Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Ό, τι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του!

Ό, τι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του!
Μερικές φορές οι καταστάσεις δείχνουν να μη μας ευνοούν και παρά τις προσπάθειές μας τα πράγματα δεν έρχονται όπως θα θέλαμε.
Για αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως τα όμορφα πράγματα δεν προγραμματίζονται, απλώς συμβαίνουν στη ζωή μας και έτσι δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε γι’ αυτά. 
Γιατί αν είναι κάτι να συμβεί, θα συμβεί ούτως ή άλλως. 
Γιατί αν είναι κάτι να μη συμβεί, τότε δεν θα συμβεί!
Τόσο απλά και κατανοητά!!!
Έτσι, για πολλά πράγματα στη ζωή μας, πολλές φορές, καλό είναι να μην προσκολούμεθα και να μην αγχωνόμαστε αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν, απλά να πιστεύουμε πως αν είναι κάτι να συμβεί, θα συμβεί ούτως ή άλλως!
Πρέπει να σταματήσουμε να εφευρίσκουμε λόγους για τους οποίους εμμένουμε στο να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι αναζήτησης και να αποδράσουμε από τον κόσμο των ατελέσφορων προσδοκιών και χρονοδιαγραμμάτων.
Η αποδοχή ότι τα πράγματα στη ζωή έρχονται με έναν απλούστερο τρόπο, απελευθερώνει τις αισθήσεις μας, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε τη ζωή προσεγγίζοντας την ευτυχία με έναν πιο άνετο και ήρεμο τρόπο.
Διάφορα πράγματα στη ζωή μας έρχονται, φεύγουν και αλλάζουν ταυτόχρονα
Είμαστε το σύνολο των  γεγονότων που μας έχουν συμβεί και των επιθυμιών μας. 
Ωστόσο, μερικές φορές τα γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή μας δεν αντιστοιχούν με τις επιθυμίες μας και είναι δύσκολο για μας να δεχτούμε τις συνέπειες που συνεπάγονται. 
Κάτι τέτοιο μας κάνει ανήσυχους, μας αγχώνει και πικράνει την ύπαρξή μας.
Εδώ ταιριάζει μια διάσημη Αραβική παροιμία:
Αν έχεις μια λύση στο πρόβλημά σου, γιατί να ανησυχείς; 
Και αν δεν έχεις, γιατί να προβληματίζεσαι;
Ίσως μοιάζει παράδοξο το ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε, αλλά το να τα αφήνουμε να καταδυναστεύουν το τώρα μας μόνο πικρία και στεναχώρια μπορεί να μας φέρουν για αυτό τα αφήνουμε πίσω μας και  παραμείνουμε ήρεμοι, που τις περισσότερες φορές είναι ο πιο σωστός δρόμος.
Από τα πρώτα πράγματα που καλό είναι να παραδεχόμαστε είναι ότι υπάρχουν καταστάσεις που είναι πέρα από τον έλεγχό μας και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήνουμε τη ζωή να κυλά και να αποδεχόμαστε τα γεγονότα που μας τυχαίνουν.
Δεν είμαστε το κέλυφος της ύπαρξης, αλλά η ανάσα της
Είμαστε αυτά που τρώμε, 
τα εμπόδια στα οποία σκοντάφτουμε, 
οι γρατσουνιές που δεν επουλώνονται, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Δεν είμαστε μόνο τα χαμόγελα, 
οι χαρές και οι αλήθειες.
Είμαστε τα ψέματα που έχουμε πει σε μας και στους άλλους, 
είμαστε οι κρίσεις και οι επικρίσεις και τα δάκρυα που έχουμε και δεν έχουμε χύσει.
Και το να ανησυχούμε για το αν θα είμαστε ευτυχισμένοι ή για το τι μας επιφυλάσσει η ζωή στη συνέχεια είναι ένα μεγάλο λάθος και η ανησυχία αυτή δεν μας αφήνει να ζούμε το τώρα!
Δεν ζούμε το τώρα, δεν ζούμε καμία τωρινή στιγμή, γιατί συνέχεια ανησυχούμε για το αύριο και για όλα όσα δεν κάναμε χθες - και αυτό είναι ένα αέναο ταξίδι, χωρίς προορισμό και χωρίς τη γλύκα αυτού καθ' εαυτού του ταξιδιού!
Η ανησυχία αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο στα γεγονότα να μας εκπλήξουν, κλείνουμε πόρτες και παράθυρα!
Για αυτό καλό είναι να απελευθερώνουμε τον εαυτό μας να αδειάζουμε το μυαλό μας από τις σκέψεις του, προκειμένου να αποκτήσουμε μια νέα προοπτική. 
Ας μετρήσουμε μέχρι το δέκα παίρνοντας μια ανάσα γεμίζοντας τους πνεύμονές με οξυγόνο και αν πρέπει να τελειώσουμε μια περίοδο, ας την τελειώσουμε και ας ξεκινήσουμε μια καινούργια!
Ο Νίτσε έλεγε πως ό, τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό και είναι ακριβώς αυτή η ώθηση που μας δίνει τη δύναμη να περπατήσουμε χιλιόμετρα δύσβατων μονοπατιών ξυπόλυτοι. 
Η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε την ευκαιρία να πλεύσουμε πιο γρήγορα σε νέα πράγματα με το αεράκι της γνώσης
Το παρελθόν είναι παρελθόν και έχει περάσει ανεπιστρεπτί, οι δείκτες του ρολογιού δεν γυρνάνε πίσω.
Έτσι, μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε, να αφήνουμε τις σκέψεις που μας ταλαιπωρούν να έρχονται και να παρέρχονται χωρίς κρίσεις και επικρίσεις και να ζούμε και να νιώθουμε την στιγμή, το τώρα!!!
Δεν αξίζει τον κόπο να σπαταλάμε το σήμερα για να σχεδιάσουμε το αύριο, γιατί έτσι χάνουμε και το σήμερα και το αύριο!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου: ntina