Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Τι είναι η ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CranioSacral Therapy)

kraniotherapeia
Ο Αμερικάνος οστεοπαθητικός ιατρός John E. Upledger ήταν αυτός που ανακάλυψε και ανέπτυξε την ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CST) μέσα από μια διαδικασία συνεχούς έρευνας που κράτησε από το 1975 ως το 1983 στο Πανεπιστήμιο Michigan State, όπου εργάστηκε ως κλινικός ερευνητής και Καθηγητής της Βιοκινητικής.
Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CST) είναι μια ήπια μέθοδος που εφαρμόζεται με τα χέρια, η οποία αξιολογεί και ενδυναμώνει την λειτουργικότητα ενός ανατομικού συστήματος του σώματος που ονομάζεται ΚρανιοΙερό Σύστημα.
Αυτό αποτελείται από τις μεμβράνες και το εγκεφαλονωταίο υγρό που περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν ένα απαλό άγγιγμα που δεν ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ή το βάρος του κέρματος δέκα λεπτών για να απελευθερώνουν τους περιορισμούς που έχει το ΚρανιοΙερό Σύστημα ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Με την ενεργοποίηση της φυσικής αυτοθεραπευτικής ικανότητας του σώματος, η ΚρανιοΙερή Θεραπεία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως ένα προστατευτικό μέσο για την υγεία λόγω της ικανότητας της να ενισχύει την αντίσταση στην ασθένεια, και είναι αποτελεσματική σε μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών προβλημάτων που συνδέονται με τον πόνο και την δυσλειτουργία.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
Ημικρανίες και Πονοκέφαλοι
Χρόνιοι Πόνοι στον Αυχένα και στην Πλάτη
Διαταραχές στον Κινητικό Συντονισμό
Κολικοί
Αυτισμός
Διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Ορθοπεδικά Προβλήματα
Τραυματικές Κακώσεις του Εγκεφάλου και του Νωτιαίου Μυελού
Σκολίωση
Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας
Μαθησιακές Δυσκολίες, Δυσλεξία
Προβλήματα άγχους και σχετιζόμενα με ένταση
Ινομυαλγία και άλλες Διαταραχές του Συνδετικού Ιστού
Σύνδρομο της ΚροταφοΓναθικής άρθρωσης
Νευροαγγειακές ή Ανοσοποιητικές Διαταραχές
Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες
Μετεγχειρητική Δυσλειτουργία
Η ΣωματοΑισθηματική Απελευθέρωση (SomatoEmotional Release) είναι μια θεραπευτική διαδικασία που χρησιμοποιεί πιο εκτεταμένα τις αρχές της ΚρανιοΙερής Θεραπείας για να βοηθήσει το πνεύμα και το σώμα να απαλλαγεί από τα υπολείμματα ενός τραύματος. Η ΣωματοΑισθηματική Απελευθέρωση προσφέρει εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες για να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ΚρανιοΙερής Θεραπείας και άλλων ολιστικών θεραπειών.
Αξιολογεί και κινητοποιεί την Λεωφόρο της Έκφρασης (Avenue of Expression) χρησιμοποιώντας πάνω από 10 διαφορετικά τμήματα του σώματος, όπως το θωρακικό στόμιο, η σκληρή υπερώα και οι υογλωσσικοί ιστοί.
Εντοπίζει και απελευθερώνει τις Ενεργειακές Κύστες.
Απελευθερώνει καταπιεσμένα συναισθήματα που μπορεί να παρεμποδίζουν την ολοκληρωμένη σωματική απελευθέρωση.

Βελτιώνει τις δεξιότητες του θεραπευτή ως προς την ψηλάφηση και την εκτίμηση όλου του σώματος.
Πηγές:
http://upledger.com/content.asp?id=26
Από: http://www.ergotherapeia.com