Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

dr. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: Νικοτινικοί χολινεργικοί αγωνιστές και SARS-CoV-2

από το χρονολόγιο του dr. κωνσταντίνου Φαρσαλινού:
https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1900222103462865
Νικοτινικοί χολινεργικοί αγωνιστές και SARS-CoV-2
Η φαρμακευτική εταιρεία Oyster Point Pharma ανακοίνωσε (σε προδημοσίευση και δελτίο τύπου) τα αποτελέσματα μελέτης σε ανθρώπινα κύτταρα και μικρής μελέτης σε πιθήκους της επίδρασης ενός νικοτινικού χολινεργικού αγωνιστή (βαρενικλίνη σε ρινικό spray) στο SARS-CoV-2, με αναφερόμενη ελλάτωση του ιικού φορτίου και αντι-ιική δράση.
Δελτίο τύπου: https://tinyurl.com/t27tpnmn
Προδημοσίευση: https://tinyurl.com/yuj9hc9a
Nα σημειώσω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ πρώιμα ακόμη. Εγραστηριακή μελέτη σε κύτταρα και μικρός αριθμός πειραματόζωων, που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε οριστικά συμπεράσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν μέχρι να δούμε την κλινική εφαρμογή του.
Από τον Απρίλιο του 2020 έχουμε αναπτύξει την επιστημονική υπόθεση για τη συμμετοχή του χολινεργικού συστήματος και του χολινεργικού αντιφλεγμονώδους δικτύου στη νόσο COVID-19. https://tinyurl.com/jx5fubjk
Πριν από ένα χρόνο μάλιστα προτείναμε μεταξύ άλλων και τη βαρενικλίνη ως πιθανή θεραπευτική επιλογή. https://tinyurl.com/5vyz2h4w (ΕΙΚΟΝΑ 2),
Σε άλλη δημοσίευση (Δεκέμβριος 2020) είχαμε πραγματοποιήσει in silico μελέτη για αρκετούς νικοτινικούς χολινεργικούς αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και τη βαρενικλίνη.
https://tinyurl.com/tpjtnxr6 (EIKONA 3).
Αναμένουμε την κλινική εφαρμογή λοιπόν. Μέχρι τότε, δε ξέρουμε πως θα εξελιχθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου