Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Βιμ Βέντερς και Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο- «Το αλάτι της Γης»

 «Το αλάτι της Γης» («The salt of the earth», Ιταλία/ Βραζιλία/ Γαλλία, 2014) ντοκιμαντέρ των Βιμ Βέντερς, Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο

O Βιμ Βέντερς γνώριζε τη φωτογραφική δουλειά του Σεμπαστιάο Σαλγάδο παραπάνω από 20 χρόνια προτού αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί της στο ντοκιμαντέρ «Το αλάτι της Γης».
Αυτός ακριβώς ο θαυμασμός του γερμανού σκηνοθέτη απέναντι στη δουλειά του βραζιλιάνου φωτογράφου ήταν που τον ώθησε να τον συναντήσει.
Ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες αναπτύχθηκε μια υπέροχη φιλία και ο Σαλγάδο κάλεσε τον Βέντερς σε ένα ταξίδι «χωρίς ιδιαίτερο στόχο», στο οποίο θα συμμετείχε και ο γιος του φωτογράφου, κινηματογραφιστής Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο.
Ετσι γεννήθηκε «Το αλάτι της Γης», ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο του φωτογράφου ή καλύτερα ένα ταξίδι στον κόσμο μας μέσα από τη ματιά και φαντασία ενός ιδιαίτερου, αν όχι μοναδικού, φωτογράφου.
Με 50 χρόνια εμπειρίας (στα περισσότερα από τα οποία βοηθός του ήταν η γυναίκα του Λέλια) ο Σαλγάδο έχει βρεθεί απέναντι σε πολλές καταστάσεις, αυτόπτης μάρτυρας πολλών τραγωδιών.
Μια ανθρώπινη σφαγή στη Ρουάντα, ένα χρυσωρυχείο στη Βραζιλία, μια δασική καταστροφή στην πατρίδα του. Οπως ο ίδιος το θέτει, «βρισκόταν στην καρδιά του σκότους».
Ο Βέντερς φωτίζει αυτό το σκοτάδι και αναζητεί τη λάμψη της αισιοδοξίας: ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας αποτυπώνει το αναπάντεχο ταξίδι της οικογένειας Σαλγάδο στη Βραζιλία.
Η οικογένεια Σαλγάδο επιστρέφει στο κτήμα Αλμορές της Βραζιλίας με στόχο να φυτευθούν 2.000.000 δέντρα - ένα στοίχημα των Σαλγάδος για την αναδάσωση και κατά προέκταση για τη σωτηρία της περιοχής.
Οι καρποί αυτής της προσπάθειας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και διόλου τυχαία η τελευταία φωτογραφική δουλειά του Σεμπαστιάο Σαλγάδο λέγεται «Γένεσις» («Genesis») και είναι εμπνευσμένη από τη φύση.
http://www.tovima.gr