Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες – Επιπτώσεις στην υγεία των διατροφικών κινδύνων σε 195 χώρες, από το 1990 έως το 2017
Η κακή διατροφή συνδέεται με 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη.
Αυτό ισοδυναμεί με 11 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, καθιστώντας τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους από τον καπνό και την υψηλή αρτηριακή πίεση .
“Οι κακές διατροφικές συνήθειες, που είναι ένας συνδυασμός υψηλής πρόσληψης ανθυγιεινών τροφίμων, όπως το κόκκινο κρέας, το μεταποιημένο κρέας , τα ζαχαρούχα ποτά , και η χαμηλή πρόσληψη υγιεινών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόροι, γενικά προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου παγκοσμίως », επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Ashkan Afshin, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet , παρακολούθησε τις τάσεις στην κατανάλωση 15 διαιτητικών στοιχείων από το 1990 έως το 2017 σε 195 χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φρούτα, λαχανικά , όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς , σπόρους, ασβέστιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια και θαλασσινά, πολυακόρεστα λίπη και δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινα κρέατα, μεταποιημένα κρέατα, ζαχαρούχα ποτά , λιπαρά οξέα και νάτριο .
Κατανάλωση τροφίμων και θρεπτικών συστατικών – Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση σχεδόν όλων των υγιεινών τροφών και θρεπτικών συστατικών δεν ήταν η βέλτιστη για το 2017
Τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ της τρέχουσας και της βέλτιστης πρόσληψης παρατηρήθηκαν για τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Οι αιτίες αυτών των θανάτων περιλάμβαναν 10 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις , 913.000 θανάτους από καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία και σχεδόν 339.000 θάνατοι από διαβήτη τύπου 2 .
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, χαμηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή σε όλο τον κόσμο.
Από τις 195 χώρες που μελετήθηκαν, το Ισραήλ είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή.
Το Ουζμπεκιστάν είχε τα περισσότερα.
Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 43η θέση.
Στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω κακής διατροφής σε σχέση με το 1990, είναι αναλογικά λιγότεροι,αλλά δεν παύουν να υφίστανται και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.
Πιο συγκεκριμένα το 2017, μεταξύ των 20 πιο πολυπληθέστερων χωρών στον κόσμο, η Αίγυπτος είχε το υψηλότερο ποσοστό σε όλους τους θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή και η Ιαπωνία είχε το χαμηλότερο ποσοστό όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή.
Η Κίνα είχε τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα που σχετίζονταν με τη διατροφή και η Αίγυπτος είχε τα υψηλότερα ποσοστά
Η Κίνα είχε τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο που σχετίζονται με τη διατροφή και το Μεξικό είχε τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από διαβήτη τύπου 2 θανάτους που σχετίζεται με τη διατροφή.
Η Ιαπωνία είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη που σχετίζονταν με τη διατροφή.
Το υψηλότερο ποσοστό ηλικίας όλων των θανάτων που συνδέονται με τη διατροφή σε ενήλικες ηλικίας 25 ετών και άνω παρατηρήθηκε στην Αίγυπτο και το χαμηλότερο ποσοστό όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή της ίδιας ηλικιακής ομάδας παρατηρήθηκαν στη Νιγηρία
Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή το 2017 παρατηρήθηκαν στο Πακιστάν , στην Κίνα και στις ΗΠΑ
Τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή παρατηρήθηκαν στην Τουρκία
Εστίαση στην κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων
Αυτό που εντυπωσίασε τους ερευνητές ήταν η διαπίστωση ότι οι περισσότεροι θάνατοι σχετίζονταν με τη μη πρόσληψη υγιεινών τροφών παρά με την λήψη ανθυγιεινών τροφών.
“Ενώ ιστορικά η συζήτηση γύρω από τη διατροφή επικεντρώνεται στην υψηλή πρόσληψη ανθυγιεινών τροφών, κυρίως αλατιού, ζάχαρης και λιπών και στη μείωση της κατανάλωσής τους, η μελέτη μας δείχνει ότι σε πολλές χώρες το κύριο πρόβλημα είναι η χαμηλή πρόσληψη υγιών τροφίμων” Είπε ο Afshin.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων νατρίου ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου σε πολλές ασιατικές χώρες, ενώ η χαμηλή σε φρούτα δίαιτα ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υποσαχάρια Αφρική και η χαμηλή πρόσληψη ξηρών καρπών και σπόρων κατέλαβε την πρώτη θέση στο Μεξικό.
Η παγκόσμια πρόσληψη κόκκινου κρέατος ήταν 18% μεγαλύτερη από τη βέλτιστη πρόσληψη
Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πάρα πολύ κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος, trans-λιπαρών και ζαχαρούχων ποτών ήταν επίσης μεταξύ των παραγόντων κινδύνου.
Ο Afshin είπε ότι αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. “Αυτή η έννοια της αύξησης της πρόσληψης υγιεινής διατροφής θα πρέπει να προστεθεί στις τρέχουσες πολιτικές συζητήσεις για τη βελτίωση της διατροφής”, ανέφερε. “Είναι σημαντικό τόσο οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής όσο και η βιομηχανία τροφίμων να συνεργαστούν ώστε να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την αύξηση της κατανάλωσης όχι μόνο φρούτων και λαχανικών αλλά και ολικής αλέσεως προϊόντων, ξηρών καρπών, σπόρων και όσπριων”.
Μεταξύ των ανθυγιεινών ομάδων τροφίμων, η κατανάλωση νατρίου και ζαχαρούχων ποτών ήταν υψηλότερη από το βέλτιστο επίπεδο σχεδόν σε κάθε περιοχή.
“Αντί να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα μηνύματα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα όπως το μεταποιημένο κρέας τα γλυκά και τα ποτά, το ιδανικό αυτή τη στιγμή είναι να επικεντρωθούμε ώστε να αντικατασταθούν τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά”
Ακόμα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την επανεξισορρόπηση της διατροφής τους και την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών και περιορισμού των ανθυγιεινών τροφίμων.
Σε μια συνοδευτική σύνταξη, η καθηγήτρια Nita Forouhi του Πανεπιστημίου του Cambridge School of Clinical Medicine δήλωσε ότι παρά τους περιορισμούς, τα ευρήματα της μελέτης “παρέχουν στοιχεία τέτοια ώστε να μετατοπίσουν το επίκεντρο, από την έμφαση στον περιορισμό της κακής διατροφής στην προώθηση υγιεινών συστατικών στα τρόφιμα σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο. “
«Η κακή διατροφή σκοτώνει έτσι και αλλιώς.
Είμαστε ό,τι τρώμε και οι κίνδυνοι αφορούν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο dr Afshin ο οποίος τόνισε ότι η νέα μελέτη αναδεικνύει τις συνέπειες της διατροφής πάνω στα χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία.
Συμπερασματικά οι μελετητές επισημαίνουν πως από το 1990, ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε διατροφικούς κινδύνους από 8 εκατομμύρια αυξήθηκε σημαντικά σε 11 εκατομμύρια θανάτους:
Διαπιστώσαμε ότι η βελτίωση της διατροφής θα μπορούσε να αποτρέψει έναν από τους πέντε θανάτους παγκοσμίως. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, σε αντίθεση με πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, οι διατροφικοί κίνδυνοι επηρέασαν τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικοδημογραφική εξέλιξη του τόπου κατοικίας τους. Παρόλο που ο αντίκτυπος των μεμονωμένων διαιτητικών παραγόντων διέφερε από χώρα σε χώρα, η μη βέλτιστη πρόσληψη τριών διαιτητικών παραγόντων – δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτων,λαχανικών και ξηρών καρπών αντιπροσώπευε περισσότερο από το 50% των θανάτων που οφείλονταν στη διατροφή.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
πηγή: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου