Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Αρχαία ελληνικά και Λατινικά άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Αρχαία ελληνικά και Λατινικά άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Σε συνέδριο που διεξάγεται στη Γαλλία κατατέθηκε η πρόταση θεωρώντας απαραίτητο να διαφυλαχθούν οι γλώσσες – βάσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας

Την εγγραφή των αρχαίων γλωσσών στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ζήτησε σήμερα μια γαλλική ένωση, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας.
Θεωρήσαμε απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη διδασκαλία των λατινικών και των  ελληνικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Η ελληνική και η λατινική γλώσσα είναι η ζωντανή κληρονομιά του πολιτισμού μας και η πηγή της γλώσσας μας. εξηγεί ο καθηγητής αρχαιολογίας Merkenbreack Vincent, ο πρόεδρος της ένωσης Human-Hist.

Ο σύλλογος Human-Hist υποστηρίζει τις αρχαίες γλώσσες, ενεργώντας έτσι ώστε να εμφανίζονται στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της UNESCO, μέσω του ετήσιου διεθνούς συμποσίου “Autun capitals of ancient languages” (ACLA) .

Η ένωση αυτή υπέβαλε το αίτημα στο συνέδριο που παρουσιάστηκε σήμερα, με την ευκαιρία της έναρξης της “Β΄ Διεθνούς Συνάντησης των αρχαίων γλωσσών”, ενός διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Autun και συμμετέχουν πάνω από 80 επιστήμονες και ερευνητές  από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία
Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε όλους και θα δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούν ειδικοί, δημόσια πρόσωπα και λάτρεις των αρχαίων γλωσσών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αλλά και στα στρογγυλά τραπέζια.
Το πλαίσιο αυτής της συνάντησης κατά τη διάρκεια ορισμένων παρεμβάσεων θα ακουστούν επιστήμονες και ερευνητές να ομιλούν τα ελληνικά και λατινικά και κάποιες από τις συζητήσεις ως στόχο έχουν την εξασφάλιση και  την προώθηση των αρχαίων γλωσσών γενικά και ειδικά της ελληνικής και λατινικής.

Η γλώσσα είναι το εργαλείο επικοινωνίας για την προώθηση της ειρήνης, των δεσμών μεταξύ των λαών και του ανοίγματος προς άλλους πολιτισμούς. Η εκμάθηση και η αξιοποίηση των αρχαίων γλωσσών προωθούν αυτές τις διασυνδέσεις διαχρονικά και γεωγραφικά.

Στο συνέδριο έδωσε το παρών, σήμερα το πρωί, και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Jean-Michel Blanquer  ο οποίος χαρακτήρισε το μανιφέστο της Human-Hist “εμβληματικό και ουσιώδες” για την υπεράσπιση των αρχαίων γλωσσών που είναι “το ζωντανό σφρίγος της δικής μας γλώσσας”.
“Τα ελληνικά και τα λατινικά δεν είναι ούτε απαρχαιωμένες, ούτε ελιτιστικές γλώσσες και πρέπει να τις προωθήσουμε”, πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους διδάσκοντες οι οποίοι “μεταλαμπαδεύουν αξίες”.
Η επιλογή του Autun δεν οφείλεται στην τύχη.
Η πόλη, η οποία ονομαζόταν Augustodunum κατά τη ρωμαϊκή εποχή , φιλοξενούσε πανεπιστήμια ελληνικής γλώσσας γνωστά σε όλη τη Γαλατία και τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται στην πόλη αυτή αδιαλείπτως εδώ και 2.000 χρόνια.
Αναφέρονται από τον Tacitus τον 1ο αιώνα και τα σχολεία αυτά ήταν γνωστά για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και για την ομορφιά των κτιρίων τους.
Ο διάσημος ρήτορας Ευμένης- Eumène ασκείται εδώ τον τρίτο αιώνα μ.χ 
Όλα αυτά πιστοποιούνται από την ανακάλυψη το 2011 από το αρχαιολογικό τμήμα της πόλης , και επιβεβαιώνουν πως τα σχολεία αυτά ήταν όντως εδώ στο Autun την πρωτεύουσας των αρχαίων γλωσσών και του παλαιότερου χώρου μελέτης στη Γαλλία αυτών των γλωσσών. Ο τόπος αυτής της συνάντησης και του συνεδρίου των αρχαίων γλωσσών βρίσκεται στη θέση αυτών των αριστοκρατικών σχολείων.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

πηγές:
humanhist.com
france3-regions.francetvinfo.fr
U.N.E.S.C.O
humanhist.com
www.lepoint.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου