Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

επειδή μου αρέσουν τα εκλεκτά εδέσματα - σούπα μανιταριών με ταχίνι

Το ταχίνι, έχοντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη.
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνών.
Το Ταχίνι από την άλλη είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη.
Η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών
Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.
Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.
Στην Ελλάδα, είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη θέση του στην καθημερινότητά μας.
Καταγωγή: Διεθνές
Προετοιμασία: 5’ λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: 6 άτομα
Σούπα Μανιταριών Με Ταχίνι
  1. Υλικά
  2. 400γρ. μανιτάρια Agaricus
  3. 400γρ. πλευρώτους
  4. 40ml ελαιόλαδο
  5. 1κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  6. 1 πράσο μέτριο ψιλοκομμένο
  7. 1 ½ lt. Ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών για τους Vegan
  8. 100γρ. ρύζι άγριο
  9. 80ml λευκό ξηρό κρασί
  10. ½ κούπα άνηθο
  11. ξύσμα από 1 λεμόνι
  12. χυμό από 2 λεμόνια
  13. 2-3 κλωναράκια θυμάρι
  14. 2 φύλλα δάφνης
  15. Αλάτι & πιπέρι
  16. 6 κ.σ. ταχίνι
Διαδικασία
  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια σκουπίζοντας τυχόν χώμα και τα ψιλοκόβουμε. 
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. 
  3. Στραγγίζουμε από το λάδι και κρατάμε στην άκρη.
  4. Λιώνουμε το βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το πράσο. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και σβήνουμε με το κρασί. 
  5. Όταν εξατμιστεί η αλκοόλη ρίχνουμε και το ζωμό, καθώς και το ρύζι.
  6. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα – πάντα σε μέτρια φωτιά- το ζεστ, το χυμό λεμονιού, το άνηθο τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά στην ποσότητα που μας αρέσει. 
  7. Αφήνουμε σσε βρασμό για 20-25 λεπτά ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. 
  8. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και σε κάθε πιάτο προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι.
πηγή:48foodstreet.gr

Κέικ Βρώμης Με Πορτοκάλι Και Κρέμα

Το κέικ και η ιστορία του
Περιγραφή

Το κέικ είναι ένα γλυκό το οποίο αποτελείται από μια ζύμη που ψήνεται. 
Είναι ένα γλυκό που κόβεται και χωρίζεται σε κομμάτια.
Ο όρος "κέικ" έχει μακρά ιστορία. 
Η ίδια η λέξη προέρχεται από τους víking
Σύμφωνα με σχετικά συγγράμματα που έχουν διασωθεί, οι αρχαίοι Έλληνες το γλυκό αυτό το ονόμαζαν πλακούντα και η συνταγή του πλακουντοποιικόν σύγγραμμα. 
Δεν είναι τυχαίο πως η λέξη «πλακούντας» των αρχαίων κειμένων μεταφράζεται στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική, ως το σημερινό τσιζκέικ.
Ψήνονταν με αλεύρι αναμεμειγμένο με αυγά, γάλα κατσίκας , καρύδια και μέλι. 
Σύμφωνα με τον ιστορικό Αθηναίο, ο ιατρός Αιγίμιος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε στο «πλακουντοποιικόν του σύγγραμμα» την συνταγή του… cheesecake. 
Για την ακρίβεια, το ελληνικό γλυκό φτιαχνόταν με μπόλικο τυρί ανακατεμένο με βρεγμένο αλεύρι, σαν χυλός. 
Έπειτα, απλωνόταν σε σκεύος μαζί με μέλι και τέλος, διατηρούνταν στον πάγο για να είναι δροσερό.
Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της Ελλάδας, υιοθέτησαν το γλυκό αυτό, εξαπλώνοντάς το σιγά σιγά σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Το όνομά του στα λατινικά ήταν Placenta. 
Το έψηναν ακόμα και στο φούρνο κάτι που δεν γινόταν στην Αρχαία Ελλάδα, όπου τρωγόταν μόνο δροσερό. Αργότερα, Ευρωπαίοι μετανάστες, που χρησιμοποιούσαν την συνταγή, έκαναν δημοφιλές το γλυκό και στην Αμερική.
Το cheesecake παρόλα αυτά, με την σημερινή του εκδοχή, δημιουργήθηκε το 1872 στη Νέα Υόρκη, από τον William Lawrence, ο οποίος προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί. 
Αντί αυτού, πέτυχε το τυρί κρέμα, που στην συνέχεια πήρε ο James Craft, ως βασικό υλικό του cheesecake, καθιερώνοντάς το με την μορφή που έχει σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Τα πρώτα κέικ στην Αγγλία ήταν επίσης ουσιαστικά ψωμί: οι πιο προφανείς διαφορές μεταξύ του «κέικ» και του «ψωμιού» ήταν η στρογγυλή, επίπεδη μορφή των κέικ και η μέθοδος μαγειρέματος, στην οποία το κέικ γυριζόταν πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ενώ το ψωμί έμενε όρθιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος
Αρχική παρασκευή μετέπειτα χρόνων
Αρχικά μπαίνουν στο μίξερ το βούτυρο και η ζάχαρη και ανακατεύονται καλά. 
Ύστερα προσθέτονται τα αβγά. 
Το ανακάτεμα συνεχίζεται και μετά μπαίνουν το γάλα και η βανίλια ή το ξύσμα πορτοκαλιού. 
Τέλος προσθέτεται η φαρίνα. 
Συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ας δούμε πως ετοιμάζει σήμερα το δικό του κέικ ο Λάμπρος Βακιάρος
Με το μάτι
2 + 1/2 κούπες βρώμη (αλεσμένη στο μούλτι)
2 κ.σ. baking powder
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
4/5 κούπας μέλι
2/3 κούπας xυμό πορτοκαλιού
3 αυγά + 2 ασπράδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλο
1 κ.γ. βανίλια εσάνς
1 κ.σ. κονιάκ

Για την κρέμα
1 κούπα τυρί mascarpone
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
2/3 κούπας άχνη ζάχαρη
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος

Πως την φτιάχνουμε

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 170 βαθμούς στον αέρα.
  2. Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι, πάρα πολύ καλά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  4. Ιδανικά σε ένα κάδο του μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, τα αυγά και τα ασπράδια, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την εσάνς βανίλιας, το κονιάκ και πολτοποιούμε καλά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.
  5. Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη ή με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Αν έχουμε μπλέντερ προσθέτουμε όλα τα στερεά στο μείγμα και πολτοποιούμε μέσα στο κάδο έως ότου ομογενοποιηθούν.
  6. Αλείφουμε περιμετρικά μια αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα 25 εκ. με λάδι και την αλευρώνουμε. Στο κάτω μέρος τοποθετούμε μια λαδόκολλα και στη συνέχεια την ασφαλίζουμε. (Σε αυτό το σημείο μέρος της λαδόκολλας θα βρίσκεται εκτός). Προσθέτουμε το μείγμα και το αφήνουμε να ΄σταθέι΄ για 10 – 20 λεπτά, έτσι ώστε η βρώμη να απορροφήσει τα υγρά και να σφίξει.
  7. Ψήνουμε για περίπου 50 – 60 λεπτά, ή μέχρι τη στιγμή που θα βάλουμε ένα μαχαίρι ή ξυλάκι και θα βγει σχεδόν στεγνό. Αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει.
  8. Στη συνέχεια, με μια πετονιά ή αν μπορούμε με ένα μαχαίρι ψωμιού κόβουμε το κέικ στην μέση και απλώνουμε τη μισή κρέμα στο κάτω μέρος, τοποθετούμε το δεύτερο μέρος και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω. Γαρνίρουμε με φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Για την κρέμα

  1. Στο κάδο του μίξερ (ή με μίξερ χειρός) προσθέτουμε όλα τα υλικά της κρέμας και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για 2 – 3 λεπτά, έως ότου όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν και αφρατέψουν.
πηγή:lambrosvakiaros.com