούτε για τις συνθήκες θανάτου τους. Παρόλο που προφανέστατα είναι περίεργο να συμβαίνουν 4 θάνατοι πιλότων σε σύντομο χρονικό διάστημα (λαμβάνοντας υπόψη ότι ελέγχεται τακτικά η κατάσταση της υγείας τους).
Η απουσία αξιόπιστης πληροφορίας όμως αφορά τόσο την επιβεβαίωση όσο και τη διάψευση της πιθανής χρονολογικής ή άλλης συσχέτισης.
Οι έλληνες fact checkers λοιπόν εμφανίζονται να διαψεύδουν την αναφορά του Κούβελα στους 4 Βρετανούς πιλότους, ο οποίος υπονόησε οτι υπάρχει (ή μπορεί να υπάρχει) συσχέτιση.
Τι διέψευσε όμως ακριβώς, και τι επιβεβαίωσε το άρθρο των fact checkers;
Στην πραγματικότητα, ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ.
Για να διαψευστεί το θέμα, θα έπρεπε να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Είχαν εμβολιαστεί ή όχι οι συγκεκριμένοι πιλότοι (ή κάποιοι από αυτούς); Γιατί σε όλες τις δηλώσεις της British Airways και των fact checkers δεν αναφέρεται αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι; Τι μπορεί να σημαίνει λοιπόν η μη-απάντηση σε αυτό το προφανέστατο ερώτημα; Το μόνο που στην πραγματικότητα έχει διαψευστεί είναι ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται σε συζητήσεις διαχείρισης κρίσης με την κυβέρνηση.
2. Είναι σε θέση μια αεροπορική εταιρείας να απαντάει στο ερώτημα αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εμβολίου και θανάτου; Η ερώτηση είναι ρητορική διότι η αεροπορική εταιρεία είναι ΑΝΙΚΑΝΗ και ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ να κρίνει αν υπάρχει σχέση ή όχι. Επίσης, στο tweet της εταιρείας αναφέρει ότι δεν είναι αληθές ότι οι θάνατοι "συνδέονται" ("linked"), χωρίς να αναφέρεται η λέξη εμβόλιο (https://tinyurl.com/93yve22w - ΕΙΚΟΝΑ 1).
3. Είναι σε θέση οι συγγενείς (τους οποίους επικαλούνται οι fact checkers) να απαντήσουν στο ερώτημα αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εμβολίου και θανάτου; Η ερώτηση είναι ρητορική διότι οι συγγενείς είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ και ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ να κρίνουν αν υπάρχει σχέση ή όχι.
4. Έπρεπε ο ΜΗΡΑ να λάβει ειδοποίηση μέσω κίτρινης κάρτας ΑΝ οι πιλότοι είχαν εμβολιαστεί και στη συνέχεια κατέληξαν; Η ερώτηση είναι ρητορική, διότι είναι ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να λάβουν τέτοια ειδοποίηση ΕΦΟΣΟΝ είχε προηγηθεί εμβολιασμός. Η μη-απάντηση στο αν προηγήθηκε εμβολιασμός ακυρώνει λοιπόν αυτό το επιχείρημα και ταυτόχρονα δημιουργεί ερωτήματα για το ποιος και γιατί δεν κατέγραψε σε κίτρινη κάρτα τα συμβάματα ΑΝ οι πιλότοι (ή κάποιοι από αυτούς) είχαν εμβολιαστεί (κάτι που δεν το επιβεβαιώνει και δεν το διαψεύδει κάνεις).
5. Η αεροπορική εταιρεία έχει επιβάλλει τον εμβολιασμό στο προσωπικό ή όχι? Και αυτό δεν το επιβεβαιώνει και δεν το διαψεύδει κανείς. Το AFP το αναφέρει σε τίτλο άρθρο του, αλλά επικαλείται μόνο τηλεφωνική επικοινωνία κι όχι κάποια επίσημη ανακοίνωση (https://tinyurl.com/4vwxe4m2 - ΕΙΚΟΝΑ 3).
Αντίθετα, άλλη αεροπορική έχει ανακοινώσει επίσημα ότι δεν θα υποχρεώσει τους πιλότους της να εμβολιαστούν (United Airlines, εδώ: https://tinyurl.com/ymwuc7xf).
ΑΝ λοιπόν η British Airways το έχει επιβάλλει, τότε προφανώς έχει ακόμη μικρότερη αξία η θέση της εταιρείας πάνω στο θέμα (για προφανείς λόγους).
Συμπέρασμα
Παρόλο που το ερώτημα που τέθηκε από ανώνυμες (και αγνώστου αξιοπιστίας) πηγές στο διαδίκτυο ήταν αν 4 πιλότοι της British Airways πέθαναν μετά τον εμβολιασμό τους, το μόνο ζήτημα που διαψεύδεται είναι ότι η British Airways είναι σε συζητήσεις διαχείρισης κρίσης με την κυβέρνηση.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις και αναλύσεις των fact checkers (διεθνώς, και στην Ελλάδα) αφήνουν ανοιχτά και αναπάντητα συγκεκριμένα ερωτήματα που θα μπορούσαν να είχαν απαντηθεί (αν ήθελε η αεροπορική εταιρεία).
Προφανώς δεν μπορεί να κρίνει μια αεροπορική εταιρεία ή οι συγγενείς αν υπάρχει αιτιολογική σχέση. Άλλωστε η οριζόντια φαρμακοεπαγρύπνηση έχει το ρόλο να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει αιτιολογική σχέση ΜΟΝΟ μέσω ανάλυσης της συχνότητας των επιπλοκών. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταγράφονται όλα, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ και των συμβαμάτων που ΔΕΝ οφείλονται στα εμβόλια.
Διάψευση λοιπόν δεν υπάρχει για το κεντρικό ζήτημα. Προφανώς, ούτε επιβεβαίωση μπορεί να υπάρχει. Και να υπήρχε, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν προσφέρει καινούργια γνώση.
Τα ερωτήματα σχετικά με το θέμα πάντως παραμένουν, και η αβεβαιότητα συντηρείται από εκείνους που δεν απάντησαν στα αυτονόητα ερωτήματα.
Μπορεί λοιπόν κάποιος να θέσει ένα ερώτημα που πρακτικά έμεινε αναπάντητο.
Εγώ επέλεξα να μην σχολιάσω ποτέ το θέμα, διότι άλλωστε δεν είναι κεντρικής σημασίας. Αλλά επειδή βλέπω ότι το θέμα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με συγκεκριμένο στόχο, για συγκεκριμένο πρόσωπο, για συγκεκριμένους λόγους (που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα των πιλότων), θεώρησα χρήσιμο να αναλύσω τη "διάψευση".
Κι επειδή είδα ότι ο κ. Κούβελας πιθανώς να κινηθεί νομικά εναντίον όσων τον συκοφαντούν (εδώ: https://tinyurl.com/tu9u6fs), του προσφέρω τα δικαιώματα χρήσης του παρόντος κειμένου, αυτούσιο ή τροποποιημένο, αν του φανεί χρήσιμο.

Ίλιγγος ή ζάλη - που οφείλεται και τι εννοούμε με τον όρο ίλιγγος vertigo

Το 25% των ασθενών που επισκέπτονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, αναφέρουν τη ζάλη ως στοιχείο του προβλήματός τους. 
Αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 40% στους ηλικιωμένους ασθενείς και είναι το συχνότερο σύμπτωμα σε ασθενείς άνω των 75 ετών. 
Η διάγνωση του αιτίου της ζάλης επιτυγχάνεται περίπου στο 80% των ασθενών στα επείγοντα. Σε περίπου το 50% των ασθενών το αίτιο της ζάλης είναι περιφερική ή κεντρική πάθηση του αιθουσαίου συστήματος. 
Περιφερικός, κεντρικός, φαρμακευτικός, δεν μας ενδιαφέρει κατ’ αρχήν τι είδους ίλιγγος είναι, αλλά εάν είναι πράγματι ίλιγγος η απλά ζάλη-διαταραχή της ισορροπίας η προσυγκοπτική κατάσταση.
Με τον όρο ίλιγγος vertigo  εννοούμε την ψευδαίσθηση της κίνησης, ενώ το σώμα παραμένει ακίνητο. 
Αυτό εκδηλώνεται:  με την αίσθηση της περιστροφής του σώματος, της ώθησης, της τάσης για πτώση ή της αιώρησης προς τα πλάγια, εμπρός, πίσω, πάνω ή κάτω. 
Ο ασθενής βέβαια σχεδόν πάντα γνωρίζει ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ψευδή και τις περισσότερες φορές, παρότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά δεν είναι επικίνδυνα. 
Η διάγνωση του ιλίγγου απαιτεί εξειδικευμένο νευροωτολογικό έλεγχο για τον προσδιορισμό των αιτιών του, πριν δοθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
Πώς Εκδηλώνεται 
Αν και αποτελούν διαφορετικές παθήσεις, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ο ίλιγγος εκδηλώνεται ή συνοδεύεται από ζάλη. 
Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, ελαττώνεται προοδευτικά ο νυσταγμός, οπότε παύει το αίσθημα κίνησης και ο ασθενής νιώθει ζάλη ή όταν ο ίλιγγος ξεκινήσει από την αρχή με μικρή ένταση, οπότε εκδηλώνεται μόνο με ζάλη.
Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, ο ίλιγγος συνοδεύεται από αίσθημα ναυτίας εμετό, εφίδρωση, αίσθημα φόβου.
Που οφείλεται 
Αν και συνήθως, τα αίτια είναι «αθώα», η ζάλη και ο ίλιγγος μπορεί να οφείλονται σε οργανικές παθήσεις, π.χ. νοσήματα του λαβυρίνθου (αιθουσαίο σύστημα), άλλες παθήσεις του αυτιού, παθήσεις του καρδιαγγειακού ή κεντρικού νευρικού συστήματος, αιματολογικά ή νοσήματα του μεταβολισμού (π.χ. διαβήτης).
Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε ψυχικά αίτια, στη δράση κάποιων φαρμάκων ή στη χρήση αλκοόλ, καθώς και σε αυχενικό σύνδρομο, που είναι από τις συνηθέστερες αιτίες εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων.
Για να προκύψει ίλιγγος πρέπει να προκληθεί βλάβη στο αιθουσαίο σύστημα, το σύστημα δηλαδή που σε συνεργασία με το οπτικό σύστημα εξασφαλίζει την ισορροπία και τον προσανατολισμό στο χώρο.
Μέρη αυτού του συστήματος είναι ο λαβύρινθος, το αιθουσαίο νεύρο και οι συνδέσεις του με τον εγκέφαλο. 
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ίλιγγος είναι το αποτέλεσμα καλοήθους διαταραχής της λειτουργίας σώματος και ψυχής. 
Κακοήθεις παθήσεις νευρολογικά και συστηματικά νοσήματα (π.χ. ρευματοπάθεια) μπορούν να εκφραστούν με ίλιγγο, ωστόσο αφορούν λίγες περιπτώσεις.

Συχνότερες αιτίες ιλίγγου 
Υπάρχουν πολλά αίτια, που προκαλούν ίλιγγο-αστάθεια και θα αναφερθούν μόνο τα πιο συχνά.
Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.
Οφείλεται στην αποκόλληση κρυστάλλων μέσα στο λαβύρινθο, οι οποίοι κατά την κίνηση του κεφαλιού ερεθίζουν συγκεκριμένα σημεία του λαβυρίνθου και προκαλούν ίλιγγο. 
Αιθουσαία νευρωνίτιδα.
Χαρακτηρίζεται από έντονο ίλιγγο και εμέτους, εισβάλει απότομα και διαρκεί από λίγες μέρες έως τρεις εβδομάδες. 
Νόσος Meniere (Μενιέρ). Πρόκειται για προοδευτική πάθηση, η οποία μπορεί να συνδυάζει τον ίλιγγο με βαρηκοΐα και εμβοές (βουητά). 
Λαβυρινθίτιδα.
Είναι φλεγμονή του λαβυρίνθου, η οποία μπορεί να οφείλεται στη δράση μικροβίων και η οποία προκαλεί πολύ έντονα συμπτώματα με προβλήματα και από την ακοή και από την ισορροπία. Είναι σοβαρή κατάσταση και χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Ιστορικό κακώσεων και ωτοχειρουργικών επεμβάσεων.
Κακώσεις στην περιοχή του κεφαλιού, καθώς και επεμβάσεις στην περιοχή του αυτιού μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική κατασκευή και λειτουργία του λαβυρίνθου.
Ακουστικό νευρίνωμα.
Πρόκειται για όγκο του ακουστικού νεύρου κατά την πορεία του προς τον εγκέφαλο. Προκαλεί προοδευτικά προβλήματα όχι μόνο στην ακοή, αλλά και στην ισορροπία. 
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι παρακολούθηση, ακτινοβολία ή εγχείρηση.
Ίλιγγος σχετιζόμενος με ημικρανία.
Χαρακτηρίζεται από επεισόδια ιλίγγου ή συνεχόμενη ζάλη συνοδευόμενα με δυσανεξία στους ήχους ή στο φως.  
Αιμοδυναμικές μεταβολές (έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Προκαλούνται συνήθως από άγχος, κούραση, διαταραχές ύπνου). 
Μεταβολικά προβλήματα (αυξημένο σωματικό βάρος, διαταραχή σακχάρου, λιποειδών, αρτηριακής πίεσης, θυρεοειδούς αδένα).
Ψυχογενείς διαταραχές. 
Ο απεικονιστικός έλεγχος (αξονική/μαγνητική τομογραφία) χρειάζεται σπανίως και μόνο όταν το συστήσει ο ειδικός γιατρός. 
Σκλήρυνση κατά πλάκας. 
Ο λεπτομερής έλεγχος είναι ανάλογος της διερεύνησης του ακουστικού νευρινώματος.
Διάγνωση
Σε κάθε περίπτωση ιλίγγου απαιτείται λεπτομερές ιστορικό και κλινική εξέταση. 
Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τη στάση και κίνηση του ασθενούς με συγκεκριμένες δοκιμασίες και την πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.
Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τη μελέτη του συστήματος ακοής και ισορροπίας. Πάντοτε εξετάζουμε και την ακοή, γιατί το σύστημα ακοής και ισορροπίας αποτελούν μία ενιαία λειτουργική μονάδα. 
Μετράται η ακοή, διερευνάται η ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά των βουητών και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται καταγραφή των ακουστικών προκλητών δυναμικών. 
Πρόκειται για σύγχρονη μέθοδο κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές υπέρυθρες κάμερες. Κατά την εκτέλεση διαφόρων εξετάσεων προκαλούνται αυτόματες κινήσεις των ματιών, λόγω σύνδεσης των λαβυρίνθων με τα κέντρα κίνησης των ματιών, και οι οποίες κινήσεις καταγράφονται από την υπέρυθρη κάμερα. 
Προσμετράται η κατεύθυνση της κίνησης, η ταχύτητα της και άλλες παράμετροι. 
Τελικά εξάγονται συμπεράσματα για τη λειτουργία των λαβυρίνθων πχ αν ένας λαβύρινθος είναι υποτονικός, αν οι δύο λαβύρινθοι συνεργάζονται καλά μεταξύ τους, αν το πρόβλημα δεν είναι από τους λαβυρίνθους αλλά από το νευρικό σύστημα κλπ.
Πώς αντιμετωπίζεται
Η αντιμετώπιση της πάθησης εξαρτάται από τα αίτια:
- Αν πρόκειται για πάθηση του λαβυρίνθου με την κατάλληλη αγωγή και με ειδικές ασκήσεις που θα υποδείξει ο ωτορινολαρυγγολόγος ο ασθενής θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.
- Αν οφείλεται σε επεισόδια υπότασης, καρδιαγγειακά ή προβλήματα του νευρικού συστήματος, αυτά αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και
– αν χρειαστεί- με επεμβατική θεραπεία (by pass).
-Αν οφείλεται σε προβλήματα όρασης (μυωπία, πρεσβυωπία κ.τ.λ.) χρειάζεται αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών από οφθαλμίατρο, ιδίως όταν η ζάλη παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης των ματιών (διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης, γράψιμο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή).
- Αν οφείλεται σε προβλήματα του αυχένα (στένωση, δισκοπάθεια κ.τ.λ.) τότε η αντιμετώπιση γίνεται με τη χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και με φυσικοθεραπεία.
Φαρμακευτική αγωγή: σε περιπτώσεις οξείας κρίσης ανακουφίζει από τα συμπτώματα, ενώ ειδικά φάρμακα αποκαθιστούν τη βλάβη στο αιθουσαίο σύστημα.
Συντηρητικά μέσα: ειδικές ασκήσεις, φυσικοθεραπεία, χειροπρακτική, εναλλακτικές θεραπείες (βελονισμός), ψυχολογική υποστήριξη.
Χειρουργική θεραπεία: ενδείκνυται σε ειδικές περιπτώσεις (συρίγγιο του λαβυρίνθου, νευρίνωμα αιθουσαίου νεύρου κ.τ.λ.).
Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση
Σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα ζαλάδας και ιλίγγους, που προκαλούνται από αυχενικό – αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, τα φυσικά θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούμε έχουν σαν σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων, καθώς και την αποκατάσταση της μειωμένης λειτουργικότητας της αυχενικής μοίρας και των άνω άκρων.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφεύγετε τις προσβολές του ιλίγγου ή τουλάχιστον να τις κάνετε λιγότερο συχνές και σοβαρές.
Αν υποφέρετε από ιλίγγους θα πρέπει να:
1. Σταματήσετε να καπνίζετε,
2. Μην πίνετε αλκοόλ,
3. Ελαττώστε το αλάτι,
4. Μην τρώτε αλόγιστα,
5. Μην κουράζεστε υπερβολικά,
6. Το άγχος επιδεινώνει τον ίλιγγο,
7. Μην κάνετε απότομες κινήσεις του κεφαλιού,
8. Μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι.
Θεραπεία ιλίγγου με αιθουσαία αντιρρόπηση. Τι ακριβώς είναι;
Η θεραπεία του ιλίγγου με αιθουσαία αντιρρόπηση είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που εφαρμόζουμε στις διάφορες παθήσεις του αυτιού και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί αντιστάθμισμα, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος. 
Μεγάλο ποσοστό ασθενών που συναντούμε με ίλιγγο μεγάλης διάρκειας, δεν βελτιώνονται με την φαρμακευτική αγωγή, αλλά παρουσιάζουν βελτίωση με τις ασκήσεις αιθουσαίας αντιρρόπησης που συστήνουμε.
Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να αρχίζουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ακόμα και όσο είσαστε ακόμα στο κρεβάτι. 
Ασκήσεις αντιρρόπησης του ιλίγγου
Α. Αρχικά στο κρεβάτι
Κινήσεις των ματιών
Αρχικά αργά και αργότερα γρήγορα:
α) Προς τα επάνω και μετά προς τα κάτω,
β) Από τη μία πλευρά στην άλλη,
γ) Προσηλώστε το βλέμμα στο δάκτυλο που πλησιάζει το πρόσωπο από το 1 μέτρο.
Κινήσεις του κεφαλιού
Αρχικά αργά και αργότερα γρήγορα.
Αρχικά με ανοικτά τα μάτια, μετά με κλειστά:
α) Κάμψη προς τα εμπρός και μετά έκταση προς τα πίσω,
β) Στροφή από τη μία πλευρά στην άλλη.
Β. Καθισμένος/η
• Επαναλάβατε τις κινήσεις που κάνατε στο κρεβάτι,
• Περιστροφικές κινήσεις όλου του κορμού,
• Σκύψτε προς τα εμπρός ώστε να ακουμπήσετε τα δάκτυλα των ποδιών σας.
Γ. Όρθιος/α
• Επαναλάβατε τις ασκήσεις που κάνατε στο κρεβάτι.
• Εκτελείτε περιστροφικές κινήσεις όλου του κορμού,
• Ξαπλώστε και σηκωθείτε με ανοικτά και μετά με κλειστά τα μάτια,
• Ρίξτε μια μπάλα από το ένα χέρι στο άλλο έχοντας τα χέρια στο ύψος των ματιών και παρακολουθήστε την με τα μάτια.
• Κάντε το ίδιο με τη μπάλα αλλά αυτή τη φορά έχοντας τα χέρια στο ύψος των γονάτων.
Δ. Να κινήστε:
• Κατά μήκος του δωματίου αρχικά με ανοικτά και μετά με κλειστά τα μάτια.
• Πάνω και κάτω σκαλοπάτια,
• Γύρω από ένα άτομο ανταλλάσσοντας μια μπάλα,
• Παίζετε οποιοδήποτε παιχνίδι που σας αναγκάζει να κάνετε διάφορες κινήσεις. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση και προφύλαξη από τυχόν υποτροπές του ιλίγγου.
(Οι τελευταίες ασκήσεις γίνονται όταν είστε πια τελείως καλά).
Συνήθως διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, αν και το αίσθημα της ζάλης μπορεί να παραμείνει για ώρες. 
Η διάγνωση συνήθως τίθεται με έναν ειδικό χειρισμό, που εκτελεί ο γιατρός στο ιατρείο. Αντιμετωπίζεται με ειδικές ασκήσεις και χειρισμούς επανατοποθέτησης (μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς) των αλάτων, που έχουν αποκολληθεί.
Οποιαδήποτε κίνηση της κεφαλής επιδεινώνει στην αρχή τα συμπτώματα και γι’ αυτό ο ασθενής αποφεύγει οποιαδήποτε κίνηση. 
Ο άρρωστος συχνά πάσχει ή αναρρώνει από μία ιογενή λοίμωξη και γι’ αυτό πιθανολογείται ως αιτία κάποια ιογενής λοίμωξη που προσβάλει το αιθουσαίο νεύρο.
Ο ίλιγγος μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες και η κατάσταση αρκετές ημέρες. 
Η διάγνωση γίνεται με λεπτομερή ακουολογικό έλεγχο και εργαστηριακό έλεγχο του συστήματος ισορροπίας. Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι υποτροπιάζει.
Ανησυχητικό σύμπτωμα είναι το να έχει κανείς βουητά ή/και πτώση της ακοής μόνο από το ένα αυτί. 
Η προσεκτική ακουολογική και νευροωτολογική εξέταση σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ακτινολογικές μεθόδους θέτουν τη διάγνωση. 
Σε αρκετές περιπτώσεις συνυπάρχει ευαισθησία στις κινήσεις του σώματος. 
Η ημικρανία συνοδεύεται με αύρα (φωτεινές γραμμές, φωτάκια στο οπτικό πεδίο, θαμπά τμήματα στο οπτικό πεδίο) ή όχι . 
Συχνά υπάρχει κυμαινόμενη βαρηκοΐα και εμβοές.
Είναι προοδευτική εκφυλιστική πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. 
Σε αρκετές περιπτώσεις τα αρχικά συμπτώματα είναι βουητά στα αυτιά, διαταραχές ισορροπίας-αστάθεια και ελάττωση της κατανόησης της ομιλίας σε θόρυβο
Το ιστορικό μπορεί να αποτελεί και το 50% της διάγνωσης. 
Από εργαστηριακής απόψεως το σύστημα ισορροπίας διερευνάται με το βιντεονυσταγμογράφημα
Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπερήχους και Laser χαμηλής ισχύος, ενώ σε οξύ αυχενικό πόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μορφές ηλεκτροθεραπείας και κυρίως TENS με πολύ καλά αποτελέσματα.
Τα μαλακά περιλαίμια (κολάρα) βοηθούν σε περιπτώσεις που χρειάζεται προσωρινή μείωση της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας για να μειωθούν οι ζαλάδες και οι ίλιγγοι.
Οι διαθερμίες βοηθούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος για να απομακρυνθούν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και τα νεκρά κύτταρα. 
Τέλος, ο συνδυασμός τεχνικών κινητοποίησης και χειρισμών, οι ασκήσεις αποκατάστασης, καθώς και η εφαρμογή μάλαξης μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά τόσο στη μείωση του πόνου, όσο και στην εξάλειψη της ζάλης και των ιλίγγων, που ταλαιπωρούν τον ασθενή, έτσι ώστε να επανέλθει στις καθημερινές φυσιολογικές του δραστηριότητες χωρίς προβλήματα.
Έτσι μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες παθήσεις του λαβυρίνθου όπως: καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως, μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη υπαισθησία, συνοδευόμενη με νόσο του Meniere, αιθουσαία νευρωνίτιδα, λαβυρινθίτιδα. 
Γίνονται τρεις τουλάχιστον φορές την ημέρα και δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά όλες μαζί. 
Πρέπει να εκτελούνται κατά ομάδες (Α ή Β ή Γ ή Δ), ανάλογα με τη φάση της ανάρρωσης σας.