Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Ένα "αρχαίο φάρμακο" με "σύγχρονο μέλλον" - πως τα συστατικά μιας μεσαιωνικής αλοιφής σκοτώνουν τα σύγχρονα υπερβακτηρίδια

 διεπιστημονική ομάδα AncientBiotics** αναλύει μια μεσαιωνική θεραπεία και παρατηρεί πως σκοτώνει το σύγχρονο υπερβακτήριο Methicillin-resistant Staphylococcus aureus/MRSA
Ένα αγγλοσαξονικό φάρμακο ηλικίας χιλίων ετών για οφθαλμικές λοιμώξεις, το οποίο προέρχεται από ένα χειρόγραφο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, βρέθηκε ότι σκοτώνει το σύγχρονο υπερβακτήριο Methicillin-resistant Staphylococcus aureus/MRSA* σε μια ασυνήθιστη ερευνητική συνεργασία στο Πανεπιστήμιο του Nottingham
Ένα αγγλοσαξονικό φάρμακο χιλίων ετών για οφθαλμικές λοιμώξεις, το οποίο προέρχεται από ένα χειρόγραφο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, βρέθηκε ότι σκοτώνει το σύγχρονο υπερβακτήριο MRSA.
Η dr. Christina Lee, ειδική στα Anglo-Saxon expert από τη School of English has enlisted , ζήτησε τη βοήθεια μικροβιολόγων από το Centre for Biomolecular Sciences  για να αναδημιουργήσει ένα φίλτρο του 10ου αιώνα για τις οφθαλμικές λοιμώξεις από το Bald's Leechbook, έναν παλαιό αγγλικό δερματόδετο τόμο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, για να δει αν όντως λειτουργεί ως αντιβακτηριακή θεραπεία. 
Το Leechbook θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πρώτα γνωστά ιατρικά εγχειρίδια και περιέχει αγγλοσαξονικές ιατρικές συμβουλές και συνταγές για φάρμακα, αλοιφές και θεραπείες.
Τα πρώτα αποτελέσματα για το "φίλτρο", που δοκιμάστηκαν in vitro στο  Nottingham και υποστηρίχθηκαν από δοκιμές σε μοντέλα ποντικιών σε πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι, σύμφωνα με τα λόγια του Αμερικανού συνεργάτη, "εκπληκτικά". 
Το διάλυμα είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus/MRSA, ο οποίος είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια που κοστίζουν δισεκατομμύρια στις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. 
Οι βακτηριακές λοιμώξεις αποτελούν μείζονα απειλή για την ανθρώπινη υγεία και μας τελειώνουν τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία τους. Τα βακτήρια έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλά φάρμακα της ιατρικής μας φαρέτρας και υπάρχουν όλο και λιγότερα νέα αντιβιοτικά υπό ανάπτυξη.
Η έρευνα:
Η ομάδα διαθέτει τώρα καλά, επαναλαμβανόμενα δεδομένα που δείχνουν ότι η οφθαλμική αλοιφή Bald σκοτώνει έως και το 90% των βακτηρίων MRSA σε βιοψίες τραυμάτων "in vivo" από μοντέλα ποντικών. 
Πιστεύουν ότι η βακτηριοκτόνος δράση της συνταγής δεν οφείλεται σε ένα μεμονωμένο συστατικό αλλά στον συνδυασμό που χρησιμοποιείται και στις μεθόδους παρασκευής/υλικά δοχείων που χρησιμοποιούνται. 
Σχεδιάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί πώς και γιατί λειτουργεί αυτό.
Ιστορική περιέργεια
Η δοκιμή του αρχαίου φαρμάκου ήταν ιδέα της dr Christina Lee, αναπληρώτριας καθηγήτριας στις Σπουδές Viking  και μέλους του  University’s Institute for Medieval Research. 
Η dr Christina Lee μετέφρασε τη συνταγή από ένα αντίγραφο του πρωτότυπου παλαιοαγγλικού χειρόγραφου που βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Η συνταγή απαιτεί δύο είδη της οικογένειας Allium, το σκόρδο και το κρεμμύδι ή το πράσο, κρασί και ox gall/χολή αγελάδας. 
Περιγράφει μια πολύ συγκεκριμένη μέθοδο παρασκευής του τοπικού διαλύματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός ορειχάλκινου δοχείου για την παρασκευή του, ένα σουρωτήρι για τον καθαρισμό του και μια οδηγία να αφεθεί το μείγμα για εννέα ημέρες πριν από τη χρήση.
Οι επιστήμονες στο Νότιγχαμ έφτιαξαν τέσσερις ξεχωριστές παρτίδες του φαρμάκου χρησιμοποιώντας κάθε φορά φρέσκα συστατικά, καθώς και μια επεξεργασία ελέγχου χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα αποσταγμένου νερού και φύλλο ορείχαλκου για να μιμηθούν το δοχείο παρασκευής, αλλά χωρίς τις φυτικές ενώσεις.
Δοκιμή τριπλής απειλής
Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες του ευρέως διαδεδομένου και δύσκολα θεραπεύσιμου βακτηρίου Staphylococcus aureus, τόσο σε συνθετικές πληγές όσο και σε μολυσμένες πληγές.
Η ομάδα δημιούργησε τεχνητές μολύνσεις τραυμάτων αναπτύσσοντας βακτήρια σε βύσματα κολλαγόνου και στη συνέχεια τα εξέθεσε με τη σειρά, στην πλήρη συνταγή και στη συνέχεια σε καθένα από τα επιμέρους συστατικά.  
Κανένα από τα μεμονωμένα συστατικά από μόνο του δεν είχε μετρήσιμη επίδραση, αλλά όταν συνδυάστηκαν σύμφωνα με τη συνταγή, οι πληθυσμοί του σταφυλόκοκκου εξαλείφθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά: περίπου ένα βακτηριακό κύτταρο στα χίλια επέζησε.
Στη συνέχεια, η ομάδα συνέχισε να βλέπει τι συνέβαινε αν αραιωνόταν η αλοιφή για τα μάτια - καθώς είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε πόση ακριβώς ποσότητα του φαρμάκου θα εκτίθεντο τα βακτήρια όταν θα εφαρμόζονταν σε μια πραγματική λοίμωξη.  
Διαπίστωσαν ότι όταν το φάρμακο είναι πολύ αραιωμένο για να σκοτώσει τον Staphylococcus aureus, παρεμβαίνει στην επικοινωνία βακτηρίων κυττάρων-κυττάρων/quorum sensing.  
Αυτό είναι ένα βασικό εύρημα, επειδή τα βακτήρια πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους για να ενεργοποιήσουν τα γονίδια που τους επιτρέπουν να βλάψουν τους μολυσμένους ιστούς.  Πολλοί μικροβιολόγοι πιστεύουν ότι η παρεμπόδιση αυτής της συμπεριφοράς θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης της λοίμωξης.
Οι τέχνες ενημερώνουν την επιστήμη
Η dr Christina Lee,: "Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι με τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας στο εργαστήριο. 
Πιστεύουμε ότι η σύγχρονη έρευνα για τις ασθένειες μπορεί να επωφεληθεί από τις απαντήσεις και τις γνώσεις του παρελθόντος, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλο βαθμό σε μη επιστημονικά συγγράμματα. 
Όμως, η δυνατότητα αυτών των κειμένων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς τη συνδυασμένη τεχνογνωσία τόσο των τεχνών όσο και της επιστήμης.
Τα μεσαιωνικά βιβλία με βδέλλες και τα ερμπάρια περιέχουν πολλές θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία σαφώς βακτηριακών λοιμώξεων (πληγές/πληγές που δακρύζουν, λοιμώξεις των ματιών και του λαιμού, δερματικές παθήσεις όπως το ερυσίπελας, η λέπρα και οι λοιμώξεις του θώρακα). 
Δεδομένου ότι οι θεραπείες αυτές αναπτύχθηκαν πολύ πριν από τη σύγχρονη κατανόηση της θεωρίας των μικροβίων, αυτό θέτει δύο ερωτήματα: 
-. πόσο συστηματική ήταν η ανάπτυξη αυτών των θεραπειών; 
Και 
-. πόσο αποτελεσματικά ήταν αυτά τα φάρμακα κατά των πιθανών αιτιολογικών ειδών βακτηρίων; 
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα βελτιώσει σημαντικά την κατανόηση της μεσαιωνικής επιστήμης και του ιατρικού εμπειρισμού και μπορεί να αποκαλύψει νέους τρόπους αντιμετώπισης σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων που εξακολουθούν να προκαλούν ασθένειες και θανάτους".

"Ειλικρινά έκπληκτος"
Η μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου, dr. Freya Harrison, ηγήθηκε των εργασιών στο εργαστήριο του Νότιγχαμ μαζί με τον dr. Steve Diggle και τον ερευνητικό συνεργάτη dr. Aled Roberts. 
Θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας που αρχίζει τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 στο Μπέρμιγχαμ.
H dr. Freya Harrison σχολίασε: "Σκεφτήκαμε ότι αυτή η αλοιφή για τα ματιών θα μπορούσε να παρουσιάζει μια μικρή αντιβιοτική δράση, επειδή καθένα από τα συστατικά της έχει αποδειχθεί από άλλους ερευνητές ότι έχει κάποια επίδραση στα βακτήρια στο εργαστήριο - ο χαλκός και τα χολικά άλατα μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια, και τα φυτά της οικογένειας Allium γνωρίζουμε πως παράγει χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στην ικανότητα των βακτηρίων να βλάπτουν τους μολυσμένους ιστούς.  
Όμως, μείναμε απόλυτα έκπληκτοι από το πόσο αποτελεσματικός ήταν ο συνδυασμός αυτών των συστατικών.  
Δοκιμάσαμε τη συνταγή και σε δύσκολες συνθήκες: αφήσαμε τις τεχνητές "μολύνσεις" μας να αναπτυχθούν σε πυκνούς, ώριμους πληθυσμούς που ονομάζονται "biofilm", όπου τα μεμονωμένα κύτταρα συσσωρεύονται μεταξύ τους και δημιουργούν μια κολλώδη επίστρωση που δυσκολεύει την πρόσβαση των αντιβιοτικών.  
Αλλά σε αντίθεση με πολλά σύγχρονα αντιβιοτικά, η οφθαλμική αλοιφή του Bald έχει τη δύναμη να παραβιάζει αυτές τις άμυνες".
dr. David W. Kraus, αναπληρωτής καθηγητής environmental science and biology at the University of Alabama: "Οι άνθρωποι γνώριζαν ότι το σκόρδο ήταν σημαντικό και είχε οφέλη για την υγεία τους εδώ και αιώνες, οι δε Έλληνες έδιναν σκόρδο στους αθλητές τους πριν αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες".
Ο dr Steve Diggle πρόσθεσε: "Όταν φτιάξαμε αυτή τη συνταγή στο εργαστήριο δεν περίμενα πραγματικά να κάνει κάτι. 
Όταν διαπιστώσαμε ότι μπορούσε πράγματι να διαταράξει και να σκοτώσει τα κύτταρα στα βιοφίλμ του S. aureus, έμεινα πραγματικά έκπληκτος. 
Τα βιοϋμένια είναι φυσικά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και δύσκολα θεραπεύσιμα, οπότε αυτό ήταν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. 
Το γεγονός ότι λειτουργεί σε έναν οργανισμό που προφανώς σχεδιάστηκε για να θεραπεύσει μια μόλυνση στο μάτι, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι εκείνοι, έκαναν προσεκτικά σχεδιασμένα πειράματα πολύ πριν αναπτυχθεί η επιστημονική μέθοδος".

Δοκιμές στις ΗΠΑ
Η dr Kendra Rumbaugh πραγματοποίησε in vivo δοκιμές του φαρμάκου της Bald σε μολυσμένες από MRSA δερματικές πληγές σε ποντίκια στο Πανεπιστήμιο Texas Tech στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Η dr. Kendra Rumbaugh είπε : "Γνωρίζουμε ότι οι μολυσμένες από MRSA πληγές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε ανθρώπους και σε μοντέλα ποντικιών. 
Δεν έχουμε δοκιμάσει ούτε ένα αντιβιοτικό ούτε ένα πειραματικό θεραπευτικό που να είναι απολύτως αποτελεσματικό - ωστόσο, αυτό το "αρχαίο φάρμακο" απέδωσε εξίσου καλά αν όχι καλύτερα από τα συμβατικά αντιβιοτικά που χρησιμοποιήσαμε".

Ο Δρ Harrison καταλήγει: "Η αύξηση της ανθεκτικότητας των παθογόνων βακτηρίων στα αντιβιοτικά και η έλλειψη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων στον αγωγό ανάπτυξης αποτελούν βασικές προκλήσεις για την ανθρώπινη υγεία. 
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν νέες στρατηγικές κατά των παθογόνων μικροοργανισμών, διότι το κόστος ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών είναι υψηλό και η ενδεχόμενη αντίσταση είναι πιθανή. 
Αυτό το πραγματικά διεπιστημονικό έργο διερευνά μια νέα προσέγγιση στα σύγχρονα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης, εξετάζοντας κατά πόσον "τα μεσαιωνικά φάρμακα" περιέχουν συστατικά που σκοτώνουν τα βακτήρια ή παρεμβαίνουν στην ικανότητά τους να προκαλούν λοιμώξεις".

     Η ομάδα AncientBiotics στο Νότιγχαμ στην έρευνά της συνδυάζει τις τέχνες και τις επιστήμες, το παρελθόν και το παρόν.
Το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ είναι προσηλωμένο στις αρχές των 3Rs της μείωσης, της βελτίωσης και της αντικατάστασης. 
Για κάθε έργο διασφαλίζει, στο μέτρο του ευλόγως εφικτού, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χρήση ζώων, ότι ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων ζώων ελαχιστοποιείται και ότι οι διαδικασίες, οι ρουτίνες φροντίδας και η εκτροφή βελτιώνονται ώστε να μεγιστοποιείται η ευζωία. 
Το Πανεπιστήμιο έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαφάνεια στην έρευνα σε ζώα.
https://www.nottingham.ac.uk/research/impact/casestudies/ancientbiotics.aspx
Η πρώτη έρευνα από την ομάδα AncientBiotics  έγινε το 2015
-. Τα ευρήματα αυτά μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε ισχυρές υπερτροφές όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο στην καθημερινή μας ζωή, προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina

Είναι ανθεκτικό βακτήριο στις αντισταφυλοκοκκικές πενικιλλίνες, όπως η
φλουκλοξασιλλίνη και η μεθικιλλίνη, φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην
θεραπεία πολλών κοινών σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων, καθώς και σε όλα τα β
λακταμικά αντιβιοτικά συμπεριλαμβανομένων και των καρβαπενεμών (ιμιπενέμης
και μεροπενέμης).
**Η ομάδα μας Ancientbiotics έχει δύο κοινούς στόχους. 
Πρώτον, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε διεπιστημονικές προσεγγίσεις για να εξετάσουμε την κατασκευή των μεσαιωνικών φαρμάκων κατά των λοιμώξεων και τις διαδικασίες μετάδοσης της γνώσης πίσω από αυτά. 
Δεύτερον, στοχεύουμε στον εντοπισμό πιθανών κλινικά χρήσιμων φυσικών προϊόντων εμπνευσμένων από τις θεραπείες ιστορικών και παραδοσιακών πηγών, όπως μεσαιωνικά κείμενα
Η ομάδα μας, προέκυψε από μια πιλοτική μελέτη για ένα μεσαιωνικό φάρμακο 1.000 ετών για την υποψία οφθαλμικής λοίμωξης/"Bald's Eyesalve" με την υποστήριξη μιας επιχορήγησης του Διεπιστημονικού Κέντρου Αναλυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ για διεπιστημονική έρευνα και μιας εκστρατείας χρηματοδότησης από το πλήθος. - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666389922002641
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina