Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Anthony Hopkins, André Rieu και And The Waltz Goes On

"Ξέρω ότι έχω λιγότερο χρόνο να ζήσω από ό,τι νόμιζα πως έχω.
Νιώθω σαν ένα παιδί που του έχει δοθεί ένα κουτί σοκολάτες. 
Του αρέσει να τις τρώει και όταν βλέπει ότι δεν έχουν μείνει πολλές, αρχίζει να τις τρώει με μια ιδιαίτερη βουλιμία.
Δεν έχω χρόνο για ανούσιες συζητήσεις περί σωστού και λάθους, κανέναν δεν θα αλλάξω, τίποτα δεν θα αλλάξει. 
Και δεν έχω καμία επιθυμία να διαφωνώ με ανόητους που δεν ενεργούν ανάλογα με την ηλικία τους. 
Ούτε και υπάρχει χρόνος για να πολεμήσω με το γκρι. 
Δεν πηγαίνω σε συναντήσεις όπου τα εγώ είναι φουσκωμένα και δεν αντέχω τους χειραγωγούς.
Απεχθάνομαι τους ζηλόφθονους ανθρώπους που προσπαθούν να συκοφαντήσουν εκείνους που είναι πιο ικανοί και να αρπάξουν τις θέσεις, τα ταλέντα και τα επιτεύγματά τους.
Έχω πολύ λίγο χρόνο για να ψάξω τίτλους, η ψυχή μου βιάζεται.
Υπάρχουν πολύ λίγες καραμέλες που έχουν απομείνει στο κουτί.
Ενδιαφέρομαι για τους ανθρώπους που γελούν με τα λάθη τους αυτούς που πετυχαίνουν, που καταλαβαίνουν το λειτούργημά τους και δεν κρύβονται από την ευθύνη. 
Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θέλει να είναι στο πλευρό της αλήθειας, της δικαιοσύνης. 
Γι' αυτό είναι η ζωή.
Θέλω να περιβάλλω τον εαυτό μου με ανθρώπους που ξέρουν πώς να αγγίζουν τις καρδιές των άλλων. 
Που μέσα από τα χτυπήματα της μοίρας, ξέρουν πώς να σηκωθούν και να διατηρήσουν την απαλότητα της ψυχής.
Ναι, βιάζομαι, βιάζομαι να ζήσω με την ένταση που μόνο η ωριμότητα μπορεί να δώσει. 
Θα φάω όλα τα γλυκά που μου έχουν απομείνει, θα έχουν καλύτερη γεύση από αυτά που έχω ήδη φάει.
Στόχος μου είναι να φτάσω στο τέλος σε αρμονία με τον εαυτό μου, τους αγαπημένους μου και τη συνείδησή μου.
Νόμιζα ότι είχα δύο ζωές, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο μία και θέλω να την ζήσω με αξιοπρέπεια". - Anthony Hopkins
Ο Anthony Hopkins στη ροή του χρόνου:
"Πεθαίνουμε από την υπερβολική σκέψη. 
Σιγά σιγά σκοτώνουμε τους εαυτούς μας με το να σκεφτόμαστε τα πάντα. Σκέψου. 
Σκέψου. 
Σκέψου. 
Ποτέ δεν μπορείς να εμπιστευτείς το ανθρώπινο μυαλό έτσι κι αλλιώς. 
Είναι παγίδα θανάτου. ”
Anthony Hopkins
Η ιστορία του μουσικού άλμπουμ And the Waltz Goes On 
Το And the Waltz Goes On είναι ένα  άλμπουμ του Ολλανδού βιολιστή André Rieu στο οποίο συμμετέχει η σοπράνο του από την πόλη Christchurch, Hayley Westenra στο τελευταίο κομμάτι, "Dreaming of New Zealand"
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 31 Οκτωβρίου 2011. 
Παρουσιάζει βαλς από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ένα "Valse Triste/θλιμμένο βαλς"  από τη Φινλανδία, ένα μικροσκοπικό βαλς "La petite Valse" από τη Γαλλία, ένα δημοφιλές βαλς που ξεκίνησε τη ζωή του στη Γερμανία.
Στο επίκεντρο του άλμπουμ βρίσκεται ένα βαλς που συνέθεσε ο Ουαλός ηθοποιός Anthony Hopkins. 
Το βαλς, που ονομάζεται "And the Waltz Goes On/Και το βαλς συνεχίζεται", συνετέθηκε από τον Anthony Hopkins το 1964.
Θαυμάστρια του Ολλανδού βιολιστή, η σύζυγος του Anthony Hopkins, έστειλε το βαλς του στον  André Rieu για να το εξετάσει.
Εμπνευσμένος από το εκπληκτικό τοπίο της Νέας Ζηλανδίας και τη στάση "η ζωή πρέπει να συνεχιστεί" του λαού της απέναντι στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο André Rieu συνέθεσε ένα ονειρικό βαλς μαζί με τον πρώτο βιολιστή του, Frank Steijns,  με τίτλο "Dreaming of New Zealand". 
Το άλμπουμ περιλαμβάνει τόσο μια ορχηστρική έκδοση όσο και μια με αγγλικούς και Māori στίχους.
Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο ένα των επίσημων UK Classical Charts, καθώς και στο Classic FM chart, μετά την κυκλοφορία του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στις 2 Οκτωβρίου 2012, το άλμπουμ πήρε την τιμή του "Classic FM Album Of The Year in association with MasterCard" από τα Classic Brit Awards 2012.
Στο βίντεο, ο André Rieu παρουσιάζει τον συγκινημένο Anthony Hopkins στο ακροατήριο και αφηγείται την ιστορία. 
Ακολουθεί μία εκπληκτική εκτέλεση του "And the waltz Goes on"
                         

2024 και ας το καλωσορίσουμε με μια μυρωδάτη βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή!

Το χαρακτηριστικό αυτής της βασιλόπιτας είναι τα έντονα αρώματα από λεμόνι και μανταρίνι και τα κομματάκια από ζαχαρωμένο τζίντζερ, που της δίνουν μια πιπεράτη, αιχμηρή και ταυτόχρονα γιορτινή αίσθηση.
Μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με άχνη, σχηματίζοντας το 2023 αλλά αν θέλουμε κάτι διαφορετικό ή αν θέλουμε να σερβίρουμε τη βασιλόπιτα ως κέικ, απλώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα τυριού που προτείνουμε.
20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50′
Υλικά
Μερίδες: 12
Για τη βασιλόπιτα
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη, ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη – θα τη βρούμε και ως "αλεύρι αμυγδάλου"
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια + λίγο για τη φόρμα
220 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. τζίντζερ ζαχαρωμένο, σε μικρούς κύβους
 6 μικρά αυγά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. limoncello
100 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιού
ξύσμα από 1 μανταρίνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την επικάλυψη
65 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. ζάχαρη άχνη
110 γρ. τυρί κρέμα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή, αρχικά βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, τη σκόνη αμυγδάλου, το βούτυρο, την άχνη και τα ξύσματα και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά το μείγμα - περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, το limoncello και τον χυμό μανταρινιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σταματάμε το χτύπημα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 60 λεπτά - ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Επικάλυψη
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ, με το φτερό, για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λευκή, αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα ξύσματα.
Χτυπάμε λίγο ακόμα και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Έπειτα, απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή.

Η συνταγή είναι του Μπάμπη Ζιντίλη, ο οποίος είναι ζαχαροπλάστης, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Souit στο Παλαιό Φάληρο και πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189

Κάθε μέρα, μέσω ερευνών, επιβεβαιώνεται πως η ψυχική μας υγεία περνάει από το στομάχι μας!

Τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα σε νέες θεραπείες για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια/UVA ανακάλυψαν το πώς ο γαλακτοβάκιλλος/lactobacillus, ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στη γιαούρτη, βοηθά το σώμα να διαχειριστεί το στρες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους.
Τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα σε νέες θεραπείες για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας.
Ο ερευνητής Alban Gaultier και οι συνεργάτες του λένε ότι η ανακάλυψη είναι αξιοσημείωτη, επειδή επισημαίνει τον ρόλο του γαλακτοβάκιλλου, διαχωρίζοντάς τον από όλους τους άλλους μικροοργανισμούς που ζουν φυσικά μέσα και πάνω στο σώμα μας.
Αυτοί οι μικρο-οργανισμοί είναι συλλογικά γνωστοί ως μικροβίωμα και οι επιστήμονες προσπαθούν όλο και περισσότερο να τους στοχεύσουν για να καταπολεμήσουν ασθένειες και να βελτιώσουν την γενική υγεία μας. 
Η νέα έρευνα του UVA αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας στους επιστήμονες μια καινοτόμο νέα προσέγγιση για την κατανόηση του ρόλου μεμονωμένων μικροβίων στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για μια ποικιλία ασθενειών, ψυχικών και σωματικών.
“Η ανακάλυψή μας φωτίζει το πώς ο γαλακτοβάκιλλος που κατοικεί στο έντερο επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Η έρευνά μας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την ανακάλυψη απαραίτητων θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη”,
δήλωσε ο Gaultier.
Μικροβίωμα και κατάθλιψη
Τα έντερά μας είναι το σπίτι αμέτρητων βακτηρίων και μυκητών. 
Υπάρχουν περισσότεροι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα και πάνω μας από όσα κύτταρα έχουμε συνολικά στο σώμα μας! 
Αυτό μπορεί να ακούγεται αποκρουστικό, ακόμη και ανησυχητικό, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί και οι αλληλεπιδράσεις τους είναι κρίσιμες για το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία, 
την ψυχική υγεία και άλλες πτυχές της ευημερίας μας.
Οι διαταραχές του μικροβιόκοσμου, είτε από ασθένεια, 
είτε από κακή διατροφή,
 είτε από άλλες αιτίες, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες και βοηθούν ακόμη και στην εξάπλωση του καρκίνου. 
Έτσι, οι ερευνητές είναι πολύ ενθουσιασμένοι τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη δυνατότητα καταπολέμησης των ασθενειών μέσω της στόχευσης του μικροβιόκοσμου.
Οι πρώιμες προσπάθειες χειραγώγησης της χλωρίδας του εντέρου με ευεργετικά βακτήρια, όπως τα προβιοτικά, έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα.
Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος ήταν η μεγάλη πολυπλοκότητα του μικροβιώματος, το οποίο εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς! 
Η προσπάθεια να κατανοήσουμε τι κάνουν συγκεκριμένα βακτήρια ή μύκητες, πολύ περισσότερο πώς αλληλεπιδρούν με όλους τους άλλους μικροοργανισμούς και τον ξενιστή τους, μπορεί να είναι σαν να προσπαθείς να μετρήσεις κόκκους άμμου στην παραλία.
Ο Alban Gaultier και η ομάδα του ακολούθησαν μια καινοτόμο προσέγγιση για να επικεντρωθούν συγκεκριμένα στον γαλακτοβάκιλλο. 
Προηγούμενη έρευνα από το εργαστήριο του Alban Gaultier πρότεινε ότι το εν λόγω βακτήριο θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάθλιψη σε ποντίκια πειραματόζωα, ένα πολλά υποσχόμενο εύρημα. 
Αλλά οι ερευνητές έπρεπε να καταλάβουν το πώς συμβαίνει ενδεχομένως αυτό.
“Γνωρίζαμε από προηγούμενη έρευνά μας ότι ο γαλακτοβάκιλλος ήταν ευεργετικός στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και ότι σχεδόν εξαφανίζεται μετά από ψυχολογικό στρες. 
Αλλά οι βαθύτεροι λόγοι παρέμεναν ασαφείς, κυρίως λόγω των τεχνικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη μελέτη του μικροβιώματος”.
Πώς εξελίχθηκε η έρευνα για το μικροβίωμα και την ψυχική υγεία.
Ο Alban Gaultier και η ομάδα του αποφάσισαν να συνεχίσουν την έρευνά τους για την κατάθλιψη χρησιμοποιώντας μια συλλογή βακτηρίων, γνωστή ως “Altered Schaedler Flora”, η οποία περιλαμβάνει δύο στελέχη γαλακτοβάκιλλου και έξι άλλα βακτηριακά στελέχη. 
Με αυτήν τη σπάνια χρησιμοποιούμενη βακτηριακή κοινότητα, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ποντίκια τόσο με όσο και χωρίς γαλακτοβάκιλλο στο μικροβίωμά τους, παρακάμπτοντας την ανάγκη για αντιβιοτικά.
Το Altered Schaedler Flora έδωσε συναρπαστικά αποτελέσματα. 
Ο Alban Gaultier και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να εξηγήσουν το πώς ακριβώς ο γαλακτοβάκιλλος επηρεάζει τη συμπεριφορά και πώς η έλλειψή του μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη και το άγχος.
Οι γαλακτοβάκιλλοι της οικογένειας Lactobaccillacea διατηρούν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή, που ονομάζεται ιντερφερόνη-γάμμα και η οποία ρυθμίζει την απόκριση του οργανισμού στο στρες και βοηθά στην αποφυγή της κατάθλιψης.
Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές είναι έτοιμοι να αναπτύξουν νέους τρόπους για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας στις οποίες ο γαλακτοβάκιλλος παίζει σημαντικό ρόλο. 
Για παράδειγμα, οι ασθενείς που παλεύουν με ή κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη μπορεί μια μέρα να λάβουν ειδικά διαμορφωμένα προβιοτικά συμπληρώματα για να βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα του γαλακτοβάκιλλου στο μικροβίωμά τους.
“Με αυτά τα αποτελέσματα στα χέρια μας, έχουμε νέα εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης προβιοτικών, τα οποία θα επιταχύνουν τις ανακαλύψεις για νέες θεραπείες”, δήλωσε ο ερευνητής Andrea R. Merchak. 
“Το πιο σημαντικό είναι, ότι μπορούμε τώρα να διερευνήσουμε το πώς η διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου γαλακτοβάκιλλου ή/και ιντερφερόνης-γάμμα συμβάλλει στην πρόληψη και τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης”.
επιμέλεια κειμένου:ntina - πηγές πληροφόρησης:

Το Παλιό Μου Παλτό -Τόσες κρύες στιγμές στη καρδιά μου ζεστές μέσα στο σινεμά και στους δρόμους μετά μου 'μαθε τα ταξίδια να αλητεύω εν ψυχρώ να περνάω καλά και με χάλια καιρό το παλιό μου παλτό

Πώς περάσαν τα χρόνια τι είναι αυτά που φορώ
ποιο σατέν ποιο μετάξι θα με βγάλει χορό
το παλιό μου παλτό το χαρίζω σε 'σένα
να προσέχεις μικρή μου γιατί μοιάζει σ' εμένα
γιατί μοιάζει σε 'μένα
                     
Έχω πέσει και κλαίω στο παλιό μου παλτό
που το είχα ξεχάσει στο πατάρι κλειστό
μες στις τσέπες του είχε ψιχουλάκια από σνακ
και στη φόδρα του θέση για τον δρόμο κονιάκ

Τόσες κρύες στιγμές στη καρδιά μου ζεστές
μέσα στο σινεμά και στους δρόμους μετά
μου 'μαθε τα ταξίδια να αλητεύω εν ψυχρώ
να περνάω καλά και με χάλια καιρό
το παλιό μου παλτό

Κι έσβηνε το τσιγάρο στο υγρό πάνω χώμα
σ' ένα υπόστεγο κάτσαμε και γίναμε λιώμα
και μια νύχτα τρελή σ' ένα άδειο βαγόνι
μείναμε ως το πρωί και έξω έριχνε χιόνι

Πώς περάσαν τα χρόνια τι είναι αυτά που φορώ
ποιο σατέν ποιο μετάξι θα με βγάλει χορό
το παλιό μου παλτό το χαρίζω σε 'σένα
να προσέχεις μικρή μου γιατί μοιάζει σ' εμένα
γιατί μοιάζει σε 'μένα

Κι έσβηνε το τσιγάρο στο υγρό πάνω χώμα
σ' ένα υπόστεγο κάτσαμε και γίναμε λιώμα
το παλιό μου παλτό το χαρίζω σε 'σένα
να προσέχεις μικρή μου γιατί μοιάζεις σ' εμένα