Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Αυτάρκεια: φτιάχνω καταπληκτικό κασέρι...

Ένα καταπληκτικό κασέρι, φτιαγμένο στο σπίτι σας,
από τα χέρια σας, 
είναι αυτό που θα σας παρουσιάσω σήμερα...
Γευστικό και με ιδιαίτερο άρωμα αρέσει σε όποιον το δοκιμάσει...
Και-το κυριότερο-εύκολο να γίνει από όλους...
Για ένα μικρό κεφάλι κασέρι θα χρειαστείτε περίπου τρία κιλά γάλα...
Εγώ χρησιμοποίησα γάλα πρόβειο μαζί με κατσικίσιο, μισό-μισό...
Βάζω, λοιπόν, το γάλα σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά για να πάρει βράση...
...και μέχρι να γίνει αυτό διαλύω σε ένα ποτήρι νερό 1 κουταλιά του γλυκού ξινό...
 ...και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό,
μέτρια αλατισμένο...
εσείς μπορείτε να βάλετε περισσότερο...
 ...το ανακατεύω ώστε να διαλυθούν καλά...
 ...και μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει...
 ...ρίχνω το διάλυμα...
...και το ανακατώνω μέχρι να δω να κόβεται το γάλα, οπότε σβήνω τη φωτιά...
 ...και ρίχνω στην κατσαρόλα δύο ποτήρια νερό...
 ...κατόπιν σε ύφασμα τσαντίλα...
 ...δεμένο από τις δύο μεριές...
...ρίχνω το κομμένο τυρί...
...και σηκώνοντας την τσαντίλα το στραγγίζω(δεν χρειάζεται απαραίτητα να κρεμάσετε την τσαντίλα γιατί το τυρόγαλο δεν είναι παχύ όπως από τα τυριά με το άβραστο γάλα...
...αμέσως μετά στρίβω καλά το πάνω μέρος της τσαντίλας και ...
...καπακώνω το τυρί με ένα ταψάκι...
...κι από επάνω βάζω ένα πολύ βαρύ αντικείμενο..
...μετά από 1-2 ώρες περίπου ανοίγω την τσαντίλα, το τυρί είναι συμπαγές...
...το βάζω σε σχάρα με ένα ταψάκι ή πιάτο από κάτω, πρέπει να παίρνει αέρα από όλες τις μεριές...
...και το αλατίζω...
...από τις δύο μεριές με χοντρό αλάτι, την ποσότητα τη ρυθμίζετε ανάλογα με το πόσο αλατισμένο το τρώτε...
...το σκεπάζω με σίτα ώστε να παίρνει αέρα σε μέρος σκιερό, μέσα στην κουζίνα και περιμένω υπομονετικά, γυρίζοντας το από καιρό σε καιρό, μέχρι να...κιτρινίσει...
...την επόμενη μέρα το κασέρι έχει ήδη κιτρινίσει λίγο...
...και την επόμενη, δεύτερη μέρα ακόμη περισσότερο...
...και την τρίτη μέρα το κασέρι είναι έτοιμο... 
Μπορείτε να το συντηρήσετε στην κατάψυξη ή κερώνοντάς το, να επαναλάβω πως το κέρωμα πρέπει να είναι καλό χωρίς κενά)...
Χρησιμοποιήστε το κατά βούληση...
Σας εύχομαι...καλή επιτυχία!!
Και μια παραλλαγή:
Σήμερα επισκέφθηκα πρώτη φορά την τόσο χρήσιμη και καλαίσθητη ιστοσελίδα σας, και η υπέροχη συντροφιά σας με ώθησε - μάλλον με είλκυσε ώστε να αναφέρω κάποιες πληροφορίες από τη δική μου εμπειρία σχετικά με την παρασκευή σπιτικού τυριού.
Η μητέρα μου το έφτιαχνε με πυτιά. 
Όταν έμεινα μακριά από το σπίτι, και δεν είχα πυτιά για να παρασκευάσω τυρί, η μητέρα μου μου είπε ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω ξύδι ή λεμόνι. 
Πολλά χρόνια τώρα παρασκευάζω τυρί με αυτόν τον τρόπο – δυστυχώς όταν έχω χρόνο.
Χρησιμοποιώ γάλα βιολογικό και μόλις αρχίσει να βράζει και πριν φουσκώσει, σύμφωνα με τις υποδείξεις της μητέρας μου, ρίχνω μέσα το ξύδι, προτιμώ το άσπρο αλλά το σκούρο μου φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό ή το λεμόνι. 
Μετά από μερικά δευτερόλεπτα σβήνω τη φωτιά. 
Το γάλα κόβει αμέσως. 
Το μαζεύω σε λευκό τουλουπάνι, λεπτό βαμβακερό ύφασμα από το οποίο φτιάχνουμε και καλοκαιρινές κουρτίνες, 
το στρίβω και το σφίγγω απαλά στο πάνω μέρος και το ακουμπάω σε πλαστικό σουρωτήρι. Καθώς φεύγει ο ορός, έτσι νομίζω ότι ονομάζεται το υγρό που τρέχει από το τουλουπάνι, σφίγγω απαλά το τουλουπάνι όλο και περισσότερο, ώσπου μένει ένα μικρό - σχεδόν στρογγυλό τυρί. 
Τότε το αλατίζω ελαφρώς γύρω– γύρω και το αφήνω δύο με τρεις ημέρες σε ευάερο μέρος να πάρει κίτρινο χρώμα. 
Πολλές φορές όμως δεν το αλατίζω καθόλου. 
Το διατηρώ τρεις με τέσσερις ημέρες στο ψυγείο. 
Όσο περισσότερο προχωρά το κίτρινο στο εσωτερικό, τόσο πιο σκληρό γίνεται το τυρί γιατί ξεραίνεται. 
Η μητέρα μου το στράγγιζε σε καλαθάκια φτιαγμένα από κλαδί που τα κρεμούσε σε εξωτερικό χώρο, και μετά από δύο ημέρες το έκοβε σε κομμάτια περίπου τέσσερα επί τέσσερα εκατοστά και τα διατηρούσε σε αλατισμένο νερό. 
Η αλμύρα του νερού, άρμη, ήταν τόση όσο να επιπλέει ένα αυγό και το πάνω μέρος του να μένει ακάλυπτο όσο ένα ευρώ, παλιά όσο μία δραχμή. 
Με αυτό τον τρόπο το τυρί μπορεί να διατηρηθεί αρκετά. 
Το δικό μας το καταναλώναμε το πολύ σε ένα μήνα. 
Ίσως κρατά και περισσότερο.
Σήμερα που καταγράφω τη συνταγή, συνειδητοποίησα ότι βάζω εμπειρικά την ποσότητα λεμονιού ή ξυδιού στο γάλα. 
Βάζω περίπου τον χυμό από ένα μικρό λεμόνι ή τέσσερις κουταλιές σούπας ξύδι ή και λίγο περισσότερο – μπορείτε να κάνετε τις δικές σας δοκιμές, για τρία λίτρα γάλα. 
Το έχω φτιάξει με γάλα αγελάδας, προβάτου, κατσίκας ξεχωριστά ή ανακατωμένα, πλήρες ή ελαφρύ. 
Ήταν πάντα επιτυχημένο και το κάθε τυρί ανάλογα με το συνδυασμό είχε διαφορετική φυσιογνωμία. 
Φίλοι που χρησιμοποίησαν τη συνταγή μου είπαν ότι ήταν υπέροχο με βρώσιμα αρωματικά φυτά που έβαλαν μέσα. 
Εμένα μου αρέσει ραντισμένο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με τριμμένο θυμάρι ή ρίγανη.
Το υγρό που μένει το έχω χρησιμοποιήσει για την παρασκευή κέικ και ήταν πολύ νόστιμο.
Να είστε καλά.
read more: vasanakia

Διαφημίσεις στη ροή του χρόνου -παγωτά ΕΒΓΑ, διαφήμιση του 1955

instofcom

Μια φορά και έναν καιρό, τότε που υπήρχε το κλιν!

Μια φορά και έναν καιρό, όταν στις αυλές βάζανε πλύση οι γυναίκες, είχαν στην διάθεσή τους το πράσινο σαπούνι και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και άσπρο. 
Άναβαν φωτιά για το καζάνι απ τα χαράματα, και για καλλίτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούσαν και πιπιλά. 
Τι είναι αυτό; μα καθαρή και λεπτή στάχτη, που την είχαν μαζέψει απ την προηγούμενη πλύση, και τη ρίχνανε μαζί με τα ρούχα και το σαπούνι στο βραστό νερό. 
Εσώρουχα, σεντόνια, πετσέτες, ήταν όλα κάτασπρα. 
Και όταν τα άπλωναν στα σχοινιά έλαμπε ο τόπος, και απαγορευόταν σε εμάς τα παιδιά να παίζουμε στην αυλή για να μην τα λερώσουμε. 
Τα μανταλάκια που ήταν ξύλινα φυσικά, ποτέ δεν έφταναν, και πάντα με έστελνε η μαμά στη θεία να δανειστώ μερικά. 
Έτσι και κείνη όταν έβαζε μπουγάδα έστελνε κάποιο παιδί και ζητούσε από μας.
Και τότε ήρθαν τα αεροπλάνα. 
Αεροπλάνα που έριχναν μανταλάκια. 
Ναι, τι σας φαίνεται παράξενο, έβρεχε μανταλάκια, πλαστικά. 
Κίτρινα κόκκινα πράσινα μπλε. 
Ήταν η μεγάλη μόδα, ότι ήθελαν να διαφημίσουν το σκορπούσαν με αεροπλάνο. 
Για πολλά πολλά χρόνια, όποτε βλέπαμε κανέναν αξύριστο λέγαμε “δεν πέταξε το αεροπλάνο ξυραφάκια”;
Και κάποτε βρήκαν άλλον τρόπο διαφήμισης. 
Τα δείγματα δωρεάν και το Κλιν! 
Η πρώτη σκόνη πλυσίματος! 
Κλιν για τα ρούχα, κλιν για τα πιάτα, κλιν για όλα. 
Και το σπουδαιότερο σε κάθε σακουλάκι μέσα, είχε και κάτι. 
Ενα μανταλάκι, ή ένα παιχνιδάκι. 

Περιμέναμε πως και πως να τελειώσει το κλιν, να αγοράσουμε άλλο, για να πάρουμε το παιχνιδάκι. 
Ήταν κάτι πλαστικά ζωάκια ή ανθρωπάκια. 
Ποιός θυμάται τους μικρούς ινδιάνους ή τα στρατιωτάκια; 
Εδώ πρέπει να είσαι πάνω από 50 για να τα θυμάσαι όλα αυτά. 
Τα αραδιάζαμε, παίζαμε με αυτά και τα ανταλλάσσαμε μεταξύ μας. 
Γι αυτό αν κάποιος ήταν ουρανοκατέβατος ή μικροσκοπικός, λέγαμε “στο κλιν τον βρήκαμε”;
Ως τότε ξέραμε μια μόνο οδοντόκρεμα, όσοι την ήξεραν δηλαδή, την Kolynos. 
Άρχισαν να μοιράζουν στα σπίτια κάτι μικρούτσικα σωληνάρια, με Colgate ή σαμπουάν Tamo και μετά Om Or. 
Τα πρώτα σαμπουάν, γιατί ως τότε πάλι το πράσινο σαπούνι είχαμε και το λούσιμο ήταν μαρτύριο για τα μάτια. 
Και το καταπληκτικότερο, το αεροπλάνο που έγραφε στον ουρανό ΟΜΟ! 
Πετούσε και έκανε τούμπες στον αέρα βγάζοντας έναν άσπρο καπνό, που σχημάτιζε γράμματα. 
Παρακολουθούσαμε με ανοικτό το στόμα και χειροκροτούσαμε!
Τι σας τα λέω όλα αυτά; 
Έτσι για να σας θυμίσω ότι η πιο τυχερή γενιά γυναικών όλων των εποχών είμαστε εμείς! 
Πλυντήρια στεγνωτήρια, απορρυπαντικά με μπλε και πράσινους κόκκους, λευκαντικά, χλωρίνες, και μετά από όλα αυτά αν δούμε καμιά σκιά, ψάχνουμε για άλλο απορρυπαντικό. 
Μια ντουλάπα γεμάτη προϊόντα καθαριότητας, άλλο για το φούρνο, άλλο για τα μάτια της κουζίνας, άλλο για τις εμαγιέ επιφάνειες. 
Μόνο που δεν καθαρίζουν μόνα τους τα άτιμα πρέπει εγώ να παρατήσω τον υπολογιστή και να αρχίσω το τρίψιμο.
Μα αυτό που άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή μας ήταν οι πάνες μιας χρήσεως, για τα μωρά, για τους ηλικιωμένους, για τις δύσκολες ημέρες. 
Μόνο εμείς που τα δοκιμάσαμε όλα ξέρουμε την αξία τους. 
Ξέρω γελάτε εσείς, αλλά φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αυτά.
Λοιπόν κάποτε, εμείς τα κορίτσια, χρησιμοποιούσαμε πανάκια από προσόψι, και κουβαλούσαμε και στο σχολείο, οπότε όταν αλλάζαμε το λερωμένο το τυλίγαμε στην εφημερίδα και το βάζαμε στην τσάντα. 
Μετά βγήκαν οι σερβιέτες και τα καταπληκτικά ταμπόν που σ αφήνουν και να κολυμπήσεις ακόμα. 
Α! και για τα μωρά! 
Απ την στιγμή που γεννήθηκε ο γιος μου, ώς τη στιγμή που γεννήθηκε η κόρη μου, τα δοκίμασα όλα. 
Και τις πάνες και τα τρίγωνα και τα νάυλον βρακάκια και τις φασκιές και τα “μπέιμπι λίνο” και τις πάνες-βρακάκι. 
Και για τους παππούδες μας; 
Κάποτε όταν κάποιος παππούς δεν ήταν σε θέση να σηκωθεί έπρεπε η νύφη του κυρίως, κάθε μέρα να βάζει μπουγάδα. 
Τώρα υπάρχουν οι πάνες αλλά και τα σεντόνια μιας χρήσεως.
Τώρα ξέρω οι άντρες θα πείτε ότι δεν σας αφορούν και πολύ όλα αυτά. 
Αμ δε.... 
Και βέβαια σας αφορούν. 
Διαβάστε το βιβλίο του Philip Roth ΦΕΥΓΕΙ το ΦΑΝΤΑΣΜΑ και θα καταλάβετε.
Λοιπόν οι γυναίκες πριν από εμάς δεν γνώρισαν τις ευκολίες που υπάρχουν σήμερα, και οι σημερινές νέες γυναίκες, δεν γνώρισαν την γανάδα που είχαν οι μαμάδες μας. 
Ε, δεν είμαστε εμείς οι τυχερές που τα γνωρίσαμε όλα, απολαμβάνουμε την εποχή μας και προπαντός τον απέραντα ελεύθερο χρόνο μας! 
Αλλιώς πως θα σας τα έγραφα όλα αυτά....
             Και μετά ήρθε το ΚΛΙΝ - και παρέμεινε για πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα την ακούμε κάπου*κάπου "μα που το βρήκες αυτό, στο ΚΛΙΝ;"
Το ΚΛΙΝ ήταν η πρώτη σκόνη πλυσίματος που βγήκε στην αγορά στη 10ετία του '60. 
Ήταν συσκευασμένη σε νάυλον σακουλάκια και προκειμένου να ελκύσει τις νοικοκυρές, σε κάθε σακουλάκι μέσα, είχε ένα πλαστικό παιχνιδάκι: στρατιωτάκι, καου-μπόυ ή ινδιάνο. 
Βέβαια το "να ελκύσει τις νοικοκυρές" σήμαινε "να πιεστούν οι μανάδες από τα παιδιά να αγοράσουν ΚΛΙΝ" για να βρουν εκείνα το παιχνιδάκι που ήταν στη σακούλα.
Εμείς, τα παιδιά της εποχής εκείνης, στερημένα από έτοιμα, αγοραστά παιχνίδια, γίναμε οι καλύτεροι κράχτες για το ΚΛΙΝ. 
Περιμέναμε πώς και πώς να τελειώσει το ΚΛΙΝ και να μας στείλει η μάνα μας στο μπακάλικο της γειτονιάς να αγοράσουμε άλλο, για να πάρουμε το παιχνιδάκι. Θυμάμαι, μάλιστα, πως στο μπακάλικο πασπατεύαμε τα σακουλάκια, πριν αγοράσουμε, για να δούμε τι στρατιωτάκι είχαν μέσα, ώστε να πλουτίσουμε τη συλλογή μας με κάποιο στρατιωτάκι που δεν το είχαμε.
διαφήμιση του 1959
ήτανε κάποτε κάποια blogs - το αρθράκι αυτό έχει γραφτεί στις 21-07-2010 στο blog:agriada-amanta
και lakonikos